Dodaj do ulubionych

podlaczenie plasmy

IP: 66.244.172.* 15.12.06, 23:53
chce kupic plasme i wiem ze nie wszystkie modele maja wejscie antenowe, a
taka koncowke mam wlasnie w domu. czy sa jakies przejsciowki z anteny na s-
video lub RCA kable? czy trace jakosc sygnalu na takim przejsciu?
dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: aa Re: podlaczenie plasmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 11:45
      taka przejsciowka nazywa sie magnetowid, tuner telewizyjny, albo ew. dvd z
      tuneren telewizyjnym. nie potrzebujesz przejsciowki, tylko tunera
      telewizyjnego. po prostu nie kazda plazma go ma.
      • Gość: bb Re: podlaczenie plasmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 20:37
        No nie zartuj! Telewizor plasmowy nie osbiera sygnalu z normalnej balkonowej
        anteny ? Nie wierze.
    • ing.elec Re: podlaczenie plasmy 17.12.06, 00:33
      Gość portalu: kubus puchatek napisał(a):

> chce kupic plasme i wiem ze nie wszystkie modele maja wejscie antenowe,

Kazdy telewizor ma wejscie antenowe. Jesli dane uzadzenie nie ma wejscia
      antenowego, to nie jest telewizorem, ale ekranem.

> taka koncowke mam wlasnie w domu. czy sa jakies przejsciowki z anteny na s-
      > video lub RCA kable? czy trace jakosc sygnalu na takim przejsciu?
      > dzieki

W przypadku magnetowidu jako tunera telewizyjnego uzywaz najgorszego polaczenia
      - composite. Strata jakosci jest ewidentna.

Kup telewizor, a problemu nie bedzie..

Pozdr.

I.
      • Gość: kubus puchatek Re: podlaczenie plasmy IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.12.06, 04:30
        myslalem o tym modelu
        www.plasmadepot.com/pioneer_plasma_tv/pdp505cmx.php
        www.plasmadepot.com/pdf/pioneer_pdp505cmx.pdf
        czy to oznacza ze nie podlacze zwyklej anteny? czyli tego modelu nie powinienem
        kupowac?
        dzieki za pomoc
        • ing.elec To jest monitor komputerowy 17.12.06, 10:14
          Gość portalu: kubus puchatek napisał(a):

> czy to oznacza ze nie podlacze zwyklej anteny? czyli tego modelu nie
          > powinienem kupowac?

To oznacza, ze to jest profesjonalny _monitor_komputerowy_ z opcjonalna
          mozliwoscia instalacji kart wejsc wideo i TV (patrz TV Tuner Cards na dole strony).

Aby w standardzie moc ogladac telewizje, trzeba go podlaczyc przynajmniej do
          komputera, ktory bedzie mial karte TV. Robinsonady z magnetowidem i adapterami
          video-VGA celowo pomijam, albowiem nie maja sie nijak do jakosci monitora.

Wyposazajac ten monitor w np. karte PDA 5003 albo 5004 mozesz go podlaczyc do
          np. odtwarzacza DVD lub/i cyfrowego odbiornika satelitarnego albo innego
          zewnetrznego tunera TV.

Na ile karta Aurora TVP-1000 Pro bedzie zdolna do odbioru polskiej telewizji,
          nie jestem w stanie powiedziec.

Decyzje o slusznosci kupna musisz podjac sam na podstawie planowanego
          przeznaczenia urzadzenia, a takze na podstawie porownania cen z normalnymi
          plazmowymi telewizorami w tych samych wymiarach i jakosci.

Pozdr.

I.
        • ing.elec I jeszcze 17.12.06, 10:16
          • ing.elec I jeszcze jedno - brak HDCP 17.12.06, 10:18
            W danych nie ma slowa o obsludze HDCP. To oznacza masywne problemy przy probach
            wspolpracy z przyszlymi zrodlami HDTV. A moze oznaczac niemoliwosc ogladania w HDTV.

Pozdr.

I.
            • Gość: kubus puchatek Re: I jeszcze jedno - brak HDCP IP: 66.244.172.* 20.12.06, 23:41
              dzeki serdeczne za pomoc, pzdr. i wesolych swiat.
              • Gość: kubus puchatek ostatnie pytanko ... IP: 66.244.172.* 22.12.06, 21:39
                rozumiem ze ten model:

www.pioneerelectronics.com/pna/v3/pg/product/details/0,,2076_310069729_331404007,00.html

zdal by egzamin, posiada oddzielny tuner TV z wejsciem antenowym. zgadza sie?

a jak bys mial chwilke to czy moglbys przyblizyc (podeslac link) jak "czytac"
                parametry plasmowych TV - chodzi mi o to czy:
                contrast ratio - im mniej tym lepiej czy tym gorzej?
                pixel dot - to chyba czym mniejsze tym lepsze ?
                ilosc kolorow - tutaj im wiecej tym lepiej ?

nie musze znac technicznych detali, ale chcialbym choc troszeczke miec
                mozliwosc porownania roznych modeli.

a ktory model jest lepszy z tych dwoch:
                1140 - link powyzej, czy 1130:
                www.pioneerelectronics.com/pna/v3/pg/product/details/0,,2076_310069729_277940811,00.html

dzieki za pomoc
                • Gość: jackk3 Re: ostatnie pytanko ... IP: *.abhsia.telus.net 23.12.06, 23:48
                  30-tka to chyba stary model (brak HDMI). Jesli kupujesz plazme z tak wysokiej
                  polki to musisz miec HDMI. Zauwazysz roznice w odbiorze. Sam mam troche sprzetu
                  Elite ale w przypadku plazmy uwazam ze niektorzy robia rownie dobre albo i
                  lepsze (vide Panasonic albo Samsung) za duzo mniejsze pieniadze (choc
                  faktycznie wizualnie Elite wyglada swietnie no i gwarancja 3 lata). Bylem
                  dzisiaj w Future Shop i 50 cali Panasonica lub Samsunga (top modele) mozna brac
                  za 3000 Can. I obraz na HD byl deczko lepszy.
                  Pzdr
                  • Gość: kubus puchatek Re: ostatnie pytanko ... IP: *.hsd1.il.comcast.net 24.12.06, 19:35
                    dzieki,
                    wiedzialem ze tak bedzie, ze jak zaczne zadawac pytania, to nie bede rozumial
                    odpowiedzi. co to jest HDMI?
                    en.wikipedia.org/wiki/HDMI
                    wiem ze to rodzaj "wejscia", ale jak wazny on jest? czy to standard na
                    najblizsza przyszlosc (pewnie za 2 lata i tak bedzie cos lepszego)? czyli twoja
                    rada to zapomnij o TV bez tego?
                    widze ze masz wieksze doswiadczenie od mnie, moze mi pomozesz. chodzi mi o
                    dobra plazme 50" za okolo $2,500(+/- $500). nie szukam sprzetu najwyzszej
                    klasy, ale dolna polka tez mnie nie interesuje. jakie by byly twoje propozycje?
                    wspominasz Panasonic i Samsung, jakie modele bys polecil?
                    kolega ma dostep do jakies "hurtowni" (nie pytaj, nie wiem za bardzo o co
                    chodzi), ale porownywalem ceny z plasmadepot.com i sa okolo 20-30% tansze, wiec
                    chcialbym te 20-30% przeznaczyc na lepszy model.
                    dzikie za pomoc, zycze merry christmas i dosiego roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka