konstancja22 02.01.07, 19:53 Czy 4-6 piw raz w tygodniu to alkoholizm? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: suzzy Re: Pytanko IP: *.eranet.pl 02.01.07, 20:07 podobno na odwyku, jeżeli na pytanie czy lubisz wypić, odpowiesz tak, to jesteś niezaprzeczalnie alkoholikiem. A serio, to jeżeli potrafisz sobie odmówić, i nie zachowujesz się wtedy jak nerwus itp, to raczej jest ok. Poza tym każdy jest inny, ja mam charakter nalogowca, jak jem ser, to tylko ser, jak oliwki, to tylko one, ale nie palę bo mi po prostu nie smakuje, piję mało(piwo, wino), kiedys potrafiłam wypic wiecej niz faceci z najbardziej tęgą głową - nieźle, co? I mimo,że nigdy nie miałam kaca czyli, więc jestem dobrym materiałem na nalogowca, to nie lubie stanu totalnego upojenia, ale lekki rausz , niczego sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
gosiunia1234 Re: Pytanko 02.01.07, 20:09 A to jeszcze zalezy jak wygladasz po tych 4-6 piwach. bo jezeli raczej dobrze tzn trzymasz sie na nogach i ogolnie ze tak powiem "z twoim zoladkiem" w porzadeczku ;) to oczywiscie ze nie!! dziewczyno zycie jest od tego zeby sie bawic a alkohol.. hmmm..takie zycie! ;P no a jeszcze raz w tygodniu...no prosze cie alkoholicy pija ale nie raz w tygodniu tylko raz dziennie jak nie czesciej i nie piwa tylko tanie wina ze sklepu na rogu za 3,20. ps.rozumiem ze nie czujesz sie uzalezniona tak na smierc i zycie od tego cotygodniowego "rytualu" i OCZYWISCIE nie jest to picie "do lusterka". Jezeli tak to wszystko z toba w jak najlepszym porzadeczku :)))) papa browarkow 102^^ xP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniołek Re: Pytanko IP: *.lodz.mm.pl 02.01.07, 20:18 Ale bzdury piszesz. Alkoholikiem nie musi byc osoba która upija się do nieprzytomności, ale może to byc osoba ktora nie potrafi wyobrazic sobie dnia bez chocby kieliszka alkoholu, bo wtedy ja roznosi. A jeżeli myślisz, ze alkoholikami są tylko menele pijący tanie wino to chyba mało wiesz o tej chorobie.Radzę troche o tym poczytac zanim napiszesz takie brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiunia1234 Re: Pytanko 02.01.07, 21:38 hmmm.. no doobra moze troche za bardzo to uogolnilam i wogole z tymi menelami to tez nie jest tak do konca. konstancja22 nie napisala jednak ze ,kazdy dzien zaczyna od kieliszka.. chodzilo mi o to ze 4-6 piw raz w tygodnio to nie jest alkoholizm bo to nie jest jedno piwo kazdego dnia. raz w tygodniu to wielu z nas pije chociazby w weekend z przyjaciolmi dla towarzystwa i lepszego humoru i to nie jest alkoholizm. takie mam do tego podejscie. nie wiem, moze i ja jestem w takim razie alkoholikiem. i podkreslam jeszcze raz ze najlepiej zeby to bylo picie w towarzystwie dla dobrego humoru a nie przed lusterkiem w samotnosci z mysla "pije bo musze. to jest ten jeden dzien w tygodniu w ktorym nie wytrzymam bez piwa i albo wypije albo rozniose wszystko wokolo" xP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piocbello Re: Pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:44 trudno ocenic kto jest alkoholikiem-bo to zalezy od osobistych preferencji osoby,czyli jakie ma samopoczucie po wypiciu i umie odpowiedni zakonczyc posiedzenie,poza tym potrafi nie pic kiedy inni pija,a czy picie co dziennie piwa jest alkoholizmem-zalezy ile-w zeszlym roku mieszkalem z osobami co kazdy dzien konczyli na piwie wiec po pewnym czasie zaczelo mnie to wkurzac bo patrzec codzienne na zapijaczone mordy to jest zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neska Re: Pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:52 Alkoholizm swietnie opisuje ksiazka caroline Knapp - "Picie.Opowieść o miłosci".Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdka_na_niebie Re: Pytanko 02.01.07, 22:23 Masz racje aniołku! O alkoholizmie nie świadczy ilość wypitego alkoholu, ale częstotliwość picia. Regularne picie to alkoholizm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: Pytanko IP: *.ztpnet.pl 13.02.07, 21:58 Wyleczylas sie z alkoholizmu juz? Odpowiedz Link Zgłoś
zloteslonko Re: Pytanko 13.02.07, 22:26 zależy jak na to patrzeć. Jeżeli sprawiają one, że osoba zapomina o wszystkim innym, kończy prace i mysli tylko o alkoholu, nie zauważa innych ciekawszych rzeczy to TAK. Ale jesli to jest ze znajomymi, w pubie, albo z chłopakiem i wywiazuje sie z obowiazków a jednocześnie nie wpływa to na otoczenie to NIE. KAżda dawka alkoholu pita regularnie prowadzi do uzależnienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leni Re: Pytanko IP: *.aster.pl 14.02.07, 15:58 Jesli zrezygnowanie z tego jest problemem to jest to alkoholizm. Odpowiedz Link Zgłoś
hholy Re: Pytanko 14.02.07, 20:25 to nie od ilosci ani od czestotliwosci,tylko od tego jak bardzo potrzebujesz tego alkoholu-zalezy czy jestes alkoholikiem tak wiec mozliwe,ze tak,mozliwe,ze nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzanks Re: Pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 19:52 a ja mysle ze jesli zdarzy sie tydzien gdzie nie bedzie tych 4-6 piwek i nie bedzie niczego brakowalo samopoczucie bedzie dobre i wogole ok to jeszcze to nie jest alkoholizm ale jak nie bedzie piwa i beda negatywne skutki typu zle samopoczucie agresja i bedzie czegos brak to juz powinno sie czerwone swiatelko zapalic Odpowiedz Link Zgłoś