Dodaj do ulubionych

szukamy tlumaczy

08.07.04, 14:18
Szukamy tlumaczy gotowych do wpolpracy z nasza firma specjalizujaca sie w -
b. ogolnie mowiac - posrednictwie polsko-niemieckim. Bardzo prosimy o
przeslanie ofert na maila z krotkim opisem zawierajacym doswiadczenie
zawodowe, wyksztalcenie i oczekiwane wynagrodzenie. Mamy tez nadzieje, ze
naszym postem nie naruszylismy regulaminu forum
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: biber Re: szukamy tlumaczy IP: *.hisag.com 08.07.04, 14:25
      Proszę o podanie adresu mailowego, lub info
      na adres:
      biber@gmx-topmail.de

biber
      • kalkos Re: szukamy tlumaczy 08.07.04, 14:27
        jak widac, jestem zalogowany
        pzdr
    • basha Re: szukamy tlumaczy 13.07.04, 13:35
      Witam!
      Jestem absolwentka filologii germańskiej, zajmuję się tłumaczeniami. Proszę o
      szczególy oferty na maila basha@o2.pl
    • Gość: magda Re: szukamy tlumaczy IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.04, 14:11
      Jesli oferta nadal aktualna, prosze o blizsze informacje! moj adres mailowy:
      mmb6@op.pl.Biegle wladam jezykiem niemieckim, mam doswiadczenie w
      tlumaczeniach.Pozdrawiam!
    • Gość: Gast Re: szukamy tlumaczy IP: *.hisag.com 02.08.04, 17:07
      Byłoby dobrze dla wszystkich uczestników tego Forum,
      gdybyśmy wymieniali się opiniami na temat tego rodzaju
      ofert. Moim zdaniem oferta w tej formie jest niewiele
      mówiąca i poprzez to trochę nieprofesjonalna.

G.
      • Gość: Ania Re: szukamy tlumaczy IP: *.acn.waw.pl 02.08.04, 23:52
        jest troche nieprofesjonalna, bardzo malo konkretna. pan mial spore
        wymagania ... tylko ze na gadaniu sie skonczylo.
        • zbyszek14 Re: szukamy tlumaczy 03.08.04, 00:52
          nic dodac nic ujac. Man soll sich schaetzen! Das ist Fehl am Platze!
          Zbyszek
          • kalkos Re: szukamy tlumaczy 03.08.04, 22:19
            szanowni panstwo, po pierwsze zaznaczylem w moim poscie, ze nie chce naruszyc
            regulaminu forum, po drugie jezeli komus oferta wydaje sie byc malo
            profesjonalna, bynajmniej nie musi na nia odpowiadac.
            poszukujemy tlumaczy, z ktorymi bedziemy mogli w przyszlosci wspolpracowac
            kazdorazowo na odrebnych i indywidualnych warunkach zaleznych od wielu
            czynnikow, ktore znane sa kazdemu, kto ma chocby niewielkie pojecie o
            tlumaczeniu. pozdrawiam
            • Gość: Ania Re: szukamy tlumaczy IP: *.acn.waw.pl 03.08.04, 23:13
              pojecie o tlumaczeniu mam i to nawet spore; do tej pory jakos wspolpraca mi sie
              udawala; uwazam jednak ze obowiakiem zleceniodawcy jest konkretne podanie czego
              oczekuje i na jakich warunkach. I podeslanie probki lub przykladowego
              czegokolwiek jest przyjete w tego typu sprawach. A nie jakies ogledne
              informacje - prosba o pokazanie jakiegokolwiek przykladu tego co mialabym
              tlumaczyc zostala zignorowana (tajemnica ?????) Jakby co odsylam na listy
              dyskusyjne dla tlumaczy - vide wypowiedzi na temat zelceniodawcow proszacych o
              probki juz wykonanych tlumaczen...
            • Gość: smyk11 Re: szukamy tlumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 00:18
              Do Uczestników tego forum:

niektórzy starzy bywalcy tego forum znjaą mnie
              już i mam nadzieję, mają mnie raczej za rozsądnego
              forumowicza.
              Otóż znam się trochę na profesjonalnych ogłoszeniach
              i chciałbym wyrazić tutaj swoją opinię, że zarówno
              sama oferta tych panów jaki i ich odpowiedzi nie są
              zbyt profesjonalne, więc zalecam ostrożność.
              Pozdrawiam
              smyk11
      • zabieganab Re: szukamy tlumaczy 18.08.04, 12:31
        Gość portalu: Gast napisał(a):

> Byłoby dobrze dla wszystkich uczestników tego Forum,
        > gdybyśmy wymieniali się opiniami na temat tego rodzaju
        > ofert. Moim zdaniem oferta w tej formie jest niewiele
        > mówiąca i poprzez to trochę nieprofesjonalna.
        >
        No właśnie! Ta oferta nie mówi kompletnie o żadnym szczególe.... ja, aj, aj...
        so macht man(frau) nicht!
    • Gość: agula Re: szukamy tlumaczy IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 04.08.04, 01:07
      Swobodnie rozmawiam i piszę w j.niemieckim, doświadczenie w
      tłumaczeniach,studentka germanistyki. agula123autograf.pl
      Interesuje mnie tylko poważna i uczciwa! propozycja.
    • Gość: Kamil Re: szukamy tlumaczy IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.04, 18:20
      Dziwie sie, ze niektorzy "tlumacze",nie wiedzac jakie
      teksty maja tlumaczyc podejmuja sie tego zadania, twierdzac
      ze faktycznie mogo wszystko tlumaczyc.
      Probki takich specjalistow mozecie podziwiac na stronach , ktore
      juz podawalem na Forum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=13968344&a=14029619
      Jesli z was tacy wszechstronni tlumacz to prosze o przetlumaczenie
      ponizszych tekstow a forum oceni:

"Sollte eine Bestimmung dieses Auftrags unwirksam sein oder werden, so wird
      dadurch die Gültigkeit im Übrigen nicht berührt. Die durch den Wegfall der
      unwirksamen Bestimmung entstehende Lücke ist nach Treu und Glauben so
      auszufüllen, wie dies dem Sinn und Zweck entspricht.
      Entsprechendes gilt, wenn eine ergänzungsbedürftige Lücke offenbar wird"

albo

"Sie gewährleisten, dass die Anlage in allen zu ihrem Verwendungszweck
      gehörenden Betriebszuständen den Anforderungen entspricht, die die geltenden
      Bestimmungen zu Arbeitsplatz- und Umweltschutz an die Beschaffenheit der Anlage
      stellen. Die Anlage muss schädliche Umwelteinflüsse, soweit nach dem Stand der
      Technik möglich, vermeiden. Nach dem Stand der Technik unvermeidbare schädliche
      Umwelteinflüsse, auch anfallende Abfallstoffe, müssen auf ein Mindestmaß
      beschränkt bleiben"

albo cos z Handelsblatt:

HB DÜSSELDORF/FRANKFURT. „Der Dax könnte nächste Woche die 4 000-Punkte-Marke
      wieder antesten“, sagte Lothar Hessler, Volkswirt bei HSBC Trinkaus &
      Burkhardt. Diese Meinung teilt auch Markus Reinwand, Aktienstratege bei der
      Helaba. „Der Markt war zuletzt deutlich überverkauft. Daher dürfte eine
      technische Gegenreaktion den Dax wieder Richtung 4 000 Punkte bringen.“ Frank
      Schallenberger, Aktienstratege bei der LBBW, sagte: „Dass der Dax trotz der
      eher schwachen Unternehmenszahlen und des steigenden Ölpreises diese Woche
      zugelegt hat, deutet darauf hin, dass er seinen Boden gefunden hat und die
      Zeichen auf weitere Gewinne stehen.“ Der Leitindex hat seit Wochenbeginn über
      zwei Prozent an Wert gewonnen

albo

Zunächst wird aus den Einzelsubstanzen einer Herstellungscharge durch Mahlen
      und Mischen eine homogene, feinpulverige Mischung hergestellt. Diese wird
      anschließend dem Granulierprozess unterzogen. Die Pulvermischung wird dabei zu
      kleinen Klümpchen (Granulat) verbunden.

Granulat-Nährböden bieten gegenüber den herkömmlichen Pulver-Nährböden eine
      Reihe wichtiger Vorteile:

• Wesentlich geringere Staubentwicklung bei der Handhabung vermeidet
      weitgehend eine Allergisierung oder ein Einatmen toxischer Substanzen.

• Bessere Rieselfähigkeit vermeidet ein Haften des Trockennährbodens an
      Gefäßwänden oder
      Geräten. Dadurch leichteres Abwiegen!

• Gute Benetzbarkeit des Granulats mit Wasser beschleunigt den Suspendier- bzw.
      Lösungsprozess. Keine Bildung schwerlöslicher Verklumpungen.

• Homogene Verteilung der Inhaltsstoffe in der Packung ist auch nach längerer
      Lagerung noch gewährleistet. Daher keine unerwünschten Entmischungseffekte!

• Bessere Lagerfähigkeit, bedingt durch den geringeren Wassergehalt
      die gleichbleibende homogene Verteilung der Inhaltsstoffe

Kto tylko jeden z tych tekstow poprawnie przetlumaczy moze
      sie nazwac tlumaczem.

Pozdrowienia
      • Gość: no i co ? Re: szukamy tlumaczy IP: 208.249.73.* 04.08.04, 22:48
        te madrala jak nadajesz z niemieckiego serwera to se sam tlumacz takie
        pierdoly :)

tak na kolanie i szybko he he

jesli jeden z punktow umowy traci moc ,to nie ma to wplywu na waznosc
        pozostalej czesci umowy.Powstala na wskutek tego luka w umowie bedzie
        traktowana wedlug caloksztaltu i tresci pozostalej umowy.Analogicznie beda
        traktowane pozostale luki w tresci powstale w procesie uzupelniania tresci
        umowy.

Gwarancja zapewnia ze cel i przeznaczenie urzadzenia zgodne jest z
        obowiazujacymi przepisami ochrony srodowiska oraz pracy.
        Urzadzenie powinno zachowac normy ustaw o ochronie srodowiska w zakresie emisji
        czynnikow szkodliwych oraz wplywu na srodowisko naturalne ,w szczegolnosci nie
        przekraczac norm monimalnych okreslonych w ustawach dotyczacych w/wym.

tak to by brzmialo na "polskie urzedowe" zgodnie z realiami ,aczkolwiek niezbyt
        wiernie ,ale tracal to pies ,za forse potrafie znacznie lepiej hehe

a dalej to mi sie po prostu nie chce

pozostawiam innym pole do popisu
        a moze ty Kamil popuscisz cugli wenie tworczej ?
        • zbyszek14 Re: szukamy tlumaczy 04.08.04, 23:51
          kochani,
          szanujmy siebie. Jak mowia Anglicy, 'Noone is perfect' lub jak mowia
          Niemcy 'Ist man alt wie ein Haus, lernt man nie aus'. To prawda, ze trzeba sie
          w czyms specjalizowac, by byc dobrym. Pomimo skonczonej Germanistyki,
          kwalifikacji tlumacza przysieglego z tego jezyka, nie uwazam siebie za
          wielkiego speca. Robie bledy, bo tak jest i bedzie, ale wazne, bym chcial sie
          na nich uczyc. Na pewno pokora i umiejetnosc powiedzenia nie,bo ten tekst jest
          dla mnie za trudny, nie znam sie dostatecznie na tym, sa w cenie. obecnie
          jestem w Szkocji, koncze roczny pobyt. Angielskim wladam dosc swobodnie, ale
          ogro mtego jezyka jest tamk niesamowity, ze mozna uczyc sie cale zycie. Ja moge
          wiele sie nauczyc dzieki przyjaciolom szkockim i ich zyczliwosci. Na pewno, by
          byc dobrym tlumaczem trzeba konsultowac sie ze specjalistami w danej dziedzinie
          w Niemczech lub w Austrii, jesli tekst jest austriacki. to tyle. Tak w ogole,
          to dzieki Kamilu za teksty, ktore nam przekazales i cenna uwage, zycze Tobie i
          nam wszystkim powodzenia.
          Zbyszek
        • Gość: Kamil Re: szukamy tlumaczy IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.04, 17:12
          No i co ?
          No i niezle. Wprawdie nie wiernie jak zaznaczasz, ale wierze, ze
          za gotowke bys sprostal.

Nie jestem tlumaczem i nie tlumacze takich pierdolow jak
          slusznie zauwazasz. Mam z nimi do czynienia na codzien
          i to mi wystarcza. Wystarczy, ze je rozumie.
          • Gość: geduld Re: szukamy tlumaczy IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 15:50
            pierdół - (nie: pierdołów)
            co dzień - (nie: codzień)
            rozumiem - (nie: rozumie)
      • marylka3 Re: szukamy tlumaczy 09.08.04, 14:20
        Drogi Kamilu!
        Bardzo to budujące, gdy się widzi taka dbałość o poziom usług tłumaczeniowych.
        Szkoda tylko, że podlaną nieco złośliwym sosikiem…Każdy kiedyś zaczynał, nie
        każdego też stać na komputer i słowniki elektroniczne, a i w Pcimiu Dolnym są
        ludzie, którzy swoja pracę robią dobrze.
        Niestety, poszukujący tłumaczy często nie informują o rodzaju tekstów do
        przetłumaczenia, dlatego odpowiadający na takie ogłoszenia mogą sprawiać
        wrażenie ludzi, którzy sadzą, że potrafią wszystko. Ale jakie jest wyjście?
        Najwyżej po zapoznaniu się z tekstem można uczciwie zrezygnować z tłumaczenia
        go, czyż nie? Ważny jest też cel, dla którego cos się tłumaczy, czy ma to być
        tekst odpowiadający oryginałowi w taki sposób, jak gdyby pierwotnie powstawał w
        języku docelowym, przeznaczony np. do publikacji lub funkcjonujący jako ważny
        dokument, czy też – a nawet wbrew protestom osoby tłumaczącej solidnie często
        można zetknąć się z taką potrzebą – wystarczy niemalże streszczenie
        podstawowego sensu tekstu i zawartych w nim informacji ( na
        zasadzie: „Powiedz/napisz mi no Pan krótko, o co tam chodzi…”), zwłaszcza wobec
        coraz większego zbiurokratyzowania języka. Nie mówię oczywiście o fachowym
        tłumaczeniu przysięgłym czy specjalistycznym, tłumaczenie tekstów
        specjalistycznych to kategoria zupełnie odrębna i tu fachowiec w danej
        dziedzinie zawsze będzie lepszy od filologa, jeśli tylko wystarczająco zna
        język.

Dlatego rzeczywiście nie podjęłabym się na przykład przetłumaczenia Rękawicy
        Nr 1 Szanownego Wyzwania, bo nie ma jasności, jakiej dziedziny dotyczy tekst
        (ogólnie: prawo, umowa, zlecenie, ale to mało), brak jest kontekstu, a choćby
        nazwy czy tytułu; a ostatecznie każdy tekst musi mieć konkretne odniesienie do
        konkretnej, nawet jeśli tylko wyobrażonej, jak w literaturze, rzeczywistości, a
        w przytoczonym fragmencie nr1 tego nie wiadomo. W końcu nie przekłada się
        przecież słów na słowa…Tak więc ta Rękawica mocno dziurawa, a to trochę nie
        fair. A gdyby tak cały tekst? Wtedy można by próbować … choćby poćwiczyć.
        Ale już Rękawicę Nr 2 mogę spróbować podjąć; jako nauczycielka z Pcimia (no,
        niezupełnie, Pcim trochę większy…) oczywiście, dlatego moja niezborną
        polszczyzną spróbuje oddać sens tekstu, ignorując cokolwiek fachowy żargon.* A
        więc:

Gwarantują/zapewniają one [ a propos: jakie „sie”? a może : oni? Proszę o
        jeden akapit wstecz! Zakładam jednak ,że jakieś elementy techniczne tegoż
        urządzenia…] , iż przy każdym rodzaju eksploatacji zgodnym z jego
        przeznaczeniem urządzenie to [ a może: instalacja, aparatura, itd. Trzeba
        wiedzieć, o co chodzi! ] odpowiada wymogom przepisów o ochronie stanowiska
        pracy (bhp) i ochronie środowiska naturalnego, stawianym tego rodzaju
        konstrukcjom/urządzeniom. Należy je chronić przed szkodliwymi czynnikami
        zewnętrznymi, na ile umożliwia to aktualny stan rozwoju techniki oraz
        ograniczyć do minimum wpływ tych szkodliwych czynników zewnętrznych, których
        przy aktualnym stanie rozwoju techniki nie da się uniknąć, w tym także wpływ
        agresywnych substancji odpadowych/odpadów.

Dodam, ze brak wyboru w sformułowaniach alternatywnych wynika z tego, że w
        sumie nie wiadomo, o czym mowa.

Spróbujmy też tekst nr4:

Najpierw w wyniku zmielenia i wymieszania poszczególnych składników wsadu
        powstaje jednolita drobno sproszkowana mieszanka. Tę z kolei poddaje się
        procesowi granulowania, w którym proszek wiązany jest w drobne grudki
        (granulat).

W porównaniu z dotychczasowymi pożywkami sproszkowanymi pożywki granulowane
        maja szereg istotnych zalet:

o Znaczna redukcja pylenia pozwala w dużym stopniu uniknąć powstawania
        uczuleń czy też wdychania trujących substancji.
        o Lepsza sypkość przeciwdziała przyczepianiu się( przyleganiu) suchej
        pożywki do ścianek naczyń lub do przyrządów. Stad ułatwione odważanie!
        o Wysoka zwilżalność wodna/ wodą // wysoka chłonność [ TU POTRZEBNA
        KONSULTACJA FACHOWCA] granulatu przyspiesza proces przechodzenia w zawiesinę
        lub proces rozcieńczania. Nie powstają przy tym nierozpuszczalne grudki.
        o Nawet po dłuższym przechowywaniu zapewnione jest równomierne (
        homogeniczne) rozmieszczenie składników w opakowaniu/pojemniku.[Trzeba
        wiedzieć, jak to wygląda!] Dlatego nie należy obawiać się niepożądanych
        skutków odmieszania się składników (rozpadu mieszanki).
        o Lepsza przechowalność, warunkowana małą zawartością wody oraz stałym
        równomiernym rozmieszczeniem substancji składnikowych.

Uff!!! W oczekiwaniu cennej korekty
        pozdrawiam gorąco
        M.
        P.S. „Kto tylko jeden z tych tekstów poprawnie przetłumaczy…” Hmm, coś mi to
        przypomina. „…Ja, wer auch nur eine Seele …”. Proponuję: „Kto poprawnie
        przetłumaczy choćby jeden z tych tekstów…”. Kalki to taka „wysypka” tłumaczy,
        wszystko rozumiem…
        * Ten tekstpróbowałam tumaczyć, nie znajac jeszcze wersji - chyba "no i co?"
        Jego wersja jest oczywiscie lepsza .
        • marylka3 Re: szukamy tlumaczy 09.08.04, 14:29
          O RETY! PRZEPRASZAM!Ten Pcim to oczywiscie nie Kamila pomysł, lecz Gościa o
          nicku: novytor. Cóż, skleroza...
        • Gość: Kamil Re: szukamy tlumaczy IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.04, 18:31
          "Dlatego rzeczywiście nie podjęłabym się na przykład przetłumaczenia Rękawicy
          Nr 1 Szanownego Wyzwania, bo nie ma jasności, jakiej dziedziny dotyczy tekst
          (ogólnie: prawo, umowa, zlecenie, ale to mało), brak jest kontekstu, a choćby
          nazwy czy tytułu; a ostatecznie każdy tekst musi mieć konkretne odniesienie do
          konkretnej, nawet jeśli tylko wyobrażonej, jak w literaturze, rzeczywistości, a
          w przytoczonym fragmencie nr1 tego nie wiadomo. W końcu nie przekłada się
          przecież słów na słowa…Tak więc ta Rękawica mocno dziurawa, a to trochę nie
          fair. A gdyby tak cały tekst? Wtedy można by próbować … choćby poćwiczyć."

Jesli chodzi o Rekawice Nr. 1 to nie jest dziurawa.
          "Salvatorische Klausel" czy "Teilunwirksamkeit" to jest sformulowanie
          standardowe i dla tlumaczacgo umowy handlowe jest bez podawania dodatkowych
          wyjasnien i kontekstow zrozumiale.

"P.S. „Kto tylko jeden z tych tekstów poprawnie przetłumaczy…” Hmm, coś mi to
          przypomina. „…Ja, wer auch nur eine Seele …”. Proponuję: „Kto poprawnie
          przetłumaczy choćby jeden z tych tekstów…”. "

Dziekuje za poprawe

Pozdrowienia
        • Gość: Kamil Re: szukamy tlumaczy IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.04, 19:09
          Droga marylko3!
          przepraszam za ten "zlosliwy sosik" ale trafia mnie ciezka cholera
          jak widze takie strony jak www.zamek-rydzyna.com.pl/de/start.html..
          Jesli ktos nie umie to niech nie tlumaczy tym bardziej, ze to tragiczne
          tlumaczenie jest widoczne na calym swiecie.

Ja nie jestem tlumaczem i nie podejmuje sie zadnych tlumaczen. Po prostu nie
          umiem. Moj zasob polskich slow jest o wiele mniejszy anizeli niemieckich. Wiec
          nie czekaj na moja cenna korekte. Ja tu tylko krytykuje :-) i ucze sie
          polskiego. Sama widzisz jakie mialem problemy ze zdaniem „Kto tylko jeden z
          tych tekstów poprawnie przetłumaczy…”. „Kto poprawnie przetłumaczy choćby
          jeden z tych tekstów…” Pieknie, jeszcze raz dziekuje

Pozdrowienia dla ludzi
          w Pcimiu Dolnym

• ggigus Re: szukamy tlumaczy 09.08.04, 22:49
            popieram Kamila!
            Mialam ostatnio w rece ulotke reklamujaca uroki Ratyzbony (Regensburga) po
            polsku i szlag mnie trafial, kiey to czytalam, bo to byly bledy (powinniscie
            Panstwo) czy dziwaczne sformulowania - zapamietalam tylko wyborne jadlo w
            jednej z restauracji. Niestety, ulotke wyrzuclam, wiec nie moge zacytowac tych
            wielu nonsensow, ale cos takiego wprawdzie nie idzie w swait, ale natrafia na
            rodakow, chcacych zwiedzic miasto.
            Moim zdaniem wielu ludzi uwaza, ze do tluamczenia potrzeban hjest tylko
            zanjomosc jez. obcego, a to nieprawda wg mnie. Trzeba znac wlasny jezyk i niep
            isac np. powinniscie Panstwo.
          • marylka3 Re: szukamy tlumaczy 10.08.04, 14:41
            Halo,Kamilu! Dziękuję za odpowiedź i pozdrowienia. Myślę, że w ostatecznym
            rozrachunku dobrze się rozumiemy.Mnie tez nieraz drażnią niezbyt udane
            tłumaczenia, ale i zleceniodawcy niechby też więcej wymagali, przynajmniej
            jeżeli chodzi o ich język ojczysty.
            A więc uczmy się stale i także od siebie nawzajem,
            pozdrawiam Wielki Świat
            marylka3
    • Gość: valentino112 Re: szukamy tlumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:28
      Tylu tłumaczy a ja proszę o przetłumaczenie dwoch zdań i nie ma chętnych.
      1.Czy otrzymał Pan pięniądze za aukcję nr:
      2.Czy wysłał Pan walory z aukcji:

• zbyszek14 Re: szukamy tlumaczy 05.08.04, 01:39
        Gość portalu: valentino112 napisał(a):

> Tylu tłumaczy a ja proszę o przetłumaczenie dwoch zdań i nie ma chętnych.
        > 1.Czy otrzymał Pan pięniądze za aukcję nr:
        > 2.Czy wysłał Pan walory z aukcji:
        > to byloby chyba tak:
        1. Haben Sie das Geld fuer die Versteigerung Nummer... bekommen?
        Haben Sie das Geld fuer die Versteigerung Nummer ... erhalten?
        2. Haben Sie Gewinne aus der Versteigerung abgeschickt/verschickt?
        Haben Sie uns Gewinne aus der Versteigerung zukommen lassen?
        Pozdrawiam
        Zbyszek
        • Gość: valentino112 Re: szukamy tlumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 09:26
          Serdeczne dzięki
          Pozdrawiam valentino
    • marylka3 Re: szukamy tlumaczy 06.08.04, 11:12
      Chętnie podejme współprace. Załaczam fragmenty cv. Dodam, ze w trakcie pracy
      zawodowej, niezależnie od miejsca zatrudnienia, zajmowałam sie b.często
      tłumaczeniem najrózniejszych tekstów ( potoczne prywatne, techniczne,
      ekonomiczne, inne). Nie posiadam uprawnień tłumacza przysięgłego.Oczekuje
      wynagrodzenia przeciętnego w branzy.

1969 – 1974 Studia na Uniwersytecie Wrocławskim,
      WydzFilologiczny, kierunek: filologia germańska

1974 dyplom: mgr filologii germańskiej;
      temat
      pracy
      magisterskiej: „Wortbildungstendenzen in der
      deutschen Gegenwartssprache“

1981 - 1982 Podyplomowe Studium Metodyki Nauczania
      Języków Obcych
      Uniwersytet Warszawski

1974, 1982, 1986 miesięczne kursy językowe w Niemczech
      (Herder –Institut)

9-14. 07 1990 Wirtschaftskundliches Seminar
      (Kolonia, Monachium) Carl -Duisburg-
      Gesellschaft

1974 – 1979 asystent w Instytucie Filologii Germańskiej
      Uniwersytetu Wrocławskiego

1979 – 1992 lektor, następnie wykładowca i starszy wykładowca
      w Studium Języków Obcych Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu

1992 - nauczyciel mianowany (język niemiecki) w
      Szkole Podstawowej, Publicznym Gimnazjum,

• marylka3 Re: szukamy tlumaczy 06.08.04, 11:23
        Ponieważ odpowiedż udzielona jednemu z pytajacych o adres mail przez
        szukajacego tłumaczy ("jak widać jestem zalogowany") jest i dla mnie
        niezrozumiała, uzupełniam moja ofertę o mój adres z prośbą o
        odpowiedź:marylka3@gazeta.pl
        • minggu Re: szukamy tlumaczy 07.08.04, 02:20
          > Ponieważ odpowiedż udzielona jednemu z pytajacych o adres mail przez
          > szukajacego tłumaczy ("jak widać jestem zalogowany") jest i dla mnie
          > niezrozumiała,

to znaczy, ze zalogowany nick jest pierwsza czescia adresu emailowego gazety
          cyli do "nick" musisz dodac @gazeta.pl( w calosci: nick@gazeta.pl)i wyslac tam
          swoj list
          • marylka3 Re: szukamy tlumaczy 07.08.04, 14:13
            Dziękuję, minggu!
      • Gość: barburka55 Re: szukamy tlumaczy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.08.04, 12:30
        dołączam moja ofertę współpracy-szczegóły na adres barburka55@gazeta.pl
        • Gość: Smyk11 Re: szukamy tlumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 22:32
          W zasadzie zgadzam się z postawą Kamila,
          nawet, jeżeli jest trochę zjadliwa.
          Jego Teksty-testy można przetłumaczyć bez
          kontekstu, jeżeli masię odpowiednią praktykę.

Ja jednak po raz drugi ostrzegam przed podobnymi
          ogłoszeniami na tym forum.
          Dla mnie są one absolutnie nieprofesjonalne.

Pozdrawiam

Smyk11
          • Gość: Ania Re: szukamy tlumaczy IP: *.acn.waw.pl 10.08.04, 08:10
            popieram w 100 %.
            • kalkos Re: szukamy tlumaczy 10.08.04, 12:42
              smyk i ania.
              ponad 60 tlumaczy, ktorzy odpowiedzieli na ogloszenie nie mialo podobnych obaw.
              anons na forum jest rozwiazaniem stosunkowo niekonwencjonalnym i szczerze
              mowiac, nie spodziewalismy sie az takiego odzewu. tam bardziej, ze z roznych
              wzgledow nie moglismy podac wszystkich danych dotyczacych naszej firmy.
              gwoli uzupelnienia - szukamy jedynie doswiadczonych tlumaczy, jedynie na umowe
              zlecenie, oferujemy stawki nieco wyzsze od obowiazujacych w polsce, tematyka
              tlumaczen roznorodna: kultura, turystyka, techniczne.
              przepraszamy tez za ewentualny brak odpowiedzi na maile chetnych do wspolpracy
              tlumaczy. wszelkie przekazane nam informacje dotyczace kontaktu, wyksztalcenia,
              doswiadczenia etc. umieszczamy w bazie danych i zobowiazujemy sie do
              nieprzekazywania ich osobom trzecim bez uprzedniej zgody.
              pozdrawiam
              • Gość: Ania Re: szukamy tlumaczy IP: *.acn.waw.pl 10.08.04, 16:27
                Witam. nikt nie twierdzi ze jestes (jestescie) nieuczciwi. W sumie z tego
                rodzaju ogloszeniami bardzo roznie bywa, ja na przyklad z ciekawosci
                odpowiedzialm w lutym na ogloszenienie zamieszczone tutaj. I pomimo niewysokiej
                stawki - firma byla mala a ilsc tekstu duza - 160 stron to uwazam wspolprace z
                nimi za bezproblemowa - szybki kontakt, platnosci w dniu dostarczenia
                tlumaczenia a sam tekst bardzo ciekawy chociaz miejscami trudny. Tak wiec
                bardzo mozliwe jest, ze Ty i Twoja firma jestescie w porzadku. Po prostu
                czasami tlumaczowi naprawde trudno jest zaufac komus, o kim absolutnie nic nie
                wiadomo, kiedy nie ma mozliwosci zerkniecia na probny tekst. A uwazam ze
                jezeli tlumacz chce najpierw na takowy zerknac to nie oznacza to ze jest taki
                slaby i nie zna sie na rzeczy tylko po prostu chce wiedziec czego sie
                podejmuje. Jezeli moimi uwagami nieslusznie obrazilam to przepraszam.
                pozdrawiam
    • mathias_sammer Re: szukamy tlumaczy 10.08.04, 13:40
      Wrzuc na wyszukiwarke. Znajdziesz bardzo duzo ofert, lacznie z osobami
      znajacymi zywy jezyk (mieszkajacymi w Niemczech) a szukajacymi pracy.

klniam sie,
      M.S.
      • Gość: valentino112 Re: szukamy tlumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 17:43
        Proszę o przetłumaczenie dwóch zdań

Bitte machen Sie Ihre Angaben in den unten hervorgehobenen Feldern.

Bitte wählen Sie die Art der Nachricht aus, und versuchen Sie es noch einmal.
        • Gość: .. Re: szukamy tlumaczy IP: *.adsl.hansenet.de 14.08.04, 00:18
          prosze wpisac swoje dane w polach na dole(uwypuklonych)
          posze wybrac rodzaj wiadomosci i sprobowac jeszcze raz
    • Gość: Izabela Re: szukamy tlumaczy IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 17.08.04, 22:15
      Wstępnie jestem zainteresowana współpracą. Proszę o konkretniejsze informacje i
      namiary np. adres poczty elektronicznej celem przeslania Cv.
    • maincoon Re: szukamy tlumaczy 25.08.04, 10:49
      Hallo,

Sollte das Angebot noch gültig sein, bitte um weitere Infos an maincoon@gazeta.pl

Danke im Voraus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka