berry30 19.09.03, 19:36 Czy nie wyjezdzając za granicę , istnieje szansa nauczenia się niemieckiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonikus Re: proszę o poradę 20.09.03, 11:08 To chyba pytanie retoryczne? Oczywiscie, ze istnieje szansa. Tylko, ze uczenie sie jezyka obcego za granica jest po prostu znacznie bardziej efektywne i przyjemne. No i na pewnym poziomie jezykowym na pewno lepiej mozna sie nauczyc np. akcentu i roznych zwrotow uzywanych w mowie potocznej (jak np. niektore partykuly albo przenosnie). Nie mowiac o tym, ze jezyk to tez poznawanie kultury itp. Mysle, ze do uzyskania pewnego poziomu jezyka po prostu warto wyjechac. Pozdrawiam, Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
smyk11 Re: proszę o poradę 22.09.03, 19:57 Może trochę konkretniej, a raczej obrazowo: Nauka Jąz. obcego we własnym kraju, to trochę tak jak kurs nauki jazdy (i to w dodatku w jakimś dość małym mieście). Wyobraź sobie, że robisz kurs na prawo jazdy, i nawet go otrzymujesz. Jednak każdy wie, że do prawdziwych umiejętności brakuje jeszcze wielu doświadczeń, niezliczonych sytuacji na drodze, które najpierw trzeba samemu przeżyć... Jeżeli uczysz się języka w danym kraju, to tak, jakbyś uczyła się jeździć tylko częściowo pod okiem instruktora, (np.: tylko do południa)ale jednocześnie musiałabyś codziennie np.: zarabiać jeżdżeniem już na własną odpowiedzialność. Wiem, że ten przykład (pomijając kwestie prawne) nie jest zbyt doskonały, ale jakaś analogia tu chyba jest... Mój instruktor u którego przed laty robiłłem prawo jazdy miał okrślenie na pewne ćwiczenie należące również do kursu na prawo jazdy, a mianowicie "suchy pedalarz". Określenie to jest prażką, jeżeli chodzi o język polski, ale określa dość dobrze, że w jego efekcie wyrabiamy wprawdzie nieóle koordynację wysprzęglania, zmiany biegów, hamowania itd., ale to nie jest prawdziwa jazda. Naukę jęz. obcego we własnym kraju, okrśliłbym więc również jako "suchy pedalarz" lub może nawet kurs prawa jazdy bez dalszej praktyki. Alles klar? Jeżeli nie, to niech ktoś da lepszą odpowiedź. Pozdrowionka Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś