Dodaj do ulubionych

CAE w rok???

IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 04.09.02, 18:40
Szkola jezykowa oferuje mi zdanie CAE po roku kursu przygotowujacego. Naciaga
mnie na kase czy mozliwe jest tak szybkie przygotowanie sie i zdanie na A??
Blagam [poradzcie - mam malo czasu!!!Pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • mamosz Re: CAE w rok??? 04.09.02, 23:07

Możliwe jeżśli jesteś na poziomie tak zaawansowanym,że rok Ci wystarczy czyli
      porzadny upper-intermediate.Zrobili ci placement test? Jak nie to
      naciągają.Jeśli czujesz,czy wiesz,że jesteś na nizszym poziomie niż wymieniony
      powyżej to NIEMOŻLIWE,żeby cię w rok przygotowali,chyba,że jestes geniuszem
      jezykowym.
    • Gość: Jip Re: CAE w rok??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.09.02, 15:47
      Co tu duzo mowic - w 100% zgadzam sie z mr.Mamoszem...
      Aczkolwiek nie jestem swiecie przekonany ze na poziomie upper-intermediate
      ( nawet bardzo dobrym ) mozna podejsc po roku do CAE - coz: wlasciwie podejsc
      mozna zawsze - ale czy sie zda - to juz calkowicie odrebna kwestia. Ja np.
      robie juz od dwoch lat kurs do CAE i jakos nadal nie czuje sie do konca
      pewnie...

your sincerely

Jip
      • Gość: @ Re: Do Jip'a IP: *.acn.waw.pl 05.09.02, 22:25
        Jip, zamartwianie się to najgorsze, co można zrobić!Wiem to z własnego
        doświadczenia.Chciałam zdać FCE, ale - podobnie jak Ty CAE - długi czas do tego
        nie podchodziłam, bo...brakło mi pewności, wciąż wydawało mi się, że jeszcze za
        mało umiem.I wiesz, co?To był największy błąd!Stanęłam w końcu przed sytuacją,
        która zmusiła mnie do pójścia na ten egzamin, bo pilnie był mi potrzebny
        certyfikat.A złożyło się to akurat w czasie, w którym zwaliło mi się na głowę
        tyle obowiązków, że nie miałam czasu na naukę i poszłam na egzamin "z
        marszu".Ku swemu zaskoczeniu, zdałam bez problemu.Teraz tak samo zamierzam
        zrobić z CAE - przecież jak nie zdam, to świat się nie zawali,wtedy spróbuję
        ponownie.A może się uda?Powodzenia!
      • Gość: Ela Re: CAE w rok??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 22:30
        Nic dziwnego. Malo skutecznie sie uczysz. Nawet zakonczyles swoj list bledem!
        Pisze sie YOURS SINCERELY a nie YOUR bez S! Moze Ty masz dysleksje, wtedy
        oczywiscie jest Ci trudniej. DUUUzo czytaj w oryginale (zacznij od wersji
        uproszczonych) to struktury same Ci wejda do glowy i nabedziesz tzw intuicje
        jezykowa. Na razie nie dziwie sie, ze czujesz sie niepewnie. Szkoda pieniedzy
        na egzamin. A tak uczciwie, ile Ty pracujesz w domu? Pamietaj: THE MORE YOU
        GIVE, THE MORE YOU GET, czyli im wiecej wysilku wkladasz, tym wiecej zyskujesz.
        Nie ma lekko. Ja przygotowalam sie sama do Proficiency. Zycze wytrwalosci i
        trzymam kciuki.
        Ela
    • Gość: doik Re: CAE w rok??? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 05.09.02, 15:48
      mamosz sory że troche nie na temat ale jak myslisz ile czasu potrzeba na
      przerobienie mat. od firsta do advanced'a ??????? czy rok mi wystarczy przy 8
      godz. tyg.???? firsta zdaje w grudniu a advanced'a w bliżej nieokreslonej
      przyszłości......
      • Gość: Ela Re: CAE w rok??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 22:37
        Jesli zdasz firsta na A lub najmarniej na B, to przy wkladzie 8 godz na kursie
        i przynajmniej 7 godz w domu (np sluchaj kaset z nagranymi lekcjami w drodze do
        szkoly/pracy i z powrotem), cwicz testy z dawnych lat i uswiadom sobie, co jest
        Twoim najslabszym punktem. Jesli Reading, to duzo rob tego typu zadan. Jesli
        Speaking, no to opanuj technike opowiadania o obrazkach, uczuciach jakie w
        Tobie budza itp. No i sztuka dyskursu, czyli jak wciagnac wspolpartnera do
        rozmowy. To tez punktuja. Tego powinni Cie na kursie nauczyc. Dlaczego
        odmieniasz wyraz ADVANCED jako Advanced'a? My mowimy fonetycznie ADWANSA :))
        Powodzenia
        Ela
        Gość portalu: doik napisał(a):

> mamosz sory że troche nie na temat ale jak myslisz ile czasu potrzeba na
        > przerobienie mat. od firsta do advanced'a ??????? czy rok mi wystarczy przy 8
        > godz. tyg.???? firsta zdaje w grudniu a advanced'a w bliżej nieokreslonej
        > przyszłości......
    • Gość: Kalina Re: CAE w rok??? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 22:52
      Gość portalu: Maiden napisał(a):

> Szkola jezykowa oferuje mi zdanie CAE po roku kursu przygotowujacego. Naciaga
      > mnie na kase czy mozliwe jest tak szybkie przygotowanie sie i zdanie na A??
      > Blagam [poradzcie - mam malo czasu!!!Pozdrawiam...
      Z autopsji wiem, że tak(zdałam CAE rok po FC , ale na B)
      • canadian CAE??? 07.09.02, 08:23
        What the hell is CAE?
        • marcee_ma_ciote Re: CAE??? 08.09.02, 16:55
          canadian napisał:

> What the hell is CAE?

Ty durny kanadyjski cwelu, wez sie wyj......!
          • pawel78 Re: CAE??? 09.09.02, 22:53
            Rany Boskie, o co ci chodzi?...
            To Canadian: CAE is Certificate in Advanced English.
            • poznaniak3 Re: CAE??? 09.09.02, 23:02
              Why so much Polish!?!

English only means exactly that!
    • Gość: kocia mama Re: CAE w rok??? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 18:58
      Nie jest wazne ile lat sie uczysz, lecz ile godzin poswiecisz na nauke.
      Oczywiscie z e mozna zdac CAE w rok po FCE jezeli sie tego naprawde chce i nie
      trzeba byc zadnym geniuszem jezykowym jak tu ktos zasugerowal. Najwazniejsze
      jest jednak uczyc sie po to, aby znac jezyk, a nie po to zeby zdac jakis tam
      egzamin. Trzeba tylko byc systematycznym. Nie znaczy to jednak ze nalezy
      wkuwac przez 3 godziny dziennie glupie regulki gramatyczne albo slowka.
      Wystarczy ogladac TV w oryginale, czytac literature i wten sposob uczyc sie
      slow w kontekscie i mimo woli. A potem uzywac ich gdy sie mowi lub pisze by je
      lepiej zapamietac, chocby to czasem mialo byc sztuczne. (TV to tez swietny
      sposob na listening comprehension, a literatura na reading a o wiele tansze
      niz oferuje to jakas szkola jezykowa)
    • Gość: Ela Re: CAE w rok??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 22:24
      Gość portalu: Maiden napisał(a):
      To zalezy, z jakiego poziomu startujesz. Jesli masz zdany FCE na B albo chociaz
      na A i na kursie bedziesz mial 100 - 120 godzin (mniej wiecej 2x w tyg po 3
      lekcje), plus duzy wklad pracy w domu, to masz sznse zdac.
      Pozdrawiam!
      Ela
      > Szkola jezykowa oferuje mi zdanie CAE po roku kursu przygotowujacego. Naciaga
      > mnie na kase czy mozliwe jest tak szybkie przygotowanie sie i zdanie na A??
      > Blagam [poradzcie - mam malo czasu!!!Pozdrawiam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka