Gość: szatanista IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 23:33 a czy to prawda, ze wymowa 'thE' jest w Anglii nie do uslyszenia i mowi sie zawsze 'thY' ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Insect Re: the IP: *.stoginet.csc.pl / 217.153.13.* 02.12.03, 16:23 Tak, i jeszcze w Kanadzie Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Re: the 09.12.03, 18:32 Gość portalu: Insect napisał(a): > Tak, i jeszcze w Kanadzie Z tym, ze nie na pewno. Z pewna tendencja na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loczki Re: the IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 17:14 "y" zawsze jesli nastepne slowo zaczyna sie od spolgloski. jak jest samogloska to jest "thi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Insect Re: the IP: *.stoginet.csc.pl / 217.153.13.* 07.12.03, 21:39 Gość portalu: loczki napisał(a): > "y" zawsze jesli nastepne slowo zaczyna sie od spolgloski. > jak jest samogloska to jest "thi" Mój native-speaker (Kanadyjczyk) mówił "thi" nawet jeśli wyraz zaczynał się od spółgłoski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: the IP: *.city.mississauga.on.ca 09.12.03, 02:16 po mojemu 'the' wymawiane miekko cos jak 'wi' (thee) zazwyczaj wystepuje by podkreslic znaczenie slowa. np. rozmowa o gatunkach piw - i ktos mowi Miller this is the beer!!. i podkresla THE BEER (thi biir) tomek Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Re: the 09.12.03, 18:34 Gość portalu: Insect napisał(a): > Gość portalu: loczki napisał(a): > > > "y" zawsze jesli nastepne slowo zaczyna sie od spolgloski. > > jak jest samogloska to jest "thi" > > Mój native-speaker (Kanadyjczyk) mówił "thi" nawet jeśli wyraz zaczynał się od > spółgłoski Twoj native speaker byl pewnie "newfie". Tam kazdy mowi tak jak mu sie podoba, a nikt tak jak w reszcie Kanady, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś