mustafa3232 24.03.10, 02:11 Gdzieś usłyszałem takie pytanie: "What for do we need this?" Czy to jest poprawna konstrukcja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ontarian Re: what for? 24.03.10, 13:18 mustafa3232 napisał: > Czy to jest poprawna konstrukcja? nie to jest po polskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
princessjobaggy Re: what for? 24.03.10, 15:45 Nie wiem gdzie to uslyszales, ale brzmi troche kwadratowo. Lepiej: 'What do we need this for?' Odpowiedz Link Zgłoś
karul Po prostu 24.03.10, 16:58 wielu w krajach anglojezycznych mowi brzydko i niestarannie. Mnie irytuje zdania typu "there was issues with ...". To jest bardzo czeste. Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: Po prostu 24.03.10, 17:07 a mnie na przyklad irytuje "cze" i "nara" o jakichs "bilingach" i "lisingach" nawet nie wspomne Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: what for? 24.03.10, 22:00 To sie moze zdarzyc w rozmowie na zywo, bo pytanie "What for?" jest bardzo czesto uzywane i jak najbardziej poprawne. Gdy odpowiem wiec pytaniem na czyjes wyjasnienia "What for?", po czym sie zmiarkuje, ze musze 'dojasnic' czego to "for" sie tyczy i dopowiem "do we need this", to wyjdzie zlepek sam w sobie zupelnie gramatycznie niepoprawny, ale jednak... poprawny. Oczywiscie cale zdanie tak z gory skonstruowane jest nonsensem, gdyz powinno brzmiec: "What do we need this for?" Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: what for? 25.03.10, 01:24 Yes. No need to delay the preposition until the end. You could as well say "why do we...?" Odpowiedz Link Zgłoś