Dodaj do ulubionych

Co dalej z ratyfikacją unijnej konstytucji?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:19
Dlaczego politycy wiedzą lepiej co jest dobre dla ludzi? Dlaczego forsują
swoje poglądy nawet ryzykując klęskę wyborczą? To samo obserwuje się w
przypadku wojny w Iraku - elity są za, a 80-90% społeczeństw przeciw. Co za
siła nimi kieruje która jest silniejsza od ryzyka klęski wyborczej???
Obserwuj wątek
    • rsrh Należy jej nie ratyfikować! 03.06.05, 14:22
      Referendum w Polsce byłoby bez sensu! Kilka dni temu w TVP2 odbyła się
      dyskusja zwolenników tego dokumentu ( pani Róza Thun) i przeciwników (pan
      Wildstein).Oczywiście uczestników było wiecej a i spektrum zachowań -od min
      pani Thun przy braku argumentów do gestów kabaretowych pana Cejrowskiego.Pani
      Thun przyznała w końcu że nazwa "Konstytucja" nie jest właściwa i jest to
      raczej uporządkowany zbiór traktatów.Przeciwnicy podnieśli obszerność 400 str
      tego dzieła i cytowali bełkotliwy miejscami tekst.
      W tej sytuacji , gdy jeszcze nie można sie z nim zapoznać (poza
      Internetem),grono uczestników referendum bedzie ograniczone a już na pewno nie
      reprezentatywne!!
      • glob1 Rzady rzadza bez Narodow !!!! 03.06.05, 14:29
        Fundacja Batorego jest jedną z fundacji założonych przez George'a Sorosa, który
        w sposób jednoznaczny określił jej zadanie. Wszystkie one bazują na jednej
        idei, której celem jest doprowadzenie do przekształcenia społeczeństw z, mówiąc
        językiem Sorosa, tzw. społeczeństw zamkniętych, rozumianych jako społeczeństwa
        uznające jedną prawdę, jedno dobro i jedną hierarchię wartości,
        w "społeczeństwa otwarte", czyli takie, które uznają wiele prawd, wiele
        koncepcji dobra i wiele hierarchii wartości. Pierwszym celem tych fundacji jest
        doprowadzenie do tego, żeby mentalność społeczna i polityczna zmieniły się w
        tym kierunku. Drugim - doprowadzenie do tego, żeby władzę objęli ludzie, którzy
        reprezentują "społeczeństwa otwarte". Jak mówi sam Soros, w książce pt.: "Soros
        o sobie", cele tych wszystkich fundacji mają związek z tym, że jest on Żydem.
        Jak twierdzi, Żydzi zawsze mieli kłopoty z tego powodu, że stanowią mniejszość
        narodową. A proces, nazwijmy go "otwierania społeczeństw" prowadzi do
        globalizacji, której efektem jest Unia Europejska. Jak wiadomo, w Unii
        wszystkie narody będą mniejszościami narodowymi. Podsumowując - fundacje te
        dążą do tego, aby wszystkie różnice narodowe zanikły, a jednocześnie, aby
        powstała struktura quasi-państwowa, w której wszystkie narody będą
        mniejszościami. Soros związany jest z Klubem Bilderberg. Jego członkowie tworzą
        nieformalny rząd ponadpaństwowy założony przez Józefa Retingera, który znany
        jest w literaturze światowej jako czołowy przedstawiciel loży masońskiej.
        Przypomina to oskarżenia, które pojawiły się w Wielkiej Brytanii, gdzie w
        Parlamencie zaczęto głośno mówić, że nie ma tam demokracji, bo decyzje
        podejmuje się w innych ośrodkach i powiedziano wprost, w ośrodkach masońskich.
        Od tego czasu zaczął się tam proces lustracji antymasońskiej, który trwa do
        dziś. Fundacja Batorego finansuje wszystkie te przedsięwzięcia, które mają na
        celu doprowadzenie do zniszczenia jednolitej kultury narodowej, lansując
        kultury mniejszościowe i religijne.
        • Gość: Longislander Re: Rzady rzadza bez Narodow !!!! IP: *.dsl.invision.com 03.06.05, 14:35
          To nacjonalizm doprowadzil do obu wojen swiatowych. Wojna jest logiczna
          konsekwencja nacjonalizmu.
          • 1b1r1m1t.von1ungern_1sternberg Unia jest wspaniala NIE MA CO!!! 03.06.05, 15:42
            Biurokateria ma refleks!!!Eurszmata padla a oni dalej <ratyfikuja>...Jak oni
            moga czymkolwiek zarzadzac przy takim refleksie!!!Nie dziwi w tejsytuacji
            katastrofalny stan UE...Oni nie rozumieja ze UNIA PADLA a oni jeszcze mysla o
            Eurgniocie ktorego juz nie ma!!!
            • 80662270a precz z unią ! zwolnić eurourzędasów ! 03.06.05, 18:09
        • niezapowiedziany Re: Rzady rzadza bez Narodow !!!! 03.06.05, 14:58
          a spoleczenstwo otwarte to nie jest czasem spoleczenstwo, ktore uznaje nie
          wiele systemow wartosci, czy niszczy swoje, ale po prostu akceptuje to, ze ktos
          inny (o ile nie depcze mojego systemu wartosci) ma prawo do zycia po swojemu?

na tym tez zasadza sie liberalizm. nie ma wolnosci bez dopowiedzialnosci.
          wolnosc jednostki jest ograniczona wolnoscia innych jednostek. a zatem
          znajdujemy sie gdzie posrodku na kontinuum: egoizm - altruizm. dbanie o wlasna
          korzysc, bez powodowania szkod u innych. to jest liberalizm.
          • kamyk39 Re: Rzady rzadza bez Narodow !!!! 03.06.05, 15:41
            niezapowiedziany napisał:

> a spoleczenstwo otwarte to nie jest czasem spoleczenstwo, ktore uznaje nie
            > wiele systemow wartosci, czy niszczy swoje, ale po prostu akceptuje to, ze
            ktos
            >
            > inny (o ile nie depcze mojego systemu wartosci) ma prawo do zycia po swojemu?
            >
            > na tym tez zasadza sie liberalizm. nie ma wolnosci bez dopowiedzialnosci.
            > wolnosc jednostki jest ograniczona wolnoscia innych jednostek. a zatem
            > znajdujemy sie gdzie posrodku na kontinuum: egoizm - altruizm. dbanie o
            wlasna
            > korzysc, bez powodowania szkod u innych. to jest liberalizm.

To sa inno slowa, slowa,....
            Takie haselka jak: nie ma tolerancj dla nietolerancja.
            to tylko rebusy (piana).

Wyrazne kultury/narody maja szanse przetrwac entropie kulturowa (globalizm).
            Reszta bedac u siebie, bedzie obca.
            • niezapowiedziany Re: Rzady rzadza bez Narodow !!!! 03.06.05, 16:06
              alez oczywiscie, ale spoleczenstwo otwarte nie mowi o unifikacji
              kultury/narodu, ale o wspoistnieniu roznych obok siebie.
      • niezapowiedziany Tusk mial racje. Polska powinna odwolac glosowanie 03.06.05, 14:53
        no i co sie okazalo? Panie Wronski? nie jest Panu glupio? nie dosc, ze wyrwal
        Pan zdanie Tuska z kontekstu, to jeszcze okazuje sie, ze to Tusk (a nie
        Borowski) mial racje. I racje maja ci w Polsce, ktorzy mowia, ze ratyfikowanie
        traktatu, ktory ulegnie zmianie jest po prostu nonsensem. Ale komunisci i PD
        oczywiscie bedzie przec na to w kampani wyborczej... a co, ze nie ma to zadnego
        uzasadnienia.
        Gdyby od razu posluchac Tuska, Polska bylaby w czolowce krajow dzis
        opowiadajacych sie za odlozeniem tego i rozpoczeciem prac na nowo (bo tak
        bedzie). Ale nie, po co nadawac ton, jesli jak wskazuja komunisci mozna
        podarzac slepo za innymi. to jest w interesie lewicy, a ze pozycja kraju... jak
        powiedzial jeden z SLD: "nie wszystko co jest w interesie Polski, lezy w
        interesie lewicy".

Tusk na prezydenta.
    • lolovaxman DO URN ?? - DO KOSZA !! 03.06.05, 14:56
      parafrazując - jestem studentem i niemal wszystkie prace graficzne jakie
      miałem do oddania w tym semestrze były do zwrotu - a czepiano się banałów
      natury technicznej (nie merytorycznej) - a to znaczy że prace zatwierdzane
      muszą być pracami doskonałymi...
      następnym razem życzę DOSKONALSZEJ konstytucji :P
    • Gość: Golem Lawy Z CZEGO MOŻEMY BYĆ DUMNI? IP: *.science.unitn.it / *.science.unitn.it 03.06.05, 15:58
      Ja może trochę nie na temat, a może... W ostatnich dniach rozmawiałem z moimi
      kolegami z Niemiec i Holandii i poprosiłem ich aby opisali co myśli się, mówi o
      Polakach w ich krajach. Ja rzekłem, że w POlsce młode pokolenie generalnie nie
      myśli o Niemcach jako Nazistach itp. Raczej myśli się pozytywnie, ceni niemiecką
      dokładność i porządek... Niemiec odparł mi, że młodzi niemcy generalnie myślą o
      odzyskaniu swoich dawnych ziem obecnie należących do Polski, traktują Polaków
      jako złodziei samochodów... Holender dodał, że łatwo jest "dymać" Polskę kiedy
      ma się na to ochotę. Powiedział, ze to co mamy to łądne dziwki i Papieża (choć
      teraz to jużnawet nie ma Papieża)... W sporcie niemalże wszystko przegrywamy,
      sprzątamy, pijemy, ... Ciężko się tego słuchało, ale może to nie złośliwość ale
      gorzka prawda. Pytam więc siebie i Was, z czego możemy być dumni? Jest tak czy
      nie, ze zawsze nas "dymają" kiedy chcą? Kim jesteśmy My Polacy? Co możemy zrobić
      aby nas szanowano...? Przepraszam za GENERALIZOWANIE (pewnie czasami nie na
      miejscu). Pytam siebie, Was pytam?
      • Gość: obserwator2 Re: Z CZEGO MOŻEMY BYĆ DUMNI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 17:17
        Takie trzeźwe głosy, jak Twój są tu niezwykle rzadkie.
        Gdy się jakiś zbiór uporządkuje (według takiej czy innej reguły), zawsze ktoś
        musi być na końcu, czy blisko końca.
        Tacy my Polacy w gronie krajów europejskich jesteśmy, w przybliżeniu
        niezaleznie od szczegółowego sposobu oceny "jakości".

Szanse na postęp, na poprawę, uzyskamy, gdy sobie wiekszośc z nas to uświadomi.
        Bo inaczej, ze swymi wygórowanymi ządaniami (od "losu", od innych)popadamy w
        śmieszność i tylko się dalej pogrążamy podejmując nieracjonalne decyzje płynące
        z błędnej oceny.
        • bigjoe ECH TYLKO MNIE DRAZNI TAKIE GADANIE 03.06.05, 18:26
          mozesz przekazac swoim kolegom, ze dla mlodych polakow (czyli moich znajomych)
          niemcy to ukryci faszysci czekajacy na nowego fuhrera i napuszone nieroby a
          holendrzy to cpuny, nie mowiac o ich kobietach, ktore ponoc sa brzydkie jak noc.
          ja nie pije, samochodow nie kradne, u nikogo nie sprzatam, wyniki sportowe mam
          gdzies i nie znam nikogo kto dalby sie wydymac jakiemus holendrowi (no dobra,
          znam jednego takiego, ale on raczej zrobil to z wlasnej woli;). a z czego
          holendrzy maja byc dumni? z pilkarzy?? smiechu warte... niemcy z gospodarki?
          gdyby nie pomoc usa to to panstwo do dzisiaj by sie nie podnioslo, na pewno nie
          do takiego poziomu. czego sie wstydzisz? ze polska nie ma pieniedzy? to nie
          nasza wina, tylko miedzy innymi panstw zachodniej europy ktora biernie sie
          przypatrywala drenazowi polski za komuny. wiecej indywidualizmu chlopie, zlej
          tych kolegow czy kolegow kolegow, ja mam to gdzies co mysla jacys anonimowi
          cudzoziemcy o mnie-anonimie przez pryzmat moich rodakow, wazne jest co mysla o
          mnie ci ktorzy mnie znaja, a jezeli przy okazji daje dobre swiadectwo polsce to
          tylko sie z tego ciesze.

tak naprawde to nie uwazam (moi znajomi tez nie), ze niemcy to faszysci a
          holendrzy to cpuny (ponoc holenderki sa naprawde brzydkie, ale ja tego nie wiem,
          te ktore poznalem sa nawet niczego sobie). chcialem ci tylko powiedziec ze
          powinienes wiecej przejmowac sie soba a mniej stereotypami. najwyrazniej znajomi
          twoich zagranicznych znajomych sa niezbyt rozgarnieci.

A czym mozemy sie chwalic? chociazby tym ze mamy najlepszych (albo prawie)
          brydzystow na swiecie, to sa sportowcy ktorym pilkarze, te biegajace przyglupy
          powinni stopy calowac. poza sportem tez sie cos znajdzie, chociazby informatycy,
          ale mysle, ze na wielkie sukcesy trzeba bedzie poczekac. na wszystko potrzebny
          jest szmal.

glowa do gory
          pozdrawiam
          • Gość: kaczory11 Brawo Bigjoe !!! IP: *.zeelandnet.nl 03.06.05, 20:27
            Brawo mlody Bigjoe. Ciesze sie bardzo, ze w Polsce sa tacy mlodzi ludzie jak Ty
            i mam nadzieje, ze jest ich wielu.
            Pisze z Holandii wiec wiem cos o holenderskich cpunach i holenderskich
            kobietach. Holendrzy NIE sa wiekszymi cpunami niz Niemcy, Francuzi czy
            Belgowie. Glownymi klientami holenderskich "coffie shops" sa wlasnie Francuzi,
            Niemcy i Belgowie. Wiem co pisze, bo w moim miescie sa dwa takie "punkty" i
            widze jakie samochody przyjezdzaja i jakie typy spod ciemnej gwiazdy kreca sie
            w okolicy. Co do kobiet. Dla Holendrow ich kobiety sa najpiekniejszymi
            kobietami swiata. I niech tak zostanie.
            Pozdrawiam - Kaczory11
          • Gość: Thea Re: ECH TYLKO MNIE DRAZNI TAKIE GADANIE IP: *.arcor-ip.net 03.06.05, 21:45
            Do bigjoe,
            Rözne miernoty i glupoty czytalo sie na tym forum ale takiego ubustwa to trzeba
            naprawde ze swieczka szukac. Nacjonalizm (bliski twojego Führera - zobacz twoja
            wypowiedz), egoizm i ciemnota ksztaltuje twoja wypowiedz. Twoim zdaniem zachöd
            winien jest waszego ubustwa: osobistego (przyklad twojeja wypowiedz),
            gospodarczego, politycznego, duchowego.
            Stoliczku nakryj, z Francuskim NON i Holenderskin NEE przesstalo juz
            funkcionowac, pozostala gorycz i rozsterka. Za latwo, bez wysilku i na cudzy
            koszt przyszedl postep i inowacja jak i wiele, wiele miejsc pracy, malo wam
            bylo, zdzieraliscie ostatnia koszule z narodöw, ktöre podzielili sie z wami
            swoimi zdobyczami, teraz otrzymujecie rachunek za wasza nierozsadna
            nieobliczalnosc, pazernosc, glupote i wieczne jekanie.
            • Gość: kaczory11 Nienawisc jest slepa Thea. Mozesz jedynie popluc.. IP: *.zeelandnet.nl 03.06.05, 23:19
              Theo. Ja w Holandii glosowalem na NIE dlatego, aby nie powstalo superpanstwo
              pod dyktando zabogermancow. I tak glosowala wiekszosc Holendrow. Jedna z trzech
              przyczyn i to jako pierwsza wymieniona przez premiera Holandii po klesce
              referendum, holenderskiego "nee" byla OCHRONA suwerennosci Holandii. Ochrona
              holenderskiej samodzielnosci i mozliwosci decydowania o sobie, zakonczenie
              wreszcie wtracania sie Brukseli, Paryza czy Berlina do wewnetrznych
              holenderskich spraw. O Polakach nie bylo wsrod Holendrow zadnej rozmowy. Wbrew
              temu co plujesz, Polacy maja w Holandii dobra opinie. Twoj antypolonizm, wrecz
              slepa nienawisc do Polski jest mi znana z tego forum od dawna. Ale jest to
              typowe dla forumowego lewactwa. Wylewacie swoj jad i frustracje z powodu kleski
              wymarzonego przez was "eurogniota" na Polakach i Polsce.
              Ja wiem doskonale dlaczego Holendrzy powiedzieli NIE. Ty mozesz jedynie pluc i
              to najlepiej w lustro.
      • szczypiorkowski Byłem w Amsterdamie 03.06.05, 22:52
        Moje wrażenia:
        1. jeżdżą starymi rowerami, których u nas wstydziłby się listonosz wiejski
        2. te rowery przytraczają do parkanów łańcuchami od krowy i kłódami
        3. nie uznają firanek czy zasłon w domach nawet na parterze czy I piętrze
        4. na chodnikach popularne są pisuary otwarte ze wszystkich stron
        5. gdy holenderska pani domu chce dorobic do pierwszego - wynajmuje pokoik z
        witryną na godziny w dzielnicy czerwonych latarń i czeka na klientów
        6. ćpuny na każdym kroku, marycha dostępna w kafejkach
        itd
    • niezapowiedziany ah.sondaze. to w Czechach. nagla zmiana 03.06.05, 16:23
      "Odsetek przeciwników konstytucji UE po raz pierwszy okazał się w Czechach
      wyższy od odsetka zwolenników Traktatu Konstytucyjnego - poinformowała agencja
      CzTK, powołując się na wyniki sondażu, przeprowadzonego już po francuskim i
      holenderskim "nie".

Według ośrodka socjologicznego Factum Invenio, konstytucję UE popiera obecnie
      31,5 proc. Czechów, przeciwko jest 33,7 proc., zaś największą grupę - 34,8
      proc. - stanowią niezdecydowani.

W połowie maja sondaże mówiły o 51 proc. zwolenników unijnej konstytucji w
      Czechach.

Władze Czech zapowiadały wiążące referendum w sprawie konstytucji UE; terminu
      jeszcze nie określono."

niezle: z 51 na 31. spoko. ciekawe jak teraz w Polsce... w ogole ciekawi mnie
      sposob przeprowadzania tych sondazy, w ktorych zwolennicy w Polsce mieli 51%,
      przeciwnicy 19%, a niezdecydowanych bylo 20%. Bo to w sumie daje 90% :) no i
      nie mowiac o tym, ze kazdy, ale to kazdy sonadaz w necie pokazywal raczej 60:30
      dla przeciwnikow.

w Danii tez juz ostatni sondaz wskazuje na przewage przeciwnikow... :D
    • Gość: wróg unijaków UE - na złom a "popieracze" unijni na stos IP: *.promax.media.pl 03.06.05, 16:29
    • Gość: ewolucjonista przeminął komunizm , przeminie uninizm... IP: *.promax.media.pl 03.06.05, 16:32
      ... ewolucja trwa wiecznie i nie da sie zatrzymać ....
    • Gość: belka stropowa Unia Europejska = RWPG IP: *.promax.media.pl 03.06.05, 16:35
    • Gość: ja tez przeminę . kiedys mawiano :" sowiecki sajuz po wsze czasy"... IP: *.promax.media.pl 03.06.05, 16:49
      Były leniny , staliny , hitlery , bieruty , gomułki , gierki i wszystko
      minęło , teraz są chiraki, kwasniaki , schroedery...i oni równiez przeminą , i
      to jest jedyna pociecha i sprawiedliwość . To samo bedzie z UE ....
    • Gość: woda zródlana " Nic nie może wiecznie trwać ..."- . IP: *.promax.media.pl 03.06.05, 16:53
      .... - już śp. Ania Jantar o tym spiewała , taka skromna dziewczyna a taka
      przewidująca .
    • maciej48 GÓWNO, NIE MA CO RATYFIKOWAĆ 03.06.05, 17:00
      PRZESTAŃCIE ELTY ODERWANE OD RZECZYWISTOŚCI WCISKAĆ NAM TEGO EUROBZDETA!
      • Gość: biały pyłek Re: GÓWNO, NIE MA CO RATYFIKOWAĆ IP: *.promax.media.pl 03.06.05, 17:13
        " eliciarze " chcieli by to gó.. odświeżyć i dać społeczenstwu na ponowne
        przetrawienie . Panowie Kwaśniewski , Belka , Cimoszewicz zeżrejcie to
        gó.. sami , razem z sld i sdpl
        • niezapowiedziany Re: GÓWNO, NIE MA CO RATYFIKOWAĆ 03.06.05, 17:17
          zapomniales, ze Belka to PD.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka