15.06.11, 22:19
Witam,
Mam dosc duzy problem. Mam 20 lat i od pierwszej klasy podstawowki ucze sie niemieckiego w szkole + zawsze mialam dodatkowe zajecia. Kocham ten jezyk i uczylam sie go jak szalona: jezdzilam do niemiec, czytalam niemieckie gazety, ksiazki, ogladalam telewizje, sluchalam muzyki. Niestety dwa lata temu musialam wziazc sie porzadnie za angielski gdyz nigdy wczesniej sie go nie uczylam i wszystko co bylo zwiazane z niemieckim rzucilam w kat. Wszystko co umialam poszlo w las. Nic, kompletnie nic nie pamietam. Kiedy ogladam TV troche rozumiem, ale nie jest to to, co bylo kiedys. Kiedy mam sie wypowiedziec poprostu nie pamietam nawet prostej odmiany czasownika sein.
Chcialabym poradzic sie Panstwa jaka ksiazka pomoglaby mi odwierzyc moje umiejetnosci. Nie wiem czy najlepiej by bylo zeby to bylo repetytorium (poniewaz leze zarowno gramtycznie jak i ze slownictem) czy jakas inna ksiazka do nauki jezyka.
Najlepiej zeby wszystko bylo w tej ksiazce uporzadkowane dzialami jak jest to zazwyczaj w repetytoriach.
Zeby gramatyka byla jakos dobrze wyjasniona i pokolei.
+ moze smieszny, ale dla mnie wazny warunek jest to, zeby ksiazka byla kolorowa i miala duzo obrazkow, poniewaz mam niesamowita pamiec fotograficzna. Moze to byc ksiazka nawet dla dzieci, ale cos zeby mi pomoglo.
Mam nadzieje, ze bedziecie Panstwo uchylni i pomocni dla mnie i jezeli ktos zna jakas ksiazke, ktora moglaby mi pomoc bylabym bardzo wdzieczna za udzielenie mi rady.
Dziekuje :)
Obserwuj wątek
    • prochottka1 Re: ksiazka 16.06.11, 11:11
      Berliner Platz 3 + cwiczenia + cd
      i nauka w internecie
    • haasi Re: ksiazka 16.06.11, 18:15
      Mam 20 lat. Do podstawówki poszłam mając (zakładam) 7 lat. Przed dwoma laty przestałam mieć kontakz niemieckim. Czyli 11 lat nauki psu na budę. A dzisiaj nic, null, niente, nada, niczewo nietu. I szukam książki z obrazkami. Nawet nie pamiętam, jak się nazywam. Dzisiaj, jak zobaczę "ü", to myślę, że to wagonik , co puszcza dwa dymki.
      Jak to się zwie fachowo "wtórny cośtamcośtam"?
    • pierwszy-donosiciel Wszystko co umialam poszlo w las... 16.06.11, 18:16
      lisiczka_foxy napisała:
      Wszystko co umialam poszlo w las. Nic, kompletnie nic nie pamietam

Jakiś szczególnie zjadliwy przypadek alzheimera może?

Inaczej nie mogę sobie tego wytłumaczyć!

W 20 tym roku życie, szczególnie tragiczne...
    • pierwszy-donosiciel Frauenfußball... 16.06.11, 18:37
      Frauenfußball
    • rotkaeppchen1 Re: ksiazka 16.06.11, 23:09
      Dziwie sie, ze wszystko zapomnialas, po dwoch latach. No ale mniejsza o to - w glowie gdzies te dane siedza, trzeba je tylko wyciagnac. Moim zdaniem nie warto uczyc sie "od nowa". Zacznij czytac niemieckie czasopisma i ksiazki - na poczatek proste - moga byc z obrazkami;-) nie rezygnuj z ogladania TV, kupuj filmy na dvd z niemieckimi napisami (warunek: napisy nie moga roznic sie od tekstu dialogow - to sie czesto zdarza, moze sa jakies dvd z filmami dla osob uczacych sie - na francuskim kanale czesto puszczaja filmy francuskie z napisami). A najlepiej, jezeli ci naprawde zalezy na jezyku, pojedz do Niemiec - w ramach au pair albo Freiwilliges Soziales Jahr. Odkad jestesmy w Unii a szczegolnie od maja b.r. pojawilo sie tyle mozliwosci legalnego pobytu w Niemczech. Wyjazd to dobry pomysl - ja np bylam zbyt leniwa, zeby nauczyc sie perfekt jezyka, nauczylam sie "na sucho" do poziomu B1 a reszte zalatwil (i zalatwia dalej) pobyt w De - gadalam sobie z miejscowymi a oni nawet nie wiedzieli, ze to takie konwersacje z nativ speakerem dla mnie i to za darmo ;-)
      • jecki.p Re: ksiazka 16.06.11, 23:50
        "kupuj filmy na dvd z niemieckimi napisami" to jest, kapturku, Humbug-Kappes-Schmarrn.
        Jezeli juz, to filmy w wersji niemieckiej z polskimi napisami.
        j.
        • rotkaeppchen1 Re: ksiazka 17.06.11, 23:28
          Nie, mialam na mysli filmy niemieckie z niemieckimi napisami. O ile pamietam, na moich niemieckich dvd jest taka opcja, chyba dla niedoslyszacych, czy jak. Na pewno jest opcja jezyk angielski-napisy angielskie, wiec chyba z niemieckim tez. Ale moze cos pomieszalam. W kazdym razie na pewno o to mi chodzilo, zeby sluchac i jednoczesnie czytac - to bardzo ulatwia na poczatek.
          • jecki.p Re: ksiazka 17.06.11, 23:47
            Nadal nie widze sensu. Byc moze jest to opcja na potem, gdy ktos chce sie uczyc jezyka pisanego. Jesli chce sie osluchac z jezykiem, a przy tym nie "dedukowac" tresci jedynie z obrazkow, najlepsza opcja jest ta, o ktorej pisalem: niemiecka wersja jezykowa + polskie napisy.

j.

rotkaeppchen1 napisała:

> Nie, mialam na mysli filmy niemieckie z niemieckimi napisami. O ile pamietam, n
            > a moich niemieckich dvd jest taka opcja, chyba dla niedoslyszacych, czy jak. Na
            > pewno jest opcja jezyk angielski-napisy angielskie, wiec chyba z niemieckim te
            > z. Ale moze cos pomieszalam. W kazdym razie na pewno o to mi chodzilo, zeby slu
            > chac i jednoczesnie czytac - to bardzo ulatwia na poczatek.
            • rotkaeppchen1 Re: ksiazka 18.06.11, 01:17
              Hmm a ja nie rozumiem, dlaczego nie widzisz sensu. Ogladanie filmow sluzy osluchaniu sie ale przydatne jest takze rozumienie tego, czego sie slucha. Na poczatku nauki trudno "wylowic" poszczegolne wyrazy, wszystko zlewa sie w jedna calosc. I wtedy napisy pomagaja. Ja niemieckiego uczylam sie "tradycyjnie" bo za moich czasow nie bylo czegos takiego jak dvd ;-) Ale teraz np ogladajac filmy po angielsku czesto wlaczam napisy, dzieki czemu wylapuje slowa, ktorych zbyt dobrze nie znam, lub nie znam w ogole i dzieki napisom moge je sobie wyszukac w slowniku.
              • pierwszy-donosiciel visual informatio plus auditory information... 18.06.11, 06:51
                rotkaeppchen1 napisała:

> Hmm a ja nie rozumiem, dlaczego nie widzisz sensu. Ogladanie filmow sluzy osluc
                > haniu sie ale przydatne jest takze rozumienie tego, czego sie slucha.(...)
                =============================

Powyższe całkowicie popieram! <----Tu przykład lekcji języka angielskiego Głosu Ameryki z Waszyngtonu.

W ten sposób można wiadomość przyjąć jako visual information i jednocześnie jako auditory information.
                I jeszcze trzecia możliwość, pod filmem można cały skrypt jako całość wyświetlić i wydrukować na papierze.

Od kilku tygodni materiały, które każdego poranka otrzymuję z Białego Domu, są podobnie opracowane. PR z Białego Domu nie jest przeznaczona wyłącznie dla Amerykanów, ale dla całego świata, także dla obcokrajowców uczących się angielskiego na podstawie przemówień ich prezydenta.

Jeckiego możesz jedynie ignorować, on się każdego i wszystkiego tu czepia.

Taki złośliwy gnom po prostu. Nic na to nie poradzisz. Ja go tu od przeszło 10 laty znoszę...

Jecki jest składnikiem inwentarza G.W. Połamany i wybrakowany ale z powodu braku personelu nikt go tu jeszcze nie wyniósł na śmietnik...

I tak każdy nowy user się o niego potyka... On sam siebie uważa za najważniejszą personę w G.W.... Szajba mu kiedyś odbiła... On jest byłym Więźniem Potulickim z czasów Solidarności... Poszukaj w Googlu, to go znajdziesz...pod Nr. 13. Sam się tym chwalił...

Wszyscy inni dostali stanowiska ministerialne, dla niego wystarczyło tylko na miejsce na polskich forach w charakterze pokracznego Gartenzwerga...
                Ot co...
    • haasi na poważnie 17.06.11, 08:11
      lisiczka_fox? Chcesz na poważnie uczyć się od początku?
      Bo, coś mi się wydaje, że odpowiedź przestała ciebie interesować?
      • pierwszy-donosiciel Re: na poważnie 17.06.11, 08:31
        lisiczka_foxy musimy, niestety na straty zaliczyć....
    • lisiczka_foxy Re: ksiazka 17.06.11, 21:40
      nie rozumiem, dlaczego niektorzy nie podeszli do tego powaznie, ale tak to juz jest; polak zawsze bedzie polakiem i zamiast pomoc bedzie zostawiac ironiczne komentarze.

tgz 'pustka' w mojej glowie jest faktycznie spowodowana choroba i lekami jakie przyjmuje, nie mam sie czego wstydzic, wstydzic raczej powinni sie inni, ktorzy wysmiewaja chorych ludzi.

tak czy siak, chcialabym bardzo podziekowac za rady, sproboje z filmami, ale mimo to chcialabym tez miec jakas ksiazke, dzieki ktorej moglabym przypomniec sobie troche slownictwo i gramtyke.
      • rotkaeppchen1 Re: ksiazka 17.06.11, 23:24
        Nie napisalas, czym spowodowana jest pustka w twojej glowie. Jezeli lekami, faktycznie, nie ma sie czemu dziwic i zartowac. Nikt nie wzial pod uwage takiej mozliwosci, stad docinki. Nie martw sie, to, czego nauczylas sie kiedys, gdzies tam w glowie siedzi, trzeba to sobie tylko przypomniec.
        Jezeli lubisz ksiazki z obrazkami polecam "Themen neu" 1-3. Dla mnie troche zbyt kolorowa ale to kwestia gustu.
      • pierwszy-donosiciel Bardzo, bardzo ważne! 18.06.11, 07:34
        lisiczka_foxy napisała:
        tak czy siak, chcialabym bardzo podziekowac za rady, sproboje z filmami, ale mimo to chcialabym tez miec jakas ksiazke, dzieki ktorej moglabym przypomniec sobie troche slownictwo i gramtyke.

W normalnych filmach gadają za szybko. Po pewnym czasie się zniechęcisz do nauki. I wielka frustracja Cię ogarnie! I rzucisz wszystko w kąt!
        Poszukaj w DEUTSCHE WELLE dla uczących się języka. Zdaje mi się, że widziałem tam takie filmy z napisami i wolno mówione. I krótkie filmy! I ucz się tych całych zwrotów na pamięć! Nie wyrazów!

Nie ucz się pojedynczych słówek a całych zwrotów (frazy). Składanie pojedynczych słów nie prowadzi do właściwej składni w obcym języku.

Pan Bóg tak urządził, że języki ludzkie różnią się nie tylko słowami, ale także składnią zdań. Budową zdań! W języku polskim orzeczenie jest najczęściej na początku zdania. W języku niemieckim część orzeczenia jest na początku zdania, druga część orzeczenia jest na końcu zdania. W zdaniach podrzędnych całe orzeczenie jest na końcu zdania...Bardzo, bardzo ważne!

I w języku niemieckim zdanie podrzędne może stać na początku a zdanie nadrzędne na drugim miejscu....
    • pierwszy-donosiciel Zwei Fliegen mit einer Klappe! 18.06.11, 09:49
      Zwei Fliegen mit einer Klappe!

Wie geht das?

Ja, im DER SPIEGEL # 93

Ein gewisser Donnerbalken hat wieder mal zugeschlagen!

Ein sehr aktuelles Thema und sogar auf Englisch.

Aber das machen wir hier alle mit links?

Nicht wahr?
    • lisiczka_foxy Re: ksiazka 19.06.11, 12:33
      bardzo dziekuje za wszystkie podane ksiazki i za propozycje z filmami!
      tytuly ksiazek wypisze sobie dzis wieczorem i jutro wybiore sie do ksiegarni i wybiore ta, ktora bedzie mi najbardziej odpowiadac!
      Jeszcze raz bardzo dziekuje!
      • pierwszy-donosiciel -------> Jeszcze raz bardzo dziekuje! 20.06.11, 09:09
        lisiczka_foxy napisała:

> Jeszcze raz bardzo dziekuje!
        ===================================

Keine Ursache.

Gern geschehen.

Dazu sind wir ja hier.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka