IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 20:56
czy mozemy ze zdania wyelimonować 'dass', a jesli tak to jaki mamy pozniej
szyk zdania? czy zmienia się on? np. Ich habe gehort, dass du mit ihr ins
Kino gehst. pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: ich ..., du gehst mit ihr ins Kino. IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 19.10.05, 20:59
    • Gość: młódka Re: dass IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:21
      a mam jeszcze pytanko czy tą samą sztuczkę mogę zrobić z 'ob' Z.b Wir mochten
      wissen es, ob unser Freund schon nach Dresden gefahren ist. Czyli Wir mochten
      wissen es, unser Freund ist schon nach Dresden gefahren .Ale to chyba zatraci
      sens?
      • Gość: ich Re: dass IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 19.10.05, 21:23
        Wir möchten wissen, ob unser Freund ...
        Wir möchten wissen, ist unser Freund ...
        • Gość: młódka Re: dass IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:29
          a dlaczego ta? są tu jakies regułki, które mogłyby zostać mi zdradzone? czy to
          dotyczy też wszytskich spójników zdań pytających w zdania oznajmujących? mam na
          mysli warum, wann, wohin, wo. Istaniej jakas reguła? przydziały tych spojników?
          DZIĘKUJĘ BARDZO ZA POMOC:):)
          • Gość: ich za co Twój nauczyciel bierze pieniądze?:))) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 19.10.05, 21:41
            Zapytaj go, niech wyjaśni. A może się dla mnie etat zwolni?
            • Gość: młódka Re: za co Twój nauczyciel bierze pieniądze?:))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:44
              ona mi tego nie zdradzi!powie, ze kiedyś do tego dojedziemy, ale sie nie
              dodoczekam. A w repetytorium nie ma tego objaśnionego. proszę, proszę proszę:)
              przyczynisz się do oświecenia nieświadomych mas(a właściwie masy:) powie, ze
              kiedyś do tego dojedziemy, ale sie nie doszukam. A w repetytorium nie ma tego
              objaśnionego. Ukocham Cie za to:))
              • Gość: ich kopulative Konjunktion? ;) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 19.10.05, 22:08
    • Gość: pajuś Re: dass IP: *.olnet.com.pl 19.10.05, 21:55
      ich sehe, dass er Tee trinkt = ich sehe ihn Tee trinken
      ich hore, wie er kommt = ich hore ihn kommen

MfG

p.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka