Gość: johndoe IP: *.tlsa.pl 02.10.02, 15:33 jak zmierzyc wysokosc wiezowca/ np. takiego mariotta/ uzywajac termometru. podpowiedzi nie bedzie pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzk Re: wiezowiec 02.10.02, 15:46 Proponuję skorzystać z zależności: wysokość -> ciśnienie -> temperatura wrzenia wody grzk Odpowiedz Link Zgłoś
marchewa4 Re: wiezowiec 02.10.02, 16:23 Wiedza i Zycie nr 4/1996 Pewnego razu egzaminator zapytał studenta: Jak można zmierzyć wysokość budynku za pomocą barometru? To bardzo łatwe - odpowiedział student - trzeba wejść na dach budynku, przywiązać barometr do długiego sznura i opuścić go tak, że dotknie powierzchni gruntu; potem wystarczy wciągnąć go, mierząc długość sznura. Czy to jedyna metoda jaką pan zna? - zapytał zaskoczony profesor. Ależ nie, można jeszcze, na przykład, zrzucić barometr z dachu budynku, mierząc czas jego spadku na ziemię; potem wystarczy tylko skorzystać ze szkolnego wzoru na drogę w spadku swobodnym. I to wszystko, co pan wie na ten temat - rzekł coraz bardziej zdenerwowany egzaminator. Znam jeszcze inne metody wyznaczania wysokości budynku za pomocą barometru - odpowiedział ze spokojem nie speszony student. Proszę więc je podać - wykrzyknął zniecierpliwiony profesor. Można, na przykład, wchodząc po schodach na dach, przykładać niesiony barometr do ścian klatki schodowej i zaznaczać kolejne jego długości; potem wystarczy tylko policzyć te znaczki i to daje wysokość budunku w jednostkach długości barometru. Można też, jeżeli dzień jest słoneczny, zmierzyć długość barometru i jego cienia, a następnie długość cienia budynku, skąd przez prostą proporcję obliczamy wysokość budynku. Jeśli ktoś woli bardziej wyrafinowane metody, to może przywiązać barometr do kawałka sznurka, żeby zrobić proste wahadło, a potem zmierzyć okres wahań tego wahadła na powierzchni gruntu i na dachu budynku. Wykorzystując wzór na okres wahadła można wyznaczyć z tych pomiarów efektywne wartości przyspieszenia ziemskiego, a stąd - posługując się prawem grawitacji Newtona - w zasadzie obliczyć wysokość budynku. Ale ja uważam - ciągnął dalej nie zmieszany student, nie zwracając uwagi na mdlejącego z wrażenia profesora - że najdokładniejszy wynik otrzymałbym, zanosząc ten barometr do biura zarządcy budynku. Mam tu ładny barometr - powiedziałbym do zarządcy - i podaruję go panu, jeśli poda mi pan dokładną wysokość budynku. Czy naprawdę nie zna pan konwencjonalnej odpowiedzi na zadane pytanie? - wyszeptał zrezygnowany egzaminator. Ależ znam, tylko to takie nudne, więc chciałem wymyśleć coś bardziej oryginalnego. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
mesquaki termodynamika piekła 02.10.02, 22:41 Egzamin z filozofii. Profesor: Jaka jest różnica między ignorancją a arogancją? Student: Nie wiem i nic mnie to nie obchodzi. A tu ładna odpowiedź na pytanie z termodynamiki: Czy piekło jest egzo- czy endotermiczne? www.snopes.com/college/exam/hell.htm m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re IP: *.tlsa.pl 03.10.02, 09:15 nie ma co ukrywac, pierwsza odpowiedz Marchewy jest ta, o ktorej myslalem:) rozwazania na temat piekla rowniez urocze, choc juz wczesniej spotkalem spolszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: termodynamika piekła IP: *.tlsa.pl 03.10.02, 09:30 mesquaki napisała: > A tu ładna odpowiedź na pytanie z termodynamiki: Czy piekło jest egzo- czy > endotermiczne? www.snopes.com/college/exam/hell.htm przeczytalem jeszcze raz to co mam po naszemu i okazalo sie, ze jest nieco dluzsze. zamieszczam dokonczenie /reszta na w.w. stronie/ Wiec jak to jest? Jesli zaakceptujemy postulat (podany mi przez Terese Banyan na pierwszym roku), ze "Predzej pieklo zamarznie niz sie z toba przespie", i biorac pod uwage, ze wciaz nie udalo mi sie nawiazac z nia bardziej intymnych kontaktow, wtedy [Odp 2] nie moze byc poprawna;... Pieklo jest egzotermiczne." Ten student jako jedyny dostal piatke. Odpowiedz Link Zgłoś