Dodaj do ulubionych

Co lepsze? ZMP czy DSD II?

IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 15.05.05, 22:48
chhciałabym zapytać Was który z tych egzaminów bardziej "opłaca" się zrobić,
by dostać się na studia w Niemczech. Który z tych dwóch jest trudniejszy i na
czym polega DSD II? z góry danke
Obserwuj wątek
    • Gość: Jecki Re: Co lepsze? ZMP czy DSD II? IP: *.arcor-ip.net 15.05.05, 23:07
      ZMP to zwiazek mlodziezy polskiej, zas DSD to chyba literowka; powinno byc LSD.
      Lepsze jest zdecydowanie to drugie, ale w umiarkowanych ilosciach...
      j.
      • tiggerific Re: Co lepsze? ZMP czy DSD II? 15.05.05, 23:12
        ZMP - że też ktoś taki skrót pamięta, a ZSMP albo ZMW? :)))
        jak masz LSD, to warto zaopatrzyć się ESP - schützt vor dem Umkippen ;)
        • Gość: Jecki Jecki kippt nicht um. Niemals !!! IP: *.arcor-ip.net 15.05.05, 23:15
          A ESP wylaczam, bo mnie denerwuje.
          j.
          • tiggerific Re: Jecki kippt nicht um. Niemals !!! 15.05.05, 23:18
            no wiesz, to oni tak to promują, a Ty im wyłączasz, byś się wstydził! ;))))
            • Gość: Jecki Nie dosc, ze skurczybyki promuja, IP: *.arcor-ip.net 15.05.05, 23:24
              to mi jeszcze wbudowali, a wylacznik sprytnie dosc ukryli...
              j.
        • Gość: Pippi Re: Co lepsze? ZMP czy DSD II? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:23
          tiggerific napisała:

> ZMP - że też ktoś taki skrót pamięta, a ZSMP albo ZMW? :)))

Och Mutti, diese Verkürzungen, was für eine Nostalgie!!
          Tigger, und …. SP, WICI, TPPR, ZBOWID, KGW, usw., usw.
          MfG.
          ---------------------------------
          Wer nicht pariert wird erschossen!
    • Gość: kasik_999 Re: Co lepsze? ZMP czy DSD II? IP: *.icpnet.pl 16.05.05, 11:45
      DSD II możesz zdawać, jesli jesteś uczniem jednej ze szkół wymienionej na
      stronie zfa-polska.blink.pl/ (kliknij po prawej na "Szkoły DSD II"),
      zresztą info o tym egzaminie możesz również znaleźć na tej stronie. DSD II jest
      bezpłatny.
      Jeśli chodzi o ZMP to jest to egzamin GI, każdy już może do niego podchodzić
      (ale już trzeba zapłącić), choć nie wiem, czy zwalnia on (chyba tylko na
      niektórych niemiekich uczelniach) z egzaminu DSH - byś musiała się zorientować.
      Który jest trudniejszy? Nie zdawałam ZMP - więc odp. tylko teoretyczna, raczej
      DSD II - tak wszędzie podają.
    • Gość: goniapa Re: Co lepsze? ZMP czy DSD II? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.05.05, 14:51
      aby dostac sie na uczelnie w niemczech potrzebny jest Test DaF albo DSH,byc moze
      istniejä tez inne wymogi egzaminacyjne,wiem ze niektore uczelnie uznajä
      np.Mittelstufeprüfung
      • Gość: geduld Re: Co lepsze? ZMP czy DSD II? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:33
        A "SP" znacie? Piwo dla tego, kto wie! Natomiast na temat podpowiadam "Großes
        Deutsches Sprachdiplom"! Warschau oder Krakau!
        • Gość: ich SP=Służba Polsce IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 18.05.05, 23:11
        • Gość: ich Na poważnie: Studienpunkte IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 18.05.05, 23:14
    • Gość: LESZNO Re: Co lepsze? ZMP czy DSD II? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:41
      My w lesznie zdawalismy DSDII 30 maja przyjezdza konsul i wrecza nam dyplomy.
      bez problemu mamy wjazd np na Viadrine(wiekszosc moich znajomych sie tam wybiera)
      • Gość: jaaa Re: Co lepsze? ZMP czy DSD II? IP: *.gorzow.mm.pl 18.05.05, 21:58
        jak bez problemu??? a matura sie nie liczy??
        • Gość: ich Nie matura, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 18.05.05, 22:58
          lecz chęć szczera, zrobi z ciebie oficera! :-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka