Dodaj do ulubionych

Połączenie Amplituner-Komputer

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 21:17
Witam , mam pytanie jak podłączyć poprawnie kartę muzyczną z płyty ABIT AN7 do
amplitunera wykorzystując wyjście optyczne.Czy wystarczy sam kabel optyczny
miedzy tymi urządzeniami czy jeszcze trzeba połączyć któreś gniazda typu jack
z amplitunerem itp..............
Obserwuj wątek
    • Gość: Kornik Re: Połączenie Amplituner-Komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 21:22
      Wystarczy sam optyczny.
    • Gość: McRob Re: Połączenie Amplituner-Komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 09:31
      Jak połącze samym optycznym to nic nie gra , z resztą nie wiem co wybrać wtedy
      na amplitunerze bo karta muzyczna jest połączona tylko przewodem optycznym do
      wejścia opt. nic z tego nie rozumiem ..........
      • Gość: Kornik Re: Połączenie Amplituner-Komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 09:57
        RTFL
        W ampli wybierasz oczywiście to wejście, do którego pdlączyłeś kompa. Być może
        musisz w ustawieniach wybrać, że ma byc optyczne (bo np. standardowo ustawiony
        jest coax). Podłącz coś innego do ampli przez toslinka (np. DVD) i sprawdź, czy
        masz dźwięk. jesli tak, tzn, że musisz coś zmienić w ustawieniach karty. Być
        może musisz wymusić podanie sygnału optycznego, bo standardowo jest np. analog
        na jackach. Nigdy nie podłączałem kompa przez toslinka, więc na kartach sie nie
        znam. Czy jak wypniesz toslinka z ampli i popatrzysz na jego końcówkę to świeci
        się na czerwono (przy włączonym kompie oczywiście)?
        • Gość: McRob Re: Połączenie Amplituner-Komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 13:05
          Po wyjęciu kabla widać że pali się czerwone światełko więc chyba działa , tylko
          nie wiem jednego : jak podłączyłem kompa tylko i wyłącznie przez toslinka to
          chcąc usłyszeć dźwięk z amplitunera muszę wybrać jakieś źródło np. DVD , CD ,
          AUX itp ale przecież ja nie podłączyłem kopma do któregoś z tych źródeł tylko do
          wejścia optycznego..........????????????
          • Gość: Jan Re: Połączenie Amplituner-Komputer IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.06, 16:44
            jak podłączyłem kompa tylko i wyłącznie przez toslinka to
            > chcąc usłyszeć dźwięk z amplitunera muszę wybrać jakieś źródło np. DVD , CD ,
            > AUX itp ale przecież ja nie podłączyłem kopma do któregoś z tych źródeł tylko
            d
            > o
            > wejścia optycznego.....

wejście optyczne jest przypisane do jednego z tych wejść

u mnie w ampli mogę sobie to zmieniać na z DVD na TV

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka