Gość: olimka IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.03, 12:23 Chciałam zapytać jaki macie sposób na naukę słówek, żeby jak najdłużej je pamiętać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sleepy Re: słówka IP: *.3web.net 06.08.03, 15:18 ja uzywam stara ale wyprobowana metode: przed zasnieciem klade slownik pod poduszke.... Odpowiedz Link Zgłoś
el_presidente666 Re: słówka 06.08.03, 15:57 1. Posłuż się metodą skojarzeń. 2. Gdy widzisz słówko, spróbuj ułożyć kilka zdań z jego zastosowaniem w różnych znaczeniach. 3. Jeśli uczysz się słownictwa dotyczącego grupy przedmiotów, np. kuchennych, warto posłużyć się ich rysunkami (są w lepszych słownikach). Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inessa Re: słówka IP: *.range81-152.btcentralplus.com 06.08.03, 19:54 uzywac ich jak najczesciej! Odpowiedz Link Zgłoś
robak.rawback Re: słówka 21.05.13, 17:48 przede wszystkim nie placic naciagaczom za jakies niewiadomo jakie systemy niby nauczania na internecie. bo mozna znalezc gry i zabawy z roznymi slowkami za darmo w internecie. zeby pamietac slowka nalezy je powtarzac wiec np jak zalozysz zeszyt i wpisujesz sobie slowka to trzeba je powtarzac, regularnie, nie zaczynajac zawsze od tej samej strony. albo kup kolorowe samoprzylepne karteczki i sobie naklejaj na sciane czy lustro - wymysl sobie jakis dziwny fajny sposob lepiej wtedy zapamietasz. podpatrz jak ci zapamietywanie najlepiej idzie - czy jak sobie na glos mowisz i slowko widzisz napisane na kolorowo czy jak je slyszysz czy jak cos znim robisz np rysujesz, piszesz, wpisujesz w krzyzowke, ukladasz zdanie... powtarzasz za slownikiem - wymowa audio dobry sposob tlumaczenie slowek z piosenek - bo jak juz masz przetlumaczone to jak 100 razy posluszasz i pospiewasz dana piosenke to na pewno zapamietasz, i bedzie przyjemnie, ja lubie malowac i kolorowac wiec mam zeszyty pelne kolorowych slowek - mam system opracowany wiec wiem na jaki kolor slowko na jaki definicja etc. lubie tez bazgrac i podkreslac w ksiazkach wiec sa pokolorowane jak u siedmiolatka mozesz sobie zachowywac w komputerze w ulubione do jednego foldera nowe slowka jakie ci sie napatocza na internecie wazne jest zebys od razu w slowniku internetowym albo na cd romie sprawdzila jaka jest wymowa - NIGDY nie zakladaj ze wiesz jak wymowic bo mozna sie ciezko zdziwic (nauczyciele tez nie zawsze dobrze wymawiaja) - szczegolnie to jest wazne w angielskim bo np w hiszpanskim w wiekszosci przypadkow ktos kto zna polski, sobie w miare dobrze poradzi. jesli masz slownik ang-ang to powinnas miec strone z opisem znakow wymowy - i kazdy znaczek ma przykladowe proste slowko ilustrujace jak sie wymawia - wiec zapoznaj sie z tym - to nie jest trudne i wiekszosc tych znaczkow wyglada podobnie do zwyklego alfabetu wiec nie trudno sobie z tym poradzic. sa tez ksiazeczki dotyczace nauki slowek - ulozone tematycznie - i w/g poziomu wiec mozna sobie kupic i przerabiac - nie wiem na jakim jestes poziomie wiec nei wiem co proponowac. tak samo od poziomu zalezy czy masz uzywac polsko angielski slownik czy angielsko angielski. polsko angielskie czy ang-ang slowiniki drukowane czesto nie maja wszystkich slowek jakie sie chce - na poziom sredni wystarcza ale na wyzszy albo slang juz nie wiec wtedy szuka sie n ainternecie darmowych slownikow ogladac film na dvd z napisami - i po kolei przerabiac - ogladasz 10 minut bez napisow - zastanawiasz sie czy zrozumialas - wlaczasz napisy - angielskie - czytasz kazde zdanie - slowka ktore nie rozumiesz sprawdzasz. jak nie masz napisow to mozna wyszukac - movie scripts czyli teksty do filmow tylko wyszukuj przez google.com albo google.co.uk raczej niz przez polskie wyszukiwarki np: www.imsdb.com/ slowniki drukowane szczegolnie sredni poziom nie beda mialy duzo slowek jakie sie pojawiaja w filmach wiec warto korzystac z onlinowych Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapaw14 Re: słówka 23.11.15, 18:55 Może fiszki metodą 5s? Tutaj jest opisany sposób: f.kafeteria.pl/temat/f1/fiszki-czy-warto-w-taki-sposob-uczyc-sie-jezyka-p_6392639 Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapaw14 Re: słówka 27.11.15, 22:55 Gość portalu: olimka napisał: > Chciałam zapytać jaki macie sposób na naukę słówek, żeby jak najdłużej je > pamiętać? Metoda 5s jest najskuteczniejsza jeśli chodzi o naukę słówek. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapaw14 Re: słówka 28.11.15, 15:41 Słówka z języka obcego ucz się metodą 5s. To sposób, który pozwala uczyć się odczuwać słowa jak Anglik, a nie w myślach sobie tłumaczyć. Tutaj jest opis jak uczyć się metodą 5s: www.isel.edu.pl/forum/viewtopic.php?p=9064#9064 Odpowiedz Link Zgłoś