Dodaj do ulubionych

Orangeat und Zitronat

IP: *.pools.arcor-ip.net 08.12.06, 13:11
Witam Szanownych, czy obige skladniki ciasteczek po polsku to skorka
pomaranczowa (w cukrze no chyba)? Zitronat wedlug slownika to skorka cytrynowa
w cukrze. Istnieje na to inne okreslenie? Czy Kirschwaser to wisniowka, czy
nalewka wisniowa? Aha i jeszcze tam Cardamom (Kardamon) wejdzie, ale po polsku
to jak??

Dziekuje bardzo w zas:-)
pozdrawiam, Schnute
Obserwuj wątek
    • Gość: konditor orangeat to kandyzowana skórka z pomarańczy IP: *.olsztyn.mm.pl 08.12.06, 13:36
      kardamon: www.kamis.pl/index.php/content/view/654/583/

kirschwasser to biała wódka o posmaku pestek wiśniowych, np. węgierska palinka
      kirsch.
      • ja.nusz Re: orangeat to kandyzowana skórka z pomarańczy 08.12.06, 14:27
        Gość portalu: konditor napisał(a):

> kirschwasser to biała wódka o posmaku pestek wiśniowych, np. węgierska palinka
        > kirsch.

Niby zaprawiony w bojach a myli gorzałę z Obstbrandem - fuj!!
        • Gość: x ciekawe czy pfeffernüsse wiedzą, co to jest IP: *.olsztyn.mm.pl 08.12.06, 15:10
          obstbrand;-) inaczej by się zapytowywała o kirschwasser :-)))))))
          • ja.nusz Re: ciekawe czy pfeffernüsse wiedzą, co to jest 08.12.06, 15:54
            Gość portalu: x napisał(a):

> obstbrand;-) inaczej by się zapytowywała o kirschwasser :-)))))))

Ale bój się Boga i nie mów na Kirschwasser Wódka. Whisky to też wódeczka?
            • Gość: pfeffernüsse Re: ciekawe czy pfeffernüsse wiedzą, co to jest IP: *.pools.arcor-ip.net 08.12.06, 19:43
              Niestety nie znam sie wogole w temacie takich napitkow, jesli juz to lubie wino
              czerwone:-DD a owe dodaje jedynie do ciast jak w tym przypadku. Chce kolezance
              przetlumaczyc ten przepis na "Pfeffernüsse" i nie wiem co ona ma tam dodac.
              Kirschwaser nalezy do tzw. rodziny (Edel)branntwein. Moj znajomy niemiec
              przypuszcza, ze Kirschwasser to moze byc Obstbrand. Jak jest Obstbrand po
              polsku? Napisac jej ze ma dodac nalewke wisniowa(jest taka?).

Schnute
              • Gość: x to jest bimber z wiśni, bezbarwny IP: *.olsztyn.mm.pl 08.12.06, 20:38
                nalewka jest kolorowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka