mr.hide 06.09.06, 23:12 Co to znaczy?Pomozcie prosze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enlightened Re: refined petroleum stream?Pomocy 06.09.06, 23:15 Doslownie: oczyszczony (zrafinowany) strumien benzyny, albo strumien oczyszczonej benzyny. Przydal by sie kontekst, ale pewnie chodzi o to ze ropa jest rafinowana, i uzyskujesz benzyne, ktora potem plynie gdzies strumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hide Re: refined petroleum stream?Pomocy 06.09.06, 23:31 kontekst: The base oil for this product can be a mixture of any of the following highly refined petroleum Streams.(tu nastepuja numery CAS). a moze wiesz co to jest: Skala parowania (nBuAc = 1): <1 od czego skrotem sa te literki w nawiasie? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: refined petroleum stream?Pomocy 07.09.06, 00:03 Skala parowania dotyczy temperatury, w ktorej ciecze zamieniaja sie w gazy, literki to jakis tam butan acetate, bo jest uzywany jako standard do mierzenia. Ale moglo mi sie wszystko pochrzanic, wiec sprawdz... P.S. Nie mow mi tylko, ze teraz tlumaczysz MSDSy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: refined petroleum stream?Pomocy 06.09.06, 23:44 www.sciencedaily.com/releases/2006/03/060327214605.htm "The process can be carried out in existing refineries with some retrofitting and small amounts of the leftover components will feed into various portions of the petroleum stream. The lighter portions will go to the pool of chemicals that make gasoline and the heavier ones go to the diesel or fuel oil streams." Z tego artykulu wynika dla mnie, ze z glownego zrodla olej rozgalezia sie do innych indywidualnych metod obrobki. Zaleznie od sposobu oczyszczania i dodawanych skladnikow, otrzymuje sie z tych indywidualnych rozgalezien diesel, olej napedowy itd. A ten, o ktory pytasz to odgalezienie do produkcji oczyszczonej benzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hide Re: refined petroleum stream?Pomocy 07.09.06, 08:49 Witam Kwiatku!Jak fajnie ze sie odzywasz.No wlasnie tlumacze MDSy.mam tego cala fure i za kazdym razem trafiam na jakas nowosc ktorej jeszcze nie widzialam :-( Dzieki oczywiscie za sugestie bo juz tracilam nadzieje ze ktos mi pomoze.Juz tylko tych rzeczy mi barkuje do skonczenia tlumaczenia jednego MDSu...pozdrawiam serdecznie i napewno bede sie jeszcze odzywac z nastepnymi problemami :-) Odpowiedz Link Zgłoś