IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 18:49
Jak powiedzieć:

Buziaczki / całuski dla twojej córeczki.

Küsschen an ? / für ? dein Töchterchen

dzięki :)
Obserwuj wątek
    • Gość: borgia Küsschen, Küsschen, Bussi, Bussi, Schmatz, Schmatz IP: *.iesy.net 01.08.07, 19:03
      Küsschen, Küsschen, Bussi, Bussi, Schmatz, Schmatz, Schmatz: du bist mein
      allergrößter Schatz!
      Ich möchte dir hiermit das größte virtuelle Bussi der Geschichte schicken (das
      ist ein historisches Ereignis) *SSSCCCHHHMMMAAATTTZZZ*
      Hallo süsser Spatz, ich schick dir einen Schmatz. Ich schick dir 1000
      Küsse,10000 Bussis weil ich dich so vermisse!
    • jessi_a Re: buziaczki 01.08.07, 19:26
      zwroc uwage na gramatyke:
      dać komuś buzi -jemandem einen Kuss geben, jemanden küssen
      posłać komuś całusa -jemandem einen Kuss zuwerfen (zastap zdrobnieniami)
      • Gość: borgia also ich weiss net - Kuss zuwerfen? - neee geht ne IP: *.iesy.net 01.08.07, 19:37
        • jessi_a Re: also ich weiss net - Kuss zuwerfen? - neee ge 01.08.07, 19:38
          mozna mozna jak ktos chce
          • Gość: borgia ah... neee. doch - hast recht.. zwracam honory :D IP: *.iesy.net 01.08.07, 19:44
    • biala881 Re: buziaczki 01.08.07, 19:51
      Küsse an deine Tochterchen.
      • jessi_a Re: buziaczki 01.08.07, 19:52
        popraw gramatyke
        • biala881 Re: buziaczki 01.08.07, 19:56
          A gdzie tkwi błąd???? to nie zdanie tylko zwrot, którego używa się np. na końcu
          listu:)Zapewniam, że jest dobrze:D
          • Gość: borgia singular-ona ma jedną córeczkę i Dein z dużej lite IP: *.iesy.net 01.08.07, 20:01
            • baerenfang jesteś Starej daty. Dein piszemy teraz dein 01.08.07, 20:03
              • Gość: borgia aaa taam Starej daty. jestem höfflich po prostu, a IP: *.iesy.net 01.08.07, 20:22
                nie jakieś tam starej daty.... Zresztą to wcale nie prawda - to spróbuj obiegać
                się o posade i napisz:
                nach einem Telefongespr. mit Herrn Schulz, Abteilungsleiter Logistik in ihrem
                (Ihrem!) Hause, sende ich ihnen (Ihnen!) meine blablabla zu.
                albo:
                Damit sie (Sie!) sich von meinen Fähigkeiten ein Bild machen können, bin ich
                gerne bereit, ein Praktikum bei ihnen (Ihnen!) zu absolvieren.
                No chciała bym zobaczyć, czy byś z takimi "nowoczesnymi" dyrdymałami ten job
                dostał... ciekawe ;)
                • jessi_a Re: aaa taam Starej daty. jestem höfflich po pros 01.08.07, 20:24
                  na nowe reguly tylko formy grzecznosciowe piszemy Gross Sie Ihr(e)(en)(em)
                • baerenfang myślę, że jako germanista u germanisty, pozytywnie 01.08.07, 20:24
            • biala881 Re: singular-ona ma jedną córeczkę i Dein z dużej 01.08.07, 20:14
              W dalszym ciągu nie wiem o co ci chodzi... Po pierwsze (die)Tochter to córka, a
              ja napisałam Tochterschen, czyli córeczka(jedna córeczka, a to jest w dalszym
              ciągu Singular), a poza tym dein(e) jest w środku zwrotu to jak ma być z dużej
              litery????? Zastanów się co piszesz:D
              • baerenfang dein Töchterchen (das Töchterchen, das Mädchen...) 01.08.07, 20:27
                • biala881 Re: dein Töchterchen (das Töchterchen, das Mädche 01.08.07, 20:33
                  a więc an dein Tochterchen:))racja, bo gdy tworzymy zdrobnienia to mają rodz.
                  nijaki. Dzięki za przypomnienie:D
                  • Gość: alf null problemo! IP: *.gdynia.mm.pl 01.08.07, 20:36
              • Gość: borgia wiesz co? daj sobie już spokój i nie indycz się IP: *.iesy.net 01.08.07, 20:32
                już tutaj .... środek zdania - i z dużej? Porypało cię? To zobacz sobie na
                pierwszą lepszą stronę w necie, a zobaczysz ile dużych liter będziesz miała w
                środku zdania!
                A po drugie mi chodziło o to - przez grzeczność pisze się z duże - to samo jak
                w pollskim - obojętnie czy to początek, środek i konieC .... capichi? chyba że
                Ci ta formel jest nie znana.... to już inna historia!
                A co do Tochterchen - Mutterchen - Maedchen etc - wszystkie te "chen" to zawsze
                jest "das" - tego się uczy zaraz na 10 lekcji j. niemieckiego.... przespałaś?
          • Gość: borgia a tak zapewniałaś.... ;) IP: *.iesy.net 01.08.07, 20:03
            • biala881 Re: a tak zapewniałaś.... ;) 01.08.07, 20:41
              drobna pomyłka sorki, ale przecież najlepszym się zdarza:D:d:D
              • Gość: perfect nobody is perfect;-) IP: *.gdynia.mm.pl 01.08.07, 20:47
                • biala881 Re: nobody is perfect;-) 01.08.07, 20:48
          • jessi_a Re: buziaczki 01.08.07, 20:19
            deine ?
    • baerenfang dzieci nie należy całować! 01.08.07, 19:53
      chyba, że odmiennej płci i powyżej 15 lat.
      • baerenfang pomijając dopisek, uważam, że dzieci 01.08.07, 20:34
        nie powinny obce osoby całować. Bakterie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka