Dodaj do ulubionych

poplątane druty

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.05, 21:12
Stary angielski dom zasiedla właśnie nowa rodzina. Zauważono dziwną
instalację sygnalizacyjną między salonem a kuchnią - w salonie jak i
w kuchni było po cztery włączniki i cztery żaróweczki. Włączniki w
salonie sterowały żarówkami w kuchni i odwrotnie. Stare napisy już
się dokumentnie pozacierały i nie było wiadomo ani która żarowka
odpowiada któremu włącznikowi, ani też nawet które położenie
włącznika zapala a które gasi żarówkę.

Nowy pan domu w pierwszym odruchu chciał wypruć całą tą dziwną
instalację, ale po namyśle postanowił że w czasie najbliższej
parapetówy zadziwi gości porozumiewając się w ten śmieszny sposób
z kucharką. Ale musiał do tego rozszyfrować co jest co. Zaczął
na pałę ustawiać przełączniki i chodzić między salonem a kuchnią,
ale było to trochę daleko - szybko się zniechęcił i zamówił
elektryka.

Elektryk przyjechał z pomocnikiem. Pomocnikowi udzielił instruktażu
i wysłał go do kuchni, a sam operował w salonie. Po skończonych
testach pomocnik wrócił do salonu, ale wtedy okazało się że
po drodze zgubił kartkę, na której robił zapiski. Elektryk chciał
go obsobaczyć za to że będą musieli robić to jeszcze raz, ale
po chwili zastanowienia stwierdził że zapiski pomocnika wcale nie
są potrzebne do rozwikłania połączeń.

Jakiego instruktażu elektryk udzielił pomocnikowi i jak przebiegało
testowanie?

PS.

To jest zbeletryzowana wersja zagadki którą już kiedyś na Forum
wysłałem, ale wtedy nie było odzewu. Może teraz będzie lepiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Monter Re: poplątane druty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 02:05
      Zacząć należy od wkręcenia sprawnych żarowek. Insrukcja dla pomoćnika:
      1) Daj znać że doszedleś - przełącz wszystkie wyłączniki(Szef zobaczy zmianę
      stanu wszystkich żarowek w jadalni);
      2)włącz pierwszy przycisk - u mnie jedna lampka zmieni stan - nadam jej numer 1
      i nacisnę pierwszy przycisk i ty odpowiednią lampkę oznaczysz 1
      3) naciśnij drugi przycisk - ja nadam numer lampce i nacisnę drugi przycisk,a
      ty oznaczysz lampkę itd
      4) daj sygnal , ktore lampki sa wygaszone zmieniając stan swoich przyciskow z
      tymi samymi numerami - za chwilę ja zrobię to samo.
      Sygnalizować gotowośc można miganiem pierwszego numeru lampki, a nawet wskażać
      pozycje następnych. Kartkę może zrobić tylko szef.
      • Gość: grzesiek Re: poplątane druty - modyfikacja treści IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.05, 12:14
        Tak można, oczywiście. Tyle że wymyślając fabułę dla zagadki trochę
        to źle zrobiłem i zostawiłem za dużo swobody. Umówmy się więc, że
        pomocnik nie może nic robić z własnej inicjatywy, a jedynie może
        ustawiać przełączniki w zależności od tego co w danym momencie widzi
        na żarówkach, oczywiście według zadanej reguły. Elektryk coś ustawia na
        swoich przełącznikach i po 20 sekundach odczytuje swoje lampki, po czym
        znów coś ustawia, itd. Reguła dla pomocnika jest jedna i niezmienna
        w czasie całego testu.
        Pomińmy konieczność początkowego sygnalizowania że pomocnik już jest
        na miejscu, ani informowania pomocnika że test się skończył i ma wrócić.
        • Gość: Monter Re: poplątane druty - modyfikacja treści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 13:24
          Zadaj więc drugą zagadkę bez naiwnej fabułki z jednoznacznymi warunkami
          rozwiązania.
          • republican Re: poplątane druty -Utrudnienie 12.11.05, 15:50
            Pomocnika elektryka uwiodla corka wlasciciela i poszli do sypialni na gore.
            Elektryk zostal sam.
            Jak rozwiazal problem powiklanych przewodow?
            • Gość: Zaciek-awiony Re: poplątane druty -Utrudnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:54
              Jeżeli pozycja wyłącznika nie wskazuje na jego stan,to przesyłający informację
              nie orientuje się, czy zapala lampkę,czy gasi, chyba,że lampki sa sprzęzone i
              zapalaja sie jednocześnie na dwóch końcach, wtedy pomcnik jest zbędny.
              Dokonywanie 16 prob zamiast czterech (jak u Demontera) jest przesadą.
              Jaka jest instrukcja dla pomocnika?Coś musi sygnalizować.
            • Gość: borys Re: poplątane druty -Utrudnienie IP: *.chello.pl 14.11.05, 00:34

> Pomocnika elektryka uwiodla corka wlasciciela i poszli do sypialni na gore.
              > Elektryk zostal sam.
              > Jak rozwiazal problem powiklanych przewodow?

Jak rozwiazać problem powiklanych połączeń w sypialni ?
              elektryk-córka
              właściciel-pomocnik
              elektryk-pomocnik
              pomocnik-córka
              właściciel-elektryk
              córka-właściciel

>
          • Gość: grzesiek Re: poplątane druty - modyfikacja treści IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.05, 17:11
            Gość portalu: Monter napisał(a):

> Zadaj więc drugą zagadkę bez naiwnej fabułki z jednoznacznymi warunkami
            > rozwiązania.

Właśnie z fabułą miałem największą trudność. Wyszło jak wyszło.
            Najchętniej napisałbym wprost o co chodzi, bez libretta, ale już kiedyś to
            zrobiłem i wtedy nie było odzewu. A myślę że problem nie jest całkiem
            trywialny. Jeśli ktoś tak uważa to niech po prostu wyśle rozwiązanie, może
            ja się mylę.

Co do jednoznacznych warunków, to chyba tekst pod tytułem "modyfikacja" jest
            wystarczający.
            • Gość: Demonter Re: poplątane druty - modyfikacja treści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 19:13
              Instrukcja:Po ujrzeniu kolejnej migajacej lampki naciśnij kolejny przycisk tyle
              razy ile wynosi numer migającej lamoki.
              Szef po kolei włacza przyciski i po zamiganiu np trzecim klawiszem, zobaczy
              dwukrotną zmianę stanu czwartej lampki i wie :
              mój trzeci klawisz zapala tam drugą lampkę,a jego trzeci moją czwartą.
              Ustalenie połaczeń jest zakończone.
              Jesliby nalezało ustawić włączniki w pozycjji "wączone" instrukcje należy
              rozszerzyć: Zamigaj tym klawiszem, który ma numer zgodny z wyłączona lampką i
              czekaj na moje miganie.
              Pomysł z nieczytelnym stanem wyłącznikow jest naciągany - użytkownik nie
              wiedziałby, co robi.
              Właściwie - jest to zmodyfikowany pomysł Montera
              • Gość: grzesiek Re: poplątane druty - modyfikacja treści IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.05, 23:30
                Nie o to mi chodziło. Już się raz kajałem z powodu naciąganej
                i nieprecyzyjnej fabuły, teraz po prostu napiszę o co mi chodzi:

Elektryk ustawia jakąś kombinację, pomocnik widząc układ świecących żarówek
                ustawia swoje przełączniki według statycznej reguły, ale nimi NIE MIGA.
                Nie zdradzę chyba wielkiej tajemnicy jeśli powiem że elektryk próbuje
                wszystkie szesnaście kombinacji, zapisuje dla nich stany przełączników oraz
                stany żarówek, i na podstawie takiej tabeli z 16 wierszami i 8 kolumnami
                rozwikłuje problem.

Jaka jest ta reguła i jak wyciągnąć wniski z zapisu?
                • Gość: Demonter Re: poplątane druty - modyfikacja treści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 12:48
                  Trudno odgadnąc o co Ci chodziło. Po cholerę elektryk musi być takim
                  niepraktycznym intelektualistą, jesli nawet najbardziej tępy pomocnik może
                  zrealizować podaną instrukcje.
                  Twoja zagadka powinna zawierać hasło: Podaj metodę którą Ja wykombinowałem.
                  Trzeba było napisać,że pomocnik jest durniem, który tylko umie trzaskać
                  drzwiami i tak daje sygnał szefowi.
                  Niezalweżnie od wszystkiego - pozdrawiam serdecznie!
                  • republican Usiadz Grzesiu.... 13.11.05, 17:47
                    .. na dupie i powiedz nam raz o co Ci chodzi
    • Gość: grzesiek Re: poplątane druty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.05, 00:45
      Dobra, napiszę od nowa.

W pokoju A są cztery włączniki czterech żarówek znajdujących się w pokoju B.
      I odwrotnie, w pokoju B mamy cztery włączniki czterech żarówek z pokoju A.
      Nie wiadomo który włącznik steruje którą żarówką, ani która pozycja
      włącznika zapala a która gasi żarówkę. Znalezienie tych powiązań to Twój cel.

Jest was dwóch - Ty zostajesz w pokoju A, kolega idzie do pokoju B.
      Test przebiega następująco: Ty ustawiasz jakąś kombinację włączników, zapisujesz
      ją sobie oczywiście, a kolega na podstawie tego co widzi na swoich żarówkach
      ustawia swoje włączniki według ustalonej reguły (funkcji). Ty skolei
      zapisujesz stan swoich żarówek będący rezultatem ustawień z pokoju B.
      Tak powtarzacie dla wszystkich szesnastu możliwych kombinacji ustawień
      włączników z pokoju A.

Przykładowo zapis jednego z 16 kroków mógłby być taki:
      W1=góra, W2=dół, W3=dół, W4=góra, Ż1=świeci, Ż2=świeci, Ż3=nie świeci, Ż4=świeci

Jaką regułę ustalisz z kolegą aby na podstawie tak przeprowadzonego testu
      możliwe było odtworzenie połączeń.

I błagam, nie kombinuj nic z mruganiem, czasem reakcji itp. Możliwości
      są tylko takie jak opisałem.
      • Gość: Praktyczny Re: poplątane druty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 13:35
        Po co komplikować proste sprawy. Metoda Demontera wymaga tylko czterech
        ustawień A, zas stan wyłączników dalszych czterech (jesli brak woltomierza).
        Jest również możliwośc załóatwienia sprawy bez pomocnika, po małym
        przygotowaniu technicznym jednej ze stron i czterech próbach.
        16 prób jest grubą przesadą.
        • Gość: grzesiek Re: poplątane druty IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 14.11.05, 13:58
          Czy myślisz może że ja naprawdę mam gdzieś jakieś pokoje A i B,
          a w nich żarówki i wączniki i że potrzebuję porad co z tym zrobić?

NIE

To jest zagadka, którą należy rozwiązać używając dozwolonych metod.
          • Gość: Też ciekawy Re: poplątane druty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 15:31
            grzesiek! Bądź powazny! Nie wazne czy masz te pokoje, czy nie, ale angażujesz
            ludzi do rozwiązania dręcazącej cię zagadki, przy czym ubrdałes sobie,że trzeba
            posłuzyc się macierzą i odrzucasz niesatysfakcjonujące Cię,ale sensowne
            rozwiązania. Lubisz labiryntyn- w porządku, inni idą prostym korytarzem.
            • republican Podobny temat 16.11.05, 04:03
              Jak wspomniano powyzej, obejdzie sie bez czeladnika(niech sobie chlopak uzyje
              na gorze).
              A teraz cos na podobny temat

Mamy cztery wylaczniki A, B C i D w pokoju X Znamy ich polozenia(Gora 1, Dol
              0).
              Mamy 4 zarowki a, b, c i d w pokoju Y.
              Elektryk (sam bez pomocnika) moze przejsc tylko jeden raz z X do Y.
              Jaka metoda znajdzie wlasciwe polaczenia?
              • Gość: Znajomy Re: Podobny temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 10:27
                Jeążeli ma drabinkę (może dotknąc ręką żarówek), to ustawia wszystkie
                wyłączniki w pozycji "-" i po kilkunasty minutach włącza dwa na "+" ,z których
                po minucie jeden gasi, a po drugiej minucie gasi drugi i włącza trzeci. Zasuwa
                do żarówek i maca, która cieplejszaz dwóch rozgrzanych - cieplejsza - to drugi,
                chłodniejsza - to pierwsz wyłącznik. Swiecąca - trzeci i zimna - czwarty. Jesli
                nie może dotknąc żarówek, to klops, musi pobiegać.
    • Gość: grzesiek Re: poplątane druty IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 16.11.05, 11:31
      Widzę że sens mojej zagadki ugrzązł gdzieś w dziwnej dyskusji. Przyznaję
      że to głównie moja wina - niezbyt precyzyjnie sformułowałem ją za pierwszym
      razem. Dlatego otworzę nowy temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka