marta-martusia 23.06.06, 13:14 witam, ma problem z formami dopelniacza chcialby mi ktos pomoc, ma konkretne przyklady ale nie wiem jak bedzie dopelniacz: np. ------ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: formy dopelniacza 23.06.06, 17:03 vom jungen Gothe albo des jungen Goethes... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Ok, von to taki odpowiednik ang dopelniacza sakson 23.06.06, 20:57 of, de facto sluzacy do utworzenia przydawki, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
marta-martusia Re: formy dopelniacza 23.06.06, 21:21 no wlasnie na tescie mialam des jungen Goethes i mam to skreslone, kolezanka ma tak samo, wiec nie ma mowy o pomylce nauczyciela, dlatego pytam ... :( moze apostrof trzeba bylo wpisac, no nie wiem ... czy moge komus wyslac na maila pozostale z prosba o wyjasnienie ? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: formy dopelniacza 23.06.06, 21:39 Moze powinno byc des jungen Goethe??? Moze ich albo inny uczony niech sie wypowiedza... Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 des jungen Goethe 23.06.06, 22:46 ...mit Artikel bleiben die Namen heute meist ungebeugt, weil der Kasus durch diese Begleitwörter deutlich wird Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: des jungen Goethe 23.06.06, 23:27 Czyli tak jak: des Barock (choc des Barocks tez widzialam)... Odpowiedz Link Zgłoś
tweety8 Re: formy dopelniacza 24.06.06, 11:01 Cytuję z Repetytorium Bęzy: "Jeżeli imię lub nazwisko jest poprzedone przydawką nie otrzymuje wówczas końcówki -s, np. die Werke des jungen Mozart" W przypadku nazw geograficznych poprzedzonych przypdawką końcówkę -s można używać, ale nie trzeba. Co do przypadku Barock - niestety nic nie znalazłam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś