Dodaj do ulubionych

cyfra na 2 TV Help dziewczynie

31.08.11, 12:49
Pomóżcie! Podczas remontu rozłączono mi sprzęt, czego nie widziałam, więc nie wiem, jak „leciały” wszystkie kable, tj. teraz tylko jeden TV odbiera kablówkę, a odbierały dwa. Musiałam coś źle podłączyć, ale nie znalazłam wady.
Jakieś 6 lat temu pan montujący cyfrę+ w moim domu podłączył kablówkę do 2 telewizorów ustawionych w różnych pokojach. W obu były zainstalowane gniazda abonenckie TV – SAT. Działało to do momentu wspomnianego rozłączenia kabli, by przesunąć meble.
Pokój nr 1: TV (stary Thompson Scenium) podłączony do DVD (Philips) i jednocześnie do dekodera Cyfry +(Philips DSR3201). Podłączone do siebie 2 kablami euro-euro.
a) W TV są identyczne 3 wejścia na te kable, więc miałam wątpliwości gdzie wsadzić 2 wtyczki (podłączyłam do AV1 i AV2)
b) W dekoderze podłączenie było prostsze, bo tam są 2 wejścia opisane: telewizor, magnetowid

c) Magnetowid posiadający tylko jedno wejście na kabel euro podłączyłam z dekoderem
d)
Do gniazda abonenckiego podłączyłam kable antenowe – jeden z dekodera, drugi wiodący z zewnętrznego modulatora (Terra). Kable miały 2 różne końcówki (jedna pasująca do SAT, druga, po nakręceniu specjalnej nakładki, do TV), więc też chyba podłączenie jest ok.

Zaznaczam, że w gnieździe abonenckim są 3 wejścia. Tego z R nie podłączyłam, bo nie było już 3 kabla w zestawie, więc albo zgubiłam, albo nie jest potrzebny.

Poza tym w pokoju nr 1, w pobliżu dekodera jest jeden z 2 bezprzewodowych przedłużaczy pilota (ten z czujnikiem czy czymś...nie wiem jak to nazwać)

Po włączeniu wszystkiego do prądu, kablówka odbiera normalnie. Przeszłam więc radośnie do pokoju nr 2
Pokój nr 2: TV (HITACHI, maleńka stara hybryda z wbudowanym dvd) do niczego nie podłączony, poza prądem i kablem antenowym wiodącym do gniazda abonenckiego TV. Obok postawiłam 2 urządzenie bezprzewodowego przedłużacza. Przyciskając klawisze pilota cyfry+ w kierunku tego urządzenia, równocześnie w pokoju nr 1 zmieniały się kanały, więc przedłużacz działa ok.
Niestety nie działa sama kablówka, mam wyłącznie mrużący się na biało-czarno ekran. Oczywiście szukałam programów (instalowanie). Zaznaczam, że przełączając telewizor przyciskiem AV zmieniał mi się ekran na niebiesko, ale zawsze tak było, że tylko jedna opcja /sygnał (AV1? nie pamiętam) odbierała kablówkę.
Zaznaczam też, że roszada wtyczek w TV w pokoju nr 1 (zamiast AV1 i AV2 np. na AV2 i RGB) nic nie dawała.
Nie mam już pomysłów, może ktoś mi coś podpowie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: cyfra na 2 TV Help dziewczynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 14:28
      > Do gniazda abonenckiego podłączyłam kable antenowe – jeden z dekodera, dr
      > ugi wiodący z zewnętrznego modulatora (Terra).
      A do jakiego urzadzenia podłączony jest zewnętrzny modulator Terra?
      • malini Re: cyfra na 2 TV Help dziewczynie 05.09.11, 08:52
        Zewnętrzny modulator ma kabel euro. Wetknęłam go do TV. W sobotę był u mnie fachowiec, niestety niezbyt wiedział co robić, ale pomógł przypadkiem, tj. przesunął kabel euro w TV1 z AV1 czy AV2 (nie pamiętam) na 3 miejsce z symbolem Ω bodajże. Teraz TV2 też odbiera kablówkę , ale jest jeden problem...TV1 musi być równocześnie włączony. Wiem już jednak, że problem nie tkwi np. w niesprawnym modulatorze, ale w kombinacji kabli euro. Niestety jak robię roszadę w TV1 między AV1 AV2 i Ω, to albo tracę kablówkę również w TV1, albo w TV2 .
        • Gość: Kornik Re: cyfra na 2 TV Help dziewczynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.11, 10:40
          Po pierwsze, to jak zrozumiałem Ty nie masz telewizji kablowej (sygnał TV dostarczany przez jakiegoś lokalnego dostawcę do gniazdka w ścianie) tylko satelitarną Cyfrę + , a sygnał po zdekodowaniu i modulacji w.cz.jest również przesyłany kablami w ścinie do drugiego TV (oba TV odbierają ten sam program).
          Przy obecnym podłączeniu sygnał do modulatora bierzesz z wyjścia TV, czyli TV musi być włączony, żeby ten sygnał pojawił się w gnieździe. Żeby sygnał dotarł do modulatora bez względu na to, czy TV jest włączony czy nie, musisz modulator podłączyć bezpośrednio do źródła tego sygnału czyli dekodera cyfry. Czyli ja bym podłączył do gniazda oznaczonego jako magnetowid. Zostaje więc kwestia podłączenia magnetowidu. To trzecie gniazdo w TV (Ω) jest zapewne gniazdem wejścia i wyjścia, czyli wysyła sygnał do innych odbiorników (obecnie do modulatora) ale pewnie można nim przesłać też sygnał do TV czyli obejrzeć obraz na ekranie. I do tego gniazda podłączył bym magnetowid. Będziesz mogła oglądać z niego filmy i nagrywać na taśmę, ale pod warunkiem, że TV będzie włączony.
          Zostaje jeszcze kwestia kabli euro. Do magnetowidu musisz użyć tzw. pełny kabel, czyli taki który ma podłączone wszystkie te blaszki we wtyczce. Taki kabel ma druciki do przesyłu sygnału w obie strony. Są też tańsze kable, które maja tylko połowę tych drucików w środku i one mogą przesłać sygnał tylko w jedną stronę: albo do TV albo z TV (zwykle mają one mały przełącznik in-out) i takie kable (jeśli je masz) możesz użyć do podłączenia dekodera, DVD czy modulatora
          • malini Re: cyfra na 2 TV Help dziewczynie 05.09.11, 14:13
            Rane, dzięki Kornik! Uściski, całuski! Tak, mam satelitę a nie kablówkę. Pochrzaniło mi się, bo długie lata miałam właśnie kablówkę. Spróbuję zrobić, jak mówisz. Dam znać, jak poszło.
          • malini Re: cyfra na 2 TV Help dziewczynie 06.09.11, 10:13
            Kornik! To działa! Jeszcze raz wielkie dzięki i ukłony.
            • Gość: Kornik Re: cyfra na 2 TV Help dziewczynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 12:30
              Miłego oglądania :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka