Dodaj do ulubionych

polskie fonty+Gesetz über...

16.02.07, 08:07
Witajcie, czy moze ktos tutaj sie zna i wie, czy w niemieckim systemie winME
znajduja sie polskie fonty, czy musze je sciagnac z internetu? Przestawic na
angielska klawiature mi sie udalo, ale z nie chce pokazywac polskich znaczkow...

I kolejne pytanko: czy ktos jest w posiadaniu tego 'Gesetz über die Staatliche
Prüfung für Übersetzer, Dolmetscher. etc.' z roku 2003 jako pdf-, Worddatei,
czy musze jednak to zamawiac w wydawnictwie. O ile sie orientuje nie jest to
ogolnie dostepne w internecie...Poczytalabym sobie:-)

Dziekuje na zapas,

pozd. Schnute
Obserwuj wątek
    • Gość: mazur tutaj jest trochę tekstów, może wystarczą: IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.07, 12:03
      tinyurl.com/2n6jpt
      polskie fonty są też, wejdź przez start-systemsteuerung-regionseingaben
      • schnute Re: tutaj jest trochę tekstów, może wystarczą: 16.02.07, 12:49
        Gość portalu: mazur napisał(a):

> tinyurl.com/2n6jpt
        > polskie fonty są też, wejdź przez start-systemsteuerung-regionseingaben

Hej mazur,

'Ländereinstellungen' - tam juz dodalam jezyk polski. W 'Tastatur' zmienilam
        klawiature na angielska, z tym ze jest tam kilka angielskich, ja mam na English
        USA 101??? Nie wiem czy trzeba innej, sa tam jakies USA Dvorak, itp., nie bardzo
        wiem czym sie niby roznia. I otoz znalazlam w Systemsteuerung - Windows Setup -
        Eigenschaften von Software - Sprachunterstützung i jezyk polski uaktywnilam,
        zrestartowalam, i... nadal mi nie dziala. Hm...czy musze cos jeszcze w wordzie
        poprzestawiac, czy jakby dzialalo to obojetne jakie fonty worda?;-)

Strony ktora podalas nie moge otworzyc, co tam jest? Software na fonty? Wciaz
        wychodze z zalozenia, ze te fonty w systemie gdzies juz sa!

pozdr. Schnute
        • Gość: mazur na stronie są teksty przepisów o tłumaczach IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.07, 13:00
          ale coś jest w BERUFENET nieaktywne w tej chwili. tutaj jest tekst z 1990 z
          późniejszymi poprawkami z 2006:
          www.kulturbuch-verlag.de/online/brv/D0015/F00715.pdf
          • Gość: x tutaj powinien być tekst z 2003 ale jest przerwa: IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.07, 13:08
            berufenet.arbeitsamt.de/cgi-bin/bnet2/druckversion.cgi?b=G&n=B8611108recht.html
          • schnute Re: na stronie są teksty przepisów o tłumaczach 16.02.07, 13:19

> ale coś jest w BERUFENET nieaktywne w tej chwili. tutaj jest tekst z 1990 z
            > późniejszymi poprawkami z 2006:
            > www.kulturbuch-verlag.de/online/brv/D0015/F00715.pdf

Boooze, wielkie dzieki, ja nawet kilka dni temu telefonowalam z Kulturbuchverlag
            i chca zebym pisemnie zwrocila sie do nich o przyslanie tego Gesetz, 2 Euro za
            stronke czy cos w tym stylu) i twierdzili, ze na ich stronie tego nie
            ma...dziwne...a jednak jest. Chyba zadzwonie znowu do tej pani.
            dzieki naprawde. Takze w berufnet juz szperalam i bezskutecznie (wczoraj). No
            zobacze i tam jak sie sami naprawia.
            Z czcionkami musze jeszcze pokombinowac. Wiem ze mozna tak sobie klawiature
            ustawic z tym Ö itp., ale wydaje mi sie ze na angielskiej jest jednak prosciej
            pisac...kwestia przyzwyczajenia, czy mi sie tylko tak wydaje, hm...?

pozdr. Schnute
            • Gość: mazur nie dzwoń i nie chwal się, że znalazłaś IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.07, 13:24
              bo jeszcze skasują stronkę :-))))
              a nie lepiej jest mieć niemiecką i polską czcionkę?
              • schnute nie dzwonie:-) 16.02.07, 13:39

> a nie lepiej jest mieć niemiecką i polską czcionkę?

Pod 'Tastatur' mozna dodac sobie ustawienia na czcionki, dajesz nakaz haczykiem
                zeby ci w 'Sprachleiste aktivieren (Taskleiste)' sie pokazalo i mozesz zmieniac
                jezyk jak ci sie podoba i w kazdej chwili. Ty pewnie masz tez taka mozliwosc.
                Nie, jezyka niemieckiego z systemu wytrzebic sie nie da i cale szczescie, bo jak
                by to tak bez niego...:-)

Schnute
        • Gość: mazur mam klawiaturę niemiecką i zainstalowałem IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.07, 13:06
          czcionkę niemiecką i polską. i tak np. pod Ö ukrywa się ł-Ł, pod Ä ęą, pod Ü ńż
          itd.
          mam windows xp.
          • jureek Re: mam klawiaturę niemiecką i zainstalowałem 16.02.07, 14:29
            Tak jak Ty mam w pracy, a w domu (i tu i tam windows xp) mam ogonki z altem i na
            niemieckiej klawiaturze. W domu muszę tylko uważać, żeby Y z Z nie pomylić.
            Ustawia się to w ten sposób:
            1. Systemsteuerung
            2. Regions- und Sprachoptionen
            3. Sprachen
            4. Details
            5. Einstellungen
            6. Hinzufügen
            i teraz trzeba wybrać:
            albo "polnisch(214)" wtedy będzie tak jak u Mazura (czyli polskie litery na
            umlautach)
            albo "polnisch (programmierer" i wtedy polskie litery sa z "Alt Gr" i trzeba
            uważać, żeby Z z Y nie pomylić.
            Pozdr.
            Jura
            • schnute Yes!!! 16.02.07, 22:14
              W winME Tastatureinstellungen - Sprache - polnisch (programmierer). Dziala
              nareszcie!!!!
              Ale nie tylko z 'alt', rownoczesnie z 'strg'. No i znaki interpunkcyjne trzeba
              nieco szukac...

:-)))))))))))

Schnute
              • Gość: mazur nauczysz się i zapamiętasz :-) IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.07, 22:28
                ale nie widzę, żeby działało! Gdzie ta polska czcionka??? :-)))))
                • Gość: Schnute Re: nauczysz się i zapamiętasz :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 16.02.07, 23:00
                  Pisze na macu, na ktorym nie mam worda, wiec czcionek nie potrzeba. Laptop z
                  windows nie podlaczony pod siec...moze jutro sprobuje, musze jednemu wyrwac
                  kabel, aby drugi mial dostep, dzisiaj padam juz na...Schnute ze tak powiem:-)

Dobranoc:-)
    • Gość: śmiechacz MS Keyboard Layout Creator -klawiatura na życzenie IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.07, 10:13
      www.it-administrator.de/aktuell/13860.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka