kicior99 21.10.04, 13:51 nie wiem nic o amerykanskiej angielszczyznie, jak sie czyta ten wyraz? Zawsze sadzilem ze /dady/ ale w najnowszym Hornbym jest /djud/ (RP) i /du:d/ AE. Jesli tak, to jak napisac owo /dady/, takie popularne w filmach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicior99 Re: hey dude 21.10.04, 16:31 tyle to wiem, ale rodzaj a mi sie nie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: hey dude IP: 207.188.108.* 21.10.04, 17:17 Main Entry: 1dude Pronunciation: 'düd also 'dyüd Function: noun Etymology: origin unknown 1 : a man extremely fastidious in dress and manner : DANDY 2 : a city dweller unfamiliar with life on the range; especially : an Easterner in the West 3 : FELLOW, GUY - dud·ish /'d(y)üd-ish/ adjective - dud·ish·ly adverb www.m-w.com/cgi-bin/dictionary?book=Dictionary&va=dude&x=17&y=11 Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: hey dude 21.10.04, 18:03 Hornby podaje dude /dud; djud/ noun (slang, especially AmE) a man: He's a real cool dude. Hey, dude, what's up? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: hey dude 22.10.04, 12:47 o ile dobrze pamiętam, to to była ksywa lebowskiego w filmie coenów (big lebowsky) i bridges przedstawiał sie 'djud' - poszukam później, bo mam to na kasecie, zobaczymy, co powie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maz Re: hey dude IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 16:40 dude czyta sie dju:d , z daddy nie ma nic wspolnego , ma podobne znaczenie jak guy , man ; czesto sie pojawia w swietnym serialu "Southpark" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hey dude IP: *.phil.east.verizon.net 03.11.04, 09:38 > dude czyta sie dju:d , z daddy nie ma nic wspolnego , ma podobne znaczenie jak > guy , man ; czesto sie pojawia w swietnym serialu "Southpark" Zgadza sie, tylko tego nikt nie wymawia [dju:d], zawsze [du:d]. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: hey dude 03.11.04, 10:41 > Zgadza sie, tylko tego nikt nie wymawia [dju:d], zawsze [du:d]. Nieprawda! Zależy, czy jest to wymowa brytyjska, czy amerykańska - tak jak to Kicior napisał w pierwszym poście. Podbnie jest z wymową 'new', na przykład w nazwie New York. Brytyjczyk powie miękko /nju:/, Amerykanin krótko /nu:/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: hey dude IP: *.phil.east.verizon.net 03.11.04, 12:16 i.nes napisała: > > Zgadza sie, tylko tego nikt nie wymawia [dju:d], zawsze [du:d]. > > Nieprawda! Zależy, czy jest to wymowa brytyjska, czy amerykańska - tak jak to > Kicior napisał w pierwszym poście. Podbnie jest z wymową 'new', na przykład w > nazwie New York. Brytyjczyk powie miękko /nju:/, Amerykanin krótko /nu:/. Wszystko to prawda, ale nie w tym slowku, tzn. jest to slowo amerykanskie i w W. Brytanii uznawane za wyrazny amerykanizm (w przeciwienstwie do wielu innych slow, takich jak new, tune, etc.). Anglicy mieszkajacy w Stanach tez wymawiaja je [du:d], gdyz tego slowka nie maja w swoim slownictwie, gdy przyjezdzaja. Nikt w zwrocie "Dude, what's up?" nie mowi [dju:d]. Brzmialoby to komicznie, i przed tym tu ostrzegam. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: hey dude 03.11.04, 17:00 guest ma racje. Na wyspach mowia /du:d/ a Hornby (z ktorego cytowalem) podaje amerykanska i brytyjska wymowe automatycznie, jakby z uzyciem programu komputerowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamtejszy Re: hey dude IP: *.proxy.aol.com 24.10.04, 20:26 web.ask.com/web?q=dude&o=8001 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: hey dude IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:04 Uwielbiam to slowo DUDE - sobie samej tlumacze - jako GOSC, nie visitor, a taki twardziel. Pracowalam przez dwa lata na dude ranch w Wyoming - takim okresleniem DUDE - oznaczalo sie kiedys przejezdnych gosci na rancho, a nie ich pracownikow. ALe PO Lebovskim jestem pewna, ze DUDE, to taka nazwa na Twardziela - Hey gosciu, co u Ciebie? Hej dude, what's up? Uwielbiam ... Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: hey dude 26.10.04, 17:44 i po co wyjezdzasz z odnosnikami? Jak bedzie trzeba, kazdy sobie znajdzie. Tu wszyscy maja dostep do sieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: hey dude IP: *.vc.shawcable.net 26.10.04, 20:37 lookie here!: www.m-w.com/cgi-bin/dictionary have the speakers on, click on: dude(1,noun) click on little red emoticon, little window will open, click on red emoticon or on the number 2 in the text and if still nothing happens click on 3. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: hey dude 02.11.04, 15:36 Slowko atakuje Anglie. Wczoraj zaczepil mnie ktos mlody tekstem: Dude, gotta roll? Czyli prapolskie: stary, kopsnij skreta =) Odpowiedz Link Zgłoś