malini
31.08.11, 12:49
Pomóżcie! Podczas remontu rozłączono mi sprzęt, czego nie widziałam, więc nie wiem, jak „leciały” wszystkie kable, tj. teraz tylko jeden TV odbiera kablówkę, a odbierały dwa. Musiałam coś źle podłączyć, ale nie znalazłam wady.
Jakieś 6 lat temu pan montujący cyfrę+ w moim domu podłączył kablówkę do 2 telewizorów ustawionych w różnych pokojach. W obu były zainstalowane gniazda abonenckie TV – SAT. Działało to do momentu wspomnianego rozłączenia kabli, by przesunąć meble.
Pokój nr 1: TV (stary Thompson Scenium) podłączony do DVD (Philips) i jednocześnie do dekodera Cyfry +(Philips DSR3201). Podłączone do siebie 2 kablami euro-euro.
a) W TV są identyczne 3 wejścia na te kable, więc miałam wątpliwości gdzie wsadzić 2 wtyczki (podłączyłam do AV1 i AV2)
b) W dekoderze podłączenie było prostsze, bo tam są 2 wejścia opisane: telewizor, magnetowid
c) Magnetowid posiadający tylko jedno wejście na kabel euro podłączyłam z dekoderem
d)
Do gniazda abonenckiego podłączyłam kable antenowe – jeden z dekodera, drugi wiodący z zewnętrznego modulatora (Terra). Kable miały 2 różne końcówki (jedna pasująca do SAT, druga, po nakręceniu specjalnej nakładki, do TV), więc też chyba podłączenie jest ok.
Zaznaczam, że w gnieździe abonenckim są 3 wejścia. Tego z R nie podłączyłam, bo nie było już 3 kabla w zestawie, więc albo zgubiłam, albo nie jest potrzebny.
Poza tym w pokoju nr 1, w pobliżu dekodera jest jeden z 2 bezprzewodowych przedłużaczy pilota (ten z czujnikiem czy czymś...nie wiem jak to nazwać)
Po włączeniu wszystkiego do prądu, kablówka odbiera normalnie. Przeszłam więc radośnie do pokoju nr 2
Pokój nr 2: TV (HITACHI, maleńka stara hybryda z wbudowanym dvd) do niczego nie podłączony, poza prądem i kablem antenowym wiodącym do gniazda abonenckiego TV. Obok postawiłam 2 urządzenie bezprzewodowego przedłużacza. Przyciskając klawisze pilota cyfry+ w kierunku tego urządzenia, równocześnie w pokoju nr 1 zmieniały się kanały, więc przedłużacz działa ok.
Niestety nie działa sama kablówka, mam wyłącznie mrużący się na biało-czarno ekran. Oczywiście szukałam programów (instalowanie). Zaznaczam, że przełączając telewizor przyciskiem AV zmieniał mi się ekran na niebiesko, ale zawsze tak było, że tylko jedna opcja /sygnał (AV1? nie pamiętam) odbierała kablówkę.
Zaznaczam też, że roszada wtyczek w TV w pokoju nr 1 (zamiast AV1 i AV2 np. na AV2 i RGB) nic nie dawała.
Nie mam już pomysłów, może ktoś mi coś podpowie?