Dodaj do ulubionych

czy warto uzywac slownika...

IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 16.01.04, 11:34
...angielsko-angieskiego (Oxford), gdy jest sie na srednio zaawansowanym
poziomie...i w dodatku uczy sie metoda Callana (czyli wedlug scislego
schematu).
Przymierzam sie do kupna takiego slownika, ale czy wart.
Pomozcie, bo juz sie w tym pogubilam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Polly Re: czy warto uzywac slownika... IP: *.telkab.pl 16.01.04, 12:04
      Slownika angielsko-angielskiego wrecz powinno sie zaczac uzywac od poziomu
      sredniozawansowanego. Ja tak robilam, juz od 4 lat uzywam Longman Dictionary of
      Contemporary English. Polecam ten slownik ze wzgledu na to, ze definicje sa
      tworzone z 2000 slow, ktore wchodza w sklad The Longman Defining Vocabulary, i
      sa one naprawde zrozumiale. To naprawde duzo daje, przede wszystkim, w takich
      slownikach jest masa przykladow, czego z reguly brakuje w angielsko-polskich ,
      ktore daja pewnosc, ze slowo czy wyrazenie pasuje w danych kontekscie. Zreszta,
      jak zaczniesz uzywac takiego slownika, to prawie zrezygnujesz ze slownika
      angielsko-polskiego.

Just my 2 cents.
    • Gość: chris Re: czy warto uzywac slownika... IP: *.icpnet.pl 16.01.04, 22:53
      Tak, warto. To dobry czas, żeby zacząć używać słownika ang-ang.
      I nie zniechęcaj się jeśli na początku będzie trudno:-)
    • Gość: Helper Re: czy warto uzywac slownika... IP: *.proxy.aol.com 17.01.04, 04:14
      Dlaczego kupować jeśli możesz mieć darmo w Internecie, i to wiele różnych i
      specjankych? Dla przykładu, Merriam-Webster lub Collumbia lub Oxford?
      Ja uczyłem się języka w Stanach na intensywnych kursach całodziennych i choć
      zaczynałem od zera, z miejsca nam kazali kupić slownik języka angielskiego. Ale
      Internetowe mają jeszcze tę zaletę, że w razie błędnej pisowni wprowadzanego
      słowa sugerują alternatywy do wyboru.
      • Gość: H. Re: czy warto uzywac slownika... IP: *.proxy.aol.com 17.01.04, 04:15
        A jeszcze jedno: możesz słuchać wielokrotnie wymowę danego słowa.
    • Gość: ania Re: czy warto uzywac slownika... IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.04, 21:59
      hej ja tez ucze sie metoda callana, wlasnie koncze 8 stage (a Ty?)i juz od
      jakiegos czasu zagladam do slownika ang-ang u mojego chlopaka.Teraz tez
      zastanawiam sie nad kupnem swojego.Dlaczego zdecydowalas sie na Oxford?
      I jeszcze jedno pytanko: co sadzisz o Callanie ja nie wiem czy od nowego
      semestru nie zmienic szkoly.Nigdy wczesniej nie chodzilam do innej szkoly
      jezykowej i nie mam porownania.Wiem tylko ze na callanie poznaje i zapamietuje
      wiele slow w czasie jednej lekcji... ale chcialabym poznac Twoja opinie o tej
      szkole.
      Acha ja ucze sie w Szczecinie w Akces Callan School
      • Gość: Yorick Re: czy warto uzywac slownika... IP: *.olsztyn.mm.pl 17.01.04, 23:47
        The sooner the better

The best dictionary I came across is Longman DoCEaC, that is with 'Culture'.
        Bought it almost 10yrs ago, still using it. Simple, with many very useful
        examples of use, and these are a most valuable thing.
        rgdz
        • republican Re: czy warto uzywac slownika...Absolutnie! 18.01.04, 02:12
          Uzywam tego jezyka na codzien,mysle "po angielsku" i czesto poprostu czytam M-E
          luB Oxford, jedno slowo wiedzie do innych.
          Zaczalem te metode gdy znalem tylko kilkaset slow.
          Goraco polecam.
          • Gość: dokt0r hehe IP: *.pth0304.pth.iprimus.net.au 18.01.04, 06:59
            hehe, w polsce chyba sie nie mowi 'absolutnie!' :) tylko zartuje, wiem o co ci
            chodzi, sam wpadam w pulapki
            • republican Hey do 18.01.04, 19:44
              Gość portalu: dokt0r napisał(a):

> hehe, w polsce chyba sie nie mowi 'absolutnie!' :) tylko zartuje, wiem o co ci
              > chodzi, sam wpadam w pulapki

thanks.Regards
              R
      • kociamama Re: czy warto uzywac slownika... 18.01.04, 18:57
        Gość portalu: ania napisał(a):

> hej ja tez ucze sie metoda callana, wlasnie koncze 8 stage (a Ty?)i juz od
        > jakiegos czasu zagladam do slownika ang-ang u mojego chlopaka.Teraz tez
        > zastanawiam sie nad kupnem swojego.Dlaczego zdecydowalas sie na Oxford?
        > I jeszcze jedno pytanko: co sadzisz o Callanie ja nie wiem czy od nowego
        > semestru nie zmienic szkoly.Nigdy wczesniej nie chodzilam do innej szkoly
        > jezykowej i nie mam porownania.Wiem tylko ze na callanie poznaje i
        zapamietuje
        > wiele slow w czasie jednej lekcji... ale chcialabym poznac Twoja opinie o
        tej
        > szkole.
        > Acha ja ucze sie w Szczecinie w Akces Callan School

I strongly reccomend that you change the language school asap. They claim that
        they tach to speak, but it works only for people who have never experienced
        proper teaching. It's not speakin what you are offered in Callan, it is just
        repeating absurd sentences, and you are being taught old-fashioned phrases
        which are no longer used, e.g. wireless, while the word radio doesn't appear
        in Callan coursebooks...

I advice you to find a teacher with unblemished reputation and start classes
        with him/her (it doesn't matter if this person works for some language school,
        or gives private lessons) You're gonna benefit much more from such a teacher
        than from the Callan method.

Later,
        Kociamama.

• Gość: Reader Re: czy warto uzywac slownika... IP: *.Szczecinek.Net.PL 21.01.04, 16:01
          Kociamama is right!
    • Gość: dokt0r you dont have to buy it! its free IP: *.pth0304.pth.iprimus.net.au 18.01.04, 06:55
      Just go to www.webster.com - its an excellent dictionary with dinosaurus, umm i
      mean thesaurus :)

i bet there's plenty more dictionaries on the web.
      • Gość: Yorick dictionary.com IP: *.olsztyn.mm.pl 18.01.04, 13:12
        But it's always useful to have a 'solid' copy by your side; as i said before, i
        strongly recommend Longman with culture (not the 'activator'), it's only 80.000
        words, but I sometimes say - if it isn't there, it does not exist! :)
        rgdz
    • Gość: kal Re: czy warto uzywac slownika... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 00:31
      co ja bym bez was zrobila. Jesli chodzi o slownik, to jest ok. Myslalam o
      Oxford bo wydal mi sie "''strawny" graficznie (a jestem...grafikiem).
      Wyszly za to moje watpliwosci jesli chodzi o Callana. Koncze dopiero 5 Stage.
      Mam porownanie z innymi kursami...ale zawsze mialam problemy z odwaga w
      mowieniu...a Callan to przynajmniej czesciowo przelamuje. Ale teraz coraz
      czesciej widze, ze zaczyna mnie mocno nudzic to powtarzanie tych samych zdan.
      Boje sie tylko sytuacji kiedy znow moja "znajomosc" jezyka zacznie stopniowo
      zanikac, bo mam z nim maly kontakt...i chyba troche jestem malo wytrwala...
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka