anitka000 05.04.08, 19:40 co to znaczy dama byc? czy mozna sie gdzies tego nauczyc? A moze znacie jakas literature na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czekolada88 Re: dama byc 05.04.08, 20:07 anitka000 napisała: > A moze > znacie jakas literature na ten temat? Harlequiny __________________________________________________________________ "When I think that I'm over you, I'm overpowered" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: dama byc IP: *.ztpnet.pl 06.04.08, 01:23 > znacie jakas literature na ten temat? Na poczatek www.polykaj.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleeeeeeeee Re: dama byc IP: *.ksknet.pl 06.04.08, 13:21 poj.ebalo cie? malo sie nie zrzygałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelos Re: dama byc IP: *.chello.pl 06.04.08, 23:57 Trzeba miec klase, albo ja masz, albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaus Re: dama byc 07.04.08, 11:54 jak powiedzial jeden z pisarzy(niestety nie pamietam ktory)dama jest sie wtedy kiedy potrafi sie zachowac na eleganckim przyjeciu tak jak krolowa,kiedy potrafi sie zachowac w kuchni tak jak najlepsza swiatowa kucharka, zas w sypialni jak najlepsza prostytutka - to uczyni cie dama Odpowiedz Link Zgłoś
oposka Re: dama byc 07.04.08, 13:08 no to teraz wszystko "wzieło w łep" a juz myslałam ,ze jestem damą a tu nici z tego i to wszystko przez najlepszą swiatową kucharkę a nie można tego zamienić na coś innego (?) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: dama byc IP: *.ztpnet.pl 07.04.08, 14:04 > a nie można tego zamienić na coś innego (?) Mozesz miotac kula na swiatowym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
agrado_22 Re: dama byc 07.04.08, 13:55 Ostatnio w TVN Style była przedstawiana jakaś szkoła dla dam: uczy się tam kobiety jak ładnie chodzić, ubierać się odpowiednio do figury, jeść przy stole itp. niestety, nie pamiętam gdzie jest ta szkoła i jak się nazywa:/ Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaus Re: dama byc 07.04.08, 16:06 No ale tak na serio, dama sie jest a nie zostaje, tak samo jak jest sie czlowiekem kulturalnym i wychowanym. Zadna szkola nie jest do tego potrzebn bo wynosi sie to z domu.Najlepszym przykladem byly salony miedzywojenne, a tradycja i sposob zachowania przetrwaly w niektorych rodzinach do dzisiaj. Najsmieszniejsze jest to ze zdaje sie w tej szkole przedstawianej w tvn jedna z pan nauczycielek jest monika jaruzelska - corka generala ktory walczyl ze wszystkim co tradycyjne i polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
shilow Re: dama byc 07.04.08, 17:00 Nie wiem czy można się nauczyć, ale wiem, że warto podpatrzeć :) Jeśli mam coś polecić to brytyjską literaturę dla kobiet początku XIX w. np. Austen. Myślę, że lektura kilku utworów i wyciągnięcie odpowienich wniosków to najlepsze wskazówki. A przymioty cechujące damę są niezmienne od wieków :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: dama byc 07.04.08, 20:19 to znaczy być sobą a nie kłamliwie udawać sztywną kobietę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza Re: dama byc IP: *.icpnet.pl 13.04.08, 12:39 tzn. "sr.. się', sr.. wyzej niż d... nosić itp. Odpowiedz Link Zgłoś