Dodaj do ulubionych

Philips DVD 963SA

IP: *.sap.com / 217.153.27.* 20.11.03, 17:27
Chciałbym zakupić odtwarzacz Philipsa DVD 963SA.
Najlepiej z aukcji internetowej albo z Niemiec.
Poprosze o jakieś wiarygodne namiary.

Dzięki.
Obserwuj wątek
    • crz4u Re: Philips DVD 963SA 21.11.03, 15:53
      Jesli NIE masz zamiaru korzystac z dobrodziejstw wyjscia komponent (PrPbY) to
      wybor jest dobry. Philips oferuje dobre brzmienie, szczegolnie dla SACD.
      Jesli zaś masz projektor, plazme albo inny wielkoformatowy odbiornik i chcesz
      korzystac z komponent oraz Progresive Scan (made by Philips) to źle wybrałeś.

Dlaczego ?
      Po prostu deinterlacer zamontowany w Philipsie jest jednym z najgorszych na
      rynku, przynajmniej w przypadku Europy. Powód jest prosty, zachwalana wokoło
      technologia DCDi Faroudja, obecna w tym modelu zdaje tylko egzamin w przypadku
      odtwarzania płyt w formacie NTSC. W PAL DCDi w ogóle nie działa, o czym sie
      miałem okazje sam przekonac kupując ten model przez 2 m-cami. Potwierdził to
      zreszta potem sam pracownik sklepu Philipsa, ktoremu na szczescie moglem
      zakupiony odtwarzacz zwrocic i odzyskac pieniadze.

Obraz generowany przez Philipsa jest dobrze nasycony i ma bardzo ostre
      kontury. Na telewizorze do 29-32 cali niektorym to nie przeszkadza. Ale
      powyzej zaczynasz miec wrazenie ze kazdy film to "kreskowka" albo coś w stylu
      gry komputerowej. Niestety. Obraz zupełnie nie przypomina tego jaki jest w
      kinie. Ot taka "przerysowana" zyleta.
      Wyraźnie widoczna jest pikselizacja fragmentów ekranu gdzie występuje ruch ale
      co ciekawe najbardziej denerwujący jest fakt tzw. "zamrażania" fragmentu
      ekranu w scenach statycznych z widokiem np. nocnego nieba. Wyglada to tak
      jakby czesc sceny ktora ogladasz byla w "stopklatce".

Ja odtwarzacz oddalem po 3 wieczorach ogladania, po prostu nie dalo sie
      ogladac.
      Jesli spodziewasz sie takich problemow ze swojej strony lepiej zwroc uwage na
      modele DVD Denona, szczegolnie polecam nowy model "DVD-2200", cena z allegro
      taka sama jak dla Philipsa kupionego w sklepie, a obraz.... po prostu "miód"
      i "balsam" dla oczu i duszy oczywiscie, prawdziwy rasowy kinowy obraz . Bez
      porownania z Philipsem.

Dodatkowa rada. Na allegro i tym podobnych miejscach (takze w Niemczech)
      Philipsa sie nie kupi taniej. Po prostu Philips stosuje polityek cenowa taka,
      ze w kazdym kraju europejskim cena jest praktycznie ta sama. Powie ci to kazdy
      zaufany importer sprzetu Philipsa w kraju.
      • Gość: MI Re: Philips DVD 963SA IP: *.sap.com / 217.153.27.* 21.11.03, 17:07
        crz4u - dzięki za info.
        Mam telewizor Philipsa 32' z pikselami.
        963 chciałem wykorzystywać do DVD ale też do CD i SACD ( w niedalekiej
        przyszłosci ).
        Trochę mnie przygasiłeś ...
        Ale dzięki za rady od strony użytkownika.

MI
        • crz4u Re: Philips DVD 963SA 21.11.03, 17:49
          Gość portalu: MI napisał(a):
          > Mam telewizor Philipsa 32' z pikselami.

Z 32" efekt może być bardzo dobry. Ja bym na twoim miejscu sprawdził w naturze.
          Fakt jest jednak taki ze nie nalezy sie dac nabrac z tą Faroudja i DCDi bo
          jest tak jak napisałem. To tani chwyt reklamowy ktory w naszych realiach w
          praktyce nie ma zastosowania.

> 963 chciałem wykorzystywać do DVD ale też do CD i SACD
          > Trochę mnie przygasiłeś ...

Proponuje zebys sprobował sprzet za kaucja wypozyczyc ze sklepu i sam ocenic
          czy jest oki czy nie. W sklepach firmowych Philipsa albo firmowych dealerow
          nie powinno byc problemu. W warszawie polecam taki sklep przy swietokrzyskiej
          rog E.Plater, gdzie maja wlasnie glownie philipsa i ez problemu pozycza ci na
          noc do odmu egzemplarz z wystawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka