Dodaj do ulubionych

czy znacie podobne sytuacje jaka była z Kopernikie

IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 10.07.04, 11:28
Mianowicie chodzi mi o to czy w historii były podobne sytuacje jaka była z
Kopernikiem (dla Niemców jest Niemcem, a dla nas Polakiem) Jest mi to
potrzebne do egzaminu. Proszę o pomoc i z góry dziękuję :-)))) !!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: abelone Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.dabnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.04, 12:01
      może NIECO podobna była sytuacja ze spolszczonym Veit Stoß, który się u nas
      cudownie przeobraził w Wita STWOSZA. Mój znajomy, który jest Niemcem,
      socjologiem specjalizującym się w problematyce Europy Wschodniej długo nie mógł
      skojarzyć, że w/ww to jedna i ta sama osoba. Nie jestem pewna, kiedy Veit
      został przechrzczonyn na Wita o polskobrzmiącym nazwisku Stwosz, ale coś
      takiego było. No, bo jakże to, najsłynniejsze arcydzieło średniowiecza w Polsce
      miało by wyjść spod ręki jakiegoś Germańca?!
    • Gość: kitiket Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 10.07.04, 12:29
      Podobna sytuacja była także z Adamem Mickiewiczem. My, Polacy uważamy go za
      Polaka, a Litwini za Litwina. A on sam pisał: "Litwo, ojczyzno moja..." Chyba
      każdy wie co dalej ;-))
      • sunday Mickiewicz 10.07.04, 16:17
        > Podobna sytuacja była także z Adamem Mickiewiczem. My, Polacy uważamy
        > go za Polaka, a Litwini za Litwina. A on sam pisał: "Litwo, ojczyzno moja..."
        > Chyba każdy wie co dalej ;-))

Nu, ależ Mickiewicz przecież urodził się na Białorusi!
        Za Białorusina z tamtej strony granicy też często jest uważany Chagall.
        • Gość: abelone Re: Mickiewicz IP: *.dabnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.04, 16:37
          a to Chagall nie był białoruskim Żydem, to skąd w jego malarstwie chasydzkie
          motywy? Tak pytam, bom rada sie dowiedzieć coś więcej...
          • sunday Chagall 11.07.04, 01:05
            > a to Chagall nie był białoruskim Żydem, to skąd w jego malarstwie chasydzkie
            > motywy? Tak pytam, bom rada sie dowiedzieć coś więcej...

Ależ był, oczywiście, że był! Ale spróbuj np. Francuzowi wytłumaczyć, że Chagall
            był Białorusinem (Białoruś? Zaraz, zaraz... to w ogóle w Europie?). Dla
            większości Chagall to Francuz... no dobrze, co bardziej wtajemniczeni wiedzą, że
            też Żyd, ew. że rosyjski Żyd. Ale Białorusin!?
    • Gość: BeKa Re: czy znacie podobne sytuacje jaka byla z Koper IP: *.dip.t-dialin.net 10.07.04, 13:02
      Fukier z warszawskiej Starówki - Fugger z Augsburga
      Krakowski Wierzynek - Wirsing
      Józef Elsner, nauczyciel Chopina - Joseph Elsner z Grottkau (Grodków na
      Opolszczyźnie)
      Niemieckie korzenie mają podobno: Aleksander Brückner, Oskar Kolberg, Bogusław
      Linde i Ludwik Zamenhoff
      • Gość: Jecki Re: czy znacie podobne sytuacje jaka byla z Koper IP: *.arcor-ip.net 10.07.04, 14:18
        - no i nie zapominac oczywiscie o M. Sklodowskiej, ktora dla Francuzow
        jest "czysta" Francuzka...
        J.
    • plesser Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper 10.07.04, 15:43
      Takze Bialorusini uwazaja Mickiewicza, za swojego, podobnie jak Kosciuszke
      zreszta.

Trudno powiedziec co budzi wiekszy niesmak, czy takie wyrywanie sobie przez
      panstwa narodowe ludzi, przewaznie z mieszanymi zyciorysami, czy tez postawa
      przeciwna- kompletna ignorancja. Ta ostatnia Polska stosuje na Gornym Slasku
      nie przyjmujac do wiadomosci, ze region ten wzbogacil nie tylko von
      Eichendorfem, o ktorym ten i ow jeszcze slyszal, ale tez 4 noblistow (oprocz
      dalszych 6 noblistow z Dolnego Slaska):

www.gornyslask.pl/szuflada/noblisci.htm
      • Gość: sowa Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.pool.mediaWays.net 10.07.04, 16:13
        Chyba Hitler: czy był Austriackiem czy Niemiecem czy ....
        Friedrich Nietzsche potwierdzał swoje polskie pochodzenie ...,
        Hitlerowski "Feldmarschall Erich von Manstein" urodził się jak "Lewinski"
        polskiego pochodzenia ...
        no i ja???
        • Gość: sowa Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.pool.mediaWays.net 10.07.04, 16:21

F.Nietzsche. Nietzsche Friedrich (1844-1900), filolog klasyczny,
          filozof, Niemiec polskiego pochodzenia (Niecki). Szczycił się ...
          www.icpnet.pl/~midgard/nietzsche.htm - 5k -
          • Gość: sowa Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.pool.mediaWays.net 10.07.04, 16:41
            www.strategie.com.pl/dzial/postacie/8
    • Gość: pysio Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.07.04, 16:34
      ...takie "podobne sytuacje jak z Kopernikiem" indoktrynowane pokoleniom
      przez "jedynie sluszna" partie oraz "jedynie sluszny" kosciol wyrazaja sie
      jeszcze dzisiaj w niemozliwosci wyobrazenia sobie , ze wladajacy jezykiem
      polskim , Polakami byc nie musza - a nawet czasem niektorzy uzytkownicy tego
      forum Polakami nie sa... Przyklad: ("dla Niemcow jest Niemcem, a dla NAS
      Polakiem")
      • Gość: kos Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.pool.mediaWays.net 10.07.04, 16:56
        >"dla Niemcow jest Niemcem, a dla NAS
        Polakiem"<

dla innych kosmopolitą ...

Einstein chyba zozstał obywatełem Stanów Zjednoczonych ... jak m.in. Thomas Mann
        (i Kościuszko i ...)
        • Gość: pouczyciel Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.07.04, 17:06
          " Einstein chyba zozstał obywatełem Stanów Zjednoczonych ... jak m.in. Thomas
          Man
          > n
          > (i Kościuszko i ...)"

...to nic , bo wedlug aktualnego prawa o polskim obywatelstwie pewnie okolo
          czterysta milionow ludzi ma polskie obywatelstwo - tylko ze oni o swoim
          szczesciu nie wiedzom. Wicie!? Rozumicie!?
          • Gość: mucha Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.pool.mediaWays.net 10.07.04, 21:28
            Nasze prawo - jak pajęczyna...
    • Gość: kitiket Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 10.07.04, 16:39
      Albert Einstein - jego pochodzenie jest baaaardzo zawiłe. Mówi się, że był
      Żydem niemieckiego pochodzenia. Czytałem też, że można uznać za Szwajcara a
      nawet za Austriaka albo za obywatela Prus. Sam Einstein, po utworzeniu Izraela,
      przyjął obywatelstwo tego kraju chociaż nigdy tam nie był i nawet nie odebrał
      paszportu izraelskiego.
      Mówił, że nie chce, aby jakikolwiek naród go sobie przypisywał. A mimo to wiele
      państw to robi.
      • sunday Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper 11.07.04, 01:08
        > Albert Einstein - jego pochodzenie jest baaaardzo zawiłe. Mówi się, że był
        > Żydem niemieckiego pochodzenia. Czytałem też, że można uznać za Szwajcara a
        > nawet za Austriaka albo za obywatela Prus. Sam Einstein, po utworzeniu
        > Izraela, przyjął obywatelstwo tego kraju chociaż nigdy tam nie był
        > i nawet nie odebrał paszportu izraelskiego.
        > Mówił, że nie chce, aby jakikolwiek naród go sobie przypisywał.
        > A mimo to wiele państw to robi.

"Jeżeli moja teoria względności okaże się słuszna, Niemcy powiedzą, że jestem
        Niemcem, a Francuzi, że obywatelem świata. Jeśliby miała okazać się błędna,
        Francja oświadczyłaby, że jestem Niemcem, a Niemcy, że jestem Żydem."
    • Gość: JestemWGosciach Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 11.07.04, 15:40
      Jasne, ze byla. Nie trzeba sie zapedzac tak daleko do czasow gdy zyl Kopernik.
      Dla nas w 1939 Gdansk byl nasz, a dla Niemcow to byl ich Danzing. Jak to sie
      skonczylo wszyscy wiemy. I o takich rzeczach tez nalezy wspomniec.
    • Gość: zuza Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.cust.tele2.ch 11.07.04, 16:17
      Francuzi nie przypisują Einsteinowi francuskiej narodowości, oni obrali inną
      metodę, a mianowicie, nazwali go największym plagiatorem 20 wieku.
      Według nich, to francuski naukowiec (Jules Henrie Poincare) jest ojcem tej
      teorii.
      Nie mnie oceniać prawdziwość tych zarzutów
    • Gość: giles Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.a.pppool.de 13.07.04, 04:58
      pewnie. np hewelisz/hevelius
      • Gość: dudu Re: czy znacie podobne sytuacje jaka była z Koper IP: *.pool.mediaWays.net 13.07.04, 10:48
        Stalin (I. Dżugaszwili), Feliks Dzerżyński (Edmund Józef), Róża Luksemburg ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka