Dodaj do ulubionych

Typisch polnisch, typisch deutsch?

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.08.05, 20:54
Hej,

poszukuję osób, które zechciałyby pomóc mi w projekcie "Komunikacja
międzykulturowa między Polakami a Niemcami". Chodzi tutaj o ankietę, w której
wystarczy odpowiedzieć na kilka bardzo prostych pytań. Ankietę możecie znaleźć
klikając na link

www.benthinonline.de/magda

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam, Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: aga_s gerne, aber IP: *.mtx.pl / 80.51.199.* 30.08.05, 21:03
      morgen ;-)
    • Gość: Jecki chetnie, ale: IP: *.arcor-ip.net 30.08.05, 21:28
      problem polega na tym, ze nie bardzo wiem, na co mam kliknac:
      "für Deutsche" oder doch "dla Polakow"... :-((
      j.
      • Gość: magda Re: chetnie, ale: IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.08.05, 22:23
        Jeśli jesteś polskiej narodowości, to na "dla Polaków". Pozdrawiam, magda
        • kokolores Re: chetnie, ale: 30.08.05, 23:15
          Niektorzy maja dwa obywatelstwa, to co wtedy?
          :o)
          • Gość: ich ale jedną narodowość! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 30.08.05, 23:18
            • my_my_my Re: ale jedną narodowość! 30.08.05, 23:26
              Otóż to! Nie można chyba być jednocześnie Polakiem i Niemcem.
              • kokolores Fakt! 30.08.05, 23:30
                Nie mozna !
                • Gość: ich Re: Fakt! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 30.08.05, 23:36
                  Ich bin als Spätaussiedler nach Deutschland gekommen und in meinem
                  Registrierschein steht: Staatsangehörigkeit Deutsch, Volkszugehörigkeit
                  Polnisch.
                  • Gość: Jecki also wirklich ! IP: *.arcor-ip.net 30.08.05, 23:40
                    so ein kappes hätte ich ausgerechnet von Dir nicht erwartet. Wenn Du
                    Spätaussiedler warst (schau mal im Reg.-Schein nach), dann stand da die dt.
                    Volkszugehörigkeit. Falls nicht, warst Du der "fremdländischer Ehegatte" (8.1
                    bzw. 8.2).
                    Gruß
                    j.
                    • Gość: ich das habe ich IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 30.08.05, 23:48
                      schon mal erzählt, ich habe noch in Polen eine Dame geheiratet. Später hat sich
                      herausgestellt, dass sie nach dem dt. Grundgesetz eine Deutsche war. Einen
                      Ausweis für Vertriebene und Flüchtlinge "A" habe ich auch bekommen.
                      • Gość: Jecki OK, dann warst Du zwar "Spätaussiedler", IP: *.arcor-ip.net 30.08.05, 23:56
                        zugleich aber "fremdländischer Ehegatte". Was die Sache noch etwas komplizierter
                        macht: Du warst sogar "Deutscher ohne deutsche Staatsangehörigkeit" gem. § 116 GG.
                        Lustig, oder ?
                        j.
                        • Gość: Jecki Das Kind ist im Besitz beider IP: *.arcor-ip.net 30.08.05, 23:58
                          Staatsangehörigkeiten, muss sich aber nach der Volendung des 18. Lebensjahres
                          entscheiden. Ob's dabei bleibt, ist 'ne andere Geschichte...
                          j.
                          • ggigus niekoniecznie musza 31.08.05, 00:21
                            sie dzieci decydowac. Dzieci z np. rodzin niemiecko-austriackch , czy niem.-
                            tureckich musza, ale dzieci z malzenstw niemiecko-polskich czy niem-francuskich
                            nie musza, bo istnieja dwustronne miedzypanstwowe umowy o podw. obywatelstwie.
                            • Gość: Jecki Dat war wieder mal gigus - kappes... IP: *.arcor-ip.net 31.08.05, 17:57
                              Es gibt keine bilateralen Verträge bezüglich der doppelten Staatsangehörigkeit
                              zwischen Polen und Deutschland.
                              j.
                              • Gość: ich czy to jest w tym temacie? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.08.05, 19:31
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10001&w=12021067&v=2&s=0
                              • ggigus od 1.05.2004 Polacy i Niemcy 31.08.05, 22:20
                                maja bilateralna umowe o podw. obywatelstwie. Jecki, doksztalc sie.
                                • Gość: Jecki kappes tutto completo... IP: *.arcor-ip.net 31.08.05, 22:31
                                  Pokaz mi, niezwykla gigusiu, te "umowe" !
                                  j.
                                  • ggigus Jecki, nie musze ci niczego pokazywac 31.08.05, 22:32
                                    nie zbieram hobbystycznie umow bilateralnych . Zadzwon do konsulatu Twojego
                                    zaufania i zapytaj.
                                    • Gość: Jecki nie musisz - IP: *.arcor-ip.net 31.08.05, 22:34
                                      ale tez nie musisz pie..c koszalkow-opalkow...
                                      j.
                                      • ggigus zadzwon do polskiego konsulatu i zapytaj, oki? 31.08.05, 22:34
                                        • Gość: Jecki kein Bedarf, gigusia IP: *.arcor-ip.net 31.08.05, 22:36
                                          Polski konsulat zas, owszem, dzwoni do mnie od czasu do czasu - kiedy ma pytania
                                          odnosnie prawodawstwa niemieckiego... :-)
                                          j.
                                          • ggigus aha, Chamjecki 31.08.05, 22:38
                                            no to skoro masz luki w wiadomosciach, jak zadzwonia, to sie zapytaj, jak z tym
                                            jest podw. obywael. jest, oki?
                                            a ja sobie to podw. wlasnie zalatwiam, wiec wiem conieco
                                          • mustek1 Re: kein Bedarf, gigusia 31.08.05, 22:38
                                            Denn mal gute Nach polski konsulacie jak macie takiego doradce...
                                            • ggigus heheh biedny ten konsulat 31.08.05, 22:40
                                              albo im gorszy konsulat, tym wyzsze ego doradcow jego
                                              • Gość: Jecki W imie Ojca i Syna ! Gigusia - IP: *.arcor-ip.net 31.08.05, 22:45
                                                Ty w poetki jeszcze pojdziesz...
                                                j.
                                                • ggigus heheh Chamjecki 31.08.05, 23:49
                                                  Tobie pojscie w grono medrcow nie grozi. Zadzwon i spytaj w konsulacie, co?
                                                  A swoja droga dziwi mnie twoja ignorancja, moj ekspercie, bo prasa niemiekca o
                                                  tej mozliwosci ( o zmianach po 1.05.2004 w ogole) skapo, bo skapo, ale
                                                  infomoawla. ale nie wiem, co samozwancze eksperty czytaja i czy w ogole czytaja.
                        • Gość: ich damals haben wir mit IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 30.08.05, 23:58
                          Siegmund gelacht.
                          • Gość: Jecki kann ich mir gut vorstellen !!! IP: *.arcor-ip.net 31.08.05, 00:00
                            - und eine Menge "Becks" gesoffen... :-)
                            j.
                            • Gość: ich und ich dachte immer, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.08.05, 00:02
                              ich bin ein unkomplizierter Mensch!
                              • Gość: Jecki bist Du auch ! :-)) IP: *.arcor-ip.net 31.08.05, 00:04
                                - kompliziert sind die Umstände...
                                j.
                    • kokolores Eine Frage: 30.08.05, 23:53
                      Jakiej narodowosci jest dziecko urodzone w DE , kiedy rodzice maja 2
                      obywatelstwa????
                      Pytam z ciekawosci!
                      • qwasyx jak komu pasuje ;-) 31.08.05, 00:04
                        najlepiej ten problem rozwiazuja zydzi (slyszalem) - oni "przyznaja" narodowosc
                        po matce, bo tylko ona z cala pewnoscia wie kim byl ojciec. No i wie oczywiscie
                        jakiej sama jest narodowosci.

Niestety poprawnosci mojej odpowiedzi nie moge "podeprzec" zadnym argumentem
                        typu paragraf, wytyczna, przepis itp.

Pzdr

Q.
                        • Gość: ich na 100% to matka IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.08.05, 00:16
                          też nie może być pewna. :))
                          • kokolores Re: na 100% to matka 31.08.05, 00:20
                            Gość portalu: ich napisał(a):
                            > też nie może być pewna. :))

Genau!!
                            Deswegen macht man manchmal ein Vaterschaftstest!
        • qwasyx mam pytanka natury technicznej 30.08.05, 23:57
          Hallo Magda,

moje pierwsze pytanko dotyczy bledu jaki moze wystapic jesli jako niemiec
          urodzony w PL odpowiem na Twoja ankiete. Mozesz mi napisac jak chcesz ten blad
          wykluczyc/zredukowac?

Drugie pytanko to przedzialy wiekowe. Dlaczego dla "doroslych" zrobilas tylko
          jeden przedzial? Sadzisz ze 60-, 40- i 20-latek maja takie same uprzedzenia do
          Pl czy D.

Pzdr

Q.
          • Gość: magda Re: mam pytanka natury technicznej IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 31.08.05, 00:48
            Polska ankieta została zredagowana w języku polskim, pytania dotyczą
            Niemiec/Niemców. Ankieta niemiecka jest w języku niemieckim, zaś pytania dotyczą
            Polski i Polaków.

Przedziały wiekowe zostały już skorygowane.

Magda
            • ggigus a dlaczego strona nie dziala? 31.08.05, 01:41
              chialam wziac udzial w ankiecie i nici
              • mustek1 Re: Polak... 31.08.05, 07:33
                ...otrzymujacy obecnie obywatelstwo niemieckie ma prawo zatrzymac polskie.
                Dzieci Polakow zyjacych w Niemczech i posiadajace obywatelstwo niemieckie moga
                przyjac polski paszport. Po ukonczeniu 18 roku zycia moga nadal poslugiwac sie
                dwoma dokumentami.

A mozna chyba miec dwie narodowosci, jezeli urodzilo sie z np. matki Polki i
                ojca Niemca.
              • Gość: Falko Re: a dlaczego strona nie dziala? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 31.08.05, 09:42
                Sprwadzielem i dziala. Wszystko tam jest super. Prosze probuj jeszcze raz.

Pozdrawiam

Falko
            • qwasyx Polak dla Niemca i odwrtotnie 31.08.05, 08:01
              to dobrze, ze wprowadzilas poprawki.

Mam nadzieje ze przedstawisz wyniki ankiety na forum.

Pzdr

Q.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka