gogosia25 06.06.06, 22:47 jak po angl? jasne lager.a ciemne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deadeasy Re: ciemne piwo 06.06.06, 22:58 Lager to nie dokladnie "jasne" piwo. Ciemne (ze wzgledu na kolor) mozna nazwac stout. Bitter tez jest ciemniejsze niz lager ale nie jst to "nasze" ciemne piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: ciemne piwo 06.06.06, 23:10 zalezy co rozumiesz pod pojeciem ciemne piwo. Ciemne piwo to tak na chama bylo by dark beer, ale chyba nie o to Ci chodzi. U nas w Polsce jeszcze za dawnych czasow jedynym ciemym piwem bylo piwo tzw. karmelkowe (koszmar). Np. Honey dark ale, albo Guinness jest ciemnym piwem, albo inne odmiany takie jak Koziawolka dark beer, hehe. M. --------------------- nudzi mi sie... Odpowiedz Link Zgłoś
chickenbaby Re: ciemne piwo 07.06.06, 16:53 W zasadzie stout to gatunek piwa. Wg mnie klasyfikacja na ciemne-jasne to wielkie upraszczanie sprawy. Idac tym tokiem myslenia Ale musialoby byc ciemnym (a przeciez ale to ale )a cider jasnym (no, chyba ze zostalby jablecznikiem?) Pozdrawiam wszystkich smakoszow Guinessa. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: ciemne piwo 07.06.06, 17:05 stout to gatunek piwa typu irlandzkiego. "Ale" wystarczy - wszystkie sa mniej lub bardziej ciemne. W pubie zawsze prosze o jakies ale. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: ciemne piwo 09.06.06, 00:42 Jasne lager, a ciemne beer. Ale to ale, stout to stout. Carlsberg w Anglii reklamuje się jako "Probably the best lager in the world", właśnie dlatego, że "beer" często kojarzone jest właśnie z ciemnym piwem. (W Stanach to hasło brzmi "Probably the best beer in the world.) Przy okazji: duże piwo to "a pint of lager/beer", a małe piwo to "half a pint of lager/beer". To takie mundialowe rozważania? Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: ciemne piwo 10.06.06, 04:20 hanula napisała: > Jasne lager, a ciemne beer. No, ale zes hanula zasunela!!! beer to piwo, niewazne jakie...po porosu piwo...grrr M Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: ciemne piwo 10.06.06, 13:35 > > Jasne lager, a ciemne beer. > > No, ale zes hanula zasunela!!! > > beer to piwo, niewazne jakie...po porosu piwo...grrr No więc właśnie nie, jak się trochę pomieszka w Anglii i pochodzi po pubach, człowiek zaczyna zdawać sobie sprawę z pewnych niuansów znaczeniowych. Zdarza się, że słowa "beer" używa się ogólnie na określenie piwa. Jednak nader często słyszy się zdania w stylu "I don't drink beer, only lager", gdzie wyraźnie widać opozycję pomiędzy ciemnym piwem a jasnym. Odpowiedz Link Zgłoś
deadeasy Re: ciemne piwo 09.06.06, 01:39 no dobra wy wszyscy K. specjalisci od piwa. ktorzy tu mieszkaja od roku lub dwoch latek jesli ktos chce tak z grubsza wyjasnic gatunek piwa to moze sobie: (tak "mniej wiecej") jasne ~"lager" ciemne ~"stout" (jesli chodzi okolor a nie o technike warzenia piwa) W UK nie ma czzegos takiego jak "beer", jest lager, ale, stout, bitter, Guinness i inne lokalne browary; do tego moze byc "strong", "mild", "dark" i inne ale jak ktos chce sie popisac to niech mu tam... go on.... a!, jest jeszcze perry... dla tych co przy cider-ze sie upieraja ;) bardzo smaczne... Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: ciemne piwo 09.06.06, 19:57 > W UK nie ma czzegos takiego jak "beer", :-))) No nie bądź śmieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: ciemne piwo 10.06.06, 22:09 no, nie wiem, ale tak pomiedzy jasnym a ciemnym...to powiem, ze sciemniasz moze, instead of: I don't drink beer, only lager" perhaps he/she meant: I don't drink that beer, only lager M Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: ciemne piwo 10.06.06, 22:29 > no, nie wiem, ale tak pomiedzy jasnym a ciemnym...to powiem, ze sciemniasz > > moze, instead of: I don't drink beer, only lager" > perhaps he/she meant: I don't drink that beer, only lager A może po prostu ja wiem coś, czego ty nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: ciemne piwo 10.06.06, 22:43 moze...nie wykluczam M ---- Moze doktor...moze! Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: ciemne piwo 10.06.06, 23:47 anyway you translate it, a whole lot s needed to wash out the taste of yesterday's miserable defeat. "Our" team had no idea what to do with the ball!! Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: ciemne piwo 10.06.06, 23:59 I said to myself: I'm not going to comment on the abysmas play of ...well stil Our guys...but shame, shame, shame!!!!!!! Mudzyn Odpowiedz Link Zgłoś
kylie1 Re: ciemne piwo 11.06.06, 08:54 I think this particular beer is called a stout (or double black or black). The beer gets its dark color from the brewers malt after being heated in high temperatures. It becomes a "black malt". It turns almost coal black and has the bitterness of coffee. Black malt is used in small amounts, usually in very dark beers, like stouts that have a rich tasting body with coffee-like flavors and dry texture. Odpowiedz Link Zgłoś