Dodaj do ulubionych

Zagadka logiczna

IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.03, 20:16
Ponieważ Cardemon każe nam czekać aż do poniedziałku, więc w tzw.
międzyczasie łamigłówka autorstwa Raymonda Smullyana.
W 1918 roku skończyła się I Wojna Światowa. W dniu podpisania rozejmu trzy
pary małżeńskie zebrały się aby uczcić ten fakt.
Każda kobieta była siostrą jednego z mężczyzn, a każdy mężczyzna był bratem
jednej z kobiet.
Helena jest starsza od swego męża, urodzonego w sierpniu, o dokładnie 26
tygodni.
Siostra pana White’a jest zamężna z bratem Heleny i wyszła za niego w swoje
urodziny w styczniu.
Małgorzata White jest niższa od Wiliama Blacka.
Siostra Artura jest ładniejsza od Beatrycze.
Jan skończył 50 lat.
Jak ma na imię pani Braun?
Obserwuj wątek
    • stomek Czy ta zagadka jest poprawnie podana? 17.09.03, 15:20
      Siadałem do tego kilka razy i nie za bardzo składa mi się to do kupy.
      Jedyne co wywnioskowałem to:
      * Jan jest mężem Małgorzaty i bratem Beatrycze,
      * Helena urodziła się w styczniu lub lutym przy czym styczeń jest możliwy tylko
      dla roku przestępnego.

Ponieważ na forum jeszcze nie padło rozwiązanie to zaczynam nieśmiale
      podejrzewać, że może coś jest nie tak z samą zagadką.

pozdrawiam,
      Tomek
    • Gość: gosi-k Re: Zagadka logiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 22:27
      mogę dodać jeszcze to, ze:
      -Jan urodził się przed datą 11 listopada ale w 1868 roku
      -Helena urodziła się w lutym!; Beatricze w styczniu i w styczniu brala slub z
      Wiliamem Blackiem lub Arturem Braunem, którzy moga byc bracmi Heleny
      -Wiliam BLACK; ARTUR BRAUN; JAN, MALGORZATA WHITE
      -i co jeszcze: moze, ze spotkali sie 11.11.1918
      no i brak mi jednej dodatkowej info
      na czuja- mysle, ze Beatricze jest żoną Artura Brauna, który jest bratem Heleny
      • stomek Re: Zagadka logiczna 18.09.03, 13:56
        A skąd wiadomo, że Jan urodził się przed 11 listopada i 1868 roku? Przecież mógł
        się urodzić w grudniu 1867.
        Skąd wiadomo, że Helena urodziła się w lutym? Między 31 stycznia, a 1 sierpnia
        jest dokładnie 26 tygodni (poza latami przestępnymi).

Tomek

• lotrzynapl Re: Zagadka logiczna 18.09.03, 12:30
      ja tez wywnioskowalem jedenie nastepujace rzeczy:
      data kiedy sie potykaja - to wiadomo,
      imie p.White'a (jan)a co za tym idzie imie p.Browna - artur
      to samo co poprzednicy jezeli chodzi o Beatrycze -ze jest siostra jana white'a
      i zona brata heleny. I tu zaczynaja sie schody poniewaz nijak nie jestem na
      podstawie podanych informacji wywnioskowac czy to maz czy brat heleny ma na
      nazwisko brown. Mozna jeszcze myslec nad zdaniem malgorzata white jest nizsza
      od williama blacka jezeli jednoczesnie siostra artura jest ladniejsza od
      beatrycze to gdyby byla nia malgorzata to Beatrycze musiala by byc naprawde
      brzydka :) bo nie dosc, ze nienajladniejsza to szcze bardzo niska - ale to nam
      nadal nic nie daje bo sa to tylko zalozenia a nie wnioski z danych. poza tym
      jezeli chodzi o daty urodzin - Helena jest z lutego lub marca bo jezeli jej maz
      urodzil sie ostatniego dnia sierpnia to wyjdzie marzez nawet w roku przstepnym
      (o ilesie nie myle) ale z drugiej strony te daty urodzin za wiele nie daja... -
      moze wiecej dala by informacja, ze jan skonczyl dzis 50 lat - ale nie wiem czy
      duzo wiecej...Pozostaje chyba glowic sie dalej lub czekac na uzupelnienie
      trsci...

pozdrawiam
      ALP
      • lotrzynapl Re: Zagadka logiczna 18.09.03, 12:43
        Poprawiam sie - w roku przestepnym Helena urodzilaby sie jeszcze w lutym :)
    • stomek Antyp! Podaj rozwiązanie! 30.09.03, 10:39
      Ta zagadka bardzo mnie intryguje, a nie potrafię jej ugryźć. Nikt na forum jej
      nie rozwiazał , a ostatnio nawet nikt nie próbował.
      Antyp, podaj rozwiązanie i sposób rozumowania bo ja mam poważne wątpliwości czy
      nie brakuje jakiś przesłanek.

Tomek
      • Gość: gosi-k Re: Antyp! Podaj rozwiązanie! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 14:56
        Antyp- nie podawaj rozwiazania, ale daj podpowiedź. Mnie również ta zagadka
        intryguje i również brakuje mi jednego warunku. Może nie przepisałeś całej
        treści zagadki...;)
        • stomek Może być podpowiedź 30.09.03, 17:14
          O weryfikację treści prosiłem już 2 tygodnie temu więc teraz poprosiłem już o
          rozwiązanie, ale może być podpowiedź (o ile istnieje).

Tomek
          • lotrzynapl Re: Może być podpowiedź 30.09.03, 17:36
            Podpowiedz lub ewentualnie uzupelnienie tresci - takze naleze do osob, ktore
            utknely w martwym punkcie :(

pozdr.
            ALP
            • tororo Re: Może być podpowiedź 30.09.03, 22:32
              Wiemy że Małgorzata jest White. Zeby dalej rozwiązać musimy zbadać dwie do
              spodu mozliwości:
              1) helen Brown i bearrycze Black
              2) Helen Black i beatrycze brown

Któraś musi się nie zgadzać
              Albo będą sprzeczności albo nie

Nie dawajcie podpowiedzi zróbmy to:))
              Do boju!!
              Tororo
              • tororo Nie ! ANTYP NIE DAWAJ PODPOWIEDZI 30.09.03, 22:35
                Tak napisałem żebyśmy nie wyszli na cienkich Bolków. YTeraz lece po fajki a
                potem bede rysował tabelki Biało Czarno Brązowe
                TORORO
                • tororo BŁAD W ZADANIU 01.10.03, 00:00
                  OK. Znam tę zagadke.

Chciałem zagrzać łamigłowkowiczów do boju i udzieliłem takiej podpowiedzi , w
                  której nie ma żadnej informacji o sposobie rozwiązywania a jedynie jest
                  wskazanie do bardzo systematycznego postępowania.

Kiedy jednak dokładnie przeczytałem treśc zagadki zamieszczonej przez Antypa
                  zauwazyłem że jest tam pewna róznica w stosunku do znanej mi treści -
                  zamieszczonej w książce Gradnera 'More Mathematical Puzzles and Diversions".

Otóz tam jest napisane że siostra pana Whita jest "żoną szwagra brata Heleny" a
                  nie "żoną brata Heleny".

To istotna różnica - i dalej rozwiązanie jest mozliwe. Sprawdzałem czy zag.jest
                  rozwiązywalna w wersji Antypa - wg mnie nie.

No i oczywiście przepraszam Antypa za to że mu się w zagadkę wcinam, ale
                  forumowicze od dawna prosza o potwierdzenie prawidłowości tresci - a Antyp ani
                  nie potwierdza ani nie zaprzecza. Ja w najblizszym czasie nic nie napisze
                  wiecej o tresci zagadki zeby mozna było się z nią zmierzyć.

Pozdr
                  Tororo
                  • stomek Re: BŁAD W ZADANIU 02.10.03, 12:25
                    A przypadkiem nie było też, że wszystkie pary rodzeństwa to bliźnięta?

Tomek
                    • stomek Re: BŁAD W ZADANIU 02.10.03, 12:39
                      Jeżeli Helena ma brata bliźniaka to potrafię rozwiązać zagadkę robiąc użytek z
                      informacji o wieku i różnicach wieku (W&H Black, A&M White, J&B Brown).
                      W przeciwnym razie ciągle nie potrafię tego ugryźć.

Tomek
                      • stomek Beatrycze Braun - bez bliźniaków 02.10.03, 17:52
                        Ale jaja - nie wiem czemu wcześniej potrzebowałem do tego bliźniaków.
                        Ciekawe, że nie wiadomo jak ma na imię mąż pani Braunt - może być Artur lub Jan.

pozdrawiam,
                        Tomek
                        • tororo Re: Beatrycze Braun - bez bliźniaków 03.10.03, 00:11
                          stomek napisał:

> Ciekawe, że nie wiadomo jak ma na imię mąż pani Braunt - może być Artur lub
                          Jan

No własnie. :))
                          Tak naprawdę w łamigłówce nie ma pytania o ich imiona - a tylko trzeba
                          odpowiedzieć jak ma na imię pani Brown.

Pozdr.
                          Tororo
                    • tororo Re: BŁAD W ZADANIU 02.10.03, 14:54
                      stomek napisał:

> A przypadkiem nie było też, że wszystkie pary rodzeństwa to bliźnięta?

nie było:))

Pozdr Tororo
                  • lotrzynapl Re: BŁAD W ZADANIU 02.10.03, 14:02
                    tororo ale nie podawaj jeszcze rozwiazania-ok?

pozdr.
                    ALP
                    • tororo Re: BŁAD W ZADANIU 02.10.03, 15:30
                      OK:)
                      Tororo
                      • gosi-k Re: BŁAD W ZADANIU 02.10.03, 16:17
                        siostra pana Whita jest "żoną szwagra brata Heleny"
                        proszę potwierdzić, czy dobrze rozumuję, że powyższy tekst oznacza:
                        Helena ma brata- on ma żonę- ta żona ma brata,- który ma żonę, która jest
                        siostrą p. Whita?
                        jezeli to rozumowanie o szwagrze jest poprawne, to zaplątałam się jeszcze
                        bardziej :)
                        • tororo Re: BŁAD W ZADANIU 02.10.03, 17:11
                          gosi-k napisała:

> siostra pana Whita jest "żoną szwagra brata Heleny"
                          > proszę potwierdzić, czy dobrze rozumuję, że powyższy tekst oznacza:
                          > Helena ma brata- on ma żonę- ta żona ma brata,- który ma żonę, która jest
                          > siostrą p. Whita?
                          > jezeli to rozumowanie o szwagrze jest poprawne, to zaplątałam się jeszcze
                          > bardziej :)
                          Tak - ale to nie jedyna mozliwośc ze szwagrami:
                          szwagrem tak ja powyżej może być brat żony - ale również może nim być mąż
                          siostry.

Pozdr.
                          Tororo
                          • gosi-k Re: BŁAD W ZADANIU 02.10.03, 17:43
                            ok- przyjmujemy, ze
                            1/brat żony- to ten przypadek, który opisałam - mężem jest brat żony brata
                            Heleny...
                            2/ mąż siostry- to siostrą brata Heleny jest Helena a jej mąż nie może być
                            mężem siostry pana Whita , ponieważ byłby bigamistą..(siostrą pana Whita jest
                            Beatricze- ale to juz nie jest ważne do naszych rozwazan)
                            no i co wtedy?- albo ja już nic nie kumam :(
                            • tororo rozwazania o zonie szwagra brata 02.10.03, 22:05
                              gosi-k napisała:

> 2/ mąż siostry- to siostrą brata Heleny jest Helena a jej mąż nie może być
                              > mężem siostry pana Whita , ponieważ byłby bigamistą..(siostrą pana Whita jest
                              > Beatricze- ale to juz nie jest ważne do naszych rozwazan)
                              > no i co wtedy?- albo ja już nic nie kumam :(
                              Najpierw - nie potwierdzam ani nie zaprzeczam czy faktycznie siostra pana
                              Whita to beatrycze.
                              Nalezy jedynie zauwazy ze aby szwagier brata Heleny (jako mąz jej siostry) był
                              ozeniony z siostra Whita to brat Heleny musiałby sie nazywać własnie White.

Pozdr Tororo
                              • gosi-k Re: rozwazania o zonie szwagra brata 03.10.03, 01:18
                                hmm- no tak moze być jeszcze siostra Heleny...warto to przemyśleć. Nic więcej
                                nie pisz- pomyślę nad tym jutro :)teraz nie zmobilizuje swoich szarych komorek -
                                idę spać
                                • gosi-k Re: rozwazania o zonie szwagra brata 05.10.03, 22:18
                                  odpowiedz brzmi:
                                  pani Braun ma na imie Beatricze
                                  • gosi-k Re: rozwazania o zonie szwagra brata 05.10.03, 23:08
                                    Pani Braun ma na imię Beatricze
                                    a to mój tok rozumowania:
                                    podpisanie rozejmu było w listopadzie 1918 roku

1.luty roku 1918 liczył sobie 28 dni
                                    2.Helena urodziła sie 26 tygodni przed mężem, który urodził się w sierpniu
                                    czyli: urodziła się w marcu lub w lutym lub 31 stycznia- pod warunkiem, że
                                    urodziła się w roku gdy luty posiada 28 dni a mąż urodził się 1 sierpnia-
                                    (najlepiej chwilkę po północy :))
                                    3.Jan skończył 50 lat (moje dodatkowe założenie, ze skończył te 50 lat w 1918
                                    roku a nie kiedyś tam...) czyli urodził się w (1918-50=) 1868 roku
                                    4.luty 1968 roku liczył sobie 29 dni. Tak więc gdyby przyjąć, że Helena
                                    urodziła się 31 stycznia , to jej mężem nie może być Jan
                                    5.warunek iż siostra pana Whita jest żoną szwagra brata Heleny jest bardzo
                                    ważny i o dziwo jest możliwy tylko w jednym przypadku, gdy siostrą Whita jest
                                    Helena. Czyli wtedy szwagrem dla brata Heleny (Whita) jest mąż Heleny i to
                                    obojętnie na tym etapie rozważań, czy to będzie pan Black czy Broun . W
                                    pozostałych przypadkach – czyli gdyby Helena nie była siostrą Whita nigdy
                                    podany wyżej warunek pokrewieństwa się nie sprawdza. I tu uśmiech dla Tororo-
                                    troszkę podpowiedział :)
                                    6.Tak więc zakładam, ze żoną pana Whita była Małgorzata a siostrą była Helena,
                                    która urodziła się 31 stycznia
                                    7. I tu są jeszcze dwie możliwości:
                                    White Jan i Braun Artur lub White Artur i Braun Jan
                                    ale biorąc pod uwagę , ze Helena nie może być żoną Jana , i że siostrą Artura
                                    nie jest Beatricze, to w obu przypadkach żoną pana Brauna jest Beatricze!!!

mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam ..no i że nie popełniłam błędu w
                                    swoim dumaniu nad tą fajną zagadką. Oczywiście wszelkie błędy śmiało
                                    wytykajcie. A Tororo proszę o opinię.
                                    • tororo Re: rozwazania o zonie szwagra brata 06.10.03, 23:50
                                      gosi-k napisała:

> Pani Braun ma na imię Beatricze
                                      Brawo gosi-k. Dokładnie tak. Rozumiem, że również stomek-Tomek rozwiązał
                                      (troszkę wcześniej) łamigłówkę, jako że pisał:

> Ale jaja - nie wiem czemu wcześniej potrzebowałem do tego bliźniaków.
                                      > Ciekawe, że nie wiadomo jak ma na imię mąż pani Braun - może być Artur lub
                                      Jan.

Teraz skomentuje Twoje rozwiązanie, potem napiszę jakie rozwiązanie przedstawił
                                      Gardnera na końcu napisze jak rozwiązywałem ja.

>a to mój tok rozumowania:
                                      > podpisanie rozejmu było w listopadzie 1918 roku
                                      Tak - a dokładnie 11 listopada.

> 1.luty roku 1918 liczył sobie 28 dni

Tak, ale to nieistotne:))

> 2.Helena urodziła się 26 tygodni przed mężem, który urodził się w sierpniu
                                      > czyli: urodziła się w marcu lub w lutym lub 31 stycznia - pod warunkiem, że
                                      > urodziła się w roku gdy luty posiada 28 dni a mąż urodził się 1 sierpnia-
                                      > (najlepiej chwilkę po północy :))

Tak

> 3.Jan skończył 50 lat (moje dodatkowe założenie, ze skończył te 50 lat w 1918
                                      > roku a nie kiedyś tam...) czyli urodził się w (1918-50=) 1868 roku

Dokładnie tak – uzupełniając treść łamigłówki, też nie byłem dokładny. W
                                      zadaniu jest napisane – Jan MA!! 50 lat.

> 4.luty 1968 roku liczył sobie 29 dni. Tak więc gdyby przyjąć, że Helena
                                      > urodziła się 31 stycznia , to jej mężem nie może być Jan

Tak (rozumiem że 1968 to literówka i że miało być 1868)

ɱ.warunek, iż siostra pana Whita jest żoną szwagra brata Heleny jest bardzo
                                      >ważny
                                      Zgadza się
                                      > i o dziwo jest możliwy tylko w jednym przypadku, gdy siostrą Whita jest
                                      >Helena.

Tu Ciebie nie rozumiem nie wiem, dlaczego tak przyjęłaś – ale tak jest
                                      prawidłowo. We mnie wyrażenie bratowa siostry brata szwagra itd. wywołuje
                                      stupor umysłowy i popłoch intelektualny muszę sobie takie sprawy tabelkami i
                                      schemacikami rozjaśniać – o czym dalej.

>Czyli wtedy szwagrem dla brata Heleny (Whita) jest mąż Heleny i to
                                      >obojętnie na tym etapie rozważań, czy to będzie pan Black czy Braun. W
                                      >pozostałych przypadkach – czyli gdyby Helena nie była siostrą Whita nigdy
                                      >podany wyżej warunek pokrewieństwa się nie sprawdza. I tu uśmiech dla Tororo-
                                      >troszkę podpowiedział :)

Dzięki za uśmiech

ɲ.Tak więc zakładam, ze żoną pana Whita była Małgorzata a siostrą była Helena,
                                      >która urodziła się 31 stycznia

Tak

ɳ. I tu są jeszcze dwie możliwości:
                                      >White Jan i Braun Artur lub White Artur i Braun Jan
                                      >ale biorąc pod uwagę, że Helena nie może być żoną Jana, i że siostrą Artura
                                      >nie jest Beatricze, to w obu przypadkach żoną pana Brauna jest Beatricze!!!

I tak i koniec rozwiązania J

>mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam ..no i że nie popełniłam błędu w
                                      >swoim dumaniu nad tą fajną zagadką. Oczywiście wszelkie błędy śmiało
                                      >wytykajcie. A Tororo proszę o opinię.

Gosi-k opinia taka jest: bardzo aktywnie rozwiązywałaś tę zagadkę i jako
                                      pierwsza podałaś rozwiązane (ale stomek rozwiązał wg mnie pierwszy, choć ty
                                      pierwsza miałaś „czuja”) – błędu ani razu nie popełniłaś. – ale miałaś chyba
                                      farta czyniąc kolejne założenia. Myślę tak, gdyż nie wszystkie informacje
                                      podane przez Smullyana wykorzystałaś (albo coś przemilczałaś) Jak np.
                                      wykorzystałaś informację o tym ze Artura siostra jest ładniejsza niż Beatrycze?

Chciałaś to maszJ

Tu pewna uwaga. Otóż o ile osoba rozwiązująca łamigłówkę ma prawo iść na
                                      skróty – i dzięki szczęśliwym strzałom docierać do prawidłowego rozwiązania to
                                      autor podający rozwiązanie takiego prawa nie ma. Musi on przedstawiając
                                      rozwiązanie, zakładać taki tok rozumowania, który przy przyjęciu najgorszych z
                                      możliwych (ale prawidłowych) założeń doprowadzi do prawidłowego wyniku. I tak
                                      właśnie założył Gardenr.

Z dwóch możliwości:
                                      1) Helena Black i Beatrycze Braun
                                      2) Betarycze Black i Helena Braun

najpierw do rozpatrywania wybrał drugą (w rzeczywistości zła)
                                      Po kolei sprawdzał wszystkie warunki Wyszło z tego założenia najpierw, że
                                      siostrą Whita jest Helen siostrą Brauna Beatrycze a siostrą Blacka –
                                      Małgorzata. Zaraz potem mu wyszło, że White to Artur a Braun to Jan. Jak już to
                                      wszystko miał to okazało się, ze Helena nie może być żona Jana, bo będzie od
                                      niego starsza co najmniej 26 tygodni i 1 dzień. (ona ur. w styczniu 1868 on w
                                      sierpniu 1868 – a luty był 29 dniowy). Stąd prosty wniosek, że założenie jest
                                      fałszywe i że panie nazywają się Helena Black i Beatrycze Braun.. Helena może
                                      być żoną Blacka, bo na jego datę urodzin nie ma żadnych ograniczeń. A o to jak
                                      maja na imię panowie Braun i White autor zagadki wcale nie pyta i my nie musimy
                                      odpowiadać. Zagadka rozwiązana

Kiedy śledząc rozwiązanie zagadki u Gradnera doszedłem do rozważań o siostrach
                                      będących żonami brata szwagra ( i to po angielsku) to wymiękłem. Zrobiłem
                                      solidną tabelkę i dopiero wtedy poszło lepiejJ.

Pokazuje ja poniżej. Może przyda się komuś, kto chciałby sam jeszcze dojść do
                                      rozwiązania. W tabelkę wstawiłem te informacje, które wynikają wprost z treści
                                      zagadki. Poniżej dla tych, co chcieliby sami dojść do rozwiązania – tabelka.
                                      Nie potrafię jej dokładnie sformatować - ale mam nadzieję, że jest czytelna.

............|.WHITE.|.BLACK.|.BRAUN.|...Artur...|.Jan....|.Wiliam.|
                                      ............|..S...|.Ż..|..S..|..Ż..|..S...|..Ż...|..S..|..Ż..|..S..|..Ż..|..S..
                                      |..Ż..|
                                      Helen...|.......|.N.|.......|......|........|.......|....|...|....|.......|...|.
                                      ..|
                                      Beatry..|...|..N..|....|....|..|.|..N..|...|....|....|...|...|
                                      Małg..|..N.|..T..|....|..N..|..|..N...|....|...|....|....|...|...|
                                      Artur..|...|...N...|......|
                                      Jan....|...|...N...|.............|
                                      Will......|......N.....|...T......|....N....|

Pozdr

Tororo

• gosi-k Re: rozwazania o zonie szwagra brata 07.10.03, 02:18
                                        tororo- dziękuję za opinię :)
                                        i kilka ostatnich słów na koniec:
                                        1) umknęła mi cytowana wypowiedz Tomka: > Ale jaja - nie wiem czemu wcześniej
                                        potrzebowałem do tego bliźniaków. Ciekawe, że nie wiadomo jak ma na imię mąż
                                        pani Braun - może być Artur lub Jan.
                                        Przyznam się, że wówczas nie zrozumiałam jej na tyle, by przeanalizować
                                        wyciągając wnioski- nie zrobiłam tego, a powinnam. I teraz przesyłam UKŁON DLA
                                        TOMKA :)
                                        2)oczywiście, ze nie jest istotne czy luty 1918 roku miał 28 dni- to
                                        takie "głośne myślenie". Rok 1918 był niezbędny do dojścia do 1868 roku i
                                        analizy tego roku :)
                                        3)> Tu Ciebie nie rozumiem nie wiem, dlaczego tak przyjęłaś – ale tak jest
                                        > prawidłowo. We mnie wyrażenie bratowa siostry brata szwagra itd. wywołuje
                                        > stupor umysłowy i popłoch intelektualny muszę sobie takie sprawy tabelkami i
                                        > schemacikami rozjaśniać – o czym dalej.
                                        - u mnie też był w tym miejscu "popłoch intelektualny" (fajne określenie-bardzo
                                        trafne :) )
                                        - tu kilka wyjaśnien:
                                        moim pierwszym układem tych powiązań był schemat:
                                        Helena <-> brat <-> zona <-> brat <-> zona(siostra whita)
                                        sprawdałam ten układ w swoich tabelkach z innymi warunkami i otrzymywałam fałsz.
                                        potem podpowiedziałeś...no i musiałam przetrawić Twoją podpowiedz i dojść do
                                        najprostrzego układu:
                                        Helena..->..brat
                                        helena..->..mąż
                                        a z tego wynika: brat i mąż to szwagrowie :)- banalne i az mi teraz wstyd- to
                                        pewnie ten "popłoch intelektualny" :)
                                        3)ale miałaś chyba
                                        > farta czyniąc kolejne założenia. Myślę tak, gdyż nie wszystkie informacje
                                        > podane przez Smullyana wykorzystałaś (albo coś przemilczałaś) Jak np.
                                        > wykorzystałaś informację o tym ze Artura siostra jest ładniejsza niż
                                        Beatrycze?
                                        -nie, nie miałam farta!!!!. wykorzystałam informację o tym, że Artura siostra
                                        jest ładniejsza niż Beatricze pisząc:
                                        > >ale biorąc pod uwagę, że Helena nie może być żoną Jana, i że siostrą Artura
                                        nie jest Beatricze),
                                        to,że siostrą Artura nie jest Beatricze- to właśnie ten wniosek

4) to co opisałam w swoim rozwiązaniu doprowadziło oczywiście do uzupełnienia
                                        mojej tabelki, o której nie wspomniałam , gdyż towarzyszyła mi ona od początku
                                        i była zbyt oczywista, aby o niej pisać. Ale masz rację, opisując rozwiązanie-
                                        to główny element- powinna się tam znalezc
                                        Jest ona podobna do Twojej, ale troszkę inna więc postaram się tutaj teraz
                                        wrysowac, choc sama myśl o tym mnie przeraza :)-ok, więc "rysuję i ciekawa
                                        jestem, jak się ona pokaze na Twoim monitorze:
                                        ..#.Helena...#.Małgorzata.#.Beatricze.#........#
                                        ż.#.nnnnnnnn.#.tttttttttt.#.nnnnnnnnn.#.White..#.Jan /Artur
                                        s.#.tttttttt.#.nnnnnnnnnn.#.nnnnnnnnn.####################
                                        ż.#.tttttttt.#.nnnnnnnnnn.#.nnnnnnnnn.#.Black..#.Wiliam
                                        s.#.nnnnnnnn.#.nnnnnnnnnn.#.ttttttttt.####################
                                        ż.#.nnnnnnnn.#.nnnnnnnnnn.#.ttttttttt.#.Braun..#.Jan /Artur
                                        s.#.nnnnnnnn.#.tttttttttt.#.nnnnnnnnn.####################

no i oczywiście przed podaniem na forum rozwiązania , sprawdziłam jeszcze dwie
                                        możliwości:
                                        > 1) Helena Black i Beatrycze Braun
                                        > 2) Betarycze Black i Helena Braun
                                        rysując dwie inne tabelki a w opisie tylko nadmieniłam:
                                        >warunek, iż siostra pana Whita jest żoną szwagra brata Heleny jest bardzo ważny
                                        > i o dziwo jest możliwy tylko w jednym przypadku, gdy siostrą Whita jest
                                        > >Helena.
                                        nie chce mi się teraz wrysowywac tych tabelek- zanudziłabym już chyba. Na mojej
                                        kartce gdzie rozwiązywałam zagadkę mam dopisek przy obu, ze szwagrowstwo sie
                                        nie zgadza.

no i tyle.
                                        dzięki Tororo, gratuluję Tomku- fajnie się bawiłam :)
                                        • gosi-k Re: rozwazania o zonie szwagra brata 07.10.03, 02:22
                                          no i oczywiście tabelka wrysowała się do bani- dlaczego te "t" takie cieńkie?
                                          hehe
                                        • tororo Re: rozwazania o zonie szwagra brata 07.10.03, 10:03
                                          gosi-k napisała:

> sprawdałam ten układ w swoich tabelkach
                                          ciesze sie to nie tylko ja musze sie wspomagac tabelkami :))

> -nie, nie miałam farta!!!!. wykorzystałam informację o tym, że Artura siostra
                                          > jest ładniejsza niż Beatricze

więc wycofuję się ze swojej opinii o twoim farcie i składam głeboki pokłon
                                          w dowód uznania

Warto jeszcze przyjrzeć się samej konstukcji tej zagadki. Z reguły logiczne
                                          zagadki 'tabelkowe" podaja informacje niezbedne do wypełnienia kratek tabeli i
                                          wymagaja wyjasnienia wszystkich powiazan. Tu mamy do czynienia z kilkoma
                                          fajnymi sprawami - po pierwsze wcale nie trzeba ustalić wszystkich powiązań,
                                          żeby rozwiązac zagadke
                                          Po drugie - dziwne początkowo warunki o urodzinach nie służa do zdobycia
                                          informacji o mozliwych powiązaniach ale sa po to aby odrzucic tylko jedna
                                          mozliwość - że Helena i Jan to małżeństwo.
                                          A po trzecie - ten okropny brat szwagra Heleny, czyli jak to trafnie napisała
                                          Gosi-k: "Helena ma brata- on ma żonę- ta żona ma brata,- który ma żonę, która
                                          jest siostrą p. Whita" - toż to czyste szaleństwo!

Pyszna zagadka - ale i autor to nie byle kto - czyli sam Raymond Smullyan.

No a na koniec najważniejsze - wielki dzięki dla Antypa za to że przywołał te
                                          zagadkę.

Pozdr

Tororo
                                    • stomek Re: rozwazania o zonie szwagra brata 07.10.03, 10:43
                                      gosi-k napisała:

> 3.Jan skończył 50 lat (moje dodatkowe założenie, ze skończył te 50 lat w 1918
                                      > roku a nie kiedyś tam...) czyli urodził się w (1918-50=) 1868 roku

Tytułem uzupełenienia: skoro skończył 50 to urodził się między grudniem 1867, a
                                      październikiem 1868 (plus odpowiednie fragmenty listopada). Ale ta wiedza
                                      wystarczy aby wykluczyć go jako męża Heleny urodzonego w sierpniu (bo to
                                      musiałby być sierpień 1868 czyli roku przestępnego).

A mnie udało się to całe zadanie rozwiązać bez tabelek - fakt, że po drodze
                                      wpadałem na manowce.

Tomek

• Gość: Lilusia Re: Zagadka logiczna IP: *.rzeszow.vectranet.pl 26.12.14, 07:59
      odp:Beatrycze Braun,siostra Jana Whita i żona Artura Brauna
      dla porządku Jan White mąż Małgorzaty z domu Black
      Artur Braun mąż Beatrycze z domu White
      William Black mąż Heleny z domu Braun :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka