Dodaj do ulubionych

kameralny i niebalny

IP: *.icpnet.pl 27.07.07, 13:30
kameralne i niebanalne miejsce np. na zorganizowanie jakiejsc imprezy

nie mam pojęcia jak bedzie kameralny?
Obserwuj wątek
    • Gość: do mati Re: kameralny i niebalny IP: *.brt.vectranet.pl 27.07.07, 13:36
      ungewöhnlich- niebanalny
      a kameralny to tak banalnie - gemütlich
      • Gość: iwonka może napisz nam od razu całą ofertę tego biura IP: *.icpnet.pl 27.07.07, 13:50
        kameralny to im kleinen Kreis ( dosł. w małym gronie, kółku.
        • Gość: do iwonki Re: może napisz nam od razu całą ofertę tego biur IP: *.brt.vectranet.pl 27.07.07, 13:52
          faktycznie, ty masz racje. To mi tez na to wyglada.
          • Gość: mati Re: może napisz nam od razu całą ofertę tego biur IP: *.icpnet.pl 27.07.07, 14:14
            bardzo dziękuję za pomoc, pomimo złośliwych uwag niektórych forumowiczek/ów

Proszę o jeden - dwa wyrazy, a nie o tłumaczenie calych zdań

• iwonka55h mati 27.07.07, 14:44
              ja nie jestem złośliwa, po prostu niektóre wyrazy mają po kilka znaczeń i
              wybranie właściwego zależy od całego zdania.
              Sam możesz się o tym przekonać w wątku BAD, jak różnie można coś tłumaczyć bez
              kontekstu. Wygląda mi na to, że z pojedyńczymi słówkami, które znalazłeś w
              słowniku też sobie tak do końca nie poradziłeś.
              Nie masz się co obrażać, żartownisie zawsze tu byli i będą.
              pozdrawiam
    • baerenfang intim 27.07.07, 15:58
      • leoni_66 Re: intim 27.07.07, 17:34
        ojej to tak sexuell,
        • baerenfang wcale nie. tylko głodnemu chleb na myśli;-))) 27.07.07, 17:46
          • Gość: iwonka a "im kleinen Kreis" nie może być? IP: 80.51.223.* 27.07.07, 17:49
            tako rzecze mój słownik i się nie "kojarzy".
            • baerenfang jasne, też może być. 27.07.07, 17:55
              ktoś zabrania wysławiania się?
            • baerenfang w małym gronie. 27.07.07, 17:57
              z intymnością niewiele wspólnego.
              intymność to nie tylko seks.
    • Gość: borgia moim zdaniem - najlepszy Vorschlag IP: *.iesy.net 27.07.07, 18:24
      podał - "do mati" - gemütlich-ungewöhnliches Plätzchen (sowas wie: Ein nettes
      Plätzchen!)
      • Gość: mati kamerlana IP: *.icpnet.pl 27.07.07, 20:44
        ok. dzięki

ale gdybym chciała powiedzieć
        kameralna sala jako nazwa - okreslenie -slogan
        np. sala bursztynowa, sala morska, sala kameralna (bo jest mozliwosc odciecia
        sie od otoczenia)
        • iwonka55h Re: kamerlana 27.07.07, 21:09
          widzisz jak dużo zależy od qńteksta?
          sala kameralna - der Gemütlichesaal
          sala bursztynowa - der Bernsteinsaal
          itd.
          • Gość: mati Re: kamerlana IP: *.icpnet.pl 27.07.07, 21:27

w googlach niestety 0 trafień

a moze der gemütliche Saal ?

ale to mimo wszystko nie oddaje chyba naszego określenia
            sala kameralna
            • iwonka55h Re: kamerlana 27.07.07, 21:42
              zobacz tu
              www.dep.pl/plde?word=kameralny&lang=PL
              kameralnie to im kleinen Kreis
              powinno być dobrze
            • Gość: do mati Re: kamerlana IP: *.brt.vectranet.pl 28.07.07, 08:34
              popatrz tu: oddaje, oddaje
              www.altesbild.ch/Saal.htm
              • Gość: iwonka mnie się też tak wydaje IP: *.icpnet.pl 28.07.07, 09:07
                moim skromniutkim zdaniem der Gemütlichesaal klingt besser als kleinen
                Sitzungszimmer.
                • Gość: borgia Iwońciu! So was wie "der Gemütlichesaal" gibts IP: *.iesy.net 28.07.07, 11:30
                  nicht.... - also, hör jetzt hier auf - rumzudichten!
                  Und so was wie - sala kameralna - gibts einfach im Deutschen nicht! - also
                  macht Euch keine Mühe - mit Gewalt - das ins Deutsche zu kriegen - das schafft
                  Ihr sowieso nicht! Man kann das nur übers Umschreiben einfangen bzw.
                  wiedergeben --> d.h. sala kameralna - ein Saal - wo man schön gemütlich und
                  ungestört(!) - seine Zeit verbringen kann... - fertig!
                  Grüßle
                  bo
            • Gość: do mati Re: kamerlana IP: *.brt.vectranet.pl 28.07.07, 08:35
              a jednak:
              www.altesbild.ch/Saal.htm
        • tiggerific Re: kamerlana 28.07.07, 12:25
          sala kameralna, bitte schön
          www.google.de/search?hl=de&q=kammersaal&meta=
          żadne tam gemütliche
          • jessi_a Re: kamerlana 28.07.07, 12:31
            ze zdjecia widac faktycznie kameralnie:
            cms.graztourismus.at/cms/beitrag/10005669/129283/DE/
            o i tu tez:
            www.udk-berlin.de/sites/content/themen/service/vermietungen/konzertsaele/vermietung_kamm
            ersaal/index_ger.html
            • tiggerific Re: kamerlana 28.07.07, 14:11
              i? :)

Kammersaal bleibt Kammersaal
              • jessi_a Re: kamerlana 28.07.07, 14:17
                masz racje
          • Gość: borgia lol - z tym że - w pytaniu nie chodziło raczej o IP: *.iesy.net 28.07.07, 14:05
            Kammersaal - czyli sali kameralnej - do muzykowania... lecz o kameralne
            miejsce - chodziło raczej o klimat takiegoż - czyli eben - ein gemütliches
            Plätzchen! - wo man sich gemütlich und vor allem ungestört aufhalten kann...
            Oder?
            • jessi_a Re: lol - z tym że - w pytaniu nie chodziło racze 28.07.07, 14:08
              bez oder i aber.
            • tiggerific Re: sooooo 28.07.07, 14:17
              sala kameralna budzi dość oczywiste skojarzenia, i niekoniecznie musi być do
              muzykowania, skąd pomysł?

a jeśli to ma być coś mniejszego, to może trzeba odejść od tej sali i pójść w
              stronę Salon, bo Saal to jakby z definicji weder kameralny noch przytulny.

W opisach różnych tam hoteli pojawia się także coś takiego jak:
              Aufenthaltsraum - takie właśnie pomieszczenie, w którym goście mogą sobie
              pobyć, gdy wysadzą nos z pokoju.
              • Gość: borgia nie wiem - z czym się w Polsce sala kameralna IP: *.iesy.net 28.07.07, 15:03
                kojarzyć musi - w Niemczech ale Kammersaal - to jest jednoznacznie sala w
                której się muzykuje i finito! - z czym to to się Tobie tygrysico kojarzy -
                sorry - ale to nie moja sprawa.... Albo? ;)
                Po drugie - to Ty sama (czy paru innych jeszcze) wyjechałaś z salą - ja cały
                czas mówiłam o miejscu .... także te zarzuty adresuj do innych a nie do mnie...
                Ja starałam się - sam ten dowcipny twór - "kameralny i banalny" uchwycić -->
                dlatego powiedziałam - że najlepszy Vorschlag moim zdaniem, był -> "podał - "do
                mati" - gemütlich-ungewöhnliches Plätzchen (sowas wie: Ein nettes
                Plätzchen!)" ..... to tylko tyle było z mojej strony!
                A czy to ma być jakiś Aufhenthaltsraum w Hotelu czy Ruheecke in der Guten
                Stube - sorry - ale w to się także nie zagłębiałam....
                Alles klar? :D
                Pozdro!

• tiggerific Re: nie wiem - z czym się w Polsce sala kameralna 28.07.07, 15:51
                  które zarzuty??? dlaczego Ty wszędzie widzisz zarzut?

kliknij sobie w dowolny link zawierający Kammersaal i zobacz, do czego
                  współczesny Kammersaal może sobie służyć - generalnie do różnego rodzaju
                  imprez - wykłady, konferencje, także występy, kto mówił że nie???

jeśli Kammersaal kojarzy Ci się to z koncertem kameralnym, to to jest zupełnie
                  nie to znaczenie: tu kameralny pochodzi od Kammer (komnata) w pałacu, gdzie
                  urządzano koncerty typu solista+akompaniament ew. paru muzyków (a nie cała
                  orkiestra)
                  stąd kameralny: na małą liczbę osób, a co oznacza mała liczba osób to już inna
                  historia. komnaty pałacowe też w sumie trudno uznać za jakieś klitki, więc nie
                  należy się dziwić, że Kammersaaal też jest miejscem pokaźnym i reprezentacyjnym.

kameralny w drugim znaczeniu (niemuzycznym) to oczywiście niewielki, czy też
                  przeznaczony dla niewielkiego grona osób, ale dla jednego niewielkim gronem
                  może być 5 osób, a dla drugiego 50, nie jest to precyzyjnie określone, lecz w
                  sumie opiera się na odczuciu mówiącego.

kameralne miejsce w Twoim odczuciu może być zupełnie niekameralnym w moim,
                  alles klar?
                  • Gość: borgia już dobrze, już dobrze - pardon , nie tylko do IP: *.iesy.net 28.07.07, 20:18
                    muzykowania - ale i wykłady też można robić - ist doch selbstverständlich!
                    Cholera w operze też się nie tylko "operuje" - nie mniej - ma ona główne, swoje
                    przeznaczenie - wiadomo - tam się śpiewa... Halo? To jest opera i każde dziecko
                    wie co to jest i tak samo w Kammersaal... każdy wie, że tam się słucha
                    koncertów (koncert nie musi znaczyć, że go robi Wielka Symfonia Polskiego
                    Radia - ze 100 muzykami! Wyobraź sobie że solista+akompaniament ew. paru
                    muzyków --> też robią koncerty!) muzyki poważnej bądź innej - czy śpiewu (mit
                    Begleitung), a nawet od czasu do czasu przemówień, odczytów itd, itp!... A po
                    drugie - do jasnej cholery! - chcesz się tu teraz o definicje wykłócać czy jak -
                    a po jakiego? - jak i tak w tej całej dyskusji o cóś innego chodziło... Po raz
                    kolejny tłumaczysz mi - z czym mi to powinno się kojarzyć - a potem się
                    dziwisz - jak ci o "zarzutach" opowiadam... Te zarzuty to to, że nadal
                    wymyślasz rzeczy typu - " Kammersaal kojarzy Ci się to z koncertem kameralnym,
                    to to jest zupełnie nie to znaczenie" . Jak już pytałam - a co to niby ma być
                    ten Twój koncert kameralny? I czy muzykowanie (bo o tym mówiłam!) to jest cóś
                    takiego co by mogło Ci w ten Twój koncert kameralny pasować? Bo jak tak - to w
                    czym problem? Ja mówię o muzykowaniu - a Ty o soliście+akompaniament ew. paru
                    muzyków! Scheißegal .... przecież to jest to samo! A w ogóle - po jakiego mi tu
                    o jakiś Kammersaalach opowiadać - jak ani mnie to nie interesuje - ani to
                    z "banalnym, kameralnym miejscem" - z meritum tego wątku - nie ma nic
                    wspólnego.... O co Ci człowieku chodzi?
                    • tiggerific Re: już dobrze, już dobrze - pardon , nie tylko d 29.07.07, 23:24
                      o czym Ty do mnie w ogóle rozmawiasz?
                      tak pytam tylko
                      możesz nie odpowiadać, bo przeczuwam jeszcze większy bajzel
                      zorientuj się najpierw w znaczeniach: Kammermusik, zastanów co oznacza
                      Kammersaal i od czego się wzięło, a potem jeszcze pomyśl długo, długo, długo,
                      bo zdaje się największy problem masz z tym, że po polsku kameralny ma dwa
                      znaczenia (muzyczne i niemuzyczne), a niemiecki odpowiednik Kammer~ tylko
                      jedno, skąd należy wysnuć jakże słuszną konkluzję, że sala kameralna wcale nie
                      będzie kameralną salą.

miłego myślenia życzę i oby musk nie wyparował ószyma

szacuneczek :)
              • Gość: borgia w ogóle sala kameralna - to taki oxymoron IP: *.iesy.net 28.07.07, 15:25
                - epitet sprzeczny - jak Vegetarisches Schnitzel, uczciwy student i mądry Polak
                (?) ;) -> kameralny to raczej - w małym gronie - a sala - to hoHO - olbrzymia
                rzecz w sumie....
                • lira_korbowa Re: w ogóle sala kameralna - to taki oxymoron 28.07.07, 15:48
                  Gość portalu: borgia napisał(a):
                  > - epitet sprzeczny - jak uczciwy student i mądry Polak

A nie masz wrażenia, że się nieco w tych oksymoronach zagalopowałaś, słodka
                  Lukrecjo?
                  • Gość: borgia oO! się zbulwersowawszy? niepotrzebnie.... IP: *.iesy.net 28.07.07, 19:09
                    Spaß muß sein! a nawet na WiKi to stoi.... zresztą bało opatrzone przeze mnie
                    emotką... patataj-patataj - pogalopuję dalej - pozwolisz? ;а°
                • tiggerific Re: w ogóle sala kameralna - to taki oxymoron 28.07.07, 15:52
                  a propos oksymoronów:
                  sala kameralna nie jest oksymoronem
                  za to kameralna sala i owszem.
                  pewnie to drugie miałaś na myśli
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka