Gość: asiouek IP: *.dobrynet.pl / 83.238.140.* 10.10.05, 20:49 coś mi jeszcze nie pasuje pierwszy człon to siłomierz drugi przetwornik więc co powstaje w rezultacie???? + Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pippi Re: Kraftmeßwandler IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 20:59 Gość portalu: asiouek napisał(a): > coś mi jeszcze nie pasuje > pierwszy człon to siłomierz > drugi przetwornik > więc co powstaje w rezultacie???? Ja, ja, geh einen Schritt weiter! MfG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Kraftmeßwandler IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.05, 21:18 a co ci tu nie pasuje? Jak sobie wyobrazasz np. pomiary i pokazywanie wystepujacych gdzies sil? Kraftmeßwandler jest to urzadzenie pomiarowe sluzace do przeksztalcania na drodze elektrycznej (najczesciej, bo sa jeszcze inne, np. hydrauliczne, piezzoelektryczne itp,) sil, na wynik odczytywany bezposrednio (Anzeige in N, kN usw.) lub dostarczajace wynik takiego pomiaru w postaci znormalizowanego sygnalu elektrycznego (0-20mA, 4-20mA, 0-10V, -10V-0V- +10V) do odpowiedniego ukladu elektronicznego (np.wzmacniacz sygnalu) lub do dalszej "obrobki" sygnalu. Uff, troche skomplikowane, ale nie jest latwo to wyjasnic laikowi.. W kazdym razie "kraftmeßwandler" to jest "przeksztaltnik sily" w tlumaczeniu doslownym, a miernik sily w tlumaczeniu "z sensem" aby kali zrozumiec o co chodzi.. pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Kraftmeßwandler -jeszcze raz IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.05, 21:29 dla dopelnienia obrazu: takie wagi, ktorych uzywaja panie na targu wieszajac na haczyku ciezar do zwazenia to rowniez sa "kraftmesswandler" - to tylko dla lepszego zobrazowania o co chodzi pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Kraftmeßwandler 10.10.05, 21:42 przetwornik pomiarowy do pomiaru sily. Za malo kontekstu, aby moc powiedziec, czy to jest przetwornik rezystencyjny, piezoelektryczny, czy jakis inny. Wandler = przetwornik = uzadzenie przetwarzajace jeden rodzaj energi na inny. np. energie mechaniczna na elektryczna (wspomniany przetwornik, takze mikrofon itp), elektryczna na mechaniczna (glosnik, silnik eletryczny). Zwyczajowo, acz nieslusznie nazywa sie przetwornikami przekladniki, czyli uzadzenia pozostajace w tym samym rodzaju energii, ale zmieniajace forme np. sygnalu - np. przekladniki analogowo-cyfrowe. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
asiouek bardzo Wam dziękuję 10.10.05, 22:26 za te techniczne wyjasnienia:)) dla mnie to na razie czarna magia a dopiero 3 strony za mną, kilkadziesiąt przede mną. Powoli wdrażam się w temat, choć takiego zlecenia w życiu bym nie przyjęła. A rodzinka chce,żeby było po prostu w miarę tylko zrozumiale. Kilka razy już tak tłumaczyłam i choć pewnie fachowiec uśmiałby się z tych moich określeń, to wszystkie maszyny wg mojego tłumaczenia uruchomiono i działają do dziś:))) Pzdr Asia Odpowiedz Link Zgłoś