Dodaj do ulubionych

Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne???

IP: 62.233.185.* 19.02.03, 09:34
Jak dlugo trzeba brac tabletki antykoncepcyjne zeby zaczely dzialac i
chronily przed niepozadana ciaza???Chronia po jednej,kilku czy dopiero po
zazyciu calego opakowania???
Obserwuj wątek
    • capa_negra Re: Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne 19.02.03, 10:37
      Polecam wizyte u ginekologa, a nastepnie d o k ł a d n e przeczytanie ulotki
      załaczonej do przepisanych tabletek - i wszystko będzie i jasne i cacy
      • Gość: lola Re: Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne IP: 62.233.185.* 19.02.03, 10:58
        Bylam u gionekologa,biore juz tabletki i d o k l a d n i e przeczytalam
        ulotke i niestety nie wszystko jest jasne i cacy,bo tu nie jest napisane kiedy
        zaczna dzialac!Jakby bylo to nie pytalabym sie o to na forum!
        • capa_negra Re: Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne 19.02.03, 11:41
          Ok lola.
          Jesli masz "klasyczne" tabletki tj. 21 w opakowaniu i zaczełas je brać
          ( pierwsze opakowanie) od pierwszego dnia okresu to działaja od razu.
          To 100% informacja
          A oprócz tego polecam :
          www.antykoncepcja.com.pl/
          www.antykoncepcja.pl/
          Myślę, że tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania
          Poza ty możesz - jak tak robiłam w pierwszm okresie brania tabletek zadzwonić
          do swojego lekarza, bądz do jakiegokolwiek ginekologa będącego akurat na
          dyzurze w szpitalu i zadac nurtujące cie pytanie
          sukcesów zycze
          • capa_negra ps 19.02.03, 11:46
            Antykoncepcja hormonalna
            Tabletki dwuskładnikowe - warto pamiętać
            jeśli wystąpią u was bóle głowy z zaburzeniami widzenia należy natychmiast
            przerwać przyjmowanie tabletek i skontaktować się z lekarzem
            ------------------------------------------------------------------------------
            jeśli rozpoczniecie pierwsze opakowanie od pierwszego dnia miesiączki to pełną
            ochronę antykoncepcyjną otrzymujecie wraz z pierwszą tabletką

jeśli rozpoczniecie pierwsze opakowanie później, niż pierwszego dnia
            miesiączki to przez 7 kolejnych dni powinniście stosować dodatkowe metody
            antykoncepcji (środki mechaniczne, chemiczne)

tabletki działają również w czasie przerwy pomiędzy opakowaniami

przedłużenie przerwy pomiędzy opakowaniami nawet o jeden dzień prowadzi do
            drastycznego spadku skuteczności antykoncepcyjnej preparatu - poziom hormonów
            potrzebnych do zablokowania owulacji (a takie jest przecież główne działanie
            tabletek) utrzymuje się na "skutecznym" poziomie przez 7 dni przerwy. Jednak po
            tym czasie zaczyna spadać. Jeśli nie zaczniecie nowego opakowania, to może
            dojść do owulacji. Największe niebezpieczeństwo polega na tym, że wasz błąd
            działa również wstecz - jeśli w ciągu ostatnich dni doszło do stosunku to na
            właśnie uwolnioną komórkę jajową mogą już czekać plemniki.

tabletki prawidłowo (czytaj regularnie) przyjmowane zapewniają bardzo wysoki
            poziom zabezpieczenia - stosowanie dodatkowych zabezpieczeń pod postacią np.
            prezerwatywy, wydaje się bezcelowe

czas wchłaniania się tabletki z przewodu pokarmowego to 3-4 godziny, jeśli
            przed upływem tego czasu doszło do wymiotów czy silnej biegunki przyjmij
            dodatkową tabletkę

w czasie przerwy pomiędzy opakowaniami może nie wystąpić krwawienie. Nie musi
            to zaraz być oznaką ciąży. Tak czasami się zdarza i nie ma w tym nic
            niepokojącego. Jeśli natomiast nie pojawi się kolejne krwawienie to należy
            skontaktować się z lekarzem

Szczególnie polecam www.antykoncepcja.pl/ - naprawdę znajdziesz wszystko
            • Gość: lola Re: ps IP: 62.233.185.* 19.02.03, 12:01
              Dziekuje Ci bardzo,o to mi wlasnie chodzilo...:)))Pozdrawiam!
              • capa_negra niezapominaj 19.02.03, 12:15
                w tej euforii :-))) ( wreszcie spokojnie, wreszcie bezpiecznie):-))) o

- konieczności robienia przerw w przyjmowaniu tabletek - osobiście robie
                co rok no czasami co 1,5 roku 2 miesięczna przerwe w przyjmowaniu ( przykre,
                ale do przezycia)

- konieczności robienia przynajmniej podstawowych badań, przynajmniej raz do
                roku

pozdr.
    • sweetwitch Re: Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne 20.02.03, 20:45
      Mi lekarz powiedzal, ze tabletki zaczna dzialac jak wezme pierwsza tabletke z
      drugiego opakowania. Bralam Mercilon i to byly moje pierwsze w zyciu tabletki
      tego typu.
      • sweety2 Re: Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne 21.02.03, 15:42
        no to juz w koncu nie wiem jak to jest....
        • Gość: Nelly Re: Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 21:01
          Ostatnio w gazecie przeczytałam, ze nieprawdą jest to, iż trzeba robić sobie
          przerwy podczas brania pigułek antykoncepcyjnych(chodzi mi tu o wspomnianą
          przerwę 2- miesięczną).Potwierdził to takze mój lekarz. Co więcej mozesz nawet
          w ten sposób opóźnić miesiączkę np. o parę dni ( przyjmując dodatkowe tabletki
          z nowego opakowania)
          • Gość: justa Re: Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 18:17
            moj ginekolog zapewnial mnie ze jestem zabezpieczona juz od pierwszej tabletki
            jesli oczywiscie zaczne ja brac zgodnie z moim cyklem tzn od 1 dnia okresu,
            hmm ,,,,,,chyba jestem niedowiarkiem bo jakos mnie specjialnie nie przekonal,
            ale w koncu to niby lekarz, zapewne na kobiecej fizjiologii zna sie ciut lepiej
            niz ja
          • capa_negra Re: Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne 12.05.03, 13:29
            możesz opóźnić jeśli wszystkie tabletki w opakowaniu sa takie same - maja tą
            sama ilość hormonów - jesli sa to tabletki trójfazowe to niestety sie nie da -
            przetestowałm na własnej skórze
      • Gość: Nelly Re: Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 21:06
        Aha, zapomniałam dodać, ja biorę Cilest już dłuższy czas.Na ulotce dołączonej
        do opakowania jest napisane, że działają już od pierwszej tabletki. Jak
        narazie są niezawodne.
    • Gość: sexii Re: Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 20:53
      jesli juz bierzesz tabletki, to niepotrzebny ten list, nie ma obawy
    • Gość: karola Re: Kiedy zaczna dzialac tabletki antykoncepcyjne IP: *.tarchomin.waw.pl / 192.168.1.* 12.05.03, 12:20
      oficjalnie zaczynaja działać po pierwszej tabletce branej pierwszego dnia
      cyklu. jednak dla spokoju sumienia możesz odczekać 2,3 dni czyli tak jak kończy
      się okres a potem nie musisz się o nic martwić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka