Dodaj do ulubionych

chce TO zrobić ale się boję...

16.04.06, 00:31
moze niektórych zdziwi innych moze rozśmieszy mój problem... a mianowicie:
chciałabym rozpocząć współzycie z moim chłopakiem. mam prawie 19 lat,
jesteśmy ze sobą prawie rok noi coraz częściej o tym myśle ale boję się ze
mogę zajśc w ciąze juz przy pierwszym razie! tyle sie teraz słyszy o "młodych
matkach". w mojej miejscowości dziewczyny w wieku 17 lat rodzą dzieci,to
chore! nie moge o tym pogadac z mamą bo jest staroświecka i twierdzi ze mozna
dopiero po ślubie. a więc nie wiem czy mam poprostu pójść do ginekologa i
poprosić o pigułki i czy taka ochrona napewno wystarczy,czy prosto do apteki
i tam pytać? wogle jaka forma antykoncepji jest najlepsza? sex to przeciez ma
być przyjemność a nie tylko strach przed niechcianą ciązą. poradzcie mi coś
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: chce TO zrobić ale się boję... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 00:33
      tabletki i wtedy wizyta u ginekologa po recepte. Albo prezerwatywa - wtedy
      wystarczy zakup w aptece. Tabletki sa pewniejsze. Ale pamietaj, ze nie ma 100%
      antykoncepcji. Przy kazdej, nawet najlepiej stosowanej jest szansa na ciaze.
    • porcupine4 Re: chce TO zrobić ale się boję... 16.04.06, 04:02
      Ginekolog i tabletki :) Nie wiem na ile to jest prawda, ale moj ginekolog mi
      kiedys powiedzial, ze prezerwatywy maja tendencje do pekania przy pierwszym
      razie... W kazdym razie tabletki maja wieksza skutecznosc.
      • zbuntowany_aniol2 Re: chce TO zrobić ale się boję... 16.04.06, 17:12
        heheheheheh dobre boisz sie!
      • zbuntowany_aniol2 Re: chce TO zrobić ale się boję... 16.04.06, 17:13
        to sie nie boj tylko zacznij myslec
    • Gość: Artur Przezywacz Re: chce TO zrobić ale się boję... IP: 195.69.82.* 16.04.06, 11:25
      > moze niektórych zdziwi innych moze rozśmieszy mój problem...

Zgadza sie! Mnie rozsmieszyl.
      • Gość: Lenne Pogadaj ze swoim facetem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 17:16
        Do niego też należy decyzja o antykoncepcji. Przede wszystkim zadaj mu pytanie
        co by zrobił gdybyś zaszła w ciąże. Jego odpowiedż albo cię uspokoi( tak było w
        moim wypadku) albo rozwieje wątpliwości czy to ten facet czy nie. Pozdr Lenne:)
        • Gość: Lenne Re: Pogadaj ze swoim facetem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 17:18
          I jeszcze jedna rada: zaufanie-bezgraniczne i niczym niezachwiane. I chyba bym
          ci doradziła tabletki( bez porównania lepsze doznania:)).
          • pollyy Re: Pogadaj ze swoim facetem 16.04.06, 17:39
            dziękuje Ci Lenne za podpowiedz:) to fakt z nim tez musze pogadac. dzięki
            • Gość: superdziewczyna Re: Pogadaj ze swoim facetem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 18:08
              Pogadaj. Ale decyzja i tak zależy od Ciebie. Jesli chcesz to zrobić ( bo TY
              tego chcesz) to zrób. Nie widzę problemu. Tylko pamiętaj o zabezpieczeniu- moim
              zdaniem tabletki. I to jakas bzdura, ze potem nie mozna miec dzieci. Ludzie
              zyjemy w 21 wieku i powszechnie wiadomo, ze tabletki NAJLEPIEJ zabezpieczają
              przed ciąza!
    • Gość: gosc Re: chce TO zrobić ale się boję... IP: 195.7.32.* 17.04.06, 18:03
      Ja bralam tabletki ponad rok i w ciaze nie zaszlam. Tylko one tak namieszaly mi
      w organizmie ze nie wiem czy kiedykolwiek zajde w ciaze:( Okres mi
      rozregulowaly (wczesniej nie mialal z tym zadnych problemow), nie mam juz
      prawie 2 miesiace. Tak wiec tabletek nie polecam jezeli kiedys chcesz miec
      dzidziusia i nie chcesz miec problemow ze zdrowiem. Teraz jestem zadowolona z
      prezerwatywy.
    • lizzan Re: chce TO zrobić ale się boję... 17.04.06, 18:56
      Są różne formy antykoncepcji.

Między innymi PREZERWATYWY...tylko trzeba pamietać o ich prawidłowym stosowaniu,
      żadnych akcji w stylu "że na razie bez i za chwilkę założę" etc.

TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE....jedna z najbardziej skutecznych metod, ale po
      pierwsze musisz isc do ginekologa, po drugie to nie cukiereczki i tabletki maja
      skutki uboczne (nagłe zmiany nastronu, nudności, przybieranie na wadze, spadek
      libido, plamienia etc) - jeżeli lekarz przepisze ci tabletki niedopasowane do
      ciebie to musisz sie z takimi objawami liczyc. Oczywiście tabletki są
      wystarczająca metodą antykoncepcyjna i przy ich stosowaniu nie trzeba stosować
      juz innych metod. Wymagają jedank od kobiety samodyscyplimy - mam tu na mysli
      regularne branie tabletek, nie zapominanie, i liczenie sie z tym ze jezeli np
      masz jakiesz problemu żołądkowe to i tabletki traca w znaczacym stopniu swoje
      właściowości.

Są oczywiście środki plemnikobójcze dopochwowe ale nie są one komfortowe z
      stosowaniu - szczególnie przy pierwszym razie mogą być conajmniej kłopotliwe i
      krępujące. A i skuteczność mniejsza.

Tzw STORUNEK PRZERYWANY to nie jest metoda antykoncepcji !!!

Ja osobiście proponowałabym prezerwatywę.

Oczywiście JEDYNĄ skuteczną metodą antykoncepji jest szklanka zamiast (nawet
      wykastrowanie nie daje 100% pewności)

pozdrawiam,
      lizzan

PS
      To nie powinny byc tylko twoje dykematy ale tez twojego partnera. Pogadaj z nim
      na ten temat - razem wybierzcie jakąć metodę, w internecie możecie znaleźć sporo
      przydatnych informacji.
    • Gość: tab21 Re: chce TO zrobić ale się boję... IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 10:00
      jak się boisz ciąży to idx do lekarza po tabletki
    • Gość: doda Re: chce TO zrobić ale się boję... IP: *.pai.net.pl 18.04.06, 12:22
      Witam cie.Miałam podobny problem i długo sie z nim borykałam ale uwierz ze gdy
      dotrze do ciebie fakt ze jest to facet ktory cie bardzo kocha i to
      odwzajemniasz to uczucie to uwiez ze bezwzgledu na wszystko dasz sobie rade.To
      prawda polecałabym ci pojsc do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne ja uzywam
      ich od prawie roku i uwiez ze nie zamieniłabym ich na zadne inne zabezpieczenie
      przed ciaza.To prawda ze po nie których tabletkach sie tyje i tp.ale
      porozmawiaj z lekarzem powiedz jakie sa twoje oczekiwania i napewno cos ci
      doradzi.Ja osobiscie uzywam cilles.pozdrawiam
      • pollyy Re: chce TO zrobić ale się boję... 18.04.06, 12:30
        dziękuje za radę. Dobrze, ze są jeszcze dziewczyny które doradzą bez
        naśmiewania się z mojego problemu. jeszce raz dzięki i równiez pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka