IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 12:23
Chciałam zapytać jaki macie sposób na naukę słówek, żeby jak najdłużej je
pamiętać?
Obserwuj wątek
    • Gość: sleepy Re: słówka IP: *.3web.net 06.08.03, 15:18
      ja uzywam stara ale wyprobowana metode: przed zasnieciem klade slownik pod
      poduszke....
    • el_presidente666 Re: słówka 06.08.03, 15:57
      1. Posłuż się metodą skojarzeń.

2. Gdy widzisz słówko, spróbuj ułożyć kilka zdań z jego
      zastosowaniem w różnych znaczeniach.

3. Jeśli uczysz się słownictwa dotyczącego grupy
      przedmiotów, np. kuchennych, warto posłużyć się ich
      rysunkami (są w lepszych słownikach).

Powodzenia :)
    • Gość: inessa Re: słówka IP: *.range81-152.btcentralplus.com 06.08.03, 19:54
      uzywac ich jak najczesciej!
    • robak.rawback Re: słówka 21.05.13, 17:48
      przede wszystkim nie placic naciagaczom za jakies niewiadomo jakie systemy niby nauczania na internecie. bo mozna znalezc gry i zabawy z roznymi slowkami za darmo w internecie.
      zeby pamietac slowka nalezy je powtarzac wiec np jak zalozysz zeszyt i wpisujesz sobie slowka to trzeba je powtarzac, regularnie, nie zaczynajac zawsze od tej samej strony.

albo kup kolorowe samoprzylepne karteczki i sobie naklejaj na sciane czy lustro - wymysl sobie jakis dziwny fajny sposob lepiej wtedy zapamietasz.

podpatrz jak ci zapamietywanie najlepiej idzie - czy jak sobie na glos mowisz i slowko widzisz napisane na kolorowo czy jak je slyszysz czy jak cos znim robisz np rysujesz, piszesz, wpisujesz w krzyzowke, ukladasz zdanie... powtarzasz za slownikiem - wymowa audio

dobry sposob tlumaczenie slowek z piosenek - bo jak juz masz przetlumaczone to jak 100 razy posluszasz i pospiewasz dana piosenke to na pewno zapamietasz, i bedzie przyjemnie,

ja lubie malowac i kolorowac wiec mam zeszyty pelne kolorowych slowek - mam system opracowany wiec wiem na jaki kolor slowko na jaki definicja etc.

lubie tez bazgrac i podkreslac w ksiazkach wiec sa pokolorowane jak u siedmiolatka

mozesz sobie zachowywac w komputerze w ulubione do jednego foldera nowe slowka jakie ci sie napatocza na internecie

wazne jest zebys od razu w slowniku internetowym albo na cd romie sprawdzila jaka jest wymowa - NIGDY nie zakladaj ze wiesz jak wymowic bo mozna sie ciezko zdziwic (nauczyciele tez nie zawsze dobrze wymawiaja) - szczegolnie to jest wazne w angielskim bo np w hiszpanskim w wiekszosci przypadkow ktos kto zna polski, sobie w miare dobrze poradzi.

jesli masz slownik ang-ang to powinnas miec strone z opisem znakow wymowy - i kazdy znaczek ma przykladowe proste slowko ilustrujace jak sie wymawia - wiec zapoznaj sie z tym - to nie jest trudne i wiekszosc tych znaczkow wyglada podobnie do zwyklego alfabetu wiec nie trudno sobie z tym poradzic.

sa tez ksiazeczki dotyczace nauki slowek - ulozone tematycznie - i w/g poziomu wiec mozna sobie kupic i przerabiac - nie wiem na jakim jestes poziomie wiec nei wiem co proponowac. tak samo od poziomu zalezy czy masz uzywac polsko angielski slownik czy angielsko angielski.
      polsko angielskie czy ang-ang slowiniki drukowane czesto nie maja wszystkich slowek jakie sie chce - na poziom sredni wystarcza ale na wyzszy albo slang juz nie wiec wtedy szuka sie n ainternecie darmowych slownikow

ogladac film na dvd z napisami - i po kolei przerabiac - ogladasz 10 minut bez napisow - zastanawiasz sie czy zrozumialas - wlaczasz napisy - angielskie - czytasz kazde zdanie - slowka ktore nie rozumiesz sprawdzasz.

jak nie masz napisow to mozna wyszukac - movie scripts czyli teksty do filmow
      tylko wyszukuj przez google.com albo google.co.uk raczej niz przez polskie wyszukiwarki

np:

www.imsdb.com/
      slowniki drukowane szczegolnie sredni poziom nie beda mialy duzo slowek jakie sie pojawiaja w filmach wiec warto korzystac z onlinowych
    • kasiapaw14 Re: słówka 23.11.15, 18:55
      Może fiszki metodą 5s? Tutaj jest opisany sposób: f.kafeteria.pl/temat/f1/fiszki-czy-warto-w-taki-sposob-uczyc-sie-jezyka-p_6392639
    • kasiapaw14 Re: słówka 27.11.15, 22:55
      Gość portalu: olimka napisał:

> Chciałam zapytać jaki macie sposób na naukę słówek, żeby jak najdłużej je
      > pamiętać?

Metoda 5s jest najskuteczniejsza jeśli chodzi o naukę słówek.
    • kasiapaw14 Re: słówka 28.11.15, 15:41
      Słówka z języka obcego ucz się metodą 5s. To sposób, który pozwala uczyć się odczuwać słowa jak Anglik, a nie w myślach sobie tłumaczyć. Tutaj jest opis jak uczyć się metodą 5s: www.isel.edu.pl/forum/viewtopic.php?p=9064#9064

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka