Gość: MI IP: *.sap.com / 217.153.27.* 20.11.03, 17:27 Chciałbym zakupić odtwarzacz Philipsa DVD 963SA. Najlepiej z aukcji internetowej albo z Niemiec. Poprosze o jakieś wiarygodne namiary. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crz4u Re: Philips DVD 963SA 21.11.03, 15:53 Jesli NIE masz zamiaru korzystac z dobrodziejstw wyjscia komponent (PrPbY) to wybor jest dobry. Philips oferuje dobre brzmienie, szczegolnie dla SACD. Jesli zaś masz projektor, plazme albo inny wielkoformatowy odbiornik i chcesz korzystac z komponent oraz Progresive Scan (made by Philips) to źle wybrałeś. Dlaczego ? Po prostu deinterlacer zamontowany w Philipsie jest jednym z najgorszych na rynku, przynajmniej w przypadku Europy. Powód jest prosty, zachwalana wokoło technologia DCDi Faroudja, obecna w tym modelu zdaje tylko egzamin w przypadku odtwarzania płyt w formacie NTSC. W PAL DCDi w ogóle nie działa, o czym sie miałem okazje sam przekonac kupując ten model przez 2 m-cami. Potwierdził to zreszta potem sam pracownik sklepu Philipsa, ktoremu na szczescie moglem zakupiony odtwarzacz zwrocic i odzyskac pieniadze. Obraz generowany przez Philipsa jest dobrze nasycony i ma bardzo ostre kontury. Na telewizorze do 29-32 cali niektorym to nie przeszkadza. Ale powyzej zaczynasz miec wrazenie ze kazdy film to "kreskowka" albo coś w stylu gry komputerowej. Niestety. Obraz zupełnie nie przypomina tego jaki jest w kinie. Ot taka "przerysowana" zyleta. Wyraźnie widoczna jest pikselizacja fragmentów ekranu gdzie występuje ruch ale co ciekawe najbardziej denerwujący jest fakt tzw. "zamrażania" fragmentu ekranu w scenach statycznych z widokiem np. nocnego nieba. Wyglada to tak jakby czesc sceny ktora ogladasz byla w "stopklatce". Ja odtwarzacz oddalem po 3 wieczorach ogladania, po prostu nie dalo sie ogladac. Jesli spodziewasz sie takich problemow ze swojej strony lepiej zwroc uwage na modele DVD Denona, szczegolnie polecam nowy model "DVD-2200", cena z allegro taka sama jak dla Philipsa kupionego w sklepie, a obraz.... po prostu "miód" i "balsam" dla oczu i duszy oczywiscie, prawdziwy rasowy kinowy obraz . Bez porownania z Philipsem. Dodatkowa rada. Na allegro i tym podobnych miejscach (takze w Niemczech) Philipsa sie nie kupi taniej. Po prostu Philips stosuje polityek cenowa taka, ze w kazdym kraju europejskim cena jest praktycznie ta sama. Powie ci to kazdy zaufany importer sprzetu Philipsa w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MI Re: Philips DVD 963SA IP: *.sap.com / 217.153.27.* 21.11.03, 17:07 crz4u - dzięki za info. Mam telewizor Philipsa 32' z pikselami. 963 chciałem wykorzystywać do DVD ale też do CD i SACD ( w niedalekiej przyszłosci ). Trochę mnie przygasiłeś ... Ale dzięki za rady od strony użytkownika. MI Odpowiedz Link Zgłoś
crz4u Re: Philips DVD 963SA 21.11.03, 17:49 Gość portalu: MI napisał(a): > Mam telewizor Philipsa 32' z pikselami. Z 32" efekt może być bardzo dobry. Ja bym na twoim miejscu sprawdził w naturze. Fakt jest jednak taki ze nie nalezy sie dac nabrac z tą Faroudja i DCDi bo jest tak jak napisałem. To tani chwyt reklamowy ktory w naszych realiach w praktyce nie ma zastosowania. > 963 chciałem wykorzystywać do DVD ale też do CD i SACD > Trochę mnie przygasiłeś ... Proponuje zebys sprobował sprzet za kaucja wypozyczyc ze sklepu i sam ocenic czy jest oki czy nie. W sklepach firmowych Philipsa albo firmowych dealerow nie powinno byc problemu. W warszawie polecam taki sklep przy swietokrzyskiej rog E.Plater, gdzie maja wlasnie glownie philipsa i ez problemu pozycza ci na noc do odmu egzemplarz z wystawy. Odpowiedz Link Zgłoś