Dodaj do ulubionych

unsere Preise verstehen sich - jak przetłumaczyć

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 20:40
Nie znam się za bardzo na języku ekonomicznym i nie potrafię tego ładnie
sformułować po polsku (skrót FOB znaczy (free on board):

Unsere Preise verstehen sich FOB Hamburg, einschließlich Verpackung.

Dziękuję z góry za pomoc przy tłumaczeniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: ich kiedyś to się chyba nazywało IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.05.05, 21:13
      ...cena loko statek Hamburg, łącznie z opakowaniem, dzisiaj angielski jest
      normalką.
      • Gość: a można Re: kiedyś to się chyba nazywało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 22:29
        by prosić o przełożenie na nasze? Co to znaczy cena loko?
        • Gość: ich Re: kiedyś to się chyba nazywało IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.05.05, 22:35
          miejsce przeznaczenia, dostarczenia. loko statek - do burty, do linii wodnej.
          Termin fachowy. Np. loko dworzec, loko rampa itd. itp.
          Wrzuć loko do wyszukiwarki, po polsku.
    • Gość: ich nauka ekonomicznych i gospodarczych slówek IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.05.05, 22:37
      Tam fachowcy polecają literaturę "w tym temacie".:)
      • Gość: OK Re: nauka ekonomicznych i gospodarczych slówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 22:43
        dzięki!
        • Gość: ich keine Ursache! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.05.05, 22:59
          • Gość: tomek Re: keine Ursache! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 23:09
            Ja także dziękuję za pomoc.

A co się tyczy tego "loko", to częściej miałem do czynienia z wyrazem "loco".

Pozdrawiam
            • Gość: ich 53% loko, 46% loko, 1% niezdecydowani:)) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.05.05, 23:13
              • Gość: ich raz miało być loco! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.05.05, 23:14
            • Gość: ich Po polsku mówisz loco, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.05.05, 23:16
              a piszesz loko. :)) Alles klar?
        • Gość: ich Tak naprawdę, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.05.05, 23:11
          to chodzi o to, że sprzedawca ponosi koszty transportu i ubezpieczenia
          przesyłki na statek. Dochodzą jeszcze szczegóły, np. burta. linia wodna i inne
          g...a.
          Istnieje jeszcze pojęcie fop (free on plane) podobnie ale z samolotem, fot
          (free on truck) (tłumaczyć nie trzeba) oraz fow (free on wagina, sorry waggon).
          Ich hoffe, damit geholfen zu haben. :-))
          • tiggerific fow :) 22.05.05, 00:15
            chyba free on willy, bo wedżajna przez fau ;)
            • Gość: ich vagina-vaginchen-waggon IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 22.05.05, 00:35
              • Gość: liloom fob Hamburg IP: *.19.11.vie.surfer.at 22.05.05, 02:22
                a najlepiej to wrzuc to googla od razu INCOTERMS
                • Gość: ich Re: fob Hamburg IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 22.05.05, 02:25
                  Dlaczego się doczepiłaś do wagonu?
                • Gość: ich ho, ho! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 22.05.05, 02:32
                  • liloom Re: ho, ho! 22.05.05, 11:27
                    wagon byl ostatni dlatego sie doczepilam
                    wyrazenia loco juz strasznie dawno nie slyszalam, uczyles sie tego w Polsce?
                    nie bierz tego osobiscie ale tak serio-serio : incotermsy sie zmieniaja, wydaje
                    mi sie ze nie ma co rzucac komus "loco" skoro nie ma pojecia o incotermsach, a
                    chyba powinien zaczac od zapoznania sie z nimi zeby rozumiec sens, nie uwazasz?
                    a znasz wyrazenie "oferta odwrotnie";))))))))?
                    • Gość: tomek Re: ho, ho! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 11:38
                      To jak w końcu przetłumaczyć to zdanie z mojego pierwszego postu, bo mi trochę
                      namieszaliście z tymi wag(i)onami?

Nasze ceny...

Dzięki.
                      • liloom Re: ho, ho! 22.05.05, 11:47
                        oferujemy ceny na bazie FOB HH
                        (cena zawiera opakowanie)
                        ps. nie wiem co kupujesz, bo zastanawiam sie wlasnie co mozna kupowac bez opakowania
                        hm...
                        i zajrzyj do incoterms jesli nie rozumiesz fob (a moze jednak rozumiesz?)
                        • Gość: tomek Re: ho, ho! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 11:54
                          liloom napisała:

> oferujemy ceny na bazie FOB HH
                          > (cena zawiera opakowanie)
                          > ps. nie wiem co kupujesz, bo zastanawiam sie wlasnie co mozna kupowac bez
                          opakowania hm...
                          > i zajrzyj do incoterms jesli nie rozumiesz fob (a moze jednak rozumiesz?)

Dzięki liloom. Wiem co znaczy FOB i rozumiem całe zdanie, nie wiedziałem tylko
                          jak przetłumaczyć konstrukcję "Preise verstehen sich".

Czy Ty liloom mieszkasz w Wiedniu? Jeśli tak, to za...ie Ci zazdroszczę:)
                          • liloom wieden 22.05.05, 22:19
                            Gość portalu: tomek napisał(a):

> liloom napisała:
                            >
                            > > oferujemy ceny na bazie FOB HH
                            > > (cena zawiera opakowanie)
                            > > ps. nie wiem co kupujesz, bo zastanawiam sie wlasnie co mozna kupowac bez
                            >
                            > opakowania hm...
                            > > i zajrzyj do incoterms jesli nie rozumiesz fob (a moze jednak rozumiesz?)
                            >
                            > Dzięki liloom. Wiem co znaczy FOB i rozumiem całe zdanie, nie wiedziałem tylko
                            > jak przetłumaczyć konstrukcję "Preise verstehen sich".
                            >
                            > Czy Ty liloom mieszkasz w Wiedniu? Jeśli tak, to za...ie Ci zazdroszczę:)

Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Jak chcesz to Ci obrzydze: schnitzle niedobre,
                            Dunaj wcale nie modry, sernik lepszy w Polsce, a zabytki mi obrzydly bo musze
                            ciage oprowadzac rodzine i znajomych (w kolo macieju to samo);)
                            Wlasciwie jedyny pozytyw Wiednia jest taki, ze stad blizej np. do Wloch;)
                            • Gość: tomek Re: wieden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 23:26
                              liloom napisała:

> Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Jak chcesz to Ci obrzydze: schnitzle
                              niedobre
                              > Dunaj wcale nie modry, sernik lepszy w Polsce, a zabytki mi obrzydly bo musze
                              > ciage oprowadzac rodzine i znajomych (w kolo macieju to samo);)
                              > Wlasciwie jedyny pozytyw Wiednia jest taki, ze stad blizej np. do Wloch;)

Nie jesteś w stanie obrzydzić mi Wiednia;) Mieszkałem tam przez 4 lata i wtedy
                              myślałem podobnie jak Ty, ale teraz tęskno mi:(((
                              Może masz do wynajęcia jakiś pokoik za niewielką opłatą (nie piję, nie palę i w
                              ogóle prowadzę życie ascety)?
                              • liloom Re: wieden 22.05.05, 23:35
                                sorry winnetou;) rodzina zajmuje wszystkie dostepne miejsca w mieszkaniu
                                a gdzie ty mieszkales? i kiedy?
                                No i jesli cie w takim razie moge podenerwowac, to ci napisze ze dzisiaj na
                                Copa Cagrana byly tlumy bo piekna pogoda.
                                no to masz:
                                search.pbase.com/search?q=Wien
                                • Gość: tomek Re: wieden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 23:44
                                  liloom napisała:

> sorry winnetou;) rodzina zajmuje wszystkie dostepne miejsca w mieszkaniu
                                  > a gdzie ty mieszkales? i kiedy?
                                  > No i jesli cie w takim razie moge podenerwowac, to ci napisze ze dzisiaj na
                                  > Copa Cagrana byly tlumy bo piekna pogoda.
                                  > no to masz:

No szkoda, że masz tak liczną rodzinę:)
                                  Mieszkałem w W. od 1996 do 2000, po trochę w 17., 14. i 8. dzielnicy.
                                  Na Copa chodziłem tylko na rolki, wolę klimat Grinzingu.
                                  Pozdrawiam
                                  • liloom Re: wieden 22.05.05, 23:50
                                    no wlasnie, na grinzingu niewygodnie sie jezdzi na wrotkach
                                    search.pbase.com/search?q=grinzing&b=Search+Photos&c=spczolem
                        • Gość: ich Re: ho, ho! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 22.05.05, 12:50
                          Kota bez worka!
                    • Gość: ich Re: ho, ho! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 22.05.05, 13:17
                      Napisałem też, że "kiedyś" to się tak nazywało... :))
                      • liloom Re: ho, ho! 22.05.05, 22:21
                        alez ja nie krytykuje, tak mi sie wymsknelo;)
                        loco to moj dziadek uzywal;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka