kerstink 31.03.06, 09:20 Czy jest cos takiego po polsku ? Czy ktos wie, ktore maslo temu odpowiada ? Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ich11 Re: Sauerrahmbutter IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.03.06, 09:34 to jest najbardziej aromatyczny gatunek masła, szczególnie ceniony w pn. Niemczech. Charakterystyczny aromat powstaje podczas dojrzewania bakterii kwasu mlekowego, które są dodawane (ważne: bakterie, nie kwas mlekowy) do śmietany przed "maśleniem". Teraz szukajmy polskiego odpowiednika! Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Sauerrahmbutter 31.03.06, 12:10 W jednym słowie nie ma odpowiednika polskiego. Jest to po prostu masło wyprodukowane z kwaśnej śmietany. Do gotowania i smażenia lepiej stosowac masło ze świeżej śmietany (Süßrahmbutter). Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Sauerrahmbutter 31.03.06, 12:58 na pewno jest, pewnie trzeba by poszukać w jakichś normach jakości. Sauerrahmbutter to wg mnie masło ekstra lub delikatesowe Süßrahmbutter - masło śmietankowe Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Sauerrahmbutter 31.03.06, 14:03 tiggerific napisała: > na pewno jest, pewnie trzeba by poszukać w jakichś normach jakości. > > Sauerrahmbutter to wg mnie masło ekstra lub delikatesowe > Süßrahmbutter - masło śmietankowe Może i masz rację ale "Extra" i "Delikatesowe" to nazwy czysto handlowe nie informujące nas z jakiego surowca produkt powstał. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Sauerrahmbutter 01.04.06, 12:06 Bardzo dziekuje za wytlumaczenie. Teraz poprosze mamy malych alergikow o wypowiedz, moze w ich wiecznych poszukiwaniach zauwazyly cos takiego. To maslo wlasnie ma byc dobre dla alergikow. K. Odpowiedz Link Zgłoś