Dodaj do ulubionych

Cimoszewicz o szansach na unijną konstytucję

IP: *.im.uj.edu.pl 22.03.04, 21:19
System 55/65 jest dla Polski jeszcze gorszy, niz to co proponowano nam w
Konstytucji!
Obserwuj wątek
    • Gość: Janek Jeśli już to próg 56%,57% lub 58% IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.04, 21:51
      1)Progi w przedziałach [51%,55%] lub [59%,60%] dają Niemcom takie możliwości
      blokowania innych państw jakich nie ma żaden inny kraj w Europie.

2)Dla Wielkiej Brytanii, Francji,Włoch,Hiszpanii i Polski znacznie
      korzystniejszy jest już próg 56%,57% lub 58%.
      Bo wtedy te kraje mogą wyłonić sposród siebie czteropaństwową koalicję
      blokującą Niemcy, oraz nie istnieje ani jedna trzypaństwowa koalicja blokująca
      resztę Europy.

3)Ja jestem zwolennikiem progu większego od 64% a najlepiej większego od 68%.
      Bo w przypadku progu 64% istnieje trzypaństwowa koalicja blokujaca Niemcy a w
      przypadku progu 68% już z udziałem Polski.
      • Gość: blurb Re: Jeśli już to próg 56%,57% lub 58% IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.04, 21:55
        Racja!Najwazniejsze dla polskich kmiotkow w tej konstytucji to -jak zablokowac
        Niemcy?To po co sie tam pchacie jak myslicie tylko o blokowaniu.
        • Gość: Janek Re: Jeśli już to próg 56%,57% lub 58% IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.04, 22:10
          Bo przy progu 55% lub 60% Niemcy mają taką szansę blokowania jak żaden inny
          kraj w Europie. Mają w ten sposób wyłączność na prawo weta.
          Więc po co Niemcy mówią, że chcą tworzyć Unię.
          • Gość: GW znów zaspała! Czemu nie ma ani słowa o wizycie Schroedera ?! IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.04, 22:16
            Będzie cisnął Millera!
          • Gość: cs Niemcy chca tworzyc Unie ? IP: *.k241.webspeed.dk 22.03.04, 23:53
            O ile wiem, to ta Unia juz od dawna istnieje, a Polska do niej przystepuje.
            Wiec w takim wypadku trzeba bedzie sie albo dostosowac, albo zrezygnowac z Unii.
            To zabawne sluchac, jak Polacy chca od razu rzadzic i decydowac o wszystkim,
            Liberun Veto i temu podobne bzdury.
            Porownujac sytuacje Polski z innymi krajami, to czarno widze kazda strukture,
            gdzie Polacy beda mieli cos do powiedzenia.
            • Gość: x7 Re: do cs IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.04, 01:55
              zabawne jest, jak takie dupki jak ty, podcierajace dupcie obywatelom innych
              nacji, nie wstydza sie pisac w "rodzinne strony" z takich pozycji. Z kraju
              wyjechales, ale smierdzi ci synku z dupci - jak zreszta wszystkim z twojej
              rodzinnej wsi - ze az przykro...
      • Gość: cs No tak IP: *.k241.webspeed.dk 22.03.04, 23:56
        Dla Polakow najwazniejsze jest, kto kogo i jak moze zablokowac.
        Unia, generalnie, polega na wspolpracy pomiedzy krajami, a nie na blokowaniu
        sie nawzajem.
        Ale my nie zrozumiemy tego tak szybko, bo nigdy nie umielismy wspolpracowac.
        • Gość: zyzio Re: No tak IP: *.chello.pl 23.03.04, 03:25
          Gość portalu: cs napisał(a):

> Dla Polakow najwazniejsze jest, kto kogo i jak moze zablokowac.
          > Unia, generalnie, polega na wspolpracy pomiedzy krajami, a nie na blokowaniu
          > sie nawzajem.
          > Ale my nie zrozumiemy tego tak szybko, bo nigdy nie umielismy wspolpracowac.

Jeżeli ta współpraca ma polegać na tym, że np. polscy rolnicy dostaną 25% dopłat
          do produkcji mleka i beda 10 lat czekać na wyrównanie szans w stosunku do
          rolników tzw starej (czytaj lepszej) Unii, to ja dziekuję i za taką współpracę
          i za takie mądre rady. Właśnie na takie okazję potrzebna jest nam silna
          pozycja w Unii. A jeżeli dla ciebie to nie jest ważne, to twoja sprawa, ale się
          nie wcinaj i nie doradzaj innym, jak mają udupic swój kraj.
          • Gość: klikker Re: No tak IP: 207.35.253.* 24.03.04, 01:14
            Gość portalu: zyzio napisał(a):
            > Jeżeli ta współpraca ma polegać na tym, że np. polscy rolnicy dostaną 25%
            > dopłat

Czy niezgodzenie sie na konstytucje zagwarantuje 100% doplat?
      • sirus_curse Zastanow sie co piszesz, 23.03.04, 04:29
        zanim cos napiszesz. Prog 55% panstw to 13,75 panstwa, 57% to 14,25 panstwa, 58%
        to 14,5 panstwa itd. (z tym, ze tego sie nie dzieli- tu sie liczy tylko liczby
        naturalne). Jaki to ma sens? W jaki sposob stawia to wlepszej sytuacji Niemcy
        niz Polske? Antyeurpejskosc maci ci umysl.

Gość portalu: Janek napisał(a):

> 1)Progi w przedziałach [51%,55%] lub [59%,60%] dają Niemcom takie możliwości
        > blokowania innych państw jakich nie ma żaden inny kraj w Europie.
        >
        > 2)Dla Wielkiej Brytanii, Francji,Włoch,Hiszpanii i Polski znacznie
        > korzystniejszy jest już próg 56%,57% lub 58%.
        > Bo wtedy te kraje mogą wyłonić sposród siebie czteropaństwową koalicję
        > blokującą Niemcy, oraz nie istnieje ani jedna trzypaństwowa koalicja blokująca
        > resztę Europy.
        >
        > 3)Ja jestem zwolennikiem progu większego od 64% a najlepiej większego od 68%.
        > Bo w przypadku progu 64% istnieje trzypaństwowa koalicja blokujaca Niemcy a w
        > przypadku progu 68% już z udziałem Polski.
        • Gość: Janek Durniu! Progi dotyczą liczby procentowej ludności IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 05:55
          • sirus_curse Re: Durniu! 23.03.04, 06:46
            To czem zadasz conajmniej 64%, jesli w kompromisie stoi jak byk 65%?
            • Gość: Janek Nie udawaj kretyna! Albo naucz sie czytać ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 07:17
              Stoi 60% jeśli odrzucony bedzie traktat z Nicei
              albo
              stoi 55% w nowej propozycji kompromisowej.

• Gość: sprostowanie przeczytaj dokladnie artykul,bo myslisz pojecia IP: *.net81-66-181.noos.fr 23.03.04, 11:21
                rozumiem, ze mowisz o liczbie procentowej ludnosci - wiec w propozycji
                konstytucji to bylo 60%, a w nowej propozycji 'kompromisowej' jest to 65%.

55% dotyczy liczby panstw w propozycji kompromisowej
                • Gość: Janek Przepraszam. Masz rację. To ja nie umiem czytac. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 11:51
                  Jeśli taka będzie propozycja kompromisowa, to chyba będzie przyjeta. Według
                  mnie najbardziej sprawiedliwy próg to 2/3 liczby ludności Unii czyli około 66%.

Zmylił mnie następujacy artykuł, gdzie propozycja kompromisowa Niemców mówiła o
                  55% liczby ludnosci.

Wtorek, 23 marca 2004
                  "Możliwy kompromis w sprawie unijnej konstytucji"
                  Cytuję:
                  Jak powiedział nam jeden z dyplomatów w Brukseli, punktem wyjścia dla
                  kompromisu w sprawie proporcji między dwoma czynnikami - liczby krajów i liczby
                  ludności - byłaby formuła podobna do tej, którą proponuje kanclerz Gerhard
                  Schröder. W jego wersji decyzja w UE zapadnie, gdy będzie za nią 55 proc.
                  krajów Unii dysponujących 55 proc.ludności.

• Gość: gosc Re: Cimoszewicz o szansach na unijną konstytucję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 22:03
      Tak, Aga, niech żyje liberum veto. Tylko nie zapominaj, czym się skończyło!
      • Gość: Janek Niemcy żądają liberum veto tylko dla siebie. Czy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.04, 22:15
        można się na to zgodzić ? Jesli nie to należy odrzucić progi 55% lub 60%, bo
        wtedy Niemcy takie prawo do liberum veta uzyskują a pozostałe kraje w Europie
        nie. Dokładniej wyjaśniłem to już powyżej.
        • Gość: sprostowanie troche statystyki - janku,wroc do szkoly IP: *.net81-66-181.noos.fr 23.03.04, 11:26
          krajem w UE, ktory najczesciej jest w mniejszosci (tzn w opozycji do przyjetej
          regulacji) sa Niemcy... A regulacje sa przyjmowane, nawet wbrew stanowisku
          Niemiec. Bylo to prawda pod wszystkimi systemami glosowania i wynika raczej ze
          specyfiki dyplomacji kraju i z przyjetej strategii.

Krajem, ktory najrzadziej jest w mniejszosci, jest Francja... Wewnatrz UE duzo
          bardziej skora do szukania koalicji i do kompromisow, niz na zewnatrz...
          • Gość: Janek Masz rację. Zmylił mnie inny artykuł. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 12:01
            Już o tym pisałem wyżej.
            Uwżam, że próg 65% liczby ludności Unii to dobry kompromis. Najbardziej
            sprawiedliwy próg to 2/3 liczby ludnosci Unii.
            Dla dobra Unii staram się robić co mogę i jak najlepiej. Nawet jak ja
            krytykuję. Gdyby była mi obojętna to nic bym nie pisał i siedział cicho.
    • Gość: pacyfista jak kleske zamienic w zwyciestwo ! IP: *.21.62.81.cust.bluewin.ch 22.03.04, 22:12
      Cimiszewicz & Co. juz wywiesili (i slusznie) biala flage na paranoicznym
      hasle "Nicea albo smierc" . Teraz ich propagandzisci mysla jak kleske (w
      propagandzie) zamienic na zwyciestwo. Przegrali wszystko : nie bedac jeszcze
      czlonkiem UE doprowadzili do zakulisowych intryg otrzymujac slusznie
      tytul "osla trojanskiego USA w UE", cofneli nas do II ligi w UE narazajac na
      straty x-mld EUR. A co gorsze, ze tzw. opozycja pp.Rokita i pp.Kaczynscy ,
      pomimo tytulow mgr/dok.? to taki sama prowincja polska i europejski zascianek..
      • Gość: Janek Arabowie będą rządzić durniami w Berlinie i Paryżu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.04, 22:28
        Przy takim traktowaniu nowych członków egoistyczna Unia na czele z Niemcami i
        Francją się rozleci.
        Przypomina mi to sytuacje w Królestwie Polskim , gdy powstała Unia dwóch
        narodów a zabrakło rozumu, w czasach Zygmunta III Wazy, że powinna to być już
        Unia trzech narodów : Polaków, Litwinów i Rusinów.

• Gość: baby Coś przekręcasz historię. Rzeczpospolita (a nie IP: 194.146.248.* 22.03.04, 23:30
          królestwo Polskie) upadła bo akurat było zbyt wielu chętnych do rządzenia
          i na dodatek z prawem weta. To nie były czasy na tak daleko posuniętą
          demokrację.
          • Gość: Janek Fajnie! Chcesz, aby prawo weta miały tylko Niemcy! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 05:57
            W du..e mam taka Unię.
            • Gość: sprostowanie widze, ze u ciebie kompleksy przeslaniaja rozsadek IP: *.net81-66-181.noos.fr 23.03.04, 11:34
              W kazdej wypowiedzi widzisz chec oddania prawa weta Niemcom... Po pierwsze baby
              slusznie zauwazyla, ze historia troche przeczy temu, co napisales. Po drugie,
              nawet jesli by przyjac twoj argument o wielu narodach sklonnych do rzadzenia,
              to UE sie do tego jak najbardziej nadaje. Po trzecie 'nie pytaj, co Unia moze
              zrobic dla ciebie, spytaj, co ty mozesz zrobic dla Unii' - troche zartobliwie,
              ale widac, ze ty niewiele mozesz zrobic... Retoryka blokowania niestety
              przypomina do zludzenia liberum veto...
              • Gość: Janek Masz rację. Zmylił mnie inny artykuł prasowy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 11:54
                o czym napisałem wyżej. To tylko świadczy jak bardzo jestem nieufny.
                • Gość: Janek Nic nie warte Twoje sprostowanie. Znowu próg 55% IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 16:19
    • Gość: zxzx 55-65 IP: *.msz.gov.pl 23.03.04, 08:36
      Ma rację Aga, że proporcje 55-65 są gorsze niż 50-60. Ale w propozycji
      kompromisowej ważniejsze od samych proporcji będą te klauzule zabezpieczające.
      Prośba więc o nie wieszanie psów z góry na polskich negocjatorach. Trochę
      cierpliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka