czarodziejka 15.09.02, 19:36 W okrąg wpisano trapez o przekątnej d. Ramię trapezu widać ze środka tego okręgu pod kątem 60°. Oblicz pole tego trapezu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marchewa4 Re: w okrag wpisano trapez 25.09.02, 07:08 Odpowiedz: d^2*sqrt(3)/4. M. PS. Nie znalazlem na tyle latwego rozwiazania, zeby zaklasyfikowac to zadanie matematyczne jako lamiglowke, ale moze ono istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka marchewa4 25.09.02, 14:23 marchewa4 napisał: > Odpowiedz: d^2*sqrt(3)/4. odpowiedz dobra marchewa4 napisał: > PS. Nie znalazlem na tyle latwego rozwiazania, zeby zaklasyfikowac to zadanie > matematyczne jako lamiglowke, ale moze ono istnieje... ups .... ..... ..... 1. a czym się różni ciekawe zadanie matematyczne od łamigłówki 2. w moim rozwiązaniu pole tego trapezu to pole prostokąta o przekątnej d i kącie 30 stopni miedzy przekątną a dłuższym bokiem < Odpowiedz Link Zgłoś
marchewa4 Re: marchewa4 26.09.02, 07:07 czarodziejka napisała: > 1. a czym się różni ciekawe zadanie matematyczne od łamigłówki Troche to intuicyjne, ale ... bym moze aparatem matematycznym, ktory jest konieczny do rozwiazania. Lamiglowka moim zdaniem nie powinna wymagac takowego na poziomie wiekszym niz koncowka szkoly podstawowej i uzywanego w miare powszechnie. Zamieszczajac kiedys zadanie o totolotku na tym forum, mialem watpliwosci, czy ono tu pasuje, bo wymagalo znajomosci wlasnosci logarytmow, a nie wszyscy uzywaja logarytmow na co dzien i ta wiedza nie jest im potrzebna. Inaczej w zagadkach (lamiglowkach). Tu, moim zdaniem, powinna wystarczac umiejetnosc logicznego myslenia i podstawowy aparat matematyczny. Takie jest moje odczucie, wiem, ze inni moga miec inne zdanie na ten temat. > 2. w moim rozwiązaniu pole tego trapezu to pole prostokąta o przekątnej d i > kącie 30 stopni miedzy przekątną a dłuższym bokiem A jak dowodzisz, ze te pola sa rowne (tzn. skad wyplywa wniosek, ze kat miedzy przekatna a podstawa wynosi 30 stopni)? > czy takie rozwiązanie > klasyfikuje zadanie jako zadanie, czy jako łamigłówke? Z odpowiedzia poczekam na Twoja odpowiedz ;-) Pozdrawiam rowniez M. Odpowiedz Link Zgłoś
grzk Re: marchewa4 26.09.02, 08:22 Jezeli założysz, że pole każdego trapezu spełniającego warunki zadania jest jednakowe, to oblicz pole trapeza, którego przekątna przechodzi przez środek okręgu. Jest to prostokąt o krótszym boku o długości R i przekątnej d=2R. Z tego długość dłuższego boku R*sqrt(3), a pole R^2*sqrt(3). Jeśli nie lubisz prostokąta, to równie łatwo oblicza się pole, gdy podstawa jest jest średnicą okręgu. Pozostaje tylko kwestia założenia, o którym pisałem na początku... grzk Odpowiedz Link Zgłoś
marchewa4 Re: marchewa4 26.09.02, 08:35 grzk napisał: > Jezeli założysz, że pole każdego trapezu spełniającego warunki zadania jest > jednakowe, (...) > Pozostaje tylko kwestia założenia, o którym pisałem na początku... A skad takie zalozenie? Dla mnie nie jest ono oczywiste. Nalezaloby to chyba udowodnic, albo przynajmniej powolac sie na powszechnie znane twierdzenie. M. PS. Zeby nie bylo watpliwosci, potrafie udowodnic, ze pole trapezu z zadania zawsze wynosi d^2 sqrt(3)/4, ale dowod nie jest banalny. Nie chodzi mi o to, jak wyznaczyc pole w przypadkach szczegolnych, ale jak udowodnic, ze dla KAZDEGO trapezu spelniajacego warunki zadania jego pole jest rowne polu wspomnianego przez Czarodziejke prostokata. Innymi slowy: jak udowodnic, ze przekatna trapezu tworzy z jego podstawa kat 30°? Odpowiedz Link Zgłoś
grzk Re: marchewa4 26.09.02, 13:39 marchewa4 napisał: > A skad takie zalozenie? Dla mnie nie jest ono oczywiste. Nalezaloby to chyba > udowodnic, albo przynajmniej powolac sie na powszechnie znane twierdzenie. Dla mnie również nie jest to oczywiste i dlatego przypomniałem założenie dodatkowo na końcu. Prawdopobobnie najprościej to udowodnić rozwiązując zadanie. Przyznasz chyba, że pokusa jest duża, ale jak słuśznie napisałeś bez dowodu dodatkowego założenia jest to rozwiązanie dla przypadku szczególnego, a nie ogólnego Pozdrawiam g Odpowiedz Link Zgłoś
grzk Re: marchewa4 26.09.02, 21:15 marchewa4 napisał: > Innymi slowy: jak udowodnic, ze przekatna trapezu tworzy z jego podstawa kat > 30°? Oto prosty dowód, że dla trapeza spełniającego warunki zadania miara kąta pomiędzy podstawą i przekątną jest równa 30: Narysuj trapez ABCD. Niech O oznacza środek okręgu opisanego na tym trapezie. trójkąty BDO i ABO są równoramienne (długość ramion R) => kąt OBD = kąt ODB = alfa kąt OAB = kąt OBA = beta trójkąt AOD jest równoboczny <=> kąt AOD = 60 dla kąta pełnego utworzonego w punkcie O zachodzi: 360 = 60 + (180 - 2*alfa) + (180 - 2*beta) <=> alfa + beta = 30 dla kąta pomiędzy podstawą AB i przekątną BD: kąt ABD = kąt ABO + kąt OBD = alfa + beta = 30 co kończy dowód pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: marchewa4 27.09.02, 00:33 marchewa4 napisał: > jak udowodnic, ze przekatna trapezu tworzy z jego podstawa kat 30°? kat miedzy przekatna o dluzsza podstawa trapezu to kat wpisany oparty na tym samym luku, co kat srodkowy o mierze 60 stopni, o ktorym mowa w zadaniu Odpowiedz Link Zgłoś
marchewa4 Re: marchewa4 27.09.02, 06:55 czarodziejka napisała: > marchewa4 napisał: > > jak udowodnic, ze przekatna trapezu tworzy z jego podstawa kat 30°? > > kat miedzy przekatna o dluzsza podstawa trapezu > to kat wpisany oparty na tym samym luku, > co kat srodkowy o mierze 60 stopni, > o ktorym mowa w zadaniu To straszne. Zawsze rysowalem sobie kat srodkowy do lewego ramienia i przekatna od lewego dolnego wierzcholka trapezu do prawego gornego i w ten sposob przeoczylem ten prosty fakt. Wstyd mi bardzo :-( M. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: marchewa4 27.09.02, 13:24 marchewa4 napisał: > przeoczylem ten prosty fakt. Wstyd mi bardzo :-( nie ma sprawy ;o) tylko powiedz, czy teraz uważasz to ZADANIE za LAMIGLOWKE, czy nadal nie? ;oP pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marchewa4 Re: marchewa4 30.09.02, 08:43 czarodziejka napisała: > nie ma sprawy ;o) > tylko powiedz, czy teraz uważasz to ZADANIE za LAMIGLOWKE, czy nadal nie? ;oP Jak juz napisalem, nie potrafie podac czegos takiego jak definicja lamiglowki i opeiram sie na intuicji. To zadanie nie jest dla mnie lamiglowka. Pozdrowienia dla wszystkich M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Nie bardzo widze, co oznacza: "Ramie trapezu widac IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.09.02, 04:12 czarodziejka napisała: > W okrąg wpisano trapez o przekątnej d. > Ramię trapezu widać ze środka tego okręgu pod kątem 60°. > Oblicz pole tego trapezu. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Nie bardzo widze, co oznacza: 'Ramie trapezu 28.09.02, 04:24 Gość portalu: Turysta napisał(a): > czarodziejka napisała: > > > W okrąg wpisano trapez o przekątnej d. > > Ramię trapezu widać ze środka tego okręgu pod kątem 60°. > > Oblicz pole tego trapezu. > > > ze środka tego okręgu pod kątem 60°" > > Moze to ktos wyjasnic ????????? Jesli wypuscisz ze srodka okregu dwa promienie, z ktorych pierwszy zetknie sie z poczatkowym punktem odcinka bedacego ramieniem trapezu, a drugi promien z koncowym punktem tego odcinka, to kat miedzy obydwoma promieniami wyniesie 60°. pzdr. CdM Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Ramię trapezu widać pod kątem ... 29.09.02, 00:21 cardemon wyjasnil juz ;o) dopowiem, ze określenie "widać coś pod kątem" wzięło sie prawdopodobnie z takiego schematu: umieść swoje oko w środku okręgu i zobacz CALE RAMIĘ trapezu (i nic ponad to) = poprowadz od oka do konców tego ramienia odcinki Odpowiedz Link Zgłoś