mr.hide 05.10.06, 20:46 jak to przelozyc na polski,help please. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiatek_leona Re: arc flash/ arc blast?co to? 05.10.06, 20:51 Znalazlam cos takiego, moze sie przyda: Electricity-related hazards include electric shock and burns, arc-flash burns, arc-blast impacts, and falls. Electric shock and burns. An electric shock occurs when electric current passes through your body. This can happen when you touch an energized part. If the electric current passes across the chest or head, you can be killed. At high voltages, severe burns can result. Arc-flash burns. An electric arc flash can occur if a conductive object gets too close to a high-amp current source or by equipment failure (for instance, while opening or closing disconnects). The arc can heat the air to temperatures as high as 35,000 F, and vaporize metal in the equipment. The arc flash can cause severe skin burns by direct heat exposure and by igniting clothing. Arc-blast impacts. The heating of the air and vaporization of metal creates a pressure wave that can damage hearing and cause memory loss (from concussion) and other injuries. Flying metal parts are also a hazard. Falls. Electric shocks and arc blasts can cause falls, especially from ladders or unguarded scaffolding. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: arc flash/ arc blast?co to? 05.10.06, 20:58 www.electricityforum.com/arc-flash/arc-blast-program.html www.ibiblio.org/kuphaldt/socratic/output/arcblast.pdf Mr.Hyde, czego to sie czlowiek prz tobie nie nauczy, przyda mi sie, zeby zablysnac przy nastepnym spedzie BHPowskiem w pracy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hide Re: arc flash/ arc blast?co to? 05.10.06, 21:06 sluze pomoca w samorozwoju :-) Myslisz ze ten arc flash to mozna nazwac zapaleniem na skutek przerwania przewodu elektrycznego?A blast to podmuch goracego powietrza wraz hukiem?ale koszmar tu wypisuje.tak to nie przejdzie.mam juz chyba dzis dosc bo nic sensownego mi nie przychodzi do glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hide Re: arc flash/ arc blast?co to? 05.10.06, 21:00 kwiatku, to wiele wyjasnia....tylko powiedz co ja mam tak naprawde po polsku napisac?:-)))))że co to sa wlasciwie? kurka wodna.Ale dzieki ze jak zwykle mnie nie zawodisz przy walce z kolejnym tlumaczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Pilnie zatrudnie: électricien polonais! 05.10.06, 21:41 Bez nerwow, zaraz sie tu zjawi jakis Behapowiec i wszystko nam wyjasni. Poki co, kombinuje ze arc flash to zaplon/wybuch polaczony z niezmiernie wysoka temperatura, spowodowany przez przerwanie normalnego przeplywu woltazu (np wrzucenie klucza francuskiego "na druty") i skierowaniu tego woltazu poza druty "miedzy ludzi" . Art blast to jakas fala dzwiekowa o wysokim cisnieniu. A co to jest to "arc"? A choroba go wie... Hallo?! Elektryka nam tu trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hide Re: Pilnie zatrudnie: électricien polonais! 05.10.06, 22:04 wiesz, arc to jest byc moze luk elektryczny.Tak mam w slowniku technicznym. Arc flash- zwarcie elektryczne? Moze ten arc blast to fala uderzeniowa?jak sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Pilnie zatrudnie: électricien polonais! 05.10.06, 23:10 Arc flash - wyladowanie lukowe, przynajmniej tak twierdza ci goscie: przewody.pl/publikacje/publikacje.asp?ID=931 Ten blast to moze byc fala uderzeniowa, ale tam gdzie wyczytalam wyraznie wynika, ze ma to cos wspolnego z halasem. Czyli elektryk ciagle poszukiwany! Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Pilnie zatrudnie: électricien polonais! 05.10.06, 23:18 O a z ponizszego wynika, ze arc blast jest uderzeniem fali (cisnienia): www.mt-online.com/articles/0502_elecsafety.cfm Arc-flash (extremely high temperature conductive plasma and gases resulting from an arc fault incident). As many as 80 percent of all electrical injuries are burns resulting from an arc-flash contact and ignition of flammable clothing. Arc temperatures can reach 35,000 F four times hotter than the sun?s surface. Arc-flash can cause second and third degree burns. Arc-blast (pressure wave caused by the rapid expansion of gases and conducting material with high flying molten materials and shrapnel). An arc-blast may result in a violent explosion of circuit components and thrown shrapnel. The blast can destroy structures, and knock workers from ladders or across a room. The blast can rupture eardrums and collapse lungs. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.hide Re: Pilnie zatrudnie: électricien polonais! 06.10.06, 15:36 Wielkie dzieki.Bardzo mi pomoglas ,jak zawsze! Poki co to tyle zagadek w tym tlumaczeniu.pozdrawiam i do kolejnego spotkania na forum :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mudzyn7 Re: Pilnie zatrudnie: électricien polonais! 10.10.06, 23:08 Moj ojciec (pracujac jako elektryk) mial cos podobnego. Jak na poczatku przeczytalem ten post, to odrazu pomyslalem o arc welder. Ale chyba to nie o to chodzi. Stare brakery (takie bezpieczniki, ktore wylaczaja sie, gdy sa przeciazone) nie mialy tzw. wygaszania luku (pradowego). Ojczulek chcial wyciagnac taki jeden z trojfazowej puszki, pod napieciem, spalilo mu caly rekaw od koszuli, i poparzylo reke. Odpowiedz Link Zgłoś