Dodaj do ulubionych

USTNY NIEMIECKI podst

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 19.04.05, 10:49
Napiście mi jakie mieliście zestawy na ustnym niemcu. Bede bardzo wdzięczny.
Napewno przyda sie innym też
Obserwuj wątek
    • Gość: ??? Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.05, 13:31
      a czemu seplenisz ?
    • Gość: onaczylija Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:34
      A. chcesz kupic bilet do Polski na samolot, dowiedz sie o cene, dokonaj rezerwacji
      B. byles na sztuce teatralnej, jaka to byla sztuka, kto grał, jakie wywarlo to
      na Tobie wrazenie
      c. kolega w pokoju pali papierosy powiedz,ze ma nie palic, podaj swoje
      argumenty, zaproponuj inne rozwiazanie
      Zdjecie w szkole dziecie przed komputerem
      1. Dlaczego dzieci sa w szkole
      2. Dlaczego komputer jest wazny w zyciu
      • Gość: speedy Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: *.compower.pl 20.04.05, 20:26
        mam pytanie jaki wybralas zestaw(numer tego zestwau) jesli moge wiedziec!!jak
        mozesz to odpisz na adres speedy10o2.pl tylko jak najszybciej..prosze
    • Gość: Paula Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 13:55
      uff ja juz egzamin mam za saba i powiem ze nie byl taki trudny
      1. chcesz wynajac mieszkanie powiedz jak ma ono wygladac ile bedzie kosztowalo i
      kiedy mozesz je obejrzec
      2. w szkole zostal zorganizowany kurs piosenki powiedz kto byl organizatorem
      jakie byly nagrody i przebieg wydarzenia
      3.jakie porzadki robisz w domu . odzrzuc propozycje kolegi ze ona bedzie mył
      naczynia zaproponuj kompromis
      zycze powodzenia tym ktorzy jeszczen ie zdawali
      • Gość: angelika Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: 62.233.190.* 21.04.05, 15:10
        1chcesz zrobic kupe ale meczy ciebie ta sytuacja powiedz:
        poprosze nocnik
        ile masz za niego zapłacic
        dojdż do kompromisu ze na dworcu jest darmowa toaleta

2Wróciles z kursu opowiedz;
        co robiłeś
        kogo poznałeś
        wrażenia z pobytu

3Powiedz kelnerowi
        posiłek jet surowy
        wymień na dogotowany
        powiedz ze chcesz z szefem rozwamiać

Obrazek był dziewczynka z małym pieskie
        pytania:
        Czy lubisz zwierzeta
        Dlaczego ludzie czesto pozostawiaja zwierzeta oddaja do schronisk coś takiego
        pozdro
    • Gość: BEATA Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 21.04.05, 15:47
      Zestaw nr 32
      Obrazek : Para małżeńska w paku, rozmawiają , siedzą na ławce, mają obrączki
      -jaka role spełnia w małżeństwie życie we dwoje? - co oni robią?
      I. W restauracji. Rodzinne spotkanie:-jak wyglądała restauracja-co jedliście?
      -z jakiej okazji?
      II. Chcesz kupić spodnie ale za tańszą cenę, chcesz zniżkę, jednak ta co ci
      zaproponowała jest
      za mała, znajdź wadę w spodniach,
      III. dzwonisz do kina, pytasz się o:program kina, jaki rodzaj filmu cię
      interesuje, kto gra główna role

Zestaw nr 44
      Obrazek: Jakiś mór , jakieś kropki, a pod nimi dzieci, co one robią?
      I. dzwonisz do Polski, spytaj się: czy możesz zadzwonić, jakie są najtańsze
      połączenia
      - kiedy możesz zatelefonować
      II. koleżanka chce cię zabrać na wagary , nie zgódź się ,powiedz dlaczego i
      zaproponuj spędzenie czasu po lekcjach
      III. ostatnio zaczęłaś ćwiczyć, podaj dlaczego, odką d, czy kiedyś już ćwiczyłaś
      , kto ci pomagał

Zestaw nr 26
      Obrazek: młodzi ludzie na świeżym powietrzu jeden gra na gitarze.na jakie tematy
      mogą rozmawiać młodzi? Co ludzie mogą robić w wolnym czasie?
      I. koleżanka chce z tobą gotować, nie zgódź się , powiedz ze nie masz wolnego
      czasu, daj kompromis
      II. kolega do ciebie dzwoni opowiedz mu o:O festiwalu filmowym gdzie był? Jakie
      filmy ci się podobały, Jak zareagowali ludzie
      III. w internacie znalazłaś ogłoszenie o mieszkanie dowiedz się: gdzie leży,
      jakie sprzęty są w nim? , Ile kosztuje wynajem?

Zestaw nr 27
      Obrazek: bar szybkiej obsługi, młodzież siedzi i je, - dlaczego jest niezdrowe
      szybkie jedzenie?
      I. poznałaś kolegę ze Szwajcarii zapytaj się o: do jakiej szkoły chodzi, jakie
      lubi najbardziej przedmiot, jakie hobby
      II. jesteś po urodzinach od kolegi dostałaś psa, reakcja twoich rodziców jakie
      inne prezenty dostałaś,
      III. koleżanka chce cię zabrać na dyskotekę a ty chcesz do kina, nie zgódź się
      podaj powody, uzasadnij, daj rozwiązanie

Zestaw nr 29
      Obrazek :facet pracuje na komputerze, gdzie pracuje, o potrzebie nowoczesnej
      technologii
      I. W muzeum : co tam było, co cię interesowało , dlaczego tam poszedłeś
      II. jesteś na kempingu ze znajomymi i koleżanka chce za ciebie zapłacić, nie
      zgódź się, daj rozwiązanie
      III. jechała i zepsuł ci się samochód, pytasz przechodnia o : - gdzie jest
      najbliższy warsztat samoch.,, jak tam dojechać, czy jest w pobliżu jakiś hotel
      by zanocować

Zestaw nr 46
      Obrazek: ludzie demonstrują cos na mieście maja flagi, przeciwko czemu oni
      demonstrują?
      I. dzwonisz do koleżanki, spytaj się : gdzie mieszka, jakie ma te mieszkanie,
      czy możesz ją odwiedzić
      II. Uczestniczysz w konkursie krajoznawczym, jak przebiegał pierwszy etap,
      dlaczego szwajcaria spełniała kryteria konkursu, co wygrałaś?
      III . palenie papierosów, kolega przyjeżdża, pali a ty mu zabraniasz wyjaśnij
      dlaczego i gdzie nidziej może, kompromis

Zestaw nr 40
      Obrazek : basen a kobieta uczy dzieci pływać. Dlaczego uczy ich pływać? czy to
      się dzieciom podoba , przyda?
      I. przeprowadziłaś się do nowego mieszkania, gdzie, opisz jak wygląda , kiedy
      się przeprowadziąś, czy kolega z N. może cię odwiedzić
      II. Wycieczka z Niemiec. Rozmawiasz o wrażeniach: ile trwała wycieczka, opisz
      wrażenia, co robiłaś?
      III. Wypozyczas 4 książki z biblioteki jednak bibliotekarka może ci dąć tylko 2,
      powiedz dlaczego chcesz 4, zaproponuj kompromis

Zestaw nr 50
      Obrazek: chór babcie spiewaja koncert zespołu ludowego
      I. jakie są problemy społeczne w Polsce, bezrobocie itd
      II. mecz jak wyglądał jak ci się podobało jak zareagowali widzowie
      III. chcesz kupić filiżankę w antykfarjacie, poszłaś z koleżanko ona mówi ze
      jest droga i zna miejsce gdzie można kupić taniej.

Zestaw nr 33
      Obrazek : facet w kuchni tzyma garnek czy patelnie. Jaka role mezczyżni pełnia w
      domu i czy dużo pracują
      I. dzwonie do biura i chcesz być opiekunko do dziecka, powiedz im o tym ,o
      swoich doś z dziećmi, i preferencjach
      II. byłaś na wycieczce i opowiadasz: kto był organizatorem, gdzie byliście? co
      zwiedziliście?
      III. chca do mnie przyjechac ze znajomymi a ty nie masz czasu powiedz im o tym,
      ze nie mogą przyjechać i zapewnij ze wkrótce ich odwiedzisz

Zestaw nr 48
      Obrazek: ludzie na bazarku , zima, krasnale. Gdzie wolisz robić zakupy? Dlaczego
      oni wola kupować na bazarze?
      I. jest u ciebie koleżanka. Ona chce iść do teatru na spektakl muzyczny,
      zaproponuj muzeum, ona mówi ze w muzeum będzie nudno,
      II. Brak prądu. Ona się pyta ile to będzie trwało, co wtedy robiłaś, co z jej
      lodówka.
      III. chcesz pomóc koleż bo ona nie ma czasu zrobić zakupy. Zaproponuj pomoc,
      spytaj co amsz kupić i jaki najlepszy jest sklep z warzywami

Zestaw nr 35
      Obrazek : chłopak i dziewczyna pala papierosy, dlaczego?
      I. jedziesz z nowa poznano dziewczyna. Powiedz jej dlaczego jedziesz , spytaj
      się co możesz tam zobaczyć i czy możesz się z nią spodka kiedy i gdzie
      II. zamówiłaś deser jednak ci go nie przynosza zapytaj dlaczego, klelner w
      zamian ci proponuje kompot nie zgódz się , powiedz ze już nie chcesz deseru
      III. po urodzinach twoich dzwoni kolega, powiedz mu o atrakcjach, w czym ci
      rodzice pomogli, gdzie była ta impreza

Zestaw nr 30
      Obrazek: stres i mobing w pracy, facet siedzi a drugi na niego krzyczy. Czy jest
      stres w pracy i czy tylko on powoduje że ludzie się boją, czy jeszcze cos
      powoduje ze ludzie się boją
      I. mecz siatkówki opowiedz o meczu o grze i relacje ludzi
      II. wyjeżdżasz powiedz kiedy- jutro , spytaj się kiedy masz zapłacić rachunki
      czy możesz zadzwonić od nich po taksówkę
      III. koleżanka vegetarianka proponuje ci owoce moża, warzywaa ty wolisz normalne
      jedzenie zaproponuj coś

Zestaw nr 13
      .:.miałam powiedzieć czy sie rózni gimnazjum polskie od niemieckiego,jak wyglada
      szkolnictwo w polsce,udzielic informacji o tym jakie szkoły ukonczyłam.2.jestem
      na basenie i widze jak jakiś koleś sie topi.jak reaguje?3.kumpela chce iśc do
      opery a ja do kina-negocjacja.
      Na obrazku miałam wypadek samochodowy i odp.na pytania typu:co powinni robic
      kierowcy żeby nie dochodziło do wypadków i drugie to:jak moge pomóc
      ofiarom.zdałam kiepsciutko
      jak bedziesz miał coś wiecej przeslij na mój adres biki@wp.pl ja dzis postaram
      sie miec jescze wiecej. pozdrawiam
      • Gość: gosc123 Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: *.warlock.pl 22.04.05, 11:11
        Ma ktoś jeszcze jakies tematy na ustny niemiecki? Pomóżcie :)))
      • Gość: ja Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: 212.244.84.* 22.04.05, 14:53
        Skąd u ciebie taka znajomość zawartości tylu zestawów? To ciekawe.
        • Gość: BEATA Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 22.04.05, 19:26
          mam tyle zestawów bo czatowałam w szkole i spisywałam od kazdegop kto wychodził
          dorzucam jeszcze 3
          Zestaw nr31
          Obrazek: kibice za kratami : -dlaczego są za kratami i jak często są mecze
          I. kolegę chce u ciebie palić ale ty mu nie możesz na to pozwolić , dlaczego ,
          podaj argumenty i zaproponuj gdzie on może sobie zapalić
          II. leciałeś samolotem opowiedz : jak przebiegał lot, kto cię przywitał na
          lotnisku, czy się bałeś i czego?
          III Praca: mówisz jakie znasz języki i czy umiesz się posługiwać komputerem i
          jakie umiejętności posiadasz jeszcze
          Zestaw nr 41
          Obrazek :kobieta w supermarkecie z wózkiem: jakie są zalety kupowania w
          supermarkecie? Dlaczego ona jest zadowolona?
          I. Jesteś w ambasadzie pytasz się o: co musisz zrobić by legalnie pracować w
          Niemczech i o formalności z tym związane, jaka praca jest oferowana dla Polaków
          i czy pracodawca zapewnia zakwaterowanie
          II. jesteś świadkiem kradzieży samochodu: powiedz o reakcji właściciela, gdzie
          to było, co wtedy robiłeś, jak wygląda sprawca
          III. kolega chce mieszkać w hotelu a ty nie,zaproponuj tańsze rozwiązanie,
          dlaczego nie chcesz mieszkac w hotelu

Zestaw nr 42
          Obrazek: gabinet dentystyczny, 2 pielęgniarki i facet na fotelu. – dlaczego
          ludzie boja się się dentysty
          I. zespół ci się samochód, poproś o naprawę, spytaj się o termin naprawy i
          sposób zapłaty
          II. opowiedz koledze że poznałaś dziewczynę: gdzie?, jak wygląda? Cechy charakteru
          III. koleżanka chce żebyś się spotkałaś nieznajomym internauto: nie chcesz ,
          odmawiasz , dlaczego?, i podaj inne miejsce gdzie można spotkać fajnych ludzi
    • Gość: BEATA Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 22.04.05, 21:36
      proponuje strone
      www.niemiecki.ang.pl/Matura_ustna_poziomn_podstawowy_2525.html
      piszcie tam jak coś macie pozbierac to trzeba do kupy
      • Gość: mas Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 23:31
        A mozna Beata wiedzieć z jakiego wojewodztwa jesteś... bo np. jesli jestes z
        mazowieckiego a ja kujawskiego to nie ma sie co uzcyc tych zestawów bo kazde
        wojwedztwo ma inne... a wiec skad jestes??
        • Gość: Beata Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 23.04.05, 12:52
          mazowiecke ale na całej polsce są takie same zestawy
          matury.onet.pl/1225586,informacje.html
          • Gość: sqrka Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: 80.50.49.* 23.04.05, 12:56
            Okręgowe Komisje Egzaminacyjne dla każdej szkoły przygotowały na tegoroczną
            maturę z języków obcych po 100 zestawów (50 na poziom podstawowy i 50 na
            rozszerzony). -
            • Gość: BEATA Re: USTNY NIEMIECKI podst IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 23.04.05, 13:06
              porównywała z innymi z innych wojewódzctw wiele się powtarzało tyl;ko inne
              numery zestawów
              • afriika Re: USTNY NIEMIECKI podst 23.04.05, 18:36
                Chciałęm podziękować Beatce za to poświęcenie!!!
                SUPER KOBITA!
                DANKE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka