impostor 14.08.04, 14:01 mozliwe ze juz bylo... :) A mowi, ze B klamie. B twierdzi, ze klamie C, natomiast C twierdzi, ze A i B klamia. ktory z nich mowi prawde? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hetman_słoniowy Re: klamcy IP: *.chello.pl 14.08.04, 18:13 Hmmm... ciekawe zadanie. Sądzę, że tylko B mówił prawdę. Założyłem, że p to zdanie - A kłamie; q - B kłamie; n - C kłamie. Następnie przyjąłem takie oto trzy reguły: (~p)<=>q (czyli: A mówi prawdę wtedy i tylko wtedy, gdy B kłamie) (~q)<=>n (czyli: B mówi prawdę wtedy i tylko wtedy, gdy C kłamie) (~n)<=>p i q (czyli: C mówi prawdę wtedy i tylko wtedy, gdy A i B kłamią). Gdy się posprawdza wszystkie możliwości to wychodzi mi, że koniunkcja tych trzech reguł jest prawdziwa tylko wtedy gdy p=1, q=0 i n=1, czyli "A kłamie" jest prawdą, "B kłamie" fałszem, no i "C kłamie" prawdą. Wychodzi więc, że tylko B mówi prawdę. Uff... Chyba, że popełniłem jakiś błąd przy założeniach albo w liczeniu, bo zawodowcem w takie łamacze głowy nie jestem :) Fajna zagadka. Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: klamcy 14.08.04, 23:46 Rzeczywiście wychodzi, że tylko B mówi prawdę. Sama mam bardzo wygodny i prosty sposób odpowiedzenia na wszelkie tego typu pytania. Przez A oznaczę skrótowo zdania "A mówi prawdę", podobnie dla B i C. Każdemu z trojga przypisuję więc 1 lub 0 w zależności od tego, czy mówią prawdę czy kłamią. W sumie dla trzech delikwentów będę miała 8 przypadków. Ponadto wypowiedź każdego zapisuję notacją logiczną. I tak: A: ~B - czyli "nieprawda, że B mówi prawdę"; B: ~C C: ~A^~B Teraz wystarczy zwykła tabelka. __ A B C ________ A (~B) ____ B (~C) ____ C (~A^~B) 1. 0 0 0 _________ 1 2. 0 0 1 _________ 1 3. 0 1 0 _________ 0 _________ 1 _________ 0 4. 0 1 1 _________ 0 _________ 0 5. 1 0 0 _________ 1 _________ 1 6. 1 0 1 _________ 1 _________ 0 _________ 0 7. 1 1 0 _________ 0 8. 1 1 1 _________ 0 Teraz wystarczy porównać, dla każdego wiersza z osobna, pierwsze trzy pozycje z kolejnymi. W przypadku 1. już wypowiedź A była prawdziwa, gdy tymczasem był to przypadek, że A kłamie - nie ma więc sensu zastanawiać się nad tym, co i jak mówią pozostali. Z całej tabelki wynika zgodność jedynie dla przypadku 3., czyli nie kłamie tylko B. Pozdrawiam, Baj PS. Zaczynam myśleć o boginiach, na razie jednak nic nie przychodzi do głowy. Pewnie pora spać! Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: klamcy 15.08.04, 14:00 Jest oczywiste, że podany schemat jest przykładem na to, jak można rozwalić prawie każde, tego typu zadanie. Zapomniałam natomiast, dla tego konkretnego przykładu, podac trywialne podejście. Mianowicie: Przyjmując wpierw, że C mówi prawdę, mamy że i A i B kłamią, co znaczy, że A o B mówi prawdę. Sprzeczność! Czyli C kłamie, więc mówi prawdę B, co z kolei pociąga za sobą, że A kłamie. Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś