Gość: ktoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:59 mam jeszcze pytanie czy towar niezgidny to niecht übereinstimmende Ware??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ktoś Re: falsche Ware... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:18 nie jestem pewna, czy dobrze sie zrozumialysmy, chodzi mi o sytuacje, w ktorej w wyniku badan stwierdzono, ze towar np. jest niezgodny pod wzgledem skladnikow z jakich sie zgadza i zostaje "odseparowany" od towarow na sprzedaz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: beanstandene Ware (Lieferung) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:34 Dzięki, ale czy przypadkiem nie: beanstandende Ware? bo zglupialam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 Ware ist richtig. 01.07.06, 08:45 Lieferung, gdyby cała dostawa była niezgodna z rachunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Ware ist richtig. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 01:20 i dalej nie jestem pewna, jak to najlepiej określić, ten niezgodny towar (któregio niezgodność stwierdzono np. podczas kontroli czy badań) :((( Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Ware ist richtig. 04.07.06, 00:30 beanstandeTe Ware - zakwestionowany zurückgewiesene Ware - odrzucony albo złożenia z -widrig, o ile pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Ware ist richtig. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:47 W końcu zrobiłam "anforderungswidrig" ponieważ w całym dokumencie w wersji polskiej, w punkcie, gdzie wyjaśniamo pojęcia zastosowane w dokumencie napisano, że "niezgodność" to niespełnienie wymagań... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 "anforderungswidrig"? po jakiemu to? chyba nie 04.07.06, 15:05 po niemieckiemu! :)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: "anforderungswidrig"? po jakiemu to? chyba ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 20:37 Jesli może być verfahrenswidrig lub vertragswidrig to czemu nie anforderungswidrig... tu nie chodziło absolutnie o reklamacje - towar nie zdążył jeszcze traic do klienta, bo był niezgodny (a wg całego dokumentu niezgodność rozumiana była jako niespełnienie wymogów)... Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 to kto sporządził ten dokument? dostawca czy 04.07.06, 20:41 odbiorca(klient)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: to kto sporządził ten dokument? dostawca czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 20:59 o towarze niezgodnym mówi się nie tylko po tym, gdy trafi on do klienta. powinno sprawdzac sie go, pod wzgledem spelnienia wymogow chociazby, zanim trafi na polki sklepowe. i o taki towar chodzilo, o ktorym, na podstawie przeprowadzonych badan, stwierdzono, ze nie jest zgodny z wymogami... Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 kto to jest klient Twoim zdaniem? 04.07.06, 22:14 i jako jest droga "towaru" od momentu wyprodukowania do odbiorcy indywidualnego, tego który kupuje towar z półki? Każdy pośrednik jest jednocześnie i odbiorcą i dostawcą. I na każdym ciąży obowiązek sprawdzenia dostawy z zamówieniem, w przeciwnym razie zostanie "siedzieć" na towarze. Hurtownik też jest klientem. Stąd moje pytanie, kto sprawdził dostawę i sporządził dokument. Odpowiedz Link Zgłoś
beringer Re: kto to jest klient Twoim zdaniem? 04.07.06, 22:20 Mysle, ze najwiecej nieporozumien wynika z wyjetych z kontekstu zdan... ale zameczyliby sie tu wszyscy, gdyby rzucac wieksze kawalki dokumentow, by wyjasnic jakis problem... Nie bylo mowy o dostawie ani odbiorze towaru. Dokument, w ktorym pojawilo sie okreslenie "towar niezgodny" byl dokumentem sporzadzonym przez producenta - dokumentacja dot. wykonywanych badan wlasnych produktow (oraz innych przedsiewziec). Byla mowa o niezgodnosci (w dokumencie pojecia tego uzyto w odniesieniu do niezgodnosci z wymogami) i o niezgodnym towarze... Odpowiedz Link Zgłoś
ich11 Die Ware wird beanstandet - die Mängelrüge 04.07.06, 15:14 Nachdem der Kunde die bestellte Ware erhalten hat, muss er sie unverzüglich, d.h. ohne schuldhaftes Verzögern, prüfen. Die Prüfung erstreckt sich auf Art, Menge, Beschaffenheit der Ware; jede Abweichung von der Bestellung ist ein Mangel. Die entdeckten Mängel muss der Kunde dem Lieferer unverzüglich durch eine Mängelrüge, auch Beanstandung oder Reklamation genannt, mitteilen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 ...jede Abweichung von der Bestellung... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 04.07.06, 17:12 abgewichsene Ware???:))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Ware ist richtig. 04.07.06, 17:06 eee nieeee, to kulawo całkiem :) spezifikationswidrig, jeśli już coś tworzyć bez sensu ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Zrozumialam, ze chodzi o pojecie z Schuldrecht.... 01.07.06, 08:26 I podalam pojecie z BGB... Odpowiedz Link Zgłoś