Gość: olka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 23:49 witam, proszę o pomoc w tłumaczeniu zdania, a raczej jego fragmentu... Pisarz w swojej twórczości WIELE MIEJSCA poświęcił opisom przyrody. Dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jecki Re: pisarz poświęcił... IP: *.pools.arcor-ip.net 24.05.07, 17:13 widmete... i przestan pisac pod dziesiecioma debilnymi nickami. j. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus aha wg jeckiego 24.05.07, 17:17 widmete viel PLatz? ciekawe hehe, ale na razie nie mam czasu na korekte poloznimow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: aha wg jeckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 20:40 jecki, kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki das ist wirklich bedauerlich... IP: *.pools.arcor-ip.net 24.05.07, 20:48 j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: das ist wirklich bedauerlich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 20:55 jeśli coś komuś zarzucasz to to udowodnij!!! Argumentów Ci brak? Na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski!?! Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: aha wg jeckiego 24.05.07, 23:15 to widmete też jest polonizmem? bo viel Platz to chyba fatamorgana? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus w tym kontekscie poswiecil wiele miejsca, 24.05.07, 23:21 tlumaczyc widmet i wiele miejsca jakzez inaczej moznaby t przetlumaczyc, skoro jecki nie dostarczyl zadnych wskazowek? tak, to polonizm zresuta poswiecil wiele miejsca jest fatalnie stylistycznie Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ps: ale tlumacz to czasem tez redaktor i musi o ta 24.05.07, 23:22 kie szczegoly zadbac Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: w tym kontekscie poswiecil wiele miejsca, 24.05.07, 23:29 znowu nie będę mogła wyjść z podziwu przez pół miesiąca czyli jecki nie napisał viel Platz, ale i tak 'popełnił' polonizm? chodziło o przetłumaczenie na niem. a nie ocenę, czy 'poświęcić wiele miejsca' jest fatalne stylistycznie czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus 1) skoro przetlumaczyl jedno poswiec doslownie 24.05.07, 23:32 , to dlaczego inaczej mialoby byc z wiele miejsca? masz jakas inna propozycje na niem? czy moze podziw cie blokuje? 2) jesli ktos poplenil stylistyczna gafe, tlumaczenie jej doslowne na inny jezyk pogarsza sytuacje, bo tak sie po niem. nie da powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki tak zupelnie na marginesie: IP: *.pools.arcor-ip.net 24.05.07, 23:34 skad ty wlasciwie mozesz wiedziec, co po niemiecku da sie powiedziec? j. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus bez marginesu - na glupie posty, jecki, nie ma 24.05.07, 23:36 odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: 1) skoro przetlumaczyl jedno poswiec doslowni 24.05.07, 23:38 o łałć, winny zasugerowania krzesło elektryczne co najmniej spróbuj przetłumaczyć 'poświęcić' mniej dosłownie, to nie wyjdę z podziwu przez drugie pół miesiąca. 2. a kto prosił o tłumaczenie dosłowne? 3. wskaż nicka, który napisał 'widmete viel Platz' 4. odp. prawidłowa: ggigus dziękuję za uwagę - danke für deine Aufmerksamkeit (może też polonizm?) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus skoro jecki napisal widmete, popelnil jedna 24.05.07, 23:43 doslownosc, dlaczego mialby napisac cos innego? poswiecil co? wiele stron? wiele znakow? wiele czasu czytelnika? haaallo tiggerifikum witaj w krainie absurdu! ja bym napisala, ze mial taki styl, wiele opisow przyrody bo poswiecac miejsca opisowm przyrody to jest nieporadnie pisac, ale fachowiec jak jecki nie powienien niepiradnie tlumaczyc, a fachowiec jak tifferific nie powinien nieporadnie bronic nieporadnego tlumaczenia o krzesle pisalas ty dla jeckiego??? nie, az tak grozny on nie jest nudny i ordynarndy ale to inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: skoro jecki napisal widmete, popelnil jedna 24.05.07, 23:52 a skąd ja mam do nędzy wiedzieć, co chciał napisać jecki, ale cokolwiek chciał, nie napisał tego, co mu zasugerowałaś i to jest gwóźdź programu, popis wieczora i wogle miodzio :) przeniosłaś w pikny, modelowy sposób swoją obsesyjkę na jeckiego i za nią go opieprzyłaś polonizmem. no graty, jak słowo daję. przetłumacz Ty: piradnie i se popatrzymy, a może nawet beifall będzie liebe Gruesse :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nieprawda, skoro zdecydowal sie na jedna doslow 24.05.07, 23:55 nosc z poswiecil, w "wiele miejsca" NIE MA zbyt wiele pola do manewru, bo wiele miejsca to NIE JEST wiele czasu czytelnika jecki popelnil doslowonosc i polonizm a ty go nieudolnie bronisz nie ma ochoty na tlumaczenie kiepskich stylistycznei tekstow, jak widac z linii twojej obrony, tobie ta rola barzdiej pasuje Mit besten Grüßen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki [...] IP: *.pools.arcor-ip.net 24.05.07, 23:59 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: nieno 25.05.07, 00:06 ale naprawdę w to wierzysz, czy odwracasz kota? możliwości to jest całkiem sporo, ale co ja tam będę klarować zafiksowanym osobnikom - język to nie puzzle, gdzie pasuje jedna jedyna część. o "wiele czasu czytelnika" to nawet pytać nie będę, bo znów zejdziemy do ciemnej doliny absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus okey, podaj dwie inne niz viel Platz mozliwosci 25.05.07, 00:09 do polskiego wiele miejsca wiele czasu czytelnika to byla IRONIA oj, tiggerificku, poslugiwac sie ironia to juz sie chyba nie nauczysz ale nic tam, nie ma ludzi doskonalych Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: okey, podaj dwie inne niz viel Platz mozliwos 25.05.07, 00:23 o kurde, ironia? a myślałam że pospolity byk stylistyczny. oszywiździe że som, ja jezdem tygryskonała, to wiem co mówie. dobranoc, ggigus, niech Ci się przyśni 'widmete viel Platz' jak go wyrywasz z korzeniami ze swoejej zweite Ehemannssprache jako tego chwasta co zboże mowy czystej germańskiej skalał. amen. widmete viele Worte widmete etliche Passagen um nur zwei zu nennen Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus niestety, tiggerificku, stylistycznie kiepsko 25.05.07, 00:53 widmet viele Worte opisom przyrody heheh no nie bez przesady etliche Passagen sa lepsze, ale nie sa dobre cale zdanie jest do bani o dlaczego zweite Ehemannssprache? jak widac, obsesyjka ci wraca, bo juz piszesz ad personam Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: no szczególnie Twoja ocena stylu ma 25.05.07, 07:49 przeogromne dla świata znaczenie, hehehe. 2. dlatego że höchstwahrscheinlich nie muttersprache, co widać every krok. kojarzenie to u Ciebie na ostatnim miejscu chyba. za to ad personam masz wyryte na czole i jest to jedyny quasiargument, jakiego potrafisz użyć w dowolnej dyskusji na dowolny temat. i jak przyśnił się viel Platz? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nie, moja ocena stylu ma dla swiata zadne znaczeni 25.05.07, 17:24 e, za to twoja zlosliwosc kwitnie i obsesja i takie inne a biegania poprawia humor, moze powinnas zwiekszyc dystans? a moze ipid i firmowe ciuszki byly za drogie?? jesli ktos pisze nieudolnie - autor poswieca wiele miejsca opisom przyrody - rownie nieudolnie probujesz tlumaczyc tak to niestety wyglada a ze ktos nie umie zobaczyc nieudolnosci w tekscie, to potem sa nieudolne tlumaczenia jak np to: (malutki fragment) - Kiedy - wysyczala (...) jak myslisz, co jest tu nieudolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: nie, moja ocena stylu ma dla swiata zadne zna 25.05.07, 18:44 nie wiem wogle, o oczym tam syczysz i nie mam ochoty na durnowate zagadki z nieudolnym kontekstem bla bla bla adpersonam bla bla bla rasizm bla bla bla verschoenungskunst (uwielbiam ten wątek ;)))) bla bla bla, neologizmy, bla bla bla polonizmy i abarot ad personam. ja tam się nie znam, viel Platz widmen jest klarowne dla każdego Niemca, a dla Ciebie nie, co rozumiem, bo jesteś moechte-gern-niemcem i tak już pozostanie amen, idźmy w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus co widmen viel Platz nie mam zastrzezen, problem 25.05.07, 18:46 em sa te opisy przyrody a skoro nie wiesz, o czym mowa, to czemu tak dlugo i uparcie dyskutujesz? bo ze nie wiesz o czym mowa, widac z postow, w ktorych musze po raz nety powtarzac, co jest nieudolnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus PS V- wut, nie -kunst, jesli uwielbiasz jakis wate 25.05.07, 18:47 k, musisz go PRAWIDLOWO cytowac inaczej jestes malo przekonujaca Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus jesli nie wiesz, jak sie watek nazywa, nie pisz, z 25.05.07, 19:02 e cie zachwyca jestes wowczas malo przekonywujaca, no niestety Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: oho, ggigologizm 25.05.07, 19:19 przekonywUjący to nikt nie jest, pwn polecam hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: pisarz poświęcił... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:52 www.google.de/search?hl=de&q=viel+Platz+widmen&meta=lr%3Dlang_de Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: pisarz poświęcił... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 09:53 i jeszcze Ergebnisse 1 - 10 von ungefähr 943.000 Seiten auf Deutsch für viel Platz widmen Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus kontekst!! poswiec wiele miejsca opisom przyrody 25.05.07, 17:25 to jest niedudolny kontekst poswiec wiele miejsca mozna w wielu przypadkach Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: kontekst!! poswiec wiele miejsca opisom przyr 25.05.07, 18:38 to tera nawet kontekst jest nieudolny? o mamuniu. no najważniejsze, że krytyk udałota. poświęcimy Ci jeszcze trochę trochę miejsca, rozgość się. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus teraz??? o nieudolnosci stylist. juz bylo tiggeri 25.05.07, 18:45 ficku powierzchowny! czyzbys az tak malo wiedziala, o czym z takim zapalem dyskutujesz? no no bieganie poprawia koncentracje moze powinnas biegac regularnie? Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: pisarz poświęcił... 25.05.07, 10:14 szkoda zachodu :) zara się dowiesz, że w internecie można znaleźć 'poszłem', więc żaden dowód :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Poszłem żem... 25.05.07, 13:16 tiggerific napisała: > szkoda zachodu :) zara się dowiesz, że w internecie można znaleźć 'poszłem', > więc żaden dowód :)))) Ale tego nawet GGigus nie szukała: Postmodernistyczna wizja zakładów Herr Hefflerkoffa: czerwiec 2004 ...Poszłem żem se raz na wino No bo drogie tera kino. Widze bude, patrze chłopy: "Dalej żule do roboty!" O żesz kurde! Jadą pały! Zara będą w morde lały! ... wallkoos.blog.pl/archiwum/?rok=2004&miesiac=6 - 10k - Wynik uzupełniający Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Poszłem żem... 25.05.07, 13:47 :)))) dlatego warto rozpoczynać studia po podstawówce, zamiast bez sensu marnować czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x [...] IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.07, 14:15 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki nowys (as) chiiiba, ze takie podejrzenia masz... IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.07, 14:50 :-)) j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmiechacz Das Wort zum Sonntag: IP: *.versanet.de 25.05.07, 15:29 Pesymista narzeka: O qrna, jest źle! Bardzo źle - gorzej już być nie może! Optymista odpowiada: Głowa do góry i nie trać nadzieji! Odpowiedz Link Zgłoś