Gość: mati IP: *.icpnet.pl 27.07.07, 13:30 kameralne i niebanalne miejsce np. na zorganizowanie jakiejsc imprezy nie mam pojęcia jak bedzie kameralny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: do mati Re: kameralny i niebalny IP: *.brt.vectranet.pl 27.07.07, 13:36 ungewöhnlich- niebanalny a kameralny to tak banalnie - gemütlich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonka może napisz nam od razu całą ofertę tego biura IP: *.icpnet.pl 27.07.07, 13:50 kameralny to im kleinen Kreis ( dosł. w małym gronie, kółku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do iwonki Re: może napisz nam od razu całą ofertę tego biur IP: *.brt.vectranet.pl 27.07.07, 13:52 faktycznie, ty masz racje. To mi tez na to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: może napisz nam od razu całą ofertę tego biur IP: *.icpnet.pl 27.07.07, 14:14 bardzo dziękuję za pomoc, pomimo złośliwych uwag niektórych forumowiczek/ów Proszę o jeden - dwa wyrazy, a nie o tłumaczenie calych zdań Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55h mati 27.07.07, 14:44 ja nie jestem złośliwa, po prostu niektóre wyrazy mają po kilka znaczeń i wybranie właściwego zależy od całego zdania. Sam możesz się o tym przekonać w wątku BAD, jak różnie można coś tłumaczyć bez kontekstu. Wygląda mi na to, że z pojedyńczymi słówkami, które znalazłeś w słowniku też sobie tak do końca nie poradziłeś. Nie masz się co obrażać, żartownisie zawsze tu byli i będą. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonka a "im kleinen Kreis" nie może być? IP: 80.51.223.* 27.07.07, 17:49 tako rzecze mój słownik i się nie "kojarzy". Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang w małym gronie. 27.07.07, 17:57 z intymnością niewiele wspólnego. intymność to nie tylko seks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia moim zdaniem - najlepszy Vorschlag IP: *.iesy.net 27.07.07, 18:24 podał - "do mati" - gemütlich-ungewöhnliches Plätzchen (sowas wie: Ein nettes Plätzchen!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati kamerlana IP: *.icpnet.pl 27.07.07, 20:44 ok. dzięki ale gdybym chciała powiedzieć kameralna sala jako nazwa - okreslenie -slogan np. sala bursztynowa, sala morska, sala kameralna (bo jest mozliwosc odciecia sie od otoczenia) Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55h Re: kamerlana 27.07.07, 21:09 widzisz jak dużo zależy od qńteksta? sala kameralna - der Gemütlichesaal sala bursztynowa - der Bernsteinsaal itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: kamerlana IP: *.icpnet.pl 27.07.07, 21:27 w googlach niestety 0 trafień a moze der gemütliche Saal ? ale to mimo wszystko nie oddaje chyba naszego określenia sala kameralna Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55h Re: kamerlana 27.07.07, 21:42 zobacz tu www.dep.pl/plde?word=kameralny&lang=PL kameralnie to im kleinen Kreis powinno być dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mati Re: kamerlana IP: *.brt.vectranet.pl 28.07.07, 08:34 popatrz tu: oddaje, oddaje www.altesbild.ch/Saal.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonka mnie się też tak wydaje IP: *.icpnet.pl 28.07.07, 09:07 moim skromniutkim zdaniem der Gemütlichesaal klingt besser als kleinen Sitzungszimmer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia Iwońciu! So was wie "der Gemütlichesaal" gibts IP: *.iesy.net 28.07.07, 11:30 nicht.... - also, hör jetzt hier auf - rumzudichten! Und so was wie - sala kameralna - gibts einfach im Deutschen nicht! - also macht Euch keine Mühe - mit Gewalt - das ins Deutsche zu kriegen - das schafft Ihr sowieso nicht! Man kann das nur übers Umschreiben einfangen bzw. wiedergeben --> d.h. sala kameralna - ein Saal - wo man schön gemütlich und ungestört(!) - seine Zeit verbringen kann... - fertig! Grüßle bo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mati Re: kamerlana IP: *.brt.vectranet.pl 28.07.07, 08:35 a jednak: www.altesbild.ch/Saal.htm Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: kamerlana 28.07.07, 12:25 sala kameralna, bitte schön www.google.de/search?hl=de&q=kammersaal&meta= żadne tam gemütliche Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: kamerlana 28.07.07, 12:31 ze zdjecia widac faktycznie kameralnie: cms.graztourismus.at/cms/beitrag/10005669/129283/DE/ o i tu tez: www.udk-berlin.de/sites/content/themen/service/vermietungen/konzertsaele/vermietung_kamm ersaal/index_ger.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia lol - z tym że - w pytaniu nie chodziło raczej o IP: *.iesy.net 28.07.07, 14:05 Kammersaal - czyli sali kameralnej - do muzykowania... lecz o kameralne miejsce - chodziło raczej o klimat takiegoż - czyli eben - ein gemütliches Plätzchen! - wo man sich gemütlich und vor allem ungestört aufhalten kann... Oder? Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: lol - z tym że - w pytaniu nie chodziło racze 28.07.07, 14:08 bez oder i aber. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: sooooo 28.07.07, 14:17 sala kameralna budzi dość oczywiste skojarzenia, i niekoniecznie musi być do muzykowania, skąd pomysł? a jeśli to ma być coś mniejszego, to może trzeba odejść od tej sali i pójść w stronę Salon, bo Saal to jakby z definicji weder kameralny noch przytulny. W opisach różnych tam hoteli pojawia się także coś takiego jak: Aufenthaltsraum - takie właśnie pomieszczenie, w którym goście mogą sobie pobyć, gdy wysadzą nos z pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia nie wiem - z czym się w Polsce sala kameralna IP: *.iesy.net 28.07.07, 15:03 kojarzyć musi - w Niemczech ale Kammersaal - to jest jednoznacznie sala w której się muzykuje i finito! - z czym to to się Tobie tygrysico kojarzy - sorry - ale to nie moja sprawa.... Albo? ;) Po drugie - to Ty sama (czy paru innych jeszcze) wyjechałaś z salą - ja cały czas mówiłam o miejscu .... także te zarzuty adresuj do innych a nie do mnie... Ja starałam się - sam ten dowcipny twór - "kameralny i banalny" uchwycić --> dlatego powiedziałam - że najlepszy Vorschlag moim zdaniem, był -> "podał - "do mati" - gemütlich-ungewöhnliches Plätzchen (sowas wie: Ein nettes Plätzchen!)" ..... to tylko tyle było z mojej strony! A czy to ma być jakiś Aufhenthaltsraum w Hotelu czy Ruheecke in der Guten Stube - sorry - ale w to się także nie zagłębiałam.... Alles klar? :D Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: nie wiem - z czym się w Polsce sala kameralna 28.07.07, 15:51 które zarzuty??? dlaczego Ty wszędzie widzisz zarzut? kliknij sobie w dowolny link zawierający Kammersaal i zobacz, do czego współczesny Kammersaal może sobie służyć - generalnie do różnego rodzaju imprez - wykłady, konferencje, także występy, kto mówił że nie??? jeśli Kammersaal kojarzy Ci się to z koncertem kameralnym, to to jest zupełnie nie to znaczenie: tu kameralny pochodzi od Kammer (komnata) w pałacu, gdzie urządzano koncerty typu solista+akompaniament ew. paru muzyków (a nie cała orkiestra) stąd kameralny: na małą liczbę osób, a co oznacza mała liczba osób to już inna historia. komnaty pałacowe też w sumie trudno uznać za jakieś klitki, więc nie należy się dziwić, że Kammersaaal też jest miejscem pokaźnym i reprezentacyjnym. kameralny w drugim znaczeniu (niemuzycznym) to oczywiście niewielki, czy też przeznaczony dla niewielkiego grona osób, ale dla jednego niewielkim gronem może być 5 osób, a dla drugiego 50, nie jest to precyzyjnie określone, lecz w sumie opiera się na odczuciu mówiącego. kameralne miejsce w Twoim odczuciu może być zupełnie niekameralnym w moim, alles klar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia już dobrze, już dobrze - pardon , nie tylko do IP: *.iesy.net 28.07.07, 20:18 muzykowania - ale i wykłady też można robić - ist doch selbstverständlich! Cholera w operze też się nie tylko "operuje" - nie mniej - ma ona główne, swoje przeznaczenie - wiadomo - tam się śpiewa... Halo? To jest opera i każde dziecko wie co to jest i tak samo w Kammersaal... każdy wie, że tam się słucha koncertów (koncert nie musi znaczyć, że go robi Wielka Symfonia Polskiego Radia - ze 100 muzykami! Wyobraź sobie że solista+akompaniament ew. paru muzyków --> też robią koncerty!) muzyki poważnej bądź innej - czy śpiewu (mit Begleitung), a nawet od czasu do czasu przemówień, odczytów itd, itp!... A po drugie - do jasnej cholery! - chcesz się tu teraz o definicje wykłócać czy jak - a po jakiego? - jak i tak w tej całej dyskusji o cóś innego chodziło... Po raz kolejny tłumaczysz mi - z czym mi to powinno się kojarzyć - a potem się dziwisz - jak ci o "zarzutach" opowiadam... Te zarzuty to to, że nadal wymyślasz rzeczy typu - " Kammersaal kojarzy Ci się to z koncertem kameralnym, to to jest zupełnie nie to znaczenie" . Jak już pytałam - a co to niby ma być ten Twój koncert kameralny? I czy muzykowanie (bo o tym mówiłam!) to jest cóś takiego co by mogło Ci w ten Twój koncert kameralny pasować? Bo jak tak - to w czym problem? Ja mówię o muzykowaniu - a Ty o soliście+akompaniament ew. paru muzyków! Scheißegal .... przecież to jest to samo! A w ogóle - po jakiego mi tu o jakiś Kammersaalach opowiadać - jak ani mnie to nie interesuje - ani to z "banalnym, kameralnym miejscem" - z meritum tego wątku - nie ma nic wspólnego.... O co Ci człowieku chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: już dobrze, już dobrze - pardon , nie tylko d 29.07.07, 23:24 o czym Ty do mnie w ogóle rozmawiasz? tak pytam tylko możesz nie odpowiadać, bo przeczuwam jeszcze większy bajzel zorientuj się najpierw w znaczeniach: Kammermusik, zastanów co oznacza Kammersaal i od czego się wzięło, a potem jeszcze pomyśl długo, długo, długo, bo zdaje się największy problem masz z tym, że po polsku kameralny ma dwa znaczenia (muzyczne i niemuzyczne), a niemiecki odpowiednik Kammer~ tylko jedno, skąd należy wysnuć jakże słuszną konkluzję, że sala kameralna wcale nie będzie kameralną salą. miłego myślenia życzę i oby musk nie wyparował ószyma szacuneczek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia w ogóle sala kameralna - to taki oxymoron IP: *.iesy.net 28.07.07, 15:25 - epitet sprzeczny - jak Vegetarisches Schnitzel, uczciwy student i mądry Polak (?) ;) -> kameralny to raczej - w małym gronie - a sala - to hoHO - olbrzymia rzecz w sumie.... Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: w ogóle sala kameralna - to taki oxymoron 28.07.07, 15:48 Gość portalu: borgia napisał(a): > - epitet sprzeczny - jak uczciwy student i mądry Polak A nie masz wrażenia, że się nieco w tych oksymoronach zagalopowałaś, słodka Lukrecjo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia oO! się zbulwersowawszy? niepotrzebnie.... IP: *.iesy.net 28.07.07, 19:09 Spaß muß sein! a nawet na WiKi to stoi.... zresztą bało opatrzone przeze mnie emotką... patataj-patataj - pogalopuję dalej - pozwolisz? ;а° Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: w ogóle sala kameralna - to taki oxymoron 28.07.07, 15:52 a propos oksymoronów: sala kameralna nie jest oksymoronem za to kameralna sala i owszem. pewnie to drugie miałaś na myśli Odpowiedz Link Zgłoś