Dodaj do ulubionych

Tv sat- maly (mam nadzieje) problem

01.12.04, 08:45
Sytuacja wyglada tak: standardowy zez z Diseq na Astre i HB, czasza 90, dwa
konwertery uniwersal, HB do LNB1, Astra do LNB2. Wszystko chodzi swietnie,
obraz doskonaly. Poziom sygnalu 99%, tylko na niektorych dziwnych kanalach
spada, ale nigdy ponizej 70%.
Problem polega na tym, ze po pewnym czasie ogladania jakiegos programu z
Astry (czsem kilka, czasem kilkanasie, najczesciej ok. 10 minut) obraz
zaczyna szatkowac, dzwiek zanikac. Po kilku dalszych minutach w ogole staje.
Po przelaczeniu sie na program z HB i powrocie na Astre znowu odbiera przez
pewien czas normalnie. Tzn. im dluzsza byla przerwa w odbiorze Astry, tym
potem dluzej Astre odbiera super.
Podczas ogladania HB zjawisko nie wystepuje, problem dotyczy tylko Astry
(czyli LNB2).
Co jest walniete? Skoro w zasadzie wszystko dziala, to zakladam, ze
konwertery i kable sa w porzadku. Osobiscie stawiam na przelacznik Diseq. W
weekend po prostu zamienie wejsciami Astre i HB i poobserwuje. A moze cos
jest nie tak z tunerem (nowka 3018SE)? Pomozcie prosze.
Pzdr.
konrad
Obserwuj wątek
    • konrad.boryczko Nikt nie ma zadnej idei? n/t 03.12.04, 08:29
      • bokaj Re: Nikt nie ma zadnej idei? n/t 12.12.04, 16:35
        a na jakim to sprzęcie?
        ja dość podobne przygody miałem z Humaxem, któremu po ok. 4 latach padły
        kondensatory - zachowywał sie nadzwyczaj kapryśnie. naprawa w granicach 60 zł -
        i chodzi jak złoto znów!
        • konrad.boryczko Re: Nikt nie ma zadnej idei? n/t 13.12.04, 08:32
          Fergusson 3018SE.
          Zamienilem kolejnosc w przelaczniku, ale zjawisko zostalo. Czyli cos nie tak z
          konwerterem na Astre.
          Poza HB i Astra lapie takze Atl.Birda3, Nilesata i Asisata (z jakim numerem).
          Czy to, ze mam taki rozrzut, oznacza, ze ktorys konwerter (stawiam na Astre)
          jest po prostu zle zamontowany? Bo zestaw jest zbyt nowy*, zeby bylo jakies
          uszkodzenie/zuzycie...
          Pzdr i dzieki za zainteresowanie
          *Zwlaszcza konwerter na Astre, z natury rzeczy mniej uzywany:)
          • Gość: bo Re: Nikt nie ma zadnej idei? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:39
            "Poza HB i Astra lapie takze Atl.Birda3, Nilesata i Asisata (z jakim numerem)."

Chcesz powiedzxieć, że bez zmiany położenia anteny łapiesz te wszystkie Nilsaty o asiasaty?
            to wyglada na bardzo nieprecyzyjne ustawienie anteny - może wskutek tego sygnał z Astry jest u ciebie za słaby?...
            a próbowałes (jeśli nie to pierwsze!) zmienić konwertery (ten z astry dac na HB i odwrotnie) - wtedy najszybciej sprawdzisz, czy problem nie tkwi w konwerterze...
            • konrad.boryczko Re: Nikt nie ma zadnej idei? n/t 14.12.04, 08:31
              Takiej wlasnie odpowiedzi oczekiwalem:)) Nie, nie zamienialem i boje sie tego.
              Mam powazne obawy, czy bede w stanie to sam zrobic i czy po mojej interwencji
              calosc bedzie dzialac. Poniewaz antena jest na dachu a sprzet dwa pietra nizej,
              musze chyba kupic czujnik/miernik sygnalu, bo nie mam mozliwosci biezacej
              obserwacji wskazania "paska" tunera.
              Jeszcze jedna wskazowka. Po wlaczeniu kanalu z Astry i wejsciu do menu "poziom
              sygnalu" wskazanie "sila" wynosi najczesciej 99% (czasem na ulamek sekundy
              spada do 0), natomiast "jakosc" wynosi 0-20%.
              Poza tym uklad ten przez ponad dwa lata funkcjonowal z cyfra+ (1330, 1630).
              Wtedy nie bylo zadnych problemow z Astra (wtedy przelacznik reczny, dwa kable
              do domu). Anteny ani konwerterow potem nie ruszalem. Chyba ze wiatr albo
              ptaki :))) Jednak HB ciagle idealny, a zadnych zewnetrznych uszkodzen nie
              widac.
              Pzdr i dzieki za wszelkie rady.
              konrad
              • Gość: bo Re: Nikt nie ma zadnej idei? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 20:22
                a nie bierzesz pod uwagę, że konwerter po prostu mógł ci "paść"?
                ja bym się nie bał wymiany konwertera - bardzo prosta robota, jeśli tylko
                pamięta się, że winien być zawsze ustawiony dobrze w pionie.
                nie mógłbys się z kims umówić, żeby ci dawał sygnały z domu jak tam z sygnałem,
                gdy ty będziesz manipulował na dachu?
                nowy konwerter ok 40 zł (Samsung - akurat konwertery robią znakomite)
                • konrad.boryczko Re: Nikt nie ma zadnej idei? n/t 15.12.04, 08:37
                  Umysl mam otwarty, zatem biore pod uwage taka mozliwosc :)) Z tym ze, jak
                  pisalem, konwerter na Astre byl rzadko uzywany. Jakies 90% czasu ogladania tv
                  sat przypadalo na HB.
                  Mam zapasowy konwerter. Jego historia wyglada tak: na dachu zastalem antene po
                  Cyfrze, nie podlaczona do niczego. Sprowadzilem kabel do domu i podlaczylem
                  analog. Tragedia, ale odbieral. Po podlaczeniu Fergussona odbieral HB. Ale
                  poziom sygnalu wynosil 10%. Szatkowalo przy byle wietrze.
                  Zatem kolejne pytanie: czy ten konwerter (zapasowy) jest do dupy, czy tylko zle
                  ustawiony. Jak myslisz, czy gdybym go wyjal i przelozyl na druga antene (do
                  zeza), bylby dobry? Wiem, ze pytanie jest trudne, ale skoro jestes taki mily i
                  sie zainteresowales... :)))
                  Aha. W zezie konwertera HB nie bede ruszac. Jesli dorze dziala, to po co kusic
                  licho? :))
                  Pzdr i wielkie dzieki.
                  konrad
                  P.S. W instrukcji Ferg. jest napisane, zeby bezwzglednie odlaczyc kabel
                  antenowy od tunera, jezeli cokolwiek robimy z konwerterami :))
                  • Gość: Rafał Re: Nikt nie ma zadnej idei? n/t IP: 217.17.35.* 15.12.04, 14:15
                    Hmmmmmmmmmm..........
                    Objawy , które wykazałeś ( odbiór kilku satelitów naraz..) mogą wskazywać na
                    deformację czaszy antenowej ( błędny montaż , uszkodzenie mechaniczne ) ,
                    ewentualnie niską precyzję jej wykonania.
                    Konwerter jest przypuszczalnie sprawny , podobnie jak przełącznik DiseqC.
                    Tuner jest sprawny na pewno.
                    Powodzenia !
                    • konrad.boryczko Re: Nikt nie ma zadnej idei? n/t 15.12.04, 15:47
                      No to mnie zmartwiles. Ale na chlopski rozum to czasza jest OK skoro:
                      1. HB odbiera idealnie
                      2. Przy c+ Astra dzialala. W tzw. miedzyczasie samej czaszy, jak i konwerterow,
                      nikt nie ruszal (ptaki i wiatr pomijam). Sama czasza tez wyglada OK. Choc zdaje
                      sobie sprawem ze ludzkie oko jest malo precyzyjnym narzedziem:))
                      Co do tunera, to nasunelo mi sie jeszcze jedno. Czasami cos mu "odbija" i na
                      pewnych kanalach nie pokazuje obrazu, tylko sam, idealny zreszta, dzwiek. Z
                      obrazu po prostu nic, czrny ekran. Przy tym dzial epg, program info, telegazeta
                      itp. Co do programow, to nie ma zadnej reguly. Ostatnio bylo to na itv i mtv5
                      (choc mtv central odbieral normalnie). Poprzednio byla to tv polonia i tv
                      biznes. Aby wszystko wrocilo do normy, trzeba tuner wylaczyc z kontaktu na
                      kilka minut. Ot, taka ciekawostka.
                      Pzdr. i dzieki
                      • Gość: bo Re: Nikt nie ma zadnej idei? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 00:10
                        jeszcze raz przeczytałem uważnie twój pierwszy post, zaciekawiło mnie zdanie:
                        "Tzn. im dluzsza byla przerwa w odbiorze Astry, tym potem dluzej Astre odbiera super."

nie mylisz się?
                        bo ja w tym nie umiem dopatrzeć sie jakiejś logiki?
                        a gdybyś spróbował podłączyc ten konwerter z Astry bez diseq-u (bezpośrednio)?

ogólnie to przechlapane jest przez ten dach. bo na balkonie mógłbyś w godzine sprawdzić wszystkie opcje...
                        ale, powtórzę się: gdyby to było u mnie (mam podobny układ - 2 konwertery na zezie) to przede wszystkim sprawdziłbym konwerter z Astry zamieniając go z tym z HB.
                        • konrad.boryczko Re: Nikt nie ma zadnej idei? n/t 16.12.04, 08:31
                          To cytowane zdanie sie troche zdezaktualizowalo. Teraz na Astrze praktycznie
                          zawsze jest kaplica. Bede musial podlaczyc rzeczywiscie Astre "na krotko" i
                          zobacze. Jest tylko maly problem:))) Kable za krotkie. Ten z domu do Diseqa
                          jest na styk, a potem jest jeszcze z metr. Czeka mnie rzezba...
                          Pzdr i dzieki.
    • konrad.boryczko Raport koncowy (?) 20.12.04, 08:54
      W sobote podlaczylem na krotko (tzn. bez przelacznika) najpierw HB, potem
      Astre. W obu przypadkach (gralo po prawie godzince na kazdym konwerterze, rozne
      programy, najgorszy po kwadransie) wszystko bylo idealnie, sygnal 99%, zadnych
      zaklocen. Przy okazji okazalo sie, ze jezeli ktorys z konwerterow jest
      nieprecyzyjnie ustawiony, to jest to HB (z nim lapalem Atl.Birda3).
      Wnioski: w najlepszym porzadku jest kabel od tunera na dach oraz antena
      (czasza, ustawienie, oba konwertery, zez). Walniety jest: albo kabel z Astry do
      disequa, albo sam diseq, albo... tuner).
      Na poczatek wymienilem kabel. Jest OK, wszystko dziala. Zobaczymy jak dlugo.
      Pojawil sie tylko 1 problem: HB ma poziom sygnalu 80% do 70%, a to juz tuner
      pokazuje jako :( Astra ma 99%...
      Stad ciagle pozostaje aktualne pytanie czy walniety jest przelacznik? Wole to
      ustalic zanim oddam tuner do naprawy :)) Tym bardziej, ze oznacza to kuriera do
      Poznania i trzy tygodnie bez tv.
      Pzdr i dzieki za pomoc
      konrad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka