Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz Archibald - warto?

IP: 217.153.134.* 23.01.05, 19:54
Jedno jest pewne - są cholernie drodzy. Jeśli mam już wydać taką cieżką kasę, powiedzcie czy warto. Jak wygląda cały ten test kwalifikujący? Czy z Euro26 jest faktycznie znizka? Czy w te cztery miesiace sa w stanie przygotowac mnie do egzaminu, zakladajac ze znam jezyk na odpowiednim poziomie? Wszelkie porady i sugestie, bardzo proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: exlektorka Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.spray.net.pl 24.01.05, 01:37
      Nie warto. Za 1/3 tej kasy dostaniesz identyczny a nawet lepszy kurs, program,
      podręcznik np. w Bakałarzu. Bez przerostu formy nad treścią.
      Archibald bierze od Ciebie kasę za to że uczysz się w eleganckim lokalu, masz
      kawkę na przerwie, wykładziny i najnowszy model tablicy a w lecie stada
      studentów z ulotkami na każdym rogu.
      Aha, 4 miesiące kursu egzaminacyjnego (zakładam że masz na myśli semestr) może
      Cię przygotować do egzaminu. Każda szanująca się szkoła robi testy
      kwalifikacyjne (placement tests) oparte o ogólnodostępne placement tests np. z
      Oxfordu, lub własne, bazujące na poziomach CEF lub ALTE. Jeśli z testu
      pisemnego i ustnego zakwalifikujesz się na poziom np. drugiego semestru FCE to
      po 4 miesiącach będziesz przygotowana do egzaminu pod warunkiem systematycznej
      pracy w domu i na zajęciach.
    • basbusaa Re: Jeszcze raz Archibald - warto? 24.01.05, 08:50
      Według mnie warto.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=517&w=19614282&a=19626421

www.pajacyk.pl/
    • Gość: zagubionaX Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: 217.153.134.* 24.01.05, 13:21
      No i masz babo placek. Dwie rozbieżne w sumie wiadomości. Faktycznie gości w spódnicach są stada. Ale wydaje mi się, że kwestia małej grupy jest bardzo ważna. A w Bakałarzu chyba az tak malych grupek nie ma. Ktoś z Was jeszcze chodził?
      • Gość: exlektorka Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.spray.net.pl 28.01.05, 00:34
        W Bakałarzu są grupy do 10 osób.
        W Archibaldzie uczyłam 3 lata, fakt, lektorów się tam tresuje jak psy, dużym
        kijem i malutką marchewką, lektorzy doskonale wytresowani następnie odchodzą do
        innych szkół i tam uczą tak samo dobrze jak w Archibaldzie uczyli :)
        Na materiałach nie oszczędzają, ale znów w sumie każda w miarę dobra szkoła
        uczy z podobnych materiałów, w każdej bibliotece lektorów jest mniej więcej to
        samo do kserowania dla uczniów :) moi uczniowie z kursów FCE też są zawaleni
        materiałami, ćwiczeniami, pracami domowymi. Specyfika kursu :-)
        Nativi z Archibalda - za moich czasów żaden nie miał przygotowania
        metodycznego, byli to typowi ekspaci i poszukiwacze przygód.
        • Gość: Bodzio Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 01:35
          Piszesz ze lektorzy sie tak czesto zmienaja to dosc jednak dziwne gdyz jak
          chodzilem tam 4 lata to raczej ciagle iwdzialem tych samych(nie mowie o
          nativach).
          Moze podasz jakies nazwiska czy co bo jednak ich kojarze.
          Jak tak uczylas to wiesz na pewno kto jezdzil motorem 9czranym
          scigaczem).Napiszesz kto zebym mial pewnosc ze sie nie podszywasz pod lektora?
          • Gość: exlektorka Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.spray.net.pl 28.01.05, 11:44
            nigdy nie interesowało mnie kto czym jeździł jako że sama jeżdżę dużym
            czerwonym autobusem :)Nazwisk na pewno nie będę publicznie podawać, ale na
            pewno przez 4 lata poznałeś np. Jona - ex połykacza ognia :) Chrisa - rudego
            Irlandczyka, Eda - expata ze stanów..
            • Gość: Ja Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:14
              Akurta ich nie poznalem mialem z Ditrichem w sumie to spoko-duzo mowil takich
              rzeczy o kulturze itp.
              ale cos mi sie wydaje z etam nie uczylas bo ten lektor jest tam jednym z
              batdziej znanych i na pewno bys wiedziala kto to-jego czarne ducati bardzo
              czesto stalo przed samym wejsciem do Archibalda.
              Moze sobie jednak przypomnisz bo wedlug mnie jeste malo wiarygodna??????
              • Gość: exlektorka Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.spray.net.pl 28.01.05, 20:41
                hej, nie zamierzam się tu tłumaczyć i uwiarygadniać bo w gruncie rzeczy guzik
                mnie obchodzi czy mi wierzysz. Ja wiem swoje - czy wierzysz czy nie to Twoja
                sprawa. A ducatti od porsche czy innego landrovera nie odróżniam, jestem
                blondynką, OK?
                Przy okazji - nie piszesz przed którym wejściem, bo ja uczyłam jeszcze jak
                biuro było w Arce.
                • Gość: ja Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 01:52
                  Chodzilo mi oczywiscie o to wejscie przy pizza hut,czyli juz dawno po
                  przeprowadzce.Generalnie nie porownywalbym nowego i starego Archibalda to
                  troche co innego.
                  a motocykl to motocykl!!!
                  • Gość: exlektorka Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.spray.net.pl 29.01.05, 09:57
                    z tego co słyszę to zmieniło się jedynie miejsce i to że lektorzy nie ganiają
                    jak kot z pęcherzem od jednego lokalu do drugiego. Szefostwo to samo więc
                    jedyne co mogło się zmienić to ew. doszła kolejna porcja genialnych pomysłów
                    szefostwa na "umilenie" życia lektorom i "usprawnienie" pracy.
                    Dobra - nie mam bladego pojęcia kto jeździł tym nieszczęsnym motorem.
                    • Gość: Ja Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 11:21
                      Ok w sumie to sie nie ma co spierac.Ja w kazdym badz razie uwazam ze Archibald
                      i tak jest bardzo dobra szkola,jestem z niej bardzo zadowolony!!!
                      A ze od lektorow wlasciciel duzo wymgaga.No coz takie mamy czasy.Mozna duzo
                      zarabiac ale jest to bardzo czesto w dzisiejszych czasach okupione ciezka praca-
                      takie zycie.
                      W kazdym badz razie pozdrawiam!!!!
    • Gość: truskawa Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 00:31
      chodzę obecie do archibalda i myślę, że warto - zajęcia wg mnie bardzo
      urozmaicone, ciekawe, lektorzy świetni - szczególnie native. Ogólne wrażenia
      bardzo pozytywne...ale...zdecydowanie za drogo, dlatego chyba od następnego
      semestru zmieniam, jeszcze nie wiem na co...jeśli masz sporo kasy-to warto
      • Gość: lektor Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 09:53
        Opinie wśród lektorów o szkole Archibald są negatywne - mało płacą, dużo
        wymagają i z tego co słyszalem jest duża rotacja kadr. Moje uwagi
        prawdopodobnie nie dotyczą native speakerów, bo oni są lepiej traktowani i
        opłacani.
        • zulcia_z Re: Jeszcze raz Archibald - warto? 25.01.05, 14:50
          Robie juz tam 3 czy 4 kurs i jeszcze nie trafilam na nativa, ktoremu by sie
          chcialo, z reguly gadaja o sobie, ale moze mam po prostu pecha.
          Ogolnie szkola nie jest zla, ale ja mam juz ich dosc. Szczegolnie administracji
          Z
    • angel.28 Re: Jeszcze raz Archibald - warto? 25.01.05, 23:15
      Niewiele wiem o Archibaldzie poza tym, ze sa drodzy. Ale chodze do tzw.OJA przy
      Polibudzie na kurs CPE i jestem b.zadowolona. Nativi pracujacy z nami to
      zawodowcy. Zajecia sa swietne, ciekawe, urozmaicone, lektorzy (mamy 2) prawie
      nie uzywaja podrecznika na zajeciach (zalecany jest raczej do self study)
      przynosza wlasne materialy, wiec duzo pracy wkladaja w przygotowanie lekcji. no
      i, co wazne, ze cene nie odbiegajaca od sredniej warszawskiej (1450/sem. za
      kurs poranny) szkola oferuje 6 godzin lekcyjnych w tygodniu a nie 4 jak
      wiekszosc pozostalych szkol. Minusem moze byc lizba studentow w grupie - do 12
      osob ale wszystko zalezy od lektora, ja nie czuje sie szczegolnie zaniedbana,
      wrecz przeciwnie.
      pozdrawiam
      • Gość: zagubionaX Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: 217.153.134.* 26.01.05, 14:31
        To ciekawe co piszesz! A mozesz mi podac n anich jakies konkretne namiary? Adres strony intenetowej? OJA to jakiś skrót? Liczebnosc grupy jest jakims minusem, ale moze nie okaze sie to takim wielkim problemem. Prosze o wiecej informacji Angel28. Dzieki, pa
        • angel.28 Re: Jeszcze raz Archibald - warto? 26.01.05, 22:49
          OJA to skrot od Osrodek Jezyka Angielskiego ale jak wpiszesz w wyszukiwarke OJA
          to powinno sie pojawic. Niestety, w tej chwili nie moge znalezc nr tel, ale
          sprobuj poszukac w necie. Osrodek znajduje sie w gmachu stolowki centralnej
          przy Placu Politechniki. Teraz maja wlasnie przerwe wiec moze uda Ci sie
          zapisac. Daj znac czy znalazlas info, pozdrawiam
          • Gość: zagubionaX Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: 217.153.134.* 27.01.05, 13:37
            Tak, znalazłam! Dziekuje! Musze teraz rozwazyc dokladnie wszystkie za i przeciw, a potem isc na test kwalifikacyjny. Moze sie okazac, ze beda chcieli mnie ksztalcic dluzej niz jeden semestr, a ja na to nie moge sobie pozwolic. Jestem gotowa pracowac naprawde ciezko, zeby przygotowac sie dobrze w te pol roku. Co do OJA, to najgorszy chyba jest ten rozmiar grupy. No i zajecia sa poznym popoludniem. No ale pewnie nigdzie nie jest idealnie. Angel28, Dzieki za info i powodzenia na profie!
            • Gość: Bodzio Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 22:25
              Chodzilem do Archibalda przez 4 lata i zdecydowanie polecam>jest tylko 1
              minus-tak jak pisaliscie troche drogo.
              Ale jak sie to porowna np do Empiku to wychodzi tak samo pod warunkiem ze
              porownujemy grypy liczace 4-6 osob.Naprawde sporor tam pogadasz jak chodzilem
              na kurs do CAE to oczywsicie nie bylo tyle gadania gdyz wiadmomo tzreba sie
              bardzeij przygotowac do pisemnego.Ale prac domowych to dostawalem tyle ze
              zawsze mialem problem zeby sie wyrobic he he.Na materialach nie osczedzaja.
              Poza tym masz dodatkowe zajecia.Mi z racji stazu wychodzilo ich troche wiecje
              niz osobie dopiero co tam zapisanej tak wiec mialem z tych Punktow(taki maja
              system )raz w tygodniu a czasmai wiecej dodoatkowe zajecia.

Oczywisce tu sie zgodze nie zawsz epodobali mi sie nativi ale z nimi to w
              kazdej szkole jest dosc ciezko.Dlaczego?Wysarczy sie zastanowic kim oni
              sa.Mieszkaja w stanach i nagale trafiaja do Polski tu moze maja na niezle zycie
              ale raczej zeby cos odlozyc do swojego kraju to nie ma szans.Z reguly sa to
              ludzie ktorzy na tym etapie swojego zycia nie za bardzo wiedza co ze soba
              zrobic...

Na koniec dodam ze chodzilem przed Archibaldem do 3 szkol :Empik,Profi Lingua i
              OK czy jakos tak.Zadna ale to zadna nie umywa sie Archibalda.Nie mwoie juz o
              liczebnosci grup ale takze o przygotowaniu lekotrow.A profi lingua to juz
              totalna porazka.
              • Gość: john Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 19:10
                nie warto
    • Gość: zagubionaX Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: 217.153.134.* 15.02.05, 13:43
      Hmm, a ja nadal nie zdecydowana. Moze ktos doda jeszcze cos od siebie...
      • Gość: baba Re: Jeszcze raz Archibald - warto? IP: *.acn.waw.pl 15.02.05, 14:07

Ja polecam Lingwiste- nie tacy blyskotliwi, ale tez nie tacy drodzy i naprawde
        solidni.
        Niektorzy z moich uczniow chwala sobie tez Bella.Mysle, ze tu zaplacisz
        znaczaco mniej, a ryzyko jest niewielkie.Z Twoich wahan wynika, ze cena gra role.
        Pozdrawiam
    • Gość: NamEnonAmes Ale Bakałarz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 19:57
      Ale Bakałarz jest przez wielu uważany za grubą pomyłkę. Trudno się z tym nie
      zgodzić, jeśli weźmie się pod uwagę stawki, jakioe Bakałarz oferuje lektorom.

:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka