Dodaj do ulubionych

Russian old stuff

IP: *.oc.oc.cox.net 04.07.03, 04:42

Have hard time.
I was asked by familiar American collector for funny translation. From
Russian!
This guy just bought Russian, red flag and would like to know what it's on it.

I have real trouble. I understand it but I can't put it in English.

Could you, please, help me translate this stupid, old stuff?

It's go :/in Polish transcription/

'Slava sojuzu sovetskich socjalisticzeskich respublik'

'Proletarii bsjech stran sojediniajtjes'

'Pod znamienjem marksizma-leninizma pod rukawodstwom kommunisticzeskoj
partii - wpjerjod, k pobjedie kommunizma'

Thanks a lot!
Obserwuj wątek
    • Gość: brookie Re: Russian old stuff IP: *.tnt1.per1.da.uu.net 04.07.03, 07:48
      I honestly have no clue how to translate it, but I would say God bless ZSRR.
    • Gość: azm Re: Russian old stuff IP: *.acn.pl 04.07.03, 09:43
      'Slava sojuzu sovetskich socjalisticzeskich respublik' = Glory for USSR!, Hail
      USSR!

'Proletarii bsjech stran sojediniajtjes' = Proletarians of all countries,
      unite!

partii - wpjerjod, k pobjedie kommunizma' = sorry, that's too long, I got
      tired.
      • mirek79 Re: Russian old stuff 04.07.03, 12:49
        I tell you what,give youself a break.That's full of bullsh and in two words it
        is fanatisizm.Communist propaganda!New world's religion that's never took
        off.Brainwash meaning if you're a communist you are capable of acheiving
        anything and everything,and the scariest thing is,eighty something years
        later,the Americans are following the same thing under different banners!!!
        We can rule the world,because we have few nukes...boom boom.Do not get me
        wrong,I like American people(I am English)it's just I do not like
        extremes...make love not a war!!!All we need is love(The Beatles).
        If you want to go deeper into all that stuff,try to read poetry of Majakowski
        (russian poet of revolution).Recently I've red biography of Cheguevara(decent
        guy,but unfortunately dead).Regards M79
        • Gość: azm Re: Russian old stuff IP: *.acn.pl 04.07.03, 22:43
          to mirek79: hi, guy. You can be English if you like. How long have you been
          British citizen? A couple of years now, I guess. Already forgot your Polish?
          And your English language is very poor, you make lots of errors.
          • mirek79 Re: Russian old stuff 07.07.03, 15:16
            You know pal,I don't care how many mistakes I make in english!At least I try
            to express myself in this language and I'm not showing off as you probably
            are,nor trying to critisize anyone for trying!!!Next time I'll use a dictionary
            to make you happy.Take it easy guys life is not about proving to everybody,how
            wonderful you are(I am the best and I don't care what you think).Just smile and
            have a nice day,whoever you are.
            • Gość: azm to mirek79 IP: *.acn.pl 07.07.03, 17:11
              Chyba trzeba po polsku.
              Człowieku, nie irytuj się! Wątek zaczął się od prośby o przetłumaczenie na
              angielski kilku sloganów z radzieckich/sowieckich standarów. Ja
              przetłumaczyłem część, ty się wtrąciłeś z komentarzem na temat fanatyzmu
              komunistycznego. Ja potrafię się dogadać po rosyjsku i przetłumaczyć kilka
              zdań. Nie wstydzę się tego. A jeżli ty się czepiasz, to ciebie też się
              czepiają.
              Piszesz sam o sobie "I am English" (chociaż imię jeszcze polskie), więc
              przynajmniej staraj się nie robić błędów.
              Proponuję szklankę zimnej wody przed pisaniem.
              • Gość: Mirek79 Re: to mirek79 IP: *.spurgeons.ac.uk 09.07.03, 12:43
                No to po Polsku(bez szklanki z woda).Ja sie nie obrazam o nic bo to jest za
                malo wazne.Kobieta pyta,ja cos dodaje,zeby rozwinac temat,a Ty sie rzucasz o
                byki i nie wiadomo co.Nie musisz mi niczego udowadniac,bo mnie to zupelnie nie
                rusza,tylko myslalem ze ktos podchwyci podobienstwa systemow
                totalitarnych,czyli skad to sie wzielo i jak dochodzi do kreowania propagandy i
                tam i tu.Bylem w Stanach,mieszkam w Londynie i widze roznice,a w Polsce wkurza
                mnie ze tak kazdy kocha tych amerykancow i nie wiadomo za co?Mam kumpla w Armii
                US i nie chce go zobaczyc w skrzynce nastepnym razem kiedy go spotkam.Podoba mi
                sie ze mlodzi ludzie w Polsce sie ksztalca i moze zrozumieja na czym ten caly
                swiat polega,ze kazdy cie kocha jak masz cos do zaoferowania,bo inaczej sie nie
                liczysz.Jezeli poczytasz o Che to zobaczysz faceta,ktory wierzyl w rewolucje i
                za nia umarl.No to sprawa wyjasniona bez urazu.Ja cos w zyciu osiagam i z moim
                angielskim(bez szkoly)dlatego jestem na luzie i nie dokopuje nikomu braku
                wiedzy,ani ze jest niesprawny bo kazdy jest w zyciu wazny i kazdy cos wnosi do
                dyskusji i nie trzeba nikomu dokopywac ani wytykac(dlatego nie nazywam sie Mike)
                Pozdrawiam M79
                • azm Re: azm to mirek79 09.07.03, 15:06
                  A jednak przyda ci się szklanka zimnej wody :-)).
                  Powtórzę: to jest forum językowe (popatrz na tytuł). Chodziło TYLKO o
                  przetłumaczenie kilku radzieckich/sowieckich sloganów propagandowych dla
                  Amerykanina. Wspólnym wysiłkiem zrobiliśmy to.
                  Rozważania na tematy ideologiczne nie interesują na tym forum nikogo poza tobą.
                  Może lepiej znajdź jakieś forum albo nawet załóż, jezeli ta tematyka tak cię
                  interesuje.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Mirek79 Re: azm to mirek79 IP: *.spurgeons.ac.uk 10.07.03, 12:06
                    Posluchaj www.lbc.co.uk albo z satelity(cyfrowa) Astra 2A 28,2E,to jest "talk
                    radio",albo sporo innych,londynski CapitalFM.com (muzyka) zobaczysz roznice w
                    jakosci polemiki,podejscia do zycia etc.
                    To co piszemy to naprawde nie ma znaczenia,bo niewazne czy masz racje,ale gdzie
                    i za ile jestes w stanie sie sprzedac(przynajmniej tutaj).
                    Aby byc w nastroju !wakacji! czytam opinie forum,bo jade do Polski za 10dni i
                    przygotowuje sie mentalnie do pobytu tam!
                    Przepraszam jezeli bylem nieuprzejmy,ale moim pisaniem udowodnilem sobie
                    przynajmniej,ze kazdy probuje zwracac ci uwage,albo udowodnic swoje racje,nawet
                    jezeli to nie ma zadnego znaczenia!To ze bylo nie na temat to malowazne,
                    poniewaz nie walczy sie z kims tylko dlatego,ze opowiada glupoty!Zobacz ile
                    dzieciakow pisze ile roznych bzdur i niektore nie maja sensu,ale nie znaczy to
                    ze mam od razu kogos bluzgac.Ja tez pisze duzo bzdur w roznych miejscach,ale to
                    nie znaczy ze nie powinnismy sie szanowac,bo jest bardzo cienka granica
                    pomiedzy geniuszem,a obledem(moze juz jestem po drugiej stronie(?)kto
                    wie).Zycze Ci milych wakacji i wszystkiego dobrego w zyciu.Mirek
        • Gość: a Pole Re: Russian old stuff IP: 213.17.198.* 09.07.03, 13:02
          If you were English your English would be better...
          • mirek79 Re: Russian old stuff 09.07.03, 14:29
            You know,sometimes I wonder,who am I,where did I come from,where I'm going
            to,but now I'm gonna have some lunch and that's certain!Mniam mniam.
    • Gość: wacko jacko Re: Russian old stuff IP: *.nyc.rr.com 04.07.03, 14:14
      partii - wpjerjod, k pobjedie kommunizma'

Under the banner of the marxism-leninism with the lidearship of the communist
      party - forward to the victory of the communism.

To mirek79: All Martha asked for was a translation, not your personal opinion
      about whole thing and especially Che Guevara.
      Thank you.
      • pinkink Re: Russian old stuff 04.07.03, 19:47
        Thanks, guys, for your help. With it I'll make one American guy happy.
        This flag is really impressive; red, silk fabric with gold inscription
        and...heads of Marx and Lenin on it!
        Big deal!
        • glory Re: Russian old stuff 09.07.03, 13:42
          My advice is, in case you run out of toilet paper you've got all my blessing.
          Use that old Red Soviet stuff.
          • Gość: M79 Re: Russian old stuff IP: *.spurgeons.ac.uk 10.07.03, 12:43
            You're missing the point,Martha asked for help to translate some Soviet stuff
            not your own opinion on that matter,don't you get it?
            Sorry mate,I had to write that before someone calls you names(read above),but I
            thought it was funny.Regards M79

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka