czarodziejka 15.09.02, 19:42 zadanie z ksiażki Perelmana: Miąższ wiśni otacza pestkę warstwą takiej samej grubości jak pestka. Przyjmijmy, że zarówno wiśnia, jak i pestka mają kształt kuli. Ile razy objętość miąższu jest większa od objętości pestki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karol_czarnecka Re: WIŚNIA i pestka 16.09.02, 02:11 3 razy.... jestem śpiąca i może myśle skrótami, ale chyba tak... bo znowu sparawa sie rozchodzi o kwadrat z promienia, obj. pestki to jest x, objetosc calej wiscni to jest 4x, objetosc samego miazszu to jest 3x...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darnok Re: WIŚNIA i pestka IP: *.tpnet.pl / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.09.02, 18:44 Ja jednak sadze ze 8 razy, bo nie o kwadrat tylko o szescian sie sprawa rozchodzi bo to jest obejtosc :) pestka ma objetosc 1, cala wisienka 9 czyli miazsz ma objetosc 8 razy wieksza niz pestka :) Pozdrawiam darnok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karoolek Re: WIŚNIA i pestka IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 19:27 chyba masz racje, niestety , późno w nocy nie należy rozwiązywać zagadek, bo się pisze głupoty.... hmm co racja to racja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: WIŚNIA i pestka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 22:45 Oj, coś mi się wydaje, że rozsądnymi odpowiedziami są 7 albo 27, w zależności od tego jak rozumiemy "miąższ jest 2 razy grubszy". Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka grubosc pestki 16.09.02, 23:20 darnok napisał(a): > Ja jednak sadze ze 8 razy (..) > pestka ma objetosc 1, cala wisienka 9 > czyli miazsz ma objetosc 8 razy wieksza niz pestka Andy napisał(a): > rozsądnymi odpowiedziami są 7 albo 27, w zależności od tego jak > rozumiemy "miąższ jest 2 razy grubszy". "Miąższ wiśni otacza pestkę warstwą takiej samej grubości jak pestka." powyzsze zdanie ja rozumiem tak: r < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: grubosc pestki IP: *.ire.pw.edu.pl 17.09.02, 10:03 czarodziejka napisała: > darnok napisał(a): > > Ja jednak sadze ze 8 razy (..) > > pestka ma objetosc 1, cala wisienka 9 > > czyli miazsz ma objetosc 8 razy wieksza niz pestka Jakie 9??? > Andy napisał: > > rozsądnymi odpowiedziami są 7 albo 27, w zależności od tego jak > > rozumiemy "miąższ jest 2 razy grubszy". Miało być oczywiście 26, co jest jednoznaczną odpowiedzią przy iterpretacji jak poniżej: > "Miąższ wiśni otacza pestkę warstwą takiej samej grubości jak pestka." > powyzsze zdanie ja rozumiem tak: > r < Odpowiedz Link Zgłoś