Dodaj do ulubionych

Hefeteigkrapfen?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 09:02
jak to przetłumaczyć?
Obserwuj wątek
    • mikee.pikee Re: Hefeteigkrapfen? 24.07.06, 09:39
      Na moje oko pączki (z ciasta drozdzowego)

pozdr

m.p.
      • Gość: mamusia1999 Re: Hefeteigkrapfen? IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 24.07.06, 10:36
        na moje oko tez paczki drozdzowe.
        ale czyzby byly jeszcze inne?
        • Gość: backery Re: Hefeteigkrapfen? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.07.06, 11:38
          mamusia...

...es gibt doch hefeteig, quarkteig, backteig - Krapfen
          • mikee.pikee Re: Hefeteigkrapfen? 24.07.06, 12:02
            A to sie zaciekawilem - mozna prosic o wyjaśnienie co oznacza w takim razie
            quarkteig..., backteig ....

pozdr

m.p.

Gość portalu: backery napisał(a):

> mamusia...
            >
            > ...es gibt doch hefeteig, quarkteig, backteig - Krapfen
            • ggigus Re: Hefeteigkrapfen? 24.07.06, 15:36
              to po prostu paczki - moze to jezyk cukierniczy, stad ta szczegolowosc
              z Quarkteig nie ma paczkow, sa takie kulki, zapomnialam, jak sie nazywaja
              a Backteig?? jak zrobic paczki z Backteig? ciekawam
              • Gość: mamusia1999 Re: Hefeteigkrapfen? IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 24.07.06, 17:16
                u nas (Schwarzwald) te kuleczki to Quarkbällchen. ale faktycznie z tego ciasta
                moge sobie wyobrazic rowniez paczki. a "Backteig" to bodajze ciasto ptysiowe (w
                PL mowi sie o nim tez "zaparzane") - i tu mnie wyobraznia kulinarna zawodzi,
                zawsze wychodzi mi ptys czyli "Windbeutel". taka natura tego ciasta, ze zawsze
                powstanie wydmuszka.
                • ggigus no wlasnie Quarkbällchen 25.07.06, 11:35
                  przypomnialam sobie wczoraj tez
                  ale z tego ciasta nie da sie zrobic paczkow
                  moge z czystym sumieniem stwierdzic, bo robilam i paczki i te kulki serowe
                  (teraz z kolei zapomnialam polskiej nazwy, bo sa, psia kosc, niesmaczne)
                  • Gość: mamusia1999 Re: no wlasnie Quarkbällchen IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 25.07.06, 17:31
                    z tego ciasta to ja robilam tzw. "oponki", smazone na glebokim tluszczu. ale
                    mnie smakowaly.
    • Gość: Smakosz Re: Hefeteigkrapfen? IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.06, 15:04
      Kreple!! a najlepsze miala Przybylino na Szicowie.Krepel zloty bryjtka po 50 o
      koloczu juz nie godom,
      • Gość: backery Re: Hefeteigkrapfen? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.07.06, 16:49
        Gość portalu: Smakosz napisał(a):

> Kreple!! a najlepsze miala Przybylino na Szicowie.Krepel zloty bryjtka po 50
        o
        > koloczu juz nie godom,
        ---------------------------------------------------------------------------
        ..kreple my tysz mieli, ale nie bryjtki ino zymly (zymuy), kolocz tysz, a chlyb
        jedli my za szesc, bo za siedym bol za drogi...;)

• Gość: lon Smakosz Re: Hefeteigkrapfen? IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.06, 18:58
          ja,ja ale przeco zymla a bryjtka to 2 inksze rzeczy a Przybylino chlyb inno w
          sobota miala,bez tydzien to my z giganta rombali Pyrsk
          • Gość: Backery Re: Hefeteigkrapfen? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.07.06, 19:45
            Gość portalu: lon Smakosz napisał(a):

> ja,ja ale przeco zymla a bryjtka to 2 inksze rzeczy a Przybylino chlyb inno w
            > sobota miala,bez tydzien to my z giganta rombali Pyrsk
            ------------------------------------------------------------------------------
            ... no, lobejzi sie: jedyn, co niy je Gorol... cos podobnego!!!???;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka