Dodaj do ulubionych

Strona bierna

01.12.10, 21:12
Mam takie zdania : 1.Wer Öffnete die Tür ? -> Wer wurde die Tür geÖfnett?
2.Wo kocht man das Essen ? -> Wo wurde das Essen gekocht ???
3.Wann hat Heinrich Schliemann Troja entdeckt? -> Wann ist Troja von H. Schliemann entdeckt worden ?
4. Welche BÜcher von Max Frisch haben Sie schon gelesen ? -> nie wiem jak zamienić to zdanie ;/
5. Welche Verlag gab die Romane von Miłosz heraus? -> Welche Romane von Miłosz herausgab wurde?

Czy dobrze zamieniłam te zdania na stronę bierną? Jeśli nie to bardzo proszę o podanie prawidłowych odpowiedzi. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • zawszekacperek Re: Strona bierna 01.12.10, 22:14
      1. Von wem wurde die Tür geöffnet?
      2. Wo wird das Essen gekocht?
      3. Poprawnie. Brawo.
      4. I nie zamienisz.
      5. Von welchem Verlag wurden die Romane von M. herausgegeben?

Pamiętaj o fundamentalnej zasadzie. Zamieniamy w tym samym czasie gramatycznym.
      Kacperek

agnesm92 napisała:

> Mam takie zdania : 1.Wer Öffnete die Tür ? -> Wer wurde die Tür geÖfnett?
      > 2.Wo kocht man das Essen ? -> Wo wurde das Essen gekocht ???
      > 3.Wann hat Heinrich Schliemann Troja entdeckt? -> Wann ist Troja von H. Sch
      > liemann entdeckt worden ?
      > 4. Welche BÜcher von Max Frisch haben Sie schon gelesen ? -> nie wiem jak z
      > amienić to zdanie ;/
      > 5. Welche Verlag gab die Romane von Miłosz heraus? -> Welche Romane von Mił
      > osz herausgab wurde?
      >
      > Czy dobrze zamieniłam te zdania na stronę bierną? Jeśli nie to bardzo proszę o
      > podanie prawidłowych odpowiedzi. Z góry dziękuję
    • jecki.p Re: Strona bierna 01.12.10, 22:51
      Kacperstwo rzeczywiscie nie zamieni.
      Jecki mowi:
      Welche BÜcher von Max Frisch wurden von Ihnen schon gelesen.
      :-)
      j.
      • zawszekacperek Re: Strona bierna 02.12.10, 00:54
        A czekałem na Pana, Panie Chrabio. Zmiotę Waszeci ten uśmieszek z buźki. O ten :-) !
        Bo powinno być:
        Welche Buecher von Max Frisch sind schon von Ihnen gelesen worden?.

Kacperek

P.S. Czy Pan Chrabia odwiedził Diasporę. Wrzuciłem tam glosę d wątku donnerbalkena..
        • ja.nusz Re: Strona bierna 02.12.10, 08:44
          No to jak już panowie tak walczycie, to może któryś zaryzykuje dodatkowo wersję w "Zustandpassiv"?
          • haasi Re: Strona bierna 02.12.10, 08:51
            A moze by panienka sie poruszyla z miejsca? Panta rei...
            www.canoo.net/services/OnlineGrammar/Wort/Verb/Genera/Zustandspass.html
        • jecki.p Re: Strona bierna 02.12.10, 18:55
          Siehste, qrwa, es geht doch!

j.

zawszekacperek napisał:

> A czekałem na Pana, Panie Chrabio. Zmiotę Waszeci ten uśmieszek z buźki.
          > O ten :-) !
          > Bo powinno być:
          > Welche Buecher von Max Frisch sind schon von Ihnen gelesen worden
          > ?.
          >
          > Kacperek
          >
          > P.S. Czy Pan Chrabia odwiedził Diasporę. Wrzuciłem tam glosę d wątku donnerbal
          > kena..
          >
          • agnesm92 Re: Strona bierna 02.12.10, 19:58
            To w końcu zamienia się to zdanie czy nie?
            Welche BÜcher von Max Frisch haben Sie schon gelesen ? -> Które jest poprawne : -> Welche BÜcher von Max Frisch wurden von Ihnen schon gelesen. - dlaczego to zdanie zostało zamienione na Passiv Imperfekt jak zdanie główne jest w Perfekcie ?
            czy Welche Buecher von Max Frisch sind schon von Ihnen gelesen worden?.
            • agnesm92 Re: Strona bierna 02.12.10, 20:04
              A tak w ogóle to mam jeszcze jedno pytanko :P . Mam takie zdanie Sie verwendeten im Haushalt nur Produkte ohne Chemi i teraz tak wg mnie zdanie powinno wyglądać tak : Nur Produkte ohne Chemi wurde im Haushalt verwendet. Ale widziałm też wersję Im Huashalt wurde nur produkte ohne Chemi verwendet? Czy tak też jest poprawnie?
              • jecki.p Re: Strona bierna 02.12.10, 20:09
                Von ihnen wurden im Haushalt nur Produkte ohne Chemie werwendet.
                Zasie ladniejsza, ale nie WIERNIEJSZA wersja brzmi:
                In ihrem Haushalt wurden nur chemiefreie Produkte verwendet.

j.
            • jecki.p Re: Strona bierna 02.12.10, 20:07
              No bystras, qrwa, powiedziec cza! - Prawie jako kacperstwo - podrzucony kasek ladnie przetrawilo i kupe wcale polityczna wyprodukowalo...
              Alles klar?!
              :-)
              j.
              • agnesm92 Re: Strona bierna 02.12.10, 20:34
                tak alles klar ? Jakiś problem, że pytam ? Chyba po to chyba jest forum, żeby dzielić się wątpliwościami. Nie pytałam o to jak bardzo jestem bystra bo Ciebie/Pana czy kogo tam nie powinno interesować. Trochę kultury, mimo to dziękuję za odpowiedź.
                • jecki.p Re: Strona bierna 02.12.10, 21:01
                  Duby smalone Jejmosc p i e r d z i e l i s z.
                  Zasie do do mojej k u l t u r y - kacperstwo Ci wnet oswieci.
                  j.
                  • zawszekacperek Re: Strona bierna 02.12.10, 22:39
                    Eech, nie warto Panie [b]Ch[b]rabio. Swołocz nie zrozumie - jak powiedział książę Golicyn w ... Paryżu.

Kacperek
    • kasiula87a Re: Strona bierna 16.12.10, 18:28
      możesz sobie zerknąć jak to się robi i z czym to się je plus ćwiczenia -> deutschkurs.pl
      • haasi zerkanie 16.12.10, 19:16
        Kto ma tu zerkać? Angela Merkel? Przecież autor posta jest debilny!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka