Dodaj do ulubionych

o metodzie Yuzpe ("antykoncepcja po")

IP: Stella.NET:* / 172.16.2.* 29.06.03, 13:30
Czy slyszeliscie o metodzie Yuzpe( antkoncepcja po stosunku)? zazywa sie
wtedy 4 tabletki (lub 2 zaleznie od ilosci hormonow) i nastepnie taka sama
dawke po 12 godzinach. Czytalam jednak ze w Polsce nie ma tabletek
zatwierdzonych do stosowania tej metody,
znowu na innym portalu o antykoncepcji czytalam ze mozna stosowac
Microgynon21 (poniewaz ma lewonorgestrel). Teraz sama juz nie wiem. Czy macie
jakies doswiadczenia lub informacje o stosowaniu tej metody i uzywaniu do
niej preparatow dostepnych na rynku polskim?

Obserwuj wątek
    • Gość: gwiazdka Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 17:24
      Gość portalu: Anouk napisał(a):

> Czy slyszeliscie o metodzie Yuzpe( antkoncepcja po stosunku)? zazywa sie
      > wtedy 4 tabletki (lub 2 zaleznie od ilosci hormonow) i nastepnie taka sama
      > dawke po 12 godzinach. Czytalam jednak ze w Polsce nie ma tabletek
      > zatwierdzonych do stosowania tej metody,
      > znowu na innym portalu o antykoncepcji czytalam ze mozna stosowac
      > Microgynon21 (poniewaz ma lewonorgestrel). Teraz sama juz nie wiem. Czy macie
      > jakies doswiadczenia lub informacje o stosowaniu tej metody i uzywaniu do
      > niej preparatow dostepnych na rynku polskim?
      >
      W Polsce dostepne sa tabletki o nazwie (o ile dobrze pamietam) Postinor! zazywa
      sie je do 72 godz. po stosunku po 1 tabletce w odstepie kilku godzin lub zaraz
      po stosunku ( gdy byl tylko jeden stosunek) 1 tabletke! w opakowaniu sa 4
      tabletki i kosztuja okolo 40 - 50 zł! w miesiacu mozna zazyc maxymalnie 4
      tabletki
      >
      >
      • Gość: nina Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: *.crowley.pl 06.07.03, 21:41
        BŁĄD!! własnie tydzien temu brałam Postinor. Po pierwsze to juz nie ma znizki,
        więc kosztuje 68 zł. Mam na mysli Postinor Duo, czyli ten, który sie bierze jak
        juz upłynie 12 h. W opakowniu są 2 tab. i tę drugą sie bierze po 12 h od tej
        pierwszej. Pozdrawiam
        • Gość: misia Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: *.cplus.com.pl 06.07.03, 22:04
          brałam kiedys Postinor. wystarczyla mi 1 tabletka ktora musialam wzasc do 48
          godzin po stosunku i to wszystko, zadnej nastepnej po 12 godzinach, chyba ze
          byl kolejny stosunek. W ciaze nie zaszlam, wiec dziala. Co do znizek to sa,
          jezeli lekarz je uwzgledni na recepcie! Mozna je bylo kidys kupic nawet bez
          recepty ale juz za 100% wartosci (jak jest teraz nie wiem).
          Pozdrawiam.
          dodam jeszcze ze metody "po" powinny byc raczej stosowane tylko w ostatecznosci
          (tak radzi moj ginekolog) :)
          • Gość: nina Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: *.crowley.pl 07.07.03, 13:47
            No pewnie ze w ostatecznosci!! Pekla nam prezerwatywa. A co do ilosci tabletek,
            to 1 wystarcza tylko wtedy, gdy minie bardzo malo czasu od stosunku.Potem
            trzeba wziąć Postinor Duo. I juz naprawde nie ma znizki. Dostalam recepte od
            lekarza, ale juz w tym wykazie leków ze znizką tego nie ma. Chwala samcom z
            rządu za taki pomysl. Chyba chcą na siłe spowodować wyż demograficzny. Nie
            kazdy zaraz po pechowym stosunku ma skąd wziąć 70 zeta na postinor. Precz z
            tym, kto zniósł zniżke!!!!!
            • Gość: misia Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: *.cplus.com.pl 08.08.03, 01:28
              mnie wystarczyla 1 tabletka do 48 godzin po stosunku. Nie bralam dodatkowo
              Postinoru Duo.
    • Gość: Jo Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: 193.128.25.* 09.07.03, 15:05
      Gość portalu: Anouk napisał(a):

> Czy slyszeliscie o metodzie Yuzpe( antkoncepcja po stosunku)? zazywa sie
      > wtedy 4 tabletki (lub 2 zaleznie od ilosci hormonow) i nastepnie taka sama
      > dawke po 12 godzinach. Czytalam jednak ze w Polsce nie ma tabletek
      > zatwierdzonych do stosowania tej metody,

Zgadza się, nie są dopuszczone do obrotu na naszym rynku.
      • Gość: Smile Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: *.dip.t-dialin.net 09.07.03, 18:42
        I jedna taka tabletka zawiera tyle hormonow, ile cale miesieczne opakowanie
        tabletek antykoncepcyjnych.
        Tez uwazam, ze tylko w ostatecznosci.
      • Gość: Kruczyca Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 22:17
        Gość portalu: Jo napisał(a):

> Gość portalu: Anouk napisał(a):
        >
        > > Czy slyszeliscie o metodzie Yuzpe( antkoncepcja po stosunku)? zazywa sie
        > > wtedy 4 tabletki (lub 2 zaleznie od ilosci hormonow) i nastepnie taka sama
        >
        > > dawke po 12 godzinach. Czytalam jednak ze w Polsce nie ma tabletek
        > > zatwierdzonych do stosowania tej metody,
        >
        > Zgadza się, nie są dopuszczone do obrotu na naszym rynku.

nie wiem czy dokladnie o to ci chodzilo, ale Postinor jest dopuszczony
        • Gość: Jo Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 07:29
          > nie wiem czy dokladnie o to ci chodzilo, ale Postinor jest dopuszczony

Postinor tak, ale jak ktoś tutaj napisał, najlepiej dziala "tuż po". Mój lekarz
          tez mówił, że z Postinorem to wcale nie jest tak, że można go brać do 72
          godzin "po", tylko im prędzej tym lepiej. Innymi słowy, kobieta powinna mieć go
          ze sobą na wszelki wypadek. O tych tabletkach, które się bierze po dwie w
          odstepie 12 godzin, czytałam na jakiejś stronie o antykoncepcji. Nie ma
          zezwolenia na ich rozpowszechnianie na polskim rynku, pomimo iż nie są to
          pigulki wczesnoporonne. Jak znam życie, można je pewnie zdobyć "prywatnie".
          • Gość: znów błąd! Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: *.crowley.pl 10.07.03, 12:03
            Znów błąd! te, które sie bierze dwie to też Postinor (Duo), bo są 2 rodzaje
            Postinoru. I jest dopuszczony w Polsce, bo to nie poronne a antykoncepcyjne.
            Dostałam recepte od lekarza i wykupiłam. To jest normalnie do kupienia w Polsce
            i to jest legalne. To nie zadne tabletki poronne. Najpierw porozmawiajcie z
            lekarzem,a nie na bazie przypuszczen piszcie o takich rzeczach na forum. To
            poważna sprawa.
            • Gość: Jo Ale o co ci chodzi?! IP: 193.128.25.* 10.07.03, 13:28
              > Znów błąd! te, które sie bierze dwie to też Postinor (Duo), bo są 2 rodzaje
              > Postinoru. I jest dopuszczony w Polsce, bo to nie poronne a antykoncepcyjne.
              > Dostałam recepte od lekarza i wykupiłam. To jest normalnie do kupienia w
              Polsce
              >
              > i to jest legalne. To nie zadne tabletki poronne.

Przecież ja właśnie o tym napisałam!! Że Postinor jest legalny w Polsce i na
              receptę, a inne środki "postinoropodobne" nie są do kupienia w polskich
              aptekach! Napisałam także, że nie są to tabletki wczesnoporonne. A także, że te
              brane dwukrotnie w odstępie 12 godzin też nie są wczesnoporonne wbrew temu co
              się bajdurzy. Nie pisałam natomiast o tym, ile sztuk i kiedy Postinoru się
              bierze, bo zwyczajnie tego nie wiem. Nie rozumiem wobec tego, czego chcesz ode
              mnie. Chyba raczej Ty nieuważnie czytasz. A propos, cała moja wiedza n/t tego
              rodzaju środków pochodzi z rozmowy ze znajomym lekarzem właśnie. Poszukaj sobie
              innego obiektu.
    • Gość: Isztar Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 13:44
      www.wpadka.pl --> tam jest prawie wszystko na ten temat.

A takie pytaie - kto moze takie tabletki przepisac? Musi byc ginekolog, czy
      moze byc jakikolwiek inny lekarz, ktory akurat jest "pod reka";) ?
      Pozdrowka
      • Gość: nina Re: o metodzie Yuzpe ('antykoncepcja po') IP: *.crowley.pl 11.07.03, 01:01
        Podobno na pogotowie tez mozna iśc, jesli na przykład jest weekend własnie. Ja
        byłam u ginekologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka