Dodaj do ulubionych

Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego??

30.07.10, 23:31
Dostaję szału przez ten język. Jest mi bardzo potrzebny w pracy, w kontaktach,
przez brak swobodnej komunikacji po angielsku przechodzą mi koło nosa świetne
zlecenia. Piszę to po to, żeby zaznaczyć, że motywację to w zasadzie mam i to
ogromną. Co z tego - jak jeszcze większą niechęć do tego języka?? Drażni mnie
on, boli mnie twarz jak mam mówić po angielsku (jak w filmie Miś od razu widzę
te kopytka w buzi :)). W szkole nie miałam angielskiego, potem sama chodziłam
na kurs przez 2 lata, potem przerwa i kolejne dwa nieudane podejścia do języka
- ciągle poziom średnio zaawansowany niższy, który w praktyce oznacza BRAK
KOMUNIKACJI. Najgorsze jest to, że nie mogę się przekonać do angielskiego -
okropnie mnie denerwuje, żadnej przyjemności z tego jak coś zrozumiem, tylko
irytacja, że ktoś do mnie mówi w tym języku. Bezsensu - wiem o tym! Jak to
przełamać??
Obserwuj wątek
    • kociamama Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 31.07.10, 10:58
      Nie da się. Albo ma się pozytywne nastawienie, albo nie. Jak się ma złe odpuścić
      lepsze posady.
      • perk Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 02.08.10, 23:37
        > Nie da się. Albo ma się pozytywne nastawienie, albo nie. Jak się ma złe odpuści
        > ć
        > lepsze posady.

LOL.
        You are nuts.
    • baba67 Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 31.07.10, 12:09
      Ja mialam to samo z niemieckim.Mialam bradzo dobre warunki nauki, mila i
      kompetentna lektorke, mala grupe-co z tego-Rauss, hande hoch, schnella,
      Auschwitz i zabij mnie pod sciana.
      Jednak mam powazne podejrzenia za za podwojenie pensji zaczelabym miec do
      niemieckiego podejscie poprawne politycznie i jakos by poszlo.
    • chinwag Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 31.07.10, 21:49
      Lubisz filmy? Wyłącz lektora, włącz napisy...zacznij od swoich ulubionych produkcji.
      Lubisz muzykę? Spróbuj pośpiewać swoje ulubione kawałki (zakładam, że nie jesteś
      fanką jedynie muzyki starocerkiewnej i coś po angielsku fajnego znajdziesz)
      Masz hobby, zainteresowania? Spróbuj poczytać, czy pooglądać coś w takim temacie.

Myślę, że ten "brak komunikacji" nie wynika z uczęszczania na taki, czy inny
      poziom, tylko tej blokady psychicznej właśnie, którą możesz przezwyciężyć.

Może jakiś romansik z Angolem? ;)
      • baba67 Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 01.08.10, 07:44
        Piosenki to dobra rzecz. Nie wierze zebys nie lubila ani jednej piosenki po
        angielsku. Ja bym radzila pomyslec o swoich marzeniach najlepiej tych
        kosztownych i przeliczyc kiedy beda mogly byc zrealizowane pod warunkiem zmiany
        pracy, a zmiana pracy pod warunkiem nauki angielskiego.
        • chinwag Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 01.08.10, 09:16
          Oj Babo, jesteś taka Material Girl...kasa, kasa, kasa...

Ja bym obstawiał dalej romantyczny scenariusz ;)
          • aleksandrawu Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 01.08.10, 11:37
            A moze posluchaj roznych akcentow? Angielski moze ci sie nie podobac w jakiejs
            wersji, a w innej bardzo.
            Ja jestem 'maniaczka akcentowa' i bardzo mi sie podoba w tym jezyku wlasnie to,
            ze jest tyle jego wariacji w akcencie.
            Jesli nie podoba ci sie taka 'mięsista' wymowa, to moze szkocki akcent
            przypadnie ci do gustu? Nic mnie tak nie kreci jak fajny facet mowiacy ze
            szkockim akcentem:D (ten romantyczny scenariusz chinwaga ;))
            Poszukaj, zmien nastawienie i bedzie dobrze.
          • baba67 Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 01.08.10, 15:04
            Tak, masz racje :-))))I wiesz ze troche zyje na tym swiecie a odkrylam to w
            sobie niedawno?
            A co do romantyki-uwielbiam angielski i kulture brytyjska, ale faceta stamtad
            to bym nie chcial miec :-)
            • chinwag Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 01.08.10, 16:33
              Czemu Babo nie widzisz Anglika w roli męża?

Tych kilkunastu których udało mi się poznać bliżej...nie odbiegało zbytnio od
              jakiejś średniej...tyle, że pewnie patrzę na nich inaczej niż Ty ;)

Może jakieś doświadczenia opiszesz? ;)
              • baba67 Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 01.08.10, 22:21
                Nie wiem dokladnie dlaczego-jakos chemii nie czuje.Byc moze jestem patriotka
                seksualna:-)
                • chinwag Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 02.08.10, 08:07
                  Nie wiem jedynie na jakiej podstawie Autorko wątku wywnioskowałaś, żem baba?
    • kociamama Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 01.08.10, 16:02
      To może jakiś wakacyjny wyjazd, na dłużej. Jak Ci się miejsce miło skojarzy z
      fajnie spędzonym czasem i ludźmi, to może i do języka się przekonasz.

Choć awersję trudno pokonać. No bo mieć nastawienie neutralne i być leniwym to
      niewątpliwie przeszkoda. Ale aż taka niechęć? A z czego ona wynika? MOże jakaś
      terapia? (Poważnie mówię, nie złośliwie).
    • agar90210 Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 01.08.10, 18:42
      dobry nauczyciel
      jak chcesz to nmoge polecic:
      agnieryn@gmail.com
    • anirac Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 01.08.10, 19:53
      Macie rację, dziewczyny, z tym romantycznym aspektem - byłby on najlepszy, no
      ale niestety nie widzę na chwilę obecną takiej szansy :)
      Mnie samą okropnie złości to, że nie umiem się przekonać do tego języka. On dla
      mnie się zlewa, nie słyszę go. Mówicie, żebym słuchała muzyki. Świetnie - tylko,
      że ja nie rozróżniam słów. Nawet jak je znam. Potrafię nawet patrzyć na tekst
      piosenki, więc wiem co ktoś śpiewa, ale ja tego nie wychwytuję. Dla mnie to
      jedna wielka kluchowata masa. Znam rosyjski i hiszpański - i te języki
      uwielbiam, ich brzmienie, wyrazistość, melodyjność. Ale jak przepada mi wyjazd
      zawodowy do Malezji przez ten angielski to dostaję szału :(
      • kociamama Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 02.08.10, 15:56
        Ok, skoro rozumienie ze słuchu jest problemem, to hmm. trzeba dużo słuchać.
        Najlepiej jakieś seriale oglądać - najpierw z napisami, potem bez.

No i dobry nauczyciel by się faktycznie przydał.
        Bo brak umiejętności słuchania oznacza zlą strategię uczenia. Jeśli o dpierwszej
        lekcji na poziomie 0 słucha się, słuchanie pprzestaje być problemem.

Proponuję też słuchać wiadomości na początek - oni mówią bardzo wyrażnie,
        waidomości są krótkie i puszcza się je na okrągło. No a, że wszędzie mówią o tym
        samym, jak wiesz co się dzieje, zaczynasz rozumieć słowa.

Więc BBC lub CNN włącz i do dzieła!
        • maciej1415 Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 07.08.10, 20:12
          ja nie mam problemów z językiem ang czy niem, umiem się na wysokim poziomie
          poprawnie porozumieć. Ale mam takie coś, że nie lubię słuchać osób dla których
          ten język jest językiem ojczystym. Wolę osoby dla których to język obcy one mają
          takie coś że nawet jak mają wymowę zbliżoną do poprawniej to mówią wolniej i
          bardziej tak jak nas uczyli w szkole my po polsku też mówimy idz do wyra, walnij
          w kiomno itd.(takie może drastyczniejsze przykłady) i obcokrajowiec może mieć
          dyplom filologi polskiej, a nie zrozumie tego w jakimś serialu. Osobiście wolę
          amerykański angielski może to wynika z osłuchania (filmy produkcji amerykańskiej)
          • maciej1415 Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 07.08.10, 20:15
            ty masz awersję do angielskiego a inne języki lubisz i umiesz. Ja mam tak z
            autem. Co z tego, że poprowadzę samochód z manualną skrzynią biegów i sprzęgłem
            skoro się nim brzydzę:) po prostu wolę, uwielbiam automat(automatyczna skrzynia
            biegów):)
            • only-tolok Re: Jak poradzić sobie z awersją do angielskiego? 12.08.10, 17:00
              Wydaje mi się,że ta awersja skądś się bierze, prawda? Może masz jakieś
              traumatyczne wspomnienia z zajęć na których się go uczyłeś. W każdym razie
              musisz się przełamać, bo angielski funkcjonuje teraz niemal jak drugi język, nie
              wypada się nim nie posługiwać. Rozsądnie zrobisz jeśli zapiszesz się na jakiś
              ciekawy kurs w szkole językowej, który nie będzie cię nudził. Poszukaj takich
              szkół jest wiele na przykład Axon
              • baba67 nie spamuj 12.08.10, 19:45

• republican Kilka porad 15.08.10, 10:35

Mowisz ze znasz rosyjski i hiszpanski wiec masz zdolnosci aktorskie
                  potrzebne to nauki jezykow.
                  Niestety angielski nie nalezy to tych grup jezykowych
                  Pamietaj ze gramatyka angielska jest bardzo prosta, powiedzialbym
                  prymitywna.
                  Mozesz sie porozumiewac znajac kilkaset slow, tak na poczatek.
                  Proponuje sluchania, Twoich slow uzywajac
                  www.acapela-group.com/text-to-speech-interactive-demo.html
                  Mozes tez wklejac tekst i wybrac kilka roznych osob i akcentow.
                  Obawiam sie ze mialas nieciekawe poczatki z angielskim.
                  PS
                  Znalem dziewczynki ktore mialy urazy hmmm seksualne bo pierwszy raz
                  byl nieudany.
                  • republican Re: Kilka porad 15.08.10, 10:48
                    I recommend US English, easiest on your ear.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka